Първоначално публикуван от Софианитка
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Български названия и словообразуване
Свий
X
-
Испанците използват и АТВ и куадс... зависи за какво става дума... преди време в едно списание имаше цяла статия за това... за разликите. Най-малкото едните са със независимо окачване,другите със зависимо... това е все едно да сложиш СУВ и оффроад под един знаменател.БЕЗДРУМ-Но тълкувайки българския език, безпътието по-скоро е унило състояние на духа, когато просто се чудши какво да направиш в кофти
(това е българска дума) ситуация (която пък не е българска дума).
-
браво бе!Първоначално публикуван от ДимитърЕВРИКА!!
Вместо офроуд може покъра или побаира
пак ли ще учим турския... по-добре да се остананем на ENGLISH
помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117
Коментар
-
Говори ти, говори ... Ще те прочете Пришълеца и ще ти отвърти кви да е крайници. По тяхному и главата е крайник. На него му изключваха пътя, после де да ги знам що подсмърчаха. Пришълци, изключвания ...
Деца, не правете това вкъщи, дори ако сте питали брат си!
Коментар
-
Словообразуван
За словообразуването
Езикът ни, за съжаление, е твърде неповратлив в областта на образуването на нови думи.
1.Да почнем от турското наследство, неотменено и неотменимо до днес. Как образуваме наименованията на професии:
-КАТ-аджия,
-тенекиджия,
-чейнджаджия,
-пощаджия…
Като се срамя от горните примери, не претендирам да имам друг начин. Това да го кажат професори, доценти.
Но са ми противни всички “-джии”!(Приятелят ми, Иван – безсрамно същество! - ми шепне: И чекиджиите, Моньо)
2.Понятия за новопоявили се стоки:
-Чорапо (внимание!!) гащник! Всички мъже изпитв -ат (-ме) омраза към този атрибут, но поне да бяха му съчинили привлекателно название. Ето, “братушките” – колготки!
-Прахосмукачка. Описателно правилно. Но като звучене – отврат!
Технически термини – много необходима работа – възприемаме от страната, с която най-често контактуваме: закупуваме заводи, технологии и пр. Не можем без нипел, шлаух, муфа, куплунг, амбреаж…
Но има и комични случаи, в тесния кръг на даден отрасъл, пък, приемливи. Като руските:
- “перемичка” – любима дума в Нефтохим. (Къса връзка между два тръбопровода).
- шестограМ – за ключ шестостен. Обаче, не е от граМ, а от грань – стена, ръб…
-
Цялата до тук “увертюра” е към следната идея:
Да съчиним български заместител на думата, аналог – както би се изразил Джорджо, учена глава – на автомобила OFFROAD.
Руснаците набързо и удачно си го кръстиха ВНЕДОРОЖНИК.
Украинците го преведоха от руски ПОЗАШЛЯХОВИК. От «шлях» - път.
Идеята е колкото на шега, толкава и забавна. Може да се окаже и полезна.
Дерзаем?
Коментар
-
До: Словообразуван
Без амбреаж можем - например "долен ляв педал"Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение... Не можем без нипел, шлаух, муфа, куплунг, амбреаж…
А сега го преведи това за по-младата аудитория!Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнениеДерзаем?
Коментар
-
Внедорожник е УАЗът
Другите са "АВТОМОБИЛ с повишена проходимост", ама ако ще откриваме топлата вода
Безпътник, каленик, или по аналогия(бах мааму и чуждица) с драсни пални клечица -
"пални, затъни изтегли"
)))
Аз на моя му викам таралясник.
Не виждам обективна необходимост да измисляме дума за нещо, което е създадено извън България.
В тази връзка предлагам да намерим български аналози на радио, монитор, и т.н.
Преди време правих каталог на Panasonic на МАКЕДОНСКИ език.. Не се бях смял така...
Тонколони - звучници
Камера - снимач
Депилатор - космоскуб"Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."
Коментар
-
Въпросът е повдиган и в миналото:
http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...E7%E4%F0%F3%EC

Коментар
-
А каква е целта на занятието? То дума си има - "джип". Защо да отнемаме на колегите, които карат Jeep, удоволствието?Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнениеЦялата до тук “увертюра” е към следната идея:
Да съчиним български заместител на думата, аналог – както би се изразил Джорджо, учена глава – на автомобила OFFROAD.
Ние не сме неутрални!
Коментар
-
Вместо да си наричам Диското "джипката" ще го наричам "извъндрумника"! Трябва да съм луд. Но виж "куплунг" си има българска дума - "съединител". И в техническите речници ще го прочетеш, дори да си инженер.
Симеон, защо не потърсиш български заместители на руските думи, превзели езика ни? Например "накладка", "раздатка", "девЯтка", "десЯтка" и още куп други? За "казармената терминология" да не говорим!!! Или щом е на руски - мооооже! "Шапки долу"! Сещам се за прословутата реч на Сталин /мисля/ , в която е изобилствала думата "значит" и мигновената промяна на речниковия фонд на нашенските политпомияри /комисари/. Отврат!
Коментар
-
=========================================================Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнениеВъпросът е повдиган и в миналото:

Най-добре е да се изтрие моята "идея" -обсъдена и преобсъдена вече преди. Окъде да съм знаел...
Коментар
-
Да. И без положително решение ...
Кое, кое е измислено извън България? Някой май е бягал от училище много.
Или Андрешко не е професионален офроудер? ХІХ век, впрочем. Или Калоян десет века по-рано не е набутал тежката техника в трияла и не и е пийнал мозъка? Или сигурно при Ахелой отбора на ромеите е минал заблатения СУ? Колеги, отнасяйте се сериозно към собствената ни история.
А че "безпътица" значи друго, е много кофти съвпадение в нашия случай, много(((
Коментар
-
В никакъв случай. Тук всичко написано пазим за поколенията...Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение=========================================================
Най-добре е да се изтрие моята "идея" -обсъдена и преобсъдена вече преди. Окъде да съм знаел...
Най-добре ще е обаче да слеем темите...
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар