Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какво има между електроните и ядрото?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Какво има между електроните и ядрото?

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
    Случаят с интеграла не го знам.
    Един луд тичал из лудницата и викал: "Аз съм интеграл! Ще те интегрирам! Аз съм диференциал! Ще те диференцирам!". Всички останали луди много се плашели и бягали. Само един си седял кротко. Нашият човек се доближил до него и му се развикал: "Ще те интегрирам! Ще те диференцирам!", другият спокойно му отговорил: "Аз съм "е" на хикста...".

Има и още един подобен:
    Вървели си една константа и "е" на хикста. Срещнали един диференциал. Константата се уплашила и помолила "е" на хикста да я защити. То отишло при диференциаля и му се изежило: "Аз съм "е" на хикста! Нищо не можеш да ми направиш!", той отговорил "Приятно ми е, аз съм d/dt...".

Ама на този се смеят още по-малко хора
    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

)) Ми да, кво да се смееш на толко тъпа константа)

Коментар

Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
        То фантазията хубаво... Но това със сините електрони и никелираното ядро, е точно отричане от знанието, а не търсене на ново . Има доста напълно известни ни причини тези части да е невъзможно да имат собствен цвят, всъщност техните свойства придават такъв на материала, който изграждат, но в резултат на взаимодействието по между си. Както сама каза, добрата фантазия лежи на логиката, познанието и любопитството. Само с последното не става . Придобий първо познание за това как се получава цвета на материалите, помисли върху него логично възможно ли е електроните да имат собствен цвят и тогава любопитството ти ще бъде задоволено . Той всъщност и Стефан го е казал почти, виж онова там за прозрачните и непрозрачни материали. След като спомена литеротурата, би трябвало да знаеш, че съществуват два основни жанра фантастика - научна фантастика и фентъзи. Второто си е чисто въбражение, като сините електрони . Само с него не се стига до познание .
        Ако това което казваш е вярно (частиците да нямат цветове ) и приемем също планетарния модел за същността на атома за реален .
        То всички ние сме безцветни . Земята не е синьо зелена ,Меркурий не е червен , и Луната не е черно бяла ....
        Цвета на материалите е отражението на определени спектрални лъчи (в зависимост от структурата на повърхността ), което възприемаме с очите си (ако приемем че осветлението е бяла светлина ), при инфра червено или ултра виолетово възприятие (цвета)е съвсем различен . Пеперудите се виждат в съвсем различни цветове в сравнвние с това което ние си мислим че гледаме докато ги наблюдаваме . И въпреки това ги намираме красиви.

Чистото въображение не се подчинява на вербална визуализация ,
        Ограничения брой думи с които боравим са крайно не достатъчни за принизяването на чистото въображение .. Може би само лудите с нечленоразделната реч ги разбират тези работи .
        Фентъзито е импровизация с налични средства базирано на реални и близки до читателя истории , както и на отлично владеене на световната класика , смелено и изплюто така че да се смеят и тези които са чели световната класика (малко като на стари вицове) , така и тези които не са и обръщали (на класиката ) много влияние.

А .. иначе не си падам по никелирани ядра и лъскави калници , ценя всяко едно мнение което сте написали и благодаря на всеки един от вас за тях ( както за шеговитите така и за сериозните)..

И ако пак приемем че планетарния модел на атома е реален - то Cveti е напълно права за космическия прах астероидите и космическите кораби намиращи се между планетите ( изградени от аналогични материали и производни на състава на Звездите и планетите.

Време е да спирам за да не ме помислите за мъжка
        Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

Коментар

Ами, ами, няма. Ние мразим да мислим. Аз поне - още от малък. Много ми се отдава.
          Фентъзито е една от най-лошите възможни литератури. Заради насаждането на чист отказ от мислене. За мене това е строг пример за психологическо оръжие.

Коментар

Първоначално публикуван от iai-bg Преглед на мнение
            Ако това което казваш е вярно (частиците да нямат цветове ) и приемем също планетарния модел за същността на атома за реален .
            То всички ние сме безцветни . Земята не е синьо зелена ,Меркурий не е червен , и Луната не е черно бяла ....
            Цвета на материалите е отражението на определени спектрални лъчи (в зависимост от структурата на повърхността ), което възприемаме с очите си (ако приемем че осветлението е бяла светлина ), при инфра червено или ултра виолетово възприятие (цвета)е съвсем различен . Пеперудите се виждат в съвсем различни цветове в сравнвние с това което ние си мислим че гледаме докато ги наблюдаваме . И въпреки това ги намираме красиви.

Чистото въображение не се подчинява на вербална визуализация ,
            Ограничения брой думи с които боравим са крайно не достатъчни за принизяването на чистото въображение .. Може би само лудите с нечленоразделната реч ги разбират тези работи .
            Фентъзито е импровизация с налични средства базирано на реални и близки до читателя истории , както и на отлично владеене на световната класика , смелено и изплюто така че да се смеят и тези които са чели световната класика (малко като на стари вицове) , така и тези които не са и обръщали (на класиката ) много влияние.

А .. иначе не си падам по никелирани ядра и лъскави калници , ценя всяко едно мнение което сте написали и благодаря на всеки един от вас за тях ( както за шеговитите така и за сериозните)..

И ако пак приемем че планетарния модел на атома е реален - то Cveti е напълно права за космическия прах астероидите и космическите кораби намиращи се между планетите ( изградени от аналогични материали и производни на състава на Звездите и планетите.

Време е да спирам за да не ме помислите за мъжка
            Така от далече няма да се разберем, ако искаш познание, а не празни приказки, то не може да се прескача от парче на парче. Дай първо да изясним какво е светлината - фотони, гадините са хем вълна, хем някакви частици. След това какво е "отразяването" на толкова ниско ниво - когато един фотон се сблъска с електрон, то фотона престава да съществува, като отдава енергията си на електрона, той пък не може да седи дълго в такова състояние и излъчва нова вълна, която се блъска в друг електрон, който излъчва своя и т.н. В покой не излъчва нищо, следователно няма цвят. Ако го изкараме от равновесие, например със светлина, но може и да е например с топлина, радиация, електричество и т.н., то той от време на време излъчва по някоя вълна, ама докато един го прави, на друг точно в този момент му се е разминало, така че пак не е постоянно. Във всеки случай, това което виждаме е само от електроните и то зависи повече от структурата, в която са разположени атомите(например металната решетка обикновено придава и блясък, но нарушим ли я изчезва, нищо че са същите атоми), а не от самите тях. Ядрата пък хич не можеш да ги видиш в истинския смисъл на думата, защото фотоните си играят само с електроните.

Така че спектъра, в който виждаме няма никакво значение. И инфрачервен, и ултравиолетов, и топлинен, все тая.

Съжалявам, ако познанието не се връзва с романтиката, но понякога трябва да си изберем какво търсим.

П.П.: Иначе обичам да чета фентъзи, приятно е за разтоварване... обаче трябва да помниш, че е именно фентъзи, а не научна фантастика... в противен случай е опасно
            Последно редактирано от Тодор (Zaarin); 28-04-08, 16:21.
            Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Предавам се !

Коментар

На кого?
                )) Ти наистина ли искаш да разбереш за цветовете? Зарин е прав, това е безсмислено понятие в квантовия свят. Там няма нито цветове, нито звуци, нито миризми. Те са останали някъде отгоре, в неимоверно по-големите мащаби. Десетки порядъци по-големи. Там изобщо няма нищо, което можем да си представим. Има само вълнови функции и вероятности. Тях можеш да ги видиш. В дебелите книги. Повечето криви ченгели и редки стари гръцки букви са това. От което ние си мислим че са направени наистина малките частици. Или поне както можем да го разказваме помежду си.
                Ние виждаме как Луната се върти в кръг около Земята, и вече сме излъгани. Тя си се движи по нормална права към Земята, както и трябва още според Нютон. Но в нейното си четиримерно пространство - време. А малките живеят по още по-странни закони, и в свои си изобщо дробноразмерни пространства. Например 3 цяло и корен от 3 върху 2. Това е известно и много удобно импулсно пространство И какви ли не други.

Коментар

Исках да разбера за това което е между частиците , получих много и полезна информация , трябва ми малко време за да я смеля , сега си търся някои от посочените книги . За да не се наслагат много теми които да ми се объркат и резултата от питането да клони към нула.
                  Когато съм готова да поема още ( информация) - ще продължа да питам .

Коментар

Значи, първата и абсолютно фатална грешка, която обезсмисля всякакво четене, е да се приеме микропространството, като умалено копие на макропространството. За това ги разглеждат и два отделни клона на физиката. В един момент едните закони спират да важат и започват другите. Много гадна работа. Всички са сигурни, че пропускаме нещо и всъщност и двата комплекта закони, колкото и добре да работят на практика, не са съвсем истинските. Търсят се нови теории, някои звучат обещаващо, но още никоя не е избистрена докрай. Едниственото сигурно е, че с понятията от макросвета удряме на тотален камък в микросвета, задънена улица, моля търсете друг път. Айнщайн например е изпадал в нервна криза, като чуе за Принципа на неопределеноста на Хайзенберг, но всичките му опити дори да се опита да докаже, че има теоретична вероятност да не е верен, са се разбивали на пух и прах... Ама пък ние сме почти сигурни, че не може, да не може... Само дето за сега съвсем си нямаме и идея как точно... Планетарния модел на атома е просто една илюстрация, а не чертеж. Проекция на нещо от микросвета в макросвета. На повечето хора им стига, за да придобият някаква съвсем обща представа. И до там... За да учиш например химия, където се работи с доста по-гигантските атоми и молекули, върши криво-ляво работа. Ако искаш да задълбаеш по-надълбоко, то първото което трябва да направиш е да си го избиеш от главата. Ама не е лесно, аз например си докарвам само главоболие, като се опитам... там нещата не се движат като планети, слънца и кометите между тях. Движат се като вълни. Хем стига от т. А до т. Б, ама хем в нашия си триизмерен свят не е било, в смисъла който влагаме например в прелетаща комета, във всяка една точка между тях, така че и не може да се блъсне винаги в каквото има по пътя, а само на определени места.

Абе, ясно е, че сме още много далеч от Истината, но поне знаем част от съвсем задънените пътища към нея.

Коментар

Е сега вече и мен ме заболя главата.

Коментар

За да внеса още "яснота" ще добавя че напоследък сред някои физици циркулират идеите че всъщност обединяващото между всичко известно в света на физиката което се търси толкова време е... времето... т.е. материята е н-мерно време затворено в самото себе си... На някой нещо да не му е ясно...?
                        VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
                          За да внеса още "яснота" ще добавя че напоследък сред някои физици циркулират идеите че всъщност обединяващото между всичко известно в света на физиката което се търси толкова време е... времето... т.е. материята е н-мерно време затворено в самото себе си... На някой нещо да не му е ясно...?
                          Гледам да не мисля много за времето - При жените тече по бързо от колкото при мъжете .
                          Все още не ми е ясно ако за един ден обиколиш земята 3 пъти какво става ...
                          Да не говорим ако се играе вито хоро на самия полюс?

Коментар

Първоначално публикуван от iai-bg Преглед на мнение
                            Гледам да не мисля много за времето - При жените тече по бързо от колкото при мъжете .
                            Все още не ми е ясно ако за един ден обиколиш земята 3 пъти какво става ...
                            Да не говорим ако се играе вито хоро на самия полюс?
                            Нищо особено. Пресичаш терминатора 6 пъти, малко светлинни ефекти. Календара сме го измислили за наше удобство, не е физично явление. Не се лъже толкова лесно пустото му време .

Коментар

Тогава ще живееш няколко наносекунди по-дълго, защото цял ден си се движила много бързо. Ако е верен Парадоксът на близнаците
                              Зарин ви будалка, затова възникват някои неясноти. Комплектът микрозакони не започва да действа внезапно, заменяйки комплекта макрозакони при някакъв мащаб. И ние не винаги знаем кога действат едните, и кога другите.
                              Сега трябва да е по-ясно)

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                                Зарин ви будалка, затова възникват някои неясноти. Комплектът микрозакони не започва да действа внезапно, заменяйки комплекта макрозакони при някакъв мащаб. И ние не винаги знаем кога действат едните, и кога другите.
                                Сега трябва да е по-ясно)
                                Е, не исках да бъда чак толкова жесток... сега на теб ще ти тежи на съвеста, че го каза!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X