Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Фондови Пазари. Акции, Облигации и всякакви такива щуротии.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Резонен въпрос витае из БГ-интернет пространството. Радев, както знаем, изгонѝ "Райнметал", те ще ходят в Хърватия да си строят завода. Немали сме биле пари за нашето участие в съвместния "венчър". Най-вероятно е така.
    Въпросът обаче е, защо на това бъдещо предприятие не пуснаха акции на борсата за покупка от народонаселението, което къта някакви милиарди по банките, независимо от отрицателната лихва по депозитите?
    Течет вода Кубань-реки куда велят большевики!

Коментар

Ти лично, би ли купил държавни облигации с 3% лихва? Да не говорим, че докато го измътят, заводът в Хърватия ще стреля, предвид спешността на проекта.

Коментар

• Bogoljub Gagic
        Bogoljub Gagic коментира
        Редактиране на коментар
        Не облигации. Акции да пуснат, IPO като на Мэсковский да бяха спретнали. За нула време щяха да съберат финансирането. Ама не щат. Щото заводът нема да е наполовина държавен и нема да може да се крадне от тамА.

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
      Резонен въпрос витае из БГ-интернет пространството. Радев, както знаем, изгонѝ "Райнметал", те ще ходят в Хърватия да си строят завода. Немали сме биле пари за нашето участие в съвместния "венчър". Най-вероятно е така.
      Въпросът обаче е, защо на това бъдещо предприятие не пуснаха акции на борсата за покупка от народонаселението, което къта някакви милиарди по банките, независимо от отрицателната лихва по депозитите?
      Ми много просто: купуваш акции на "Райнметал" тик-а им е RHE.DE. Цена в момента: 980. 60 евро за един брой. Дават и дивидент: 11.50 евро за акция.
      И спира да ти пука, къде ще строят завод. Интересува те само да са на печалба и толкова.

Що се отнася до нашите корумпета, това се обсъжда в много други теми...
      Трите О-та на неудачниците: Оплакване, Оправдаване, Обвиняване.

Коментар

• Bogoljub Gagic
        Bogoljub Gagic коментира
        Редактиране на коментар
        Значи, ако искам акции от "Мицубиши", да си купя такива на "Даймлер Бенц" ?
        Акции на "Райнметал" имам цели 0,02 и са прийбах да ги купя преди време, вече съм вътре с трийсетина ойро...

• siem
        siem коментира
        Редактиране на коментар
        Нали искаш "Райнеметал"?
        Като искаш тях, купуваш тях...
        Корумпетата не ги мисли...

П.П. Аааа разбрах...Ти искаш от нашите, където ги няма. Ми по добре да ближеш сладолед през стъкло...

Покрай станните "щения" на г-н Гагич, реших да се разровявя по отношение на българските компании и това къде се намират изобщо те, на световната финансова карта. По тАлавизора всекое Бизнесменчее с два полови органа, обаче това се разминава много с реалноста....

"На Българската фондова борса са листнати приблизително между 250 и 300 публични компании и емитенти, като точният брой варира динамично спрямо новите първични публични предлагания (IPO) и делистирането на дружества. Около 150 от тях са активно търгувани и попадат в официалните годишни ESG и пазарни доклади на борсата."- според търсачката. Тук възниква резонния въпрос: " защо българите си държат парите в банките или под дюшека" с лихва = 0 или предпочитат да ги хвърлят от прозореца???

Пак според нея: Броят на компаниите, които първоначално са тръгнали от Българската фондова борса (БФБ) и са успели да реализират директно листване на големи международни пазари, е изключително малък – под 5 компании. През последните две години обаче този процес се улесни институционално чрез въвеждането на специалния сегмент EuroBridge.

Да ама Не. Попитах кои са те: Листвани на Deutsche Börse (Франкфурт) чрез EuroBridge
      Това е официалният и най-директен канал за двойно листване (dual listing), разработен съвместно между БФБ и Германската борса. Компанията се търгува едновременно в София и Франкфурт (на платформата Xetra)

1. „Шелли Груп“ АД (Shelly Group / бившата Алтерко): Технологичният лидер за IoT устройства е първата българска компания, която се възползва от сегмента EuroBridge през юли 2024 г. Акциите ѝ се търгуват успешно в Германия и пазарната ѝ капитализация я превърна в официален "еднорог" на родния пазар.

2. „Сирма Груп Холдинг“ АД (Sirma Group): През февруари 2026 г. софтуерната компания стана второто голямо българско дружество, което официално удари камбаната във Франкфурт и влезе на международната платформа.

За 3. 4 и тази варшавска борса...хммммм....абееее.... всеки може да си изиграе парите и на комар..... или да ги дари за нещо добро.

3. „Софарма“ АД: Фармацевтичният гигант имаше историческо двойно листване на Варшавската фондова борса (WSE), което дълги години беше единственият подобен мащабен пример за българска компания, търсеща капитал в Централна Европа.

4. „Еврохолд България“ АД: Енергийният и застрахователен холдинг също реализира листване на Варшавската фондова борса, за да финансира част от регионалните си придобивания (включително на активите на ЧЕЗ в България).

Такаааааа, и на фона на всичко това, има ли изобщо смисъл да се чудим и маем: "къде сме нИИ, къде са другите" "защо е така" и прочее...

У Булгаристан има основно две лобита: На Пее и на Прок. ( лелее какъв съм политкоректен гей).Едните са "прозападни" другите "проруски". И на двете знаем, кои им дърпат конците. Таааа на фона на тая помия, дали бих инвестирал и 1 евро, тук???
      Да. Ако съм "куха лейка" или имам интереси....

Та по отнощение на "вечничния въпрос" "Защо Райнеметал и България не са направили общо "акционерно дружество" и да са дали възможност на "народа"(стадото) да си купи акции, отговора е: 42

Коментар

• Bogoljub Gagic
        Bogoljub Gagic коментира
        Редактиране на коментар
        Моем само ти каем, че всеки българин, закупил си "бонова книжка" от масовата преебатизация ®️за 25 деноминирани лева (май даже по-евтино ги даваха у кварталните пощи, а 25 BGN им беше номиналът) днес притежава около 1000 € жива пара, бързо ликвидна и това често без да го знае

• Bogoljub Gagic
        Bogoljub Gagic коментира
        Редактиране на коментар
        А? Сетѝх са още нещо. Преди ... 10-12 г. купѝх акциЙ от "IPO" на "Корадо България" за 2000 лв. След година ги шитнАх на двойна цена (нето за мен + някакви кожодерски комисиони на "Райфайзенбанк" като инв. посредник) и ме беше яд, че не вкарах повече пари в това начинание.

• Bogoljub Gagic
        Bogoljub Gagic коментира
        Редактиране на коментар
        О-о-о-о?! Още нещо. С едни "компенсаторни записи" + едни "компенсационни бонове", след като се бутАх да ги продам преди 20 години като говедо в кланица два-три часа във ФК "Карол" (ФК не е "футболен клуб", за който не знае) на пл. "Възраждане", майка ми и сестрите ѝ изкараха достойни старини, накрая бяха останали 2000 лв. в банковата сметка на майка ми като почина. Продажба на дял от БТК на БФБ срещу компенсаторни инструменти това, който го помни. Всички "играчи" тогава се втурнаха да купуват такива инструменти...

Прав си разбира се.
      Пък тези боновите книжки, съвсем ги бях забравил... Разкажи!

Коментар

• KingofROAD
        KingofROAD коментира
        Редактиране на коментар
        Бонови книжки имам, стоят ми, 4-5 съм събрал. Не знам какво да ги правя.

• siem
        siem коментира
        Редактиране на коментар
        Ми Гагич да каже...

• Bogoljub Gagic
        Bogoljub Gagic коментира
        Редактиране на коментар
        https://ewallet.csd-bg.bg/

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 117,215 в 10:38 на 20-06-26.

Зареждам...
    X