Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Български названия и словообразуване

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Първоначално публикуван от Софианитка
    в случая съм съгласна, че думата offroad си е най-подходяща
    ако offroad-а беше възникнал в България думата сигурно щеше да е българска и останалия свят евентуялно щеше да я научи и използва

освен това мисля, че дори да се замени ще предизвиква много недоразумения - както безпътието .....................

ще дам и един пример - испанците може и други да го правят наричат АТВ-то caut и не винаги на всички става ясно какво е това

за много неща нямаме родни думи, а използваме заемки и чуждици и благодарение на тях в доста случаи се разбираме правилно
    Испанците използват и АТВ и куадс... зависи за какво става дума... преди време в едно списание имаше цяла статия за това... за разликите. Най-малкото едните са със независимо окачване,другите със зависимо... това е все едно да сложиш СУВ и оффроад под един знаменател.
    БЕЗДРУМ-Но тълкувайки българския език, безпътието по-скоро е унило състояние на духа, когато просто се чудши какво да направиш в кофти
    (това е българска дума) ситуация (която пък не е българска дума).

Коментар

сигурно е така и има разлика в машината, но в приятелски разговор така както казвам джипка така казвам и атв, както повечето ми познати

Коментар

ЕВРИКА!!
        Вместо офроуд може покъра или побаира
        2010 CRF 250 R

Коментар

Първоначално публикуван от Димитър
          ЕВРИКА!!
          Вместо офроуд може покъра или побаира
          браво бе!

пак ли ще учим турския... по-добре да се остананем на ENGLISH
          помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

на мен offroad......ако буквално тълкуване......изключване от пътя
            или......край на пътя.......пътя свърши

Коментар

Говори ти, говори ... Ще те прочете Пришълеца и ще ти отвърти кви да е крайници. По тяхному и главата е крайник. На него му изключваха пътя, после де да ги знам що подсмърчаха. Пришълци, изключвания ...
              Деца, не правете това вкъщи, дори ако сте питали брат си!

Коментар

Словообразуван

За словообразуването

Езикът ни, за съжаление, е твърде неповратлив в областта на образуването на нови думи.

1.Да почнем от турското наследство, неотменено и неотменимо до днес. Как образуваме наименованията на професии:
                -КАТ-аджия,
                -тенекиджия,
                -чейнджаджия,
                -пощаджия…
                Като се срамя от горните примери, не претендирам да имам друг начин. Това да го кажат професори, доценти.
                Но са ми противни всички “-джии”!(Приятелят ми, Иван – безсрамно същество! - ми шепне: И чекиджиите, Моньо)

2.Понятия за новопоявили се стоки:
                -Чорапо (внимание!!) гащник! Всички мъже изпитв -ат (-ме) омраза към този атрибут, но поне да бяха му съчинили привлекателно название. Ето, “братушките” – колготки!
                -Прахосмукачка. Описателно правилно. Но като звучене – отврат!
                Технически термини – много необходима работа – възприемаме от страната, с която най-често контактуваме: закупуваме заводи, технологии и пр. Не можем без нипел, шлаух, муфа, куплунг, амбреаж…
                Но има и комични случаи, в тесния кръг на даден отрасъл, пък, приемливи. Като руските:
                - “перемичка” – любима дума в Нефтохим. (Къса връзка между два тръбопровода).
                - шестограМ – за ключ шестостен. Обаче, не е от граМ, а от грань – стена, ръб…
                -
                Цялата до тук “увертюра” е към следната идея:

Да съчиним български заместител на думата, аналог – както би се изразил Джорджо, учена глава – на автомобила OFFROAD.
                Руснаците набързо и удачно си го кръстиха ВНЕДОРОЖНИК.
                Украинците го преведоха от руски ПОЗАШЛЯХОВИК. От «шлях» - път.

Идеята е колкото на шега, толкава и забавна. Може да се окаже и полезна.

Дерзаем?

Коментар

До: Словообразуван

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
                  ... Не можем без нипел, шлаух, муфа, куплунг, амбреаж…
                  Без амбреаж можем - например "долен ляв педал"

Дерзаем?
                  А сега го преведи това за по-младата аудитория!

Коментар

Внедорожник е УАЗът Другите са "АВТОМОБИЛ с повишена проходимост", ама ако ще откриваме топлата вода
                    Безпътник, каленик, или по аналогия(бах мааму и чуждица) с драсни пални клечица -
                    "пални, затъни изтегли")))
                    Аз на моя му викам таралясник.
                    Не виждам обективна необходимост да измисляме дума за нещо, което е създадено извън България.
                    В тази връзка предлагам да намерим български аналози на радио, монитор, и т.н.
                    Преди време правих каталог на Panasonic на МАКЕДОНСКИ език.. Не се бях смял така...
                    Тонколони - звучници
                    Камера - снимач
                    Депилатор - космоскуб
                    "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Въпросът е повдиган и в миналото:

http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...E7%E4%F0%F3%EC
                      http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...E7%E4%F0%F3%EC

VPetrov.photography

Коментар

Цялата до тук “увертюра” е към следната идея:
                        Да съчиним български заместител на думата, аналог – както би се изразил Джорджо, учена глава – на автомобила OFFROAD.
                        А каква е целта на занятието? То дума си има - "джип". Защо да отнемаме на колегите, които карат Jeep, удоволствието?
                        Ние не сме неутрални!

Коментар

Вместо да си наричам Диското "джипката" ще го наричам "извъндрумника"! Трябва да съм луд. Но виж "куплунг" си има българска дума - "съединител". И в техническите речници ще го прочетеш, дори да си инженер.
                          Симеон, защо не потърсиш български заместители на руските думи, превзели езика ни? Например "накладка", "раздатка", "девЯтка", "десЯтка" и още куп други? За "казармената терминология" да не говорим!!! Или щом е на руски - мооооже! "Шапки долу"! Сещам се за прословутата реч на Сталин /мисля/ , в която е изобилствала думата "значит" и мигновената промяна на речниковия фонд на нашенските политпомияри /комисари/. Отврат!

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
                            =========================================================
                            Най-добре е да се изтрие моята "идея" -обсъдена и преобсъдена вече преди. Окъде да съм знаел...

Коментар

Да. И без положително решение ...
                              Кое, кое е измислено извън България? Някой май е бягал от училище много.
                              Или Андрешко не е професионален офроудер? ХІХ век, впрочем. Или Калоян десет века по-рано не е набутал тежката техника в трияла и не и е пийнал мозъка? Или сигурно при Ахелой отбора на ромеите е минал заблатения СУ? Колеги, отнасяйте се сериозно към собствената ни история.
                              А че "безпътица" значи друго, е много кофти съвпадение в нашия случай, много(((

Коментар

=========================================================
                                Най-добре е да се изтрие моята "идея" -обсъдена и преобсъдена вече преди. Окъде да съм знаел...
                                В никакъв случай. Тук всичко написано пазим за поколенията... Най-добре ще е обаче да слеем темите...
                                VPetrov.photography

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X