Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Спор между Стефан и yossarian на тема химия, физика, БАН, 4-ти км., 7-ми км. и т.н

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Изводи от съвременните войни, видове армии, предимства и недостатъци

Първоначално публикуван от Tougi Преглед на мнение
    Това е несериозно. Цената на UF6 варира в зависимост от обогатяването. Най-вероятно това което цитираш е за необогатен уран.
    Е и, като е необогатен какво, суровина е. Точно както и суровият петрол определя цената на бензина.

А знаеш ли как от UF6 се добива металически уран?
    Да, правил съм го, а ти?

Стига бе, и това ли го казваш сериозно? Има едно жълто-зелено ураново стъкло което съм виждал само в лаборатория.
    Аз какво да направя, да ти организирам екскурзия по места с съответната керамика и стъклария ли?

А за киловете на яхти, да, представям си колко са ентусиазирани богаташите купуващи яхти по за 20-30 милиона, .
    Олинги, Висше техническо училище Лозана, една от многото.

когато им кажат, че кила е от уран - едно изключително отровно и опасно вещество.
    Което, както по-горе отбелязахме, приемаш по около 5 микрограма дневно с храна и вода. Колко отровно и опасно е, метър, метър и пеесе или два?

>>биологична защита на места където се използват гама източници с висока енергия и активност, матрица за трансмутация на дългоживеещи и с висока радиотоксичност трансуранови елементи. Има още някое друго приложение, но информация за тях по-добре си потърси сам>>

Това си го пропуснал, очаквам критични коментари и по него.

Коментар

Уважаеми колеги, 'бахте ма'ата на хубавата тема, да си ги мерите. Жалко.
      Най-елементарното правило за употреба на пълния член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

Коментар

Първоначално публикуван от gadeff Преглед на мнение
        Май така се получи

Почна се от там, че за да се защити една теза, се носят от 9 (пресъхнали) дерета вода, а черното се обявява за бяло.

Бих искал да продължа темата в малко по друга посока. Като се правят изводи от една война, не е ли по-подходящо да се оценяват фактори като, какви са били причините за започване на война и целите които се е предполагало тя да постигне, както и до колко те са изпълнени.

Коментар

Първоначално публикуван от gadeff Преглед на мнение
          Прав си. Млъквам.

Коментар

Колега Йосариян,
            понеже си много сведущ по много въпроси би ли се представил на аудиторията. Тук във форума Стефан е с името си и много хора го познават лично. Редно е, като на хоризонта изгрява такава звезда да ни се представиш- кой си? какъв си? какво работиш? колко танка на живо си виждал през живота си ( не на спътникови снимки )? форсирал ли си река с танк ( пък била тя и 5м. широка) и т.н.?!

Освен това, аз като прост инженер много държа да ме просветлиш за химическата същност на лазерното лъчение, че нещо съм пропуснал...
            Газ69- създаден във времена, в които мъжете не са си бръснели краката.

Коментар

Първоначално публикуван от Георги Василев Преглед на мнение
              Колега Йосариян,
              понеже си много сведущ по много въпроси би ли се представил на аудиторията. Тук във форума Стефан е с името си и много хора го познават лично. Редно е, като на хоризонта изгрява такава звезда да ни се представиш- кой си? какъв си? какво работиш? колко танка на живо си виждал през живота си ( не на спътникови снимки )? форсирал ли си река с танк ( пък била тя и 5м. широка) и т.н.?!

Освен това, аз като прост инженер много държа да ме просветлиш за химическата същност на лазерното лъчение, че нещо съм пропуснал...
              Сарказъм ли долавам? Определено е неуместен! Както и опита ти да ме противопоставяш на Стефан. Той е много ерудиран с голям опит и споделя много полезна информация и съвети. Ползва се и с голям авторитет във форума. От друга страна поради това може би, приема че винаги и за всичко е прав и при отстояване на позициите си понякога изпада в неловки ситуации.

Какво работя, ами сложно е за обесняване, но е интердисциплинарно между химия, биохимия и физика както и тяхното приложение в медицината, околна среда, а напоследък и криминология и енергетика.

Колко танка питаш съм видял. Хм за две години в 13-та танкова бригада не съм ги броил, но са доста. През по-нанатъшните етапи от живота ми също съм виждал, някой се наложи и да пипам, но бройката бе значително по-малка.

Като за инженер за начало, това:
              http://en.wikipedia.org/wiki/Chemical_laser
              мисля е достатъчно в качествено и количествено отношение.
              Последно редактирано от yossarian; 19-02-08, 16:40. Причина: Поправка на правописа.

Коментар

Хм. Обогатеният уран не е ли, все пак, по-лек от природния?

Коментар

) Ето защо в американските университети забраняват всякакви уикипедии.
                  Химията се занимава единствено с електроните, които атомите, или там молекулите, си разменят. И толкова.
                  Енергийните нива на електрона, на която и орбита да е, са въпрос на физиката, и не на химията. Излъчването на фотони е свързано единствено с преходите между такива нива. Напомпването на активната среда може да е какво да е, в това число за сметка на някаква химия, но не прави светенето химическо явление.
                  Интимната същност на всякаквите светения, в това число на лазерните, е описана подробно в спектроскопията. Такава част от оптиката, като част от физиката. Ако искаш да разбереш за какво става дума започни от там. Всякаквите неща с представка "квантова" остави за после, това са дълбоки закопавания в конкретни подробности.

Спътниковите снимки са хубаво нещо, само че тия които показват на кино, и тия които използват военните разузнавачи в реално време са силно различни. От една орбита не може да изкараш нищо. За да се види и разпознае какъвто и да е предмет, се натрупват много орбити, или се следи конкретният предмет много дълго по време на прелитането над него за една орбита. Режимът се казва синтезирана апертура. Или едното, или другото. Увереното разпознаване на 3 000 танка, даже в пустинята, иска сигурно година висене на спътника. Оценката за това че някъде се крие танкова дивизия идва от много други източници. Хващането на конкретен танков батальон, някъде си, изобщо, сред цяла задействана, маскираща се и отбраняваща се армия, е умряла работа. Така че, ако години след войната снимките са показали разхвърляни из Ирак 3 000 танка, това не значи че наистина са танкове, и съвсем никак - че са унищожени.
                  Със същия успех могат да твърдят че храбрата пиндостанска пехота е избила милион иракчани. Когато армията просто се разотиде.
                  Макар че те вече убиха милион и половина. Жени, деца и старци.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                    ) Ето защо в американските университети забраняват всякакви уикипедии.
                    Mислиш ли че за господина от по-горе това:

Laser Chemistry: Spectroscopy, Dynamics & Applications
                    Helmut H. Telle, Angel Gonz lez Ureсa, Robert J. Donovan, Wiley - 2007
                    ще е по-достъпно?

И каква стана тя, хем химията няма нищо общо с лаЗар, хем Wiley публикували книга, я им се обади да си вземат бележка

Химията се занимава единствено с електроните, които атомите, или там молекулите, си разменят. И толкова.
                    Енергийните нива на електрона, на която и орбита да е, са въпрос на физиката, и не на химията.
                    Глупости на търкала! Както вече споменах, това ти твърдение противоречи на теорията на лигандното поле, която се занимава с комплексните съединения.

Интимната същност на всякаквите светения, в това число на лазерните, е описана подробно в спектроскопията. Такава част от оптиката, като част от физиката.
                    Коя спектроскопия? Близка или далечна ИЧ, видима, УВ, гама, алфа, бета, позитрони, неутрони, неутрино, мас, мьосбауер, NMR, EPR, XPS или раман? Още да питам ли?

)
                    Всякаквите неща с представка "квантова" остави за после
                    Голям залък лапни, голяма дума неказвай! Българска народна поговорка
                    Каза ти се вече, не е срамно да не знаеш, срамно е да не питаш
                    Ето ти източник чети:
                    REVIEWS OF MODERN QUANTUM CHEMISTRY, 2002, ISBN 978-981-02-4889-5

)
                    Спътниковите снимки са хубаво нещо,
                    Мдаа, хубаво са, особенно ако имаш и желание да прочетеш какво съм написал!

Снимки на който трабват си поръчва. В случая се ползваха не да броят унищожениет танкове на скъпата ти непобедима садамова гвардия, а места където са използвани боеприпаси с ДУ до 24 часа след случката. Целта е да се установят зоните замърсени с ДУ и да се улесни почистването и предпазването на населението. И за това не са плащали американци или там както им викаш. Обясних няколко пъти че има достъпна информация, но никъфф интерес - за теб има само два цвята!

Да питам и аз,
                    Като сте такива мъже, войници и прочие, виждали ли сте през живота си на куп 100-150, трудно се определя на пръв поглед щото са разкостени за вторични суровини, танка. Поне 1/3 от тях са жълти, познай защо. И местното народонаселение пъпли по тях и мъкне да продава за 90 долара на тон, щото няма какво да яде, в това число и невръстни деца, деца без ръце, крака, слепи? Тогава да ви питам какви мъдри "Изводи от съвременните войни, видове армии, предимства и недостатъци" ще ви дойдат у главата!
                    Последно редактирано от yossarian; 19-02-08, 22:39. Причина: Правописна грешка

Коментар

Не виждам начин за по-нататъшен разговор с човек толкова невеж, че да му липсват даже базовите понятия. Който от дърветата не вижда гората. Строго доказателство - не отличава идеята за спектроскопията от частните и случаи.
                      А виж че говори глупости, може да кажеш на баща си. На мене не е безопасно. В този форум има много хора които може да ми кажат така, но те имат съществени свойства, заради които имат правото да го направят. И аз да се съглася с тях. Ти очевидно не си носителят на такива дълбоки знания.

Коментар

Не виждам начин за по-нататъшен разговор с човек толкова невеж, че да му липсват даже базовите понятия. Който от дърветата не вижда гората. Строго доказателство - не отличава идеята за спектроскопията от частните и случаи.
                        А виж че говори глупости, може да кажеш на баща си. На мене не е безопасно. В този форум има много хора които може да ми кажат така, но те имат съществени свойства, заради които имат правото да го направят. И аз да се съглася с тях. Ти очевидно не си носителят на такива дълбоки знания.
                        Характерният ти похват за измъкване, когато си притиснат от факти, а ти липсват познания за да се обосновеш-лични нападки! Демонстрирал си го многократно точно в този форум-медицински факт!

А пък точно служител в "паноптикума на восъчни фигури" да оценява какво знам и мога е меко казано смехотворно

На мене не е безопасно.
                        Хмм, а дали да не се оплача на Дядо Мраз или на прокурора поради тази заплаха

Я дай нещо за "оловните хладилници", кръчмарския фолклор ти се отдава повече от нАуката!
                        Последно редактирано от yossarian; 19-02-08, 22:28.

Коментар

Боже мой , хора, колеги! - откъде почна темата , а докъде я докарахте
                          Много нерви за нищо, дискусията е адски интересна, ама тука разигравате трета световна помежду си бе...

Коментар

Можеш ли да обясниш свързано по какво се отличава инфрачервената спектроскопия примерно, от видимата? И какви са принципните разлики между двете? Щом не можеш да обясниш какво работиш.
                            Ненавиждам пропагандата на невежество. Не знам на какво казваш факти. Виждам че си прочел някви думи. Виждам и че не правиш връзка между явленията. Какво искаш да чуеш? Всичко което се казва с три думи ти казах, въпреки че би трябвало да го знаеш от гимназиалните учебници. За останалото не виждам с какво да ти помогна. Аз не съм начална учителка.
                            Последно редактирано от Стефан; 20-02-08, 01:16.

Коментар

...Ненавиждам пропагандата на невежество...
                              В интерес на истината точно това бе причината да пиша тук.

Обясних горе какво работя. Половината от там посочените спектрометрични методи ги ползвам почти ежедневно,хм пропуснал съм EXAFS. За другата половина прескачам я до Гренобъл я до PSI. И понеже съм невеж , да почнем от нещо по-просто. Абсорбционна спектрометрия във видимата област. Защо промяната в координационното число на един йон-комплексообразувател (до тук строго погледнато чиста химия) води до изместване на линиите на абсорбция - според теб чиста физика. Имаш и право на колкото пожелаеш жокера в синята, бялата или червената лавки

Аз през това време ще ида да си пусна единия от спектрометрите

После ще продължим с маалко по-сложни проблеми, например каква е ролята на оловния хладилник в съвременните армии или за кво му е на попа трамфет. Колкото и невероятно да звучи има пряко отношение към спектрометрията

Предлагам съответните постове да бъдат преместени някъде в отделна тема.

Коментар

Защото другата квантова система има други разрешени нива. Кой можеше да си помисли ...
                                По твойта логика, багрилните лазери трябва да са хидравлика, а газодинамичните СО2 - авиация. Примерно.

Модератор!
                                Тука имаше един, за когото небрежно "при някакво налягане и температура водородът се разлага" и нататък по идеята за гориво за автомобили. Е, този случай е същият. Като го пратите в Гренобъл, очаквам да изясните случаят с обидата на разума. Квазинаучните приказки мене ме обиждат.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X