Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Фондови Пазари. Акции, Облигации и всякакви такива щуротии.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

siem: Аз говоря защо предпочитам американски пред европейски акции. А какво може или не може и как става е съвсем друга тема. Има начин, "вервай ми" но е много сложен и скъп и не си струва за по малки суми.
    Много добър блог всъщност е този - ФИНАНСОВИТЕ УСЛУГИ И ЧЕРВЕНАТА ЛЕНТА. Подробна и систематизирана информация. Тук е описано за Германия.
    - Първо как се взима дивидент само с 15% данък.
    - И второ как се прави връщане ако има нужда на разликата между високата немска ставка (26%) и договореното по СИДДО (15%). Струвало по 30 евро на дивидент и наистина няма смисъл за дребни суми.

За щатите как ще се намали от начално тридесет до само пет в България ми е интересна логиката (ако изобщо може да се прави ). Защото засега не виждам такава за случая, който се дискутира - физическо лице инвеститор.

Коментар

• jkd
      jkd коментира
      Редактиране на коментар
      Николко. Не споря, че в американските сигурно е по-удобно, най-вероятно, и с по-добра доходност, или други предимства.
      Просто не ми е ясно каква е разликата ако си купи човек акции в Германия, да речем. Какво има да му се обяснява допълнително на НАП, като процесът е един и същ. Някаква избирателност на данъчните да правят проблеми само на страните от ЕС?

• Asteri
      Asteri коментира
      Редактиране на коментар
      нищо не се намалява, за българи е по сиддо и бг закона, няма 30% там.

• jkd
      jkd коментира
      Редактиране на коментар
      А той казва, че можел да го намали не до 10% по СИДДО (което е намаление от 30% стандартен данък дивидент в САЩ за чужди лица), а до 5%, колкото е тук в България. С две думи - щатите да вземат кръгла нула, нашите тук - петица. Хмм...

Николко. Не споря, че в американските сигурно е по-удобно, най-вероятно, и с по-добра доходност, или други предимства.
    Просто не ми е ясно каква е разликата ако си купи човек акции в Германия, да речем. Какво има да му се обяснява допълнително на НАП, като процесът е един и същ. Някаква избирателност на данъчните да правят проблеми само на страните от ЕС?
    Благодаря за откровнноста!
    Трите О-та на неудачниците: Оплакване, Оправдаване, Обвиняване.

Коментар

• jkd
      jkd коментира
      Редактиране на коментар
      А ще споделиш ли все пак нещо за "Мога много да разкажа и как реагират в НАП като им заговориш за СИДДО...За това предпочитам да плащам по 10 % на "Чичо Сам" и да не си създавам излишни главоболия."

Дали ще е от САЩ, дали от Германия, все по СИДДО е облагането. И декларацията се попълва по един и същ начин.

Да не би просто във втория случай данъчните, и то май и германските, да не си вършат работата да изчисляват автоматично правилното приспадане? За което и питах - някакво избирателно предпочитание ли има да правят "мръсно" на държавите от ЕС... Как се аргументират? За САЩ и Канада може без проблем, но за много по-близките до нас страни от един съюз - не .

Някой ден може да има автоматично удържане на данък върху дивидентите по правилната ставка по СИДДО
      FASTER initiative някой ден може да направи така, че да ни удържат данък дивидент по правилната ставка както е с дивидентите от САЩ и Канада.
      Последно редактирано от jkd; 06-06-26, 17:56.

Взехме ли си някаква поука от корекцията при полупроводниците в петък или както проповядва дядо Уорън просто не се поддаваме на паниките на пазара?

Коментар

Обраха си печалбите и днес пак бутат нагоре
      Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Моментът беше назрял и беше неизбежно, но импулсът смятам дека не е изгубен. Ще изплюскат и изпият една част и другата пак на същото място ще иде, къде другаде? Облигации и S&P са скучни. Сега чакаме на 10-ти данните за инфлацията. После голяаамото IPO

Коментар

Пак стана интересно
          Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Този път е политика, а НАСДАК е много чувствителен.

Коментар

За, който ги следи: Отмина екс-дивидент датата на KHC за Q2. На 30.06. предстои на MDLZ.

Коментар

• siem
                siem коментира
                Редактиране на коментар
                Верно ли ме питаш?

• Bogoljub Gagic
                Bogoljub Gagic коментира
                Редактиране на коментар
                Ми като не отговаряш, питах "Джемини" и то/тя/той ме просвети.

• siem
                siem коментира
                Редактиране на коментар
                Ми понеже каза, че си купувал и продавал и реших, че не е възможно да не знаеш такова елементарно нещо

Ииии, някакви мнения (лични и субективни) за "Unilever"?

Коментар

• Bogoljub Gagic
                Bogoljub Gagic коментира
                Редактиране на коментар
                Избягаха с писъци от Клета Майка преди години. Ще да са читави, значи

Голямото разпродаване тази седмица, говори се, било за да се освободят средства за инвестиране в СпейсЕкс. Е, и заради нещо по дребно, войната в Иран де. Вече се предлагат Илънови акции на Насдак - 135$ Който желае да заповяда.

Коментар

• siem
                siem коментира
                Редактиране на коментар
                Слушах и/или гледах, един анализ на въпросните (слушах го с половин ухо). Нещо като консорциум от 5 компании. Мисля че само 2 от тях (или пък 3) са излезли на печалба за 2025 г. Струва ми се, че поне към момента са "силно надценен смърдящ кенеф".

Може и да греша, разбира се...Пак да кажа,че не внимавах особено.

• Паджеровод
                Паджеровод коментира
                Редактиране на коментар
                Ти си предубеден, SpaceX вече е 185$ и върви нагоре. Както казах по-горе.

• siem
                siem коментира
                Редактиране на коментар
                Вярно е.

Като стана дума за технологии:

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:XRX 15.06.26.png Прегледи:0 Размер:286.6 КБ ID:7042809

"Ксерокс"- дали ще закриват "сергията" или ще стане като с "Интел"?!?

Вярно, че са затънали в дългове до ушите, но скоро придобиха"Лексмарк".
              Май се мъти нещо...

Коментар

• Asteri
                Asteri коментира
                Редактиране на коментар
                малко разместват бюрата, не ги мисли

• siem
                siem коментира
                Редактиране на коментар
                При 8.67 дълг спрямо собствен капитал, едва ли само местят бюрата. Въпроса е дали ще потънат окончателно или ще оцелеят.

Паджеровод коментира
              Днес, 11:41
              Очевидно и другите са предпазливи като теб. Лек подскок в петък и ослушване после. В нощната и предпазарната пак голяма предпазливост. След 16:30 предричам обаче бум. Който ме послуша после ще черпи!
              кОпих © (по форумному) на 175 $, сега е на 185 $ (6,63 % измамлива доходност )
              Първоначално публикуван от siem Преглед на мнение
              Като стана дума за технологии:
              ...

"Ксерокс"- дали ще закриват "сергията" или ще стане като с "Интел"?!?
              .
              При Ксерокс имам +6,31 % ... на 8 бр. акции (купени за 26 $ сега струват иха-а-а-а 27,64 )
              Виж при Интел съм Вълкът от Уолстрийт - едИн акциЙ купен за 40,23 доларес, в момента е 128,03 (+ 226 % )
              Въоръжете се с тРъмПение, настават интересни времена © Мозъчният тръст Тръмпаняху се е погрижил.

Коментар

• siem
                siem коментира
                Редактиране на коментар
                Е туй вече (с Интела) си е работа... Само че зависи какви цели преследваш.

• Bogoljub Gagic
                Bogoljub Gagic коментира
                Редактиране на коментар
                Първоначално - продажба април догодина, за да си платя данъците. Нали писах, че ползвам акциите като срочен депозит Ама почнах да алчнея нещо и вече не знам какво да правя. Щото така задържах "Alstom", бяха ми се качили 56%, не ги продадох и сега съм 13 % надолу. Друга подобна златна кокошка (даваща яйца само при заколване) ми са "Analog Devices" (+ 90 %, че и дивидент плащат). Ама ако продължа да ги държа, сигурно ще издухам супата...

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
              кОпих © (по форумному) на 175 $, сега е на 185 $ (6,63 % измамлива доходност )
              Не измамливо, днес изстреляха един Сокол 9, той носи реални приходи. Повечето действат само с обещания.

Коментар

• siem
                siem коментира
                Редактиране на коментар
                Мисля си, че ще стане така: ще вървят нагоре до първото "Бум" ( дано няма хора) след това рязко надолу (кой знае до къде) и после плавен ръст.
                Тъкмо писаното тук остава- след година, две ще видим дали съм познал.

• Паджеровод
                Паджеровод коментира
                Редактиране на коментар
                Подценяваш Мъск. Минаха бумовете, преди IPOто. Сега обаче няма да има нищо плавно, ще има шевна машина, ако си я гледал в конеца...

• siem
                siem коментира
                Редактиране на коментар
                Може и така да е. Най вероятно си прав. Всъшност никога не съм се задълбочавал по темата. Гледам ги защото са "модерни" и нашумяли. Иначе не са за мен.

А ето този съм слушал/гледал:

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
                кОпих © (по форумному) на 175 $, сега е на 185 $ (6,63 % измамлива доходност
                Сутрин с кафето винаги разглеждам движенията на борсите, както комшията разглежда доматите и фасула по двора. И виждам, че вече си на 200 измамливи $. Всеки българин обича да го черпят

Коментар

• Bogoljub Gagic
                  Bogoljub Gagic коментира
                  Редактиране на коментар
                  Почнà да пада. По-рано от очакваното ;(

• Паджеровод
                  Паджеровод коментира
                  Редактиране на коментар
                  Това е NASDAQ. Ако не си играл на тази борса, дневните движения ти изкарват акъла. После се претръпва и започваш да следиш средната линия.

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 117,215 в 10:38 на Вчера.

Зареждам...
              X