Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какво има между електроните и ядрото?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Какво има между електроните и ядрото?

Тц. По принцип. Да контролираш такива енергии, може само със сравними по порядък. Жицата за толко ток става много дебела. Земята ще вземе да се катурне. Нито през атмосферата да я пуснеш, нито да прекараш отнякъде вакуумен канал. Забрави.
    Щом искаш да си играеш и да цапаш - върви в пясъчника отвънка. Намери си някоя безполезна затънтена звезда, и на нея гърми и трескай. Хем няма да опъваш жица, та тия от енергото да ти се изсипят с електромери и бележки.
    Къде ти. Големите параходи от едно време променят гравитационния потенциал на планетата, а ти искаш да късаш кварки един по един. Както вземеш да го правиш в стаята, така по будките ще почнат да продават бомбите от Хирошима вместо кибрит. Много дандания, аз ще си тръгвам.

Коментар

Сините луни обагрени във златно ,
      с отблясъци на мощните протуберанси ,
      облизваши небето над ядрото ,
      яйце самотно в празната чиния .

Вселената е сапунен мехур и времето е само миг ...

Планетарният модел със лудите планети електрони , особенно 3 тата ( със склонност към самоунищожение )

Благодаря за вниманието , и все пак - какво има между електроните освен спътници , ракети , космочески боклуци и ръжда?
      Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

Коментар

Между електроните? Математика Квото каза Диян - вероятности.
        Майтап разбира се. В стабилните атоми са свързани с тънки твърди жички за да не мърдат много - много. Само в най-външния слой се търкалят върху долните. За да може между тях да тече ток и да минава светлината. Понякога обаче са много нагъсто, или се събират на тълпа, и нищо не може да мине. Такива са непрозрачни и изолатори.

Коментар

Сега вече разбрах ..
          Като карфици забодени в жълтъка на яйце ...

Благодаря от сърце ...

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ НА ВСИЧКИ !!!

Коментар

От името на чисто новата наука Художествена физика "Не възразявам!"
            Сега ще го нарисуваш ли? И ще го правиш склуптура?

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
              От името на чисто новата наука Художествена физика "Не възразявам!"
              Сега ще го нарисуваш ли? И ще го правиш склуптура?
              Отговорът на въпроса е вид знание .. ,
              което се складира между гънките ,
              Ще си го имам знанието ... скулптурите се чупят , рисунките горят , знанието остава ...безценно е - не можеш да го продадеш без да си продадеш душата ....

Коментар

Първоначално публикуван от iai-bg Преглед на мнение
                Ще си го имам знанието ... скулптурите се чупят , рисунките горят , знанието остава ...безценно е - не можеш да го продадеш без да си продадеш душата ....
                Надявам се осъзнаваш, че Стефан се майтапеше за сините луни, никелираното ядро и вързаните на жица електрони...
                Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Тук му е мястото да припомним една мисъл( може би за финал), която обединява знаещите с просто любопитните , атеистите с вярващите, присмехулниците с всички тях и...всички останали....
                  " Знанието е истина ,сила и красота"
                  Л. да Винчи
                  ...Защото всеки има нужда от малко истина ,сила и красота...докато е жив...и за да живее...
                  ПП
                  Христос Воскресе!

Коментар

Първоначално публикуван от cveti;

Нали всичко е изградено от атоми, [B
                    следователно между атомите има други атоми[/b]...
                    ...................................................................................................
                    Желязна логика.
                    Женска.
                    Цвети, ти ми беше надеждата за българската физика, пък ги наприказва едни...

Бяха решили, че ми са малко две висши образования и ме изпратиха на "Курсове по усъвършенстване..." Наперен лектор от СУ започна с освежаване на понятието за материята:
                    -Атомите се състоят от ядра и електрони. В първия слой се въртят два електрона, във втория - четири...
                    -Не! Осем! -извикаха в един глас няколко колеги.
                    Лекторът първо се възмути:
                    -Как така осем! а после отвори пищовите:
                    -Вярно, бе - осем.Ама вие тези неща откъде ги знаете?..
                    Повече не го видяхме. А можехме да питаме за въпроса на iai.
                    Последно редактирано от Симеон; 27-04-08, 18:13.

Коментар

Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
                      Надявам се осъзнаваш, че Стефан се майтапеше за сините луни, никелираното ядро и вързаните на жица електрони...
                      Фантазията прави живота интересен , а добрата фантазия лежи на логика , познанието и любопитството . Ако не беше така фантастиката нямаше да става за четене . А Азимов щеше да си остане прост учен.
                      Ако ти дойда на гости и успея да намеря куфар с 1 000 000 евро в килера, няма ли да съжеляваш че не си го търсил , а смо си се оплаквал че няма ?
                      Не Пратчет е измислил че Земята е плоска , когато открили че е кръгла , било трудно да го възприемат , а после се оказало че все пак е сплескана ...
                      ... глобусите в училище още са кръгли ...

Предпочитам света да ми е интересен - повече , от колкото да ми е скучен.

Коментар

Да ама можеш да го забравиш .
                        Или поне аз мога.
                        Където Бирата, Там и Аз...

Коментар

Фантазията прави живота интересен , а добрата фантазия лежи на логика , познанието и любопитството . Ако не беше така фантастиката нямаше да става за четене . А Азимов щеше да си остане прост учен.
                          Ако ти дойда на гости и успея да намеря куфар с 1 000 000 евро в килера, няма ли да съжеляваш че не си го търсил , а смо си се оплаквал че няма ?
                          Не Пратчет е измислил че Земята е плоска , когато открили че е кръгла , било трудно да го възприемат , а после се оказало че все пак е сплескана ...
                          ... глобусите в училище още са кръгли ...

Предпочитам света да ми е интересен - повече , от колкото да ми е скучен.
                          То фантазията хубаво... Но това със сините електрони и никелираното ядро, е точно отричане от знанието, а не търсене на ново . Има доста напълно известни ни причини тези части да е невъзможно да имат собствен цвят, всъщност техните свойства придават такъв на материала, който изграждат, но в резултат на взаимодействието по между си. Както сама каза, добрата фантазия лежи на логиката, познанието и любопитството. Само с последното не става . Придобий първо познание за това как се получава цвета на материалите, помисли върху него логично възможно ли е електроните да имат собствен цвят и тогава любопитството ти ще бъде задоволено . Той всъщност и Стефан го е казал почти, виж онова там за прозрачните и непрозрачни материали. След като спомена литеротурата, би трябвало да знаеш, че съществуват два основни жанра фантастика - научна фантастика и фентъзи. Второто си е чисто въбражение, като сините електрони . Само с него не се стига до познание .
                          Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Това е първият атомен модел който измислих. Гледах шарените картинки в една дебела книжка, там ядрата бяха сфероиди, направени от шарени сферички. Електроните бяха черни, нанизани на кръгови орбити. Изобщо не ми се виждаше убедително, и докато размишлявах върху недостатъците на предложения модел стигнах до моя.
                            След няколко години научих буквите, после се научих да чета, и тая работа съвсем спря да ми харесва. Питах тук - там, никой не предложи нищо по-значимо. Вече знаех че мю-мезоните са червени, че кварките най-вероятно са кафяви, защото е съвсем несериозно фундаменталните частици да са направени от кво да е, а не от пръст. Която се копае трудно и затова е много здрава. После живота ме завъртя, и така си останах при простите електрони и фотони, защото картинката с кръглата стойка за огледало и червения лъч в тъмното беше съвсем загадъчна. После тръгнах на училище, и научните ми търсения бяха стъпкани грубо от суровата реалност на писането на букви с тънки и дебели чертички.
                            А в края на 80-те и началото на 90-те, когато още работехме, и животът беше хубав понеже имаше физика и нямаше мексикански сериали, се събирахме често в ресторанта на хотела на БАН. Цели язовири от водка сме изпили само от черпенето. Народът виеше от тия лекции, пълзеше по земята и не ни пускаше да си отидем. Имаше хора - идваха специално за това. Тогава се родиха блестящи идеи, които консервативната хумористична литература и памфлетистика още не могат да смелят. Сега вече няма и кой. Такива неща могат да разплачат от смях. Но само подготвена публика. Тогава я имаше ...

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                              Такива неща могат да разплачат от смях. Но само подготвена публика. Тогава я имаше ...
                              Със шегите трябва да се внимава, защото някои ги взимат на сериозно... Например анекдота на Теди Москов по германските театри - „Вие в цялата си история имате само две шеги - Първата световна шега и Втората световна шега.“, на който те само кимали разбиращо... Или пък вица за лудия, който се мислел за интеграл, много е забавно да го разказваш пред смесена публика - половината се търкалят по пода от смях, а останалите примигват на парцали...

Коментар

Теди Москов също е за подготвена публика. Немският хумор е само за дипломати и артисти. Слабо подготвен човек изобщо не може да измисли как да реагира без да ги обиди. Случаят с интеграла не го знам.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X