Обява

Свий
Няма добавени обяви.

компютърът

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: компютърът

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
    1987 - по 1 PC XT на цяла кантора. Ама бързо се усети каква е благинка.

На когото се е налагало по няколко пъти да коригира и препечатва на чисто многостранични договори с предълги ценови анекси на пишеща машина Марица или Роботрон (ГДР), ще разбере за какво говоря ...
    Интересно ли беше да се работи в ония времена?

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
      Имам и една маркова антика от онова време. Някой ден ще я реставрирам...
      И китайците са го произвеждали това нещо ОЩЕ през 1984 година!!!

Коментар

Първоначално публикуван от panjeto71 Преглед на мнение
        Като погледнах темата се върнах 25 г. назат и си спомних за КАРАТЕКАТА.
        Върнаме между 1985/1986 г тогава баща ми имаше служебен ПРАВЕЦ и имаше възможност да го взема събота и неделя у дома . Голямо пренасяне ама голяма игра в студените зимни месеци .
        По Ясенски : Истинският МОДЕРАТОР (полицай ) винаги може да намери нарушение.

Коментар

През 1984 учехме във ВМЕИ Ленин ПИИС - програмиране и използване на изчислителни системи..
          през 1986 - устройството на флопидисковото устройство, година по-късно - що е харддиск, и как работи.
          Интересно беше, като изчислявах профила на главата, която лети над повърхността на диска - 4 листа , гъсто изписани, за изчисление на един профил на крило- главата лети над повърхността на диска, повдигана от увлечения от него въздух..

Тези сметки се правеха не на компютър - тогава вече имаше по един П16 в катедра, правеха се на ръка..
          Тогава беше времето на СМ5508 - 5 МБ харддиск, произвеждан в Стара Загора - MFM контролер, размер 2U ...

Тогава още не предполагах, че ремонта на тези железа ще ми стане професия - оттогава, та досега..

Матричен принтер - М80 - 80 колонен 9 иглен матричен принтер, изкопиран от EPSON, но български - всичко, освен главата. В интерес на истината, тя беше най-слабото място в устройството..
          Принтер К1320 - Петрич - не мога да пиша за него, защото мой колега в института имаше отношение към производството му...
          Принтер Бултекс 200 - Асеновград - велика недомислица - при над 15 мин работа от вибрациите му падаха ЕEPROM-ите от цоклите...

абе, весело беше тогава..
          Последно редактирано от Veni1; 16-03-10, 08:45.

Коментар

За първи път видях такова Дживотно - персонален компютър през далечната 1981 г., когато беше организирано в Бг световно ловно изложение "ЕКСПО 81". в панаирното градче Пловдив. На щанда на "япончетата" имаше някакъв странен хибрид м/у пишеща машина, телевизор и картонетка. Имаше няколко реда радиолампи едни такива газоразрядни, с наредени цифри и няколко латински букви една пред друга и като се сменяха изображенията показанията мърдаха напред- назад. И виждате ли в това нещо съхранявали информацията за миграция на животни, маркирация, уловени трофеи, и тям подобни "бля, бля" глупости... Един посетител се изцепи: "Я отворете този шкаф да видим колко пъдпъдъка и кеклика шЪ 'фръкнат, колко лисици и чакали има, а белите мечки де шЪ ги тургате? И "От'де носите лед да ги охлаждате?" Предизвика мощен смях у другите посетители...

Много бях впечатлен, бях като залепен за щанда....

След няколко години вече здраво си играех и преписвах програми на бейсик, записвах такива с касетофон и веча имах 2-3 собствени дискети 5 и една четвърт (защо ли се казваха така) със цели 180кб памет.
            Ех времена, ех спомени...

Имам и много интересен спомен от войнишките години свързан с Правец 82, но е за друга тема.
            Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
              ... и веча имах 2-3 собствени дискети 5 и една четвърт (защо ли се казваха така) със цели 180кб памет.
              Ех времена, ех спомени...
              Толкова е размера на страната на дискетата.

Имаше и по-големи. Изглеждаха като чаршафи направо , но не помня размера.
              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                Толкова е размера на страната на дискетата.

Имаше и по-големи. Изглеждаха като чаршафи направо , но не помня размера.
                8 инча са цели 20 см
                за 5.25 сега знам, но тогава не бях "узрял".

Изобщо за дискетите и FDD: http://bg.wikipedia.org/wiki/Гъвкав_магнитен_диск
                Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

1982-83г.Правец 8C-само с флопи .След това Правец 8Д с касетка на касетофон.През1992г-Компютър XT 4.25 Mhz с монитор CGA-монохромен.Правеха се в Правец.
                  1992г-компютър XT-8 Mhz и монитор Hercules + печатарка M88 -9 иглен /Петрич/ +от първите нард дискове MFM-20 MB /голямо удобство беше за времето си/.Бях си качил цялото законодателство-Норма.
                  После компютри АТ 286 -12 МHz с цветен монитор,386,486, пентиум-първият на 80 MHz и после следващите Пентиуми.
                  Ех спомени,спомени....

Коментар

92 година дискетите бяха 5.25 инчови-360 кв.,след това на пазара излязоха 5.25 инчови-1.2 МВ и след тях /като се засякоха и успоредно в употреба/ 3.25 инчовите 1.44 МВ.
                    От Правец имаше много продукти на 5.25 инчови-360МВ дискети под ДОС-16./Дискова операционна система-16 Битова/.
                    С благодарност към Колегите от форума,които ме върнаха технически години назад.Имам само добри спомени за техниката.В началотона 90- те години компютъра си беше напредничава технология за работещите с него-аз се занимавах с документооборот и текстови програми-Текстовите редактои РЕ 2 и РЕ 3 под ДОС-много напред спрямо пишещите машини.
                    Последно редактирано от cvetizar; 16-03-10, 21:32.

Коментар

Хм губи ми се нещо, ама преди да отида да уча в УКТЦ по МТТ гр. Правец към ТУ София 93г (б@си дългото име и то съкратено ) бях се записъл на един компютърен курс, ама общо взето гледах кат индианец, пък отгоре на всичко се бях паднал с един (работеше се по двойки) дето само щтракаше безцело по клавиатурата и дрънкаше простотии , некви ФБР-та го гонеха. Абе съзнателно опознаването на конФютъра ми почна 93г в Правец на правец 16 и имаше и 358.
                      Първото ми PC беше пентиум 1 на 133 херца и ... не съм сигурен 1 гигабайт хард.

В Правец имах един съученик от КнежЪ- Ник бейсика му викахме, та тоя още първи курс беше програмирал на бейсик една игра Бомбреман, ако се сещате , за съжаление го излючиха понеже висеше нонстоп в компютърните зали, а беше талант
                      Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
                      И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
                      вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                      X