Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Отворено писмо до министър Сергей Игнатов

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Отворено писмо до министър Сергей Игнатов

Значи и ти си на наша страна, защото искаме същото, което каза в последното изречение. Дано Игнатов чете тук

Коментар

Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
      Значи и ти си на наша страна, защото искаме същото, което каза в последното изречение. Дано Игнатов чете тук
      Игнатов не създава впечатленние на човек, който чете където и да е...лично мнение.
      Темата всъщност е сериозна и не ми се иска да я свеждаме на ниво "или си с нас или си против нас"...
      Изразих мнение, защото прочетох внимателно цитираното писмо и мога конкретно да коментирам всички "за" и "против"... ако някой се интересува

Коментар

Първоначално публикуван от cveta68 Преглед на мнение
        Игнатов не създава впечатленние на човек, който чете където и да е...лично мнение.
        Темата всъщност е сериозна и не ми се иска да я свеждаме на ниво "или си с нас или си против нас"...
        Изразих мнение, защото прочетох внимателно цитираното писмо и мога конкретно да коментирам всички "за" и "против"... ако някой се интересува
        Аз се интересувам. Затова пуснах темата.

Коментар

Разпишете подробно в закона кой и как ще определя изпитните комисии, които ще оценяват нашите научни трудове. Не желаем закони, които се основават на ненаписани правилници и на добри обещания. Желаем закони, които тежат на мястото си;
          Да. ВАК беше едно отвратително нещо. Сега трябва да се върне? Или да се запишат имената на хората, които ще ...

Ние се борим да има хем ускорено израстване, хем гаранция за качество...
          Гаранции за качество не е имало нито преди, нито сега, нито някога ще има. Простете, но това искане е утопично.

Извенете, но не Ви разбирам. Т.е. разбирам емоциите Ви и факта, че се чувствате съпричастен към промените, които пряко Ви засягат, но тук виждам твърде много емоция. Министър Игнатов е човек, който много уважавам далеч преди да е станал Министър. Вие самият твърдите, че:
          Господин Игнатов, аз подкрепям насоката на вашата реформа. Аз желая вашата реформа да се осъществи така, както е обещана. Това съвсем простичко включва изискването да довършите работата си докрай.
          , което е чудесно. Остава и Вие да го направите.

Или с две думи - Подкрепете го.
          ______2
          Е = MZ

Коментар

Димо - твърдението Ви, че гаранция за качество е нещо "утопично" не го приемам. В другите държави нормални държави го има, значи и тук може да го има.

Никой не казва, че трябва да се върне ВАК такъв какъвто беше. Ясно е на всички, че той не работеше добре. Това не означава обаче, че функциите му трябва да бъдат напълно отхвърлени - те имат своя смисъл. И в сегашния закон на Игнатов е написано, че ще има национални листи с изпитващи и оценяващи... но никъде не пише кой и как ще ги нареди. Това е нещо, срещу което протестираме.

Ще си "свърша работата" като го подкрепя само след като закона бъде написан прозрачно и ясно. Аз съм човек, който НЯМА да подкрепи голи думи и обещания. Писна ми "да ни оправят за X дни" и подобни голи куки. Първо адекватен закон - после подкрепа. А нека Игнатов е най-добрия и най-великия египтолог на света - това в случая е меко казано странична информация, която няма отношение към казуса.

Димо смятам, че сте прочел писмото и сте запознат с темата "отгоре-отгоре". Не го приемайте като заяждане...

Коментар

Аз се интересувам. Затова пуснах темата.
              ОК
              Т.1 и т.2 приемам без коментар.
              По т.3 обаче имам сериозна забележка относно степенуването на приоритетите. Моето скромно мнение е, че в основно и средно училище най-важното изискване за учителите е да са добри преподаватели, след това всичко останало.
              Но ! За университетските преподаватели е точно обратното: първо трябва да са с качества на учени, след това с качества на преподаватели. Точно в тази последователност се крие високото академично ниво, което се цели във висшите училища.
              Различното си мнение по т.4 в частта, отнасяща се до кариерното развитие на млади преподаватели вече коментирах в предишните си
              постове.
              Точки 5 и 6 принципно приемам...

Коментар

Не го приемам, като заяждане ...
                Четох писмото Ви съвсем внимателно и задълбочено. Запознат съм с темата достатъчно "отгоре" за да считам, че провеждането на подобна реформа за съжаление е свързана с меко казано "яростна" съпротива.
                А вие дори не сте от "другата" страна ... И Вие го знаете. Тепърва предстоят дела срещу хабилитирани преподаватели, получили научни звания с даречем "не собствен" труд. Новият закон го позволява. В този смисъл считам, че уповаването на "младите" учени за налагане на вето е пълна манипулация. Предният Министър вероятно би стигнал също до там, но за съжаление не раполагаше с административния опит на настоящия от една страна ... Личното ми мнение е, че с Министър Игнатов имате сериозни шансове. Срещнете се с него. Поговорете си.
                ______2
                Е = MZ

Коментар

Първоначално публикуван от cveta68 Преглед на мнение
                  Но ! За университетските преподаватели е точно обратното: първо трябва да са с качества на учени, след това с качества на преподаватели. Точно в тази последователност се крие високото академично ниво, което се цели във висшите училища
                  E, тук се разминаваме заради моя личен практически опит. Той показва, че с всеки изминал ден и всяко изминало упражнение аз се справям по-добре на един и същи материал. Разбира се, че трябва да знам и да разбирам материала - това не се оспорва от никой! Но познаването на една материя не винаги включва изискването да сте направили научно откритие в нея.

Просто не мога да си представя един човек, който нито един ден не е говорил пред студенти, който ще влезне в лекционна зала и ще води курс на 150 студента. Това е задължително пълен провал. Всички го знаят, дори тези, които са гласували закона. Нито едно уважаващо себе си учебно заведение няма да допусне такива хора. Защо тогава закона има вратичка? Ще изплюя камъчето - за да може някои преподаватели в някои учебни заведения да се назначават фиктивно.

Първоначално публикуван от Димо Преглед на мнение
                  Не го приемам, като заяждане ...
                  Четох писмото Ви съвсем внимателно и задълбочено. Запознат съм с темата достатъчно "отгоре" за да считам, че провеждането на подобна реформа за съжаление е свързана с меко казано "яростна" съпротива.
                  А вие дори не сте от "другата" страна ... И Вие го знаете. Тепърва предстоят дела срещу хабилитирани преподаватели, получили научни звания с даречем "не собствен" труд. Новият закон го позволява. В този смисъл считам, че уповаването на "младите" учени за налагане на вето е пълна манипулация. Предният Министър вероятно би стигнал също до там, но за съжаление не раполагаше с административния опит на настоящия от една страна ... Личното ми мнение е, че с Министър Игнатов имате сериозни шансове. Срещнете се с него. Поговорете си.
                  Както виждате отпора за реформата не е за "запазване на статуквото", а е против "създаване на ново статукво от същия тип". Опасявам се от преиначаване на добрите принципи заложени реформата и вкарването й в обслужване на частни интереси. Именно затова желая екипа на Игнатов да разпише нещата докрай преди да бъдат приети - искам предварителна гаранция, че няма да излъже.

Той тъй или иначе ще свърши работата, която очакваме в близките два месеца. Няма смисъл през това време да е в сила недействащ закон (позоваващ се на несъществуващ правилник). Нека Игнатов напише правилниците и да ги вкара като част от закона. Така всички ще са доволни. Простичко е...

А това, че той в момента демонстрира нежелание е меко казано странно. Нищо неразумно не сме поискали. От тук насетне започват съмненията...

Коментар

E, тук се разминаваме заради моя личен практически опит. ...
                    Спомням си мой преподавател в университета, който (цитирам по памет) казваше: целта тук не е да ви преразкажа написаното в учебниците, а да ви дам основата, да ви покажа къде и как да намерите информацията, която ви е необходима.

Това колко добре можете да си "разкажете материала" мен като студент не би ме интересувало. Виж ако можете да ми отговаряте на въпросите (извън учебника), които не разбирам би било по-ценно. За това обаче нищо чудно да ви трябва и практически опит в съответната област, не само преподавателски

Нищо лично, но все пак не съм завършил толкова отдавна, че да не помня какво представлява висшето образование у нас.

Коментар

Първоначално публикуван от nikidd Преглед на мнение
                      Спомням си мой преподавател в университета, който (цитирам по памет) казваше: целта тук не е да ви преразкажа написаното в учебниците, а да ви дам основата, да ви покажа къде и как да намерите информацията, която ви е необходима.

Това колко добре можете да си "разкажете материала" мен като студент не би ме интересувало. Виж ако можете да ми отговаряте на въпросите (извън учебника), които не разбирам би било по-ценно. За това обаче нищо чудно да ви трябва и практически опит в съответната област, не само преподавателски

Нищо лично, но все пак не съм завършил толкова отдавна, че да не помня какво представлява висшето образование у нас.
                      Е тук вече преиначавате думите ми. Аз НИКОГА НЕ съм казал, че преподавателят не трябва да е учен! Напротив трябва! Просто казвам, че трябва да има и качества на педагог и учител. В противен случай няма как да "грабне интереса" на студентите към предмета. Всички сме имали и от едните и от другите преподаватели - знаете много добре за какво говоря. Впрочем новият закон много ясно разграничава научните степени от академичните длъжности. Просто трябва още малко работа в тази посока.

Коментар

...Просто трябва още малко работа в тази посока.
                        Всеки закон търпи усъвършенстване, надявам се новият министър да го разбира и да търпи на критика също

Но ми се струва, че е редно да спадне малко емоционалния момент, преди да се продължи.

Коментар

Просто казвам, че трябва да има и качества на педагог и учител. В противен случай няма как да "грабне интереса" на студентите към предмета.
                          Не съм много съгласен.

Най-интересните лекции, на които съм бил, обикновено не са имали нищо общо с конкретния предмет, по който са били официално. Фактите ги има по книжките, книжките са в библиотеките. Това, което трябва да се научат студентите, е да мислят самостоятелно.

Но същите тези интересни лекции по никакав начин не са повлияли на интереса ми към предмета.

Извинете за спама
                          И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                            Не съм много съгласен.

Най-интересните лекции, на които съм бил, обикновено не са имали нищо общо с конкретния предмет, по който са били официално. Фактите ги има по книжките, книжките са в библиотеките. Това, което трябва да се научат студентите, е да мислят самостоятелно.

Но същите тези интересни лекции по никакав начин не са повлияли на интереса ми към предмета.

Извинете за спама
                            Да, но човекът е разказвал интересно, не фъфли, не заеква, говори свободно и последователно надгражда тезите си, комуникира с аудиторията, следи нейното поведение и адаптира информацията "on the go" според него, не се обърква, не прави грешки... Все неща, които не идват "хей тъй" от научния му опит...

Коментар

човекът е разказвал интересно,
                              Това е вярно

не фъфли, не заеква,
                              Това, да кажем, също.

говори свободно и последователно надгражда тезите си, комуникира с аудиторията, следи нейното поведение и адаптира информацията "on the go" според него, не се обърква, не прави грешки...
                              Това, обаче, е тотално невярно. Въпросният професор, за чиито лекции се сетих, пише добре, но говори ужасно и мисълта му скача от тема на тема.
                              И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Започнахме да си говорим ала бала. Нека перефразирам изискването за минимален трудов стаж по този начин: човекът вече е доказал, че студентите поне го търпят и лекциите му са минимално интересни. Ако не са - те вече ще са се оплакали, че "не става". Така имаме ли сделка?

А критериите на студентите да не конкретизираме повече. Глас народен - глас Божи!

П.С. Впрочем прескачането от тема в тема е много стара позната тактика за привличане на вниманието на не много заинтересовани хора, които следят материала, но без изявено внимание.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X