Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Български названия и словообразуване

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Баш... Сега пък парламентът ти е виновен. Каквито хората, такъв и парламентът. Такива сме си ние - измисляме си проблеми и после си ги решаваме, трупайки актив. Така е много по-лесно, отколкото да се хванем наистина на работа.

С лозунги и с инициативи до никъде няма да стигнем и националността си няма да опазим.

Коментар

напълно съм съгласен с Obersturmbahnfuehrer, мисля че по добре да намерим начини да си оправим морала и мисленето -това са болните места

Коментар

Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer
        Баш... Сега пък парламентът ти е виновен. Каквито хората, такъв и парламентът. Такива сме си ние - измисляме си проблеми и после си ги решаваме, трупайки актив. Така е много по-лесно, отколкото да се хванем наистина на работа.

С лозунги и с инициативи до никъде няма да стигнем и националността си няма да опазим.
        За какви лозонги, за какви 5 лева става въпрос???
        И нищо не съм изопачавал... ти сам каза че тия думи сме ги употребявали още преди да я има държавата.
        Проблема е че винаги от мухата правим слон... както и в случая, ставаше дума за две думи, а отидохме...
        И Благодаря ти че скапа темата, макар че и аз имам вина дионякъде за това.
        БЕЗДРУМ-Но тълкувайки българския език, безпътието по-скоро е унило състояние на духа, когато просто се чудши какво да направиш в кофти
        (това е българска дума) ситуация (която пък не е българска дума).

Коментар

След Освобождението е имало една мащабна кампания за "внедряване" на родни, български думи, още повече тогава в българския език е имало много турцизми, но акцията като цяло е минала без особен успех, въпреки, че в нея сериозно са били ангажирани големи български писатели по онова време. Някои думи с течение на времето сами са се наложили, други като off road са се възприели в интернационален мащаб, така че подкрепям напълно фюрера в неговото изказване. Не може на всичко да се мисли БГ синоним.
          Off road-a си е като запазена марка на "бездрум".

Коментар

Я вземете да отгледате по едно дете за тези които нямат или по още едно за тези които имат деца, щото след някоя и друга година няма да има кой да го говори този език, пък макар и пълен с чуждици
            Статистика
            2010 CRF 250 R

Коментар

доста отдавна предложих тълкуване за СУВ /Спортно-Универсално Возило/, никой не обърна внимание

да ме извинява колегата, ама БЕЗДРУМ ми звучи доста по Македонски с елементи на Сръбски ... Точно "македонците" се опитват за всяка общоприета дума да измислят "македонска"
              помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

На който му е интересно да прочете нещо за най-ревностния деятел от движението за премахване на чуждиците, както отбеляза Жоро:

http://liternet.bg/publish2/egeorgieva/balan.htm

Само че тая работа така не става. Изкуственият подбор и изкуствението езици не виреят, освен ако не се налагат с бой, както правехе коминтерновците в Македония. Ако помните, навремето имаше някво есперанто...

Нито кирилицата, по която някои припадат е изконно наша азбука, нито днешните ни религия и език. Те просто са актуалните и толкоз. В това няма нищо лошо и благодарение на адаптивността и гъвкавостта ни сме стигнали все пак дотук. Искам, не искам съм българин и думите няма да ме направят повече или по-малко такъв.

Коментар

Едно си баба знае, едно си бае...
                  Кой то говори за насилствено възприемане на каквото и дае??? Просто искам, а и не съм единствен, да има и дъпгарски вариант на думата... пък който която иска дума да си използва...
                  БЕЗДРУМ-Но тълкувайки българския език, безпътието по-скоро е унило състояние на духа, когато просто се чудши какво да направиш в кофти

Коментар

Никой не ти говори за насилствено, а за самоцелно. Явно предпочиташ да пишеш, а не да четеш, защото за пореден път нещо не си разбрал.

Добре, като ще си изсмукваме думи от пръстите, за да се правим на радетели за българщината, аз предлагам също толкова съдържателните калогаз или тревотъпкач.

По начало е добре всяко начинание да започва с ясна цел. Така и не разбрах каква е мотивацията за мъдренето на такива думи. Че ще станема по-големи българи ли? Единствено приличаме на еснафи така.

М, да... Изчерпахме се и развалихме хубавата патриотична тема. Който иска и луноходи да им вика, все ми е тая...

Коментар

Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer
                      Никой не ти говори за насилствено, а за самоцелно. Явно предпочиташ да пишеш, а не да четеш, защото за пореден път нещо не си разбрал.

Добре, като ще си изсмукваме думи от пръстите, за да се правим на радетели за българщината, аз предлагам също толкова съдържателните калогаз или тревотъпкач.

По начало е добре всяко начинание да започва с ясна цел. Така и не разбрах каква е мотивацията за мъдренето на такива думи. Че ще станема по-големи българи ли? Единствено приличаме на еснафи така.

М, да... Изчерпахме се и развалихме хубавата патриотична тема. Който иска и луноходи да им вика, все ми е тая...
                      Не знам защо, от от снощи когато почна тоя спор, все си мисля ча ония ГЕНИИ дето премахнаха Под игото и Записките от учебната програма... след време сигурно и ще ги забранят,... това не е повода за написването на тая тема.
                      Мотивацията не си разбрал каква е... а каква е мотивацията на всички тия народи изброени в началото за да си имат собствена дума на думата ОФФРОУД??? Ама ние нали сме най, най, най...

Коментар

Ми то тогава да не използваме и цифри, щото прекалено технократизират (ужас, лоша дума ) езика.
                        И да взема да си прекръстя ника на ИЦО ЧЕТИРИ ПО ЧЕТИРИ, а?

Ми списанието за което сме хвърлили средства и усилия за да го наложим като OFF-road BG, какво?
                        Как ви звучи

списание БЕЗДРУМ БГ?

Коментар

Първоначално публикуван от izo4x4
                          Ми то тогава да не използваме и цифри, щото прекалено технократизират (ужас, лоша дума ) езика.
                          И да взема да си прекръстя ника на ИЦО ЧЕТИРИ ПО ЧЕТИРИ, а?

Ми списанието за което сме хвърлили средства и усилия за да го наложим като OFF-road BG, какво?
                          Как ви звучи

списание БЕЗДРУМ БГ?
                          Не съм казал, но пак повтарям. Който както иска да му казва, дори и на китайски ако иска, въпроса е да има и българска дума, пък ако искате го използвайте.
                          Сега като се замисля идеята ми е много тъпа... заебете я.

Коментар

А между другото, думата ДРУМ е с индийски корен и все още в Индия се използва за означаване на ПЪТ.

Така че другарю БЕЗДРУМ, ако бъдем докрай коректни се прекръсти на БЕЗПЪТ.
                            Но тълкувайки българския език, безпътието по-скоро е унило състояние на духа, когато просто се чудши какво да направиш в кофти

Коментар

Със сигурност знам каква е мотивацията на франсетата, защото те периодично си правят кампании за заместването на английските и други новонавлизащи думи, а именно - тъпите комплексарчета усещат, че отдавна не са световна сила и никой за нищо ги няма вече, та затова са държат като ощипани госпожици. Ама и аз какво искам от типове, които могат да броят до 79 и оттам нататък се омотват.

Ицо, кофти не е българска, ами персийска дума (куфт), т.е. пак с индийски корен. То целият ни език е индо-европейски, та стана една...

Обаче, разбирам какви са му вълненията на човека. И аз преди известно време бих едно лъве, като ме попита буквално "Кога ще се конектваш, че да си чекна мейла?". Обаче да не изпадаме в крайности. Всичко е въпрос на лична култура, а не на думи.

Коментар

в случая съм съгласна, че думата offroad си е най-подходяща
                                ако offroad-а беше възникнал в България думата сигурно щеше да е българска и останалия свят евентуялно щеше да я научи и използва

освен това мисля, че дори да се замени ще предизвиква много недоразумения - както безпътието .....................

ще дам и един пример - испанците може и други да го правят наричат АТВ-то caut и не винаги на всички става ясно какво е това

за много неща нямаме родни думи, а използваме заемки и чуждици и благодарение на тях в доста случаи се разбираме правилно

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X