Обява

Свий
Няма добавени обяви.

БДС - препоръчителен стандарт

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: БДС - препоръчителен стандарт

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
    Носталгияяяя... хляб 1кг и кисело мляко 500г

Преди година последният производител на 500г мляко (Маркели) се предаде и станаха по 450. До него момент им бях лоялен клиент, само заради този жест.
    Какво съвпадение? Нямаш идея как го търсех по рафтовете на магазините докато го намеря. От момента в който и те се изчанчиха просто спрях да купувам въобще и минахме на домашно квасено, в същите буркани в които преди 20г се продаваше нормалното кисело мляко дето втасваше на 3-тия ден.
    Дивотията да махнеш нещо добро и работещо за да приложиш нещо което е видно по-слабо и недоказано ми е непонятно. Може би това е мазохизма на малоумния, знам ли?
    ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Първоначално публикуван от druncho Преглед на мнение
      Хех стига бе хора как ще налагаш на някой какъв да му е грамажа
      Може и на колите да сложим едно ограничение - да се продават само 1200 кубика.
      Пазар голям, производители много. Всеки да си решава грамажа.
      Задължително обаче съдържанието трябва да е строго контролирано.
      Има причини и това да се прави.
      Ти, ще различиш ли на пръв поглед или на ръка 450 или 400 от 500 грама? Особено ако трябва да превъртиш три пъти опаковката, за да намериш дребните цифрички? Особено, ако на киселото мляко капачките са еднакви, а под тях има неведома геометрична форма?

Не винаги забелязваш дали изяждаш 80% от това, което си мислиш, но това не го прави лоялна търговска практика.

Коментар

Току що проверих две марки кисело мляко и на двете опаковки отгоре с нормални цифри си пише грамажа. Друг е въпроса какво има вътре.

Коментар

Хех стига бе хора как ще налагаш на някой какъв да му е грамажа
          Може и на колите да сложим едно ограничение - да се продават само 1200 кубика.
          Пазар голям, производители много. Всеки да си решава грамажа.
          Задължително обаче съдържанието трябва да е строго контролирано.
          И си прав и не си. Ще видиш как след 3-5г млекото примерно как ще се продава в опаковки по 100гр от които само опаковката е 10-15гр и стойността и е толкова колкото е самия продукт вътре. Тая врътка е известна отдавна, и единственат и цел е да се продава опаковка а не продукта вътре. На мен боклуци повече не ми трябват. Имаме си ги достатъчно. Аз искам да купувам 500гр кисело млеко което може и 1,50 да е ама да е от мляко с жива закваска. Особенно държа да вкисва за 3дни. А сега ми кажи къде на нашия пазар да го намеря? Никъде! Гледам и други хора искат такъв продукт, ама защо ли производителите не щат да го произведат и се бутат все в малограмажните опаковки с едномесечна трайност?
          ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Първоначално публикуван от D-MAX Преглед на мнение
            И си прав и не си. Ще видиш как след 3-5г млекото примерно как ще се продава в опаковки по 100гр от които само опаковката е 10-15гр и стойността и е толкова колкото е самия продукт вътре. Тая врътка е известна отдавна, и единственат и цел е да се продава опаковка а не продукта вътре. На мен боклуци повече не ми трябват. Имаме си ги достатъчно. Аз искам да купувам 500гр кисело млеко което може и 1,50 да е ама да е от мляко с жива закваска. Особенно държа да вкисва за 3дни. А сега ми кажи къде на нашия пазар да го намеря? Никъде! Гледам и други хора искат такъв продукт, ама защо ли производителите не щат да го произведат и се бутат все в малограмажните опаковки с едномесечна трайност?
            Не съм икономист, но предполагам, че стока с трайност 3 дни е нерентабилна. Все пак не сме преди 20 години, когато имаше едно кисело мляко и щеш не щеш купуваш и няма как да залежи. А тогава и да е било лошо няма как да разбереш, просто защото няма с какво да го сравниш.

Коментар

Не съм икономист, но предполагам, че стока с трайност 3 дни е нерентабилна. Все пак не сме преди 20 години, когато имаше едно кисело мляко и щеш не щеш купуваш и няма как да залежи. А тогава и да е било лошо няма как да разбереш, просто защото няма с какво да го сравниш.
              Темата е за стандартизацията а не за рентабилността, който иска висока рентабилност да се хваща с фармация. Там печалбите са от порядъка на 100 пъти(не проценти). А стандарта има за цел да определи размера и материала на опаковката, минимлно гарнатираното качество на продукта, стндартизираните количества(250мл, 500мл 1000мл примерно) нужната информация върху етикета, както и наказанието за неспазване на всичко гореизложено. От тук нататък картинки, дизайн, вкус, цена, е работа за фирмите. Когато всичко обаче е оставено само на съвестта на фирмите, стигаме до задънената улица в която сме.
              Относно 400гр върху капачките. ДА някой го пишат вече и с големи букви , понеже останалите вече са преминали на по-долни нива, пък и клиентите претръпнаха че млекото не е вече 500гр, така че този грамаж си е един вид реклама "видите ли ние все още сме на 400гр, докато другите са по-малко". За съжаление тъпи маркетингови номера.
              ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Първоначално публикуван от D-MAX Преглед на мнение
                Темата е за стандартизацията а не за рентабилността, който иска висока рентабилност да се хваща с фармация. Там печалбите са от порядъка на 100 пъти(не проценти). А стандарта има за цел да определи размера и материала на опаковката, минимлно гарнатираното качество на продукта, стндартизираните количества(250мл, 500мл 1000мл примерно) нужната информация върху етикета, както и наказанието за неспазване на всичко гореизложено. От тук нататък картинки, дизайн, вкус, цена, е работа за фирмите. Когато всичко обаче е оставено само на съвестта на фирмите, стигаме до задънената улица в която сме.
                Относно 400гр върху капачките. ДА някой го пишат вече и с големи букви , понеже останалите вече са преминали на по-долни нива, пък и клиентите претръпнаха че млекото не е вече 500гр, така че този грамаж си е един вид реклама "видите ли ние все още сме на 400гр, докато другите са по-малко". За съжаление тъпи маркетингови номера.
                С повечето неща съм съгласен.
                Ако някой е забравил да припомня как се появиха опаковките от 400гр - това беше доста "хитър" метод за поскъпване на млякото, а именно цената на кофичка не се променя, но грамажа се намалява.

Коментар

Както казах, тъпи маркетингови номера! Стандартизацията цели да не позволи на тарикатите да пробутват подобни номера на обикновенните хора. Познай поради что стандартите станаха препоръчителни?
                  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                    ...Това, че БДС е препоръчителен е в пряко съответствие с това че сме приели да спазваме Европейските норми. Друг е въпроса че те в по-голямата си част. са с по-ниски изисквания от старите по БДС.
                    БДС стана препоръчителен по времето на Иван Костов . Тогава дори не бяхме почнали преговори за присъединяване към Еврокомуната.Дори от Шенген не ни бяха изкарали. Ако повода е бил , че трябва да спазваме европейските норми ,значи по-голяма глупост няма и как да измислят.
                    Що се отнася до Евростандартите : Откъде пък разбра че те са с по-ниски изисквания от БДС-то ?! Или пак свеждаме нещата до киселото мляко и мръвките ? Или пушилките от заводите ? Че европейците още преди колко години изреваха за въпросните мърсотии ? Тогава тук още управляваше бай Тошо.
                    Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

http://dnes.dir.bg/2009/02/19/news4025035.html
                      When I'm good, I'm very good. When I'm bad, I'm even better!

Коментар

Първоначално публикуван от persuader Преглед на мнение
                        Всъщност са прави. Но не е проблем. Аз съм навит на който и да е стандарт. Само да е задължителен за всички.

Коментар

Уважаеми колеги,

Дайте да не бъркаме якои понятия. БДС и ИСО са две коренно различни понятия. Ама изоснови са различни. За незнаещите да обясня:
                          Ако си тръгнал да прозвеждаш нещо за което се изисква БДС си длъжне да спазваш стандарта. Стандарта не указва методология и опаковка, той указва процентно съдържание на нещо си, или якост или каквото се сетите което характеризира съответния продукт.
                          А ИСО-то е как се вършат нещата в дадена фирма. Процеси на управление, работа с клиенти, планиране на производство и т.н. Идеята на ИСО-то е да има проследимост на процесите произтичащи в една фирма. Примерно в нашата се знае, кога е дошла заявката, в какъв срок я изпълнявам, кой технолог какво е произвел, кой ми е залепил задния етикет и т.н. Обаче рецептата по която го произвеждам си е моя. ИСО-то не ме задължава да отговарям на каквито и да било критерии - дето се вика може да бъркаш лайна, но да ги бъркаш в правилната посока и еднаква продължителност по време. Ако не е желанието да се налагаме с качество на пазара, или щяхме да правим ментета ил ида сме затворили отдавна.
                          А това че БДС става препоръчеително за да има стикери, ситуацията при млеката е следната (оня ден четох и не помня имена): В България имало дефицит на мляко 90%. Следователно само 10% от сиренето на пазара ще трябва да е с лепенки. Обаче мога да се обзаложа, че фирмите ще произвеждат 2-5% с истинско мляко, другото менте, ще слагат стикери на цялата си продукция, а контролните органи ще карат скъпи коли и ще живетят в луксозни апартаменти. А ние ще ядем същия х-й.

Помните ли, че имаше стикери на Федерацията за защита на потребителите, нашата фирма беше една от първите с тях. И какво стана - ние налагахме качество и го демонстрирахме със тези стикери. Те ни стурваха 1 цент и едно работно място. Конкуренцията обаче беше вече със значително по-ниски цени, същевременно федерацията не направи нищо от обещаното за популяризиране на стикерите и вадене на кирливите ризи на пазара. Отказахме се. Сега пак има ментета, пак има кофти стока. Ще продължи да бъде така докато потребителя е неграмотен и чиновника корумпиран.
                          Не е луд, който яде баницата.... Кучето си лае, кервана си върви... ДОКОГА?
                          Форд Фокус 1,4 1999 г., Крайслер Гранд Вояджър, Corvette C5
                          ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА

Коментар

Мани го исо9000-и-няколко, има си купища други стандарти, включително оня с кривите краставици. Тъдява, просто няма НИЩО.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X