Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Българският език

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Българският език

Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнение
    Щом чатове, форуми и медии, и тяхната небрежност определят начина на говорене и писане...Ами втасали сме! Ето че не е далеч времето за приемане на латиницата, а после и изчезването на българския език. Имаше една тема в която казах, че е обречен, но не очаквах да стане толкова скоро!
    Всеки език се развива с времето. Вероятно и днешния би звучал неестествено на доста хора, живяли преди 100 години да речем.

Смятам се за що-годе грамотен човек, или поне се стремя да съм такъв. Ами на 33 съм вече, а така и не схванах хавата с пълния член, и по тая причина съм против някой да ми налага някакви мъгливи правила. Не е нужно да го премахват. Просто могат да го направят да не е задължителен.

Вече може да се казва "двайсет" вместо "двадесет", например, от което на мен ми е все тая. Аз продължавам да си пиша "двадесет". От друга страна разни от сорта на "участвувам" и тем подобни са отживелица, и съвсем резонно вече ги няма, или поне не са задължителни (всъщност не знам дали някога са били задължителни, но масово се ползват и до днес, предимно от по-възрастни хора).

Накратко - според мен от махането на задължителния пълен член езика ни нито ще пострада, нито ще умре, нито ще стане по-беден. Който иска ще продължи да го ползва. ...или ползува или използува. Мен лично нищо от това не ме дразни, нито ми прави някакво особено впечатление.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Езиците се развиват и променят. Спор няма. Тези, чято граматика не се променя, се наричат мъртви езици - латински, старогръцки и т.н. В библиотеката си още имам български книги, в които съществителните завършват на "ъ". При това някои са на по-малко от човешки живот години.

Как седи въпросът с пълния член обаче. За разлика от "ъ"-то в края, "ув" в средата и "й" в десетиците, той носи информация. Да погледнем и другите езици. Някъде е надставка, другаде представка, но го има. Щом всички са стигнали до една и съща нужда, не ще да е чак толкова изкуствен... Е, да, при нашия словоред в повечето случаи смисъла се разбира еднозначно и навреме и без него, но не винаги е така.

Във всеки случай проблеми не се решават така... Някак пораженческо е...

И още нещо. Някой сеща ли се за развит народ, чиито език е с максимално опростена граматика? Все пак, като част от образованието, това е и една тренировка за мозъка.
      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Като гледам, правилото за пълния член (в граматиката) не касае никого - в говоримия български абсолютно, а в писмения много рядко някой го ползва правилно.

Мисля, че ако го премахнат, когато слушам родна реч в кръчмата или по телевизора, няма да ми липсва.

Но когато чета ще ми е криво без него.

Ако пък пиша, и то така, че да ме четат повече хора, според мен това правило си е задължително.

Коментар

Според мен не е редно да се променят правилата, защото ние сме учили една граматика, а децата ни друга. В един момент може да настъпи объркване. По-скоро трябва да се използват по-малко чуждици (най-вече в медиите), тъй като тяхното значение не е ясно на много хора.

Коментар

Точно навлизането на чуждици и нови думи може да се нарече обогатяване и развитие на езика. Премахването на пълния член не е развитие. Ако форумите предлагат стъпки за развитие, очаквам да премахнем Ч, Ш, Щ, Ю, Я...
            премахнем запетаи и точки...и главни букви...
            премахнем кирилицата....
            премахнем езика...
            Това ли е обогатяване?!
            Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Има едно много просто правило за пълния член. Когато можеш да замениш съществително в дадено изречение с Той/Тя значи трябва да се използва пълен член. Когато можеш да замениш съществително в дадено изречение с Него/Нея значи трябва да се използва непълен член. Когато преди съществителното има предлог (в, на, от, до, с, за, над, под, зад, към и др. под.) също се използва непълен член.
              Да опознаем България, за да я обикнем и да я пазим чиста!

Коментар

Тази сутрин по БНТ водещият от сутрешния блок, един доцент по езика, бившият депутат Кошлуков, и още един защитник на пълния член се защитаваха срещу млада дама - интернет същество.
                Пълният член беше защитен от болшинството.
                Само че болшинството участници не спазваха в говора си правилото за пълния член!

Коментар

При говор е допустимо.
                  Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнение
                    При говор е допустимо.
                    А защо да пишем едно, а да говорим друго?
                    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                      А защо да пишем едно, а да говорим друго?
                      Питай франсетата, те знаят най-добре )))))
                      Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

Коментар

Първоначално публикуван от Yordan Преглед на мнение
                        Питай франсетата, те знаят най-добре )))))
                        Те и англетата така.

За мен просто е безсмислено. През годините в развитието на един език от него остава това, което реално върши работа. Всичко останало рано или късно си отива. Първо неофициално, а в крайна сметка и официално. А български език ще се говори, докато има истински българи, които държат на това. Свършат ли се те - и от езика няма да остане нищо.

Коментар

Ооо, Аййй бег ту дифффъррр, както казват англетата

Конкретно франсетата си пазят всичко, и техния ФАН клуб (Академията на науките им демек) ревностно пази всички архаични форми и формички в езика, и грижливо гради лингвистичен лабиринт в който коли и беси относно какво ще остане и какво не.

На тях дължим всички весели правила които правят френският език тооолкова лесен за учене (нелогични правила, изключения, архаизми), с които толкова се гордеят. Предвид че с годините правилата се трупат и списъка се увеличава а не намалява. Питай патило. Проверено е
                          Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                            Ооо, Аййй бег ту дифффъррр, както казват англетата

Конкретно франсетата си пазят всичко, и техния ФАН клуб (Академията на науките им демек) ревностно пази всички архаични форми и формички в езика, и грижливо гради лингвистичен лабиринт в който коли и беси относно какво ще остане и какво не.

На тях дължим всички весели правила които правят френският език тооолкова лесен за учене (нелогични правила, изключения, архаизми), с които толкова се гордеят. Предвид че с годините правилата се трупат и списъка се увеличава а не намалява. Питай патило. Проверено е
                            В момента са пуснали по магазините BEAUJOLAISE NОUVEAU. Бройте го за паркетин или антифриз. А си е Ново Божоле.
                            Освен споменатите французи, и англичаните строго се придържат към архаичните правила. Пишат както са го писали преди 1000 години. Достатъчно е да споменем едно "достатъчно"- enough казано по нашему инаф. Само една буквичка "Н" крепи сходството.

Появиха се електронни четящи устройства, в които на французи и англичани им е малко нанагорно в софтуера. Хак им!

Сърбите максимално опростяват нещата "Пиши као що чуеш". И промените в произношението моментално се приемат в правописа.
                            Разчекнатото положение на нашите езиковеди - ни тако, ни овако - води до споровете, за които споменах в началото. А жалкото е, че радетелите за нови правила са псевдоинтелигенти - предимно политици и журналисти, за които научаването на елементарни правила е непосилно и ратуват за ватманско-каруцарския правоговор.

Коментар

Е, надявам се да не го мерят по най-малкото общо кратно. Не губя надежда че някой ден и в българския език ще се появят думички за прав превод на френската думичка indecrotable например.

Която се съставя от Crotte - ако, дърдонка. De- "от", в смисъл да махнеш, да изчегърташ нещо. In - "не подлежащо на".

Което ни оставя с прозаичното "непоправим", "неподлежащ на промяна", "нежелаещ да се промени". Или с патентованото от приятеля ми Благой "неотлайнятваем". Дори и само за такива думички си струва цяла академия на науките да ти пази езика.
                              Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Проф. Мурдаров, трябва ли да изчезне пълният член от българския език?.............

"Но искането за промяна на пълния член не е от сега. През годините непрекъснато някой се е захващал с него. Когато през 1945 г. се приема т.нар. отечественофронтовски правопис, дори е било предвидено отпадането му.....

Впрочем резките промени в правописната норма се извършват при по-рязка смяна на политическата картина.........

Някъде през 30-те години на миналия век у нас излиза списание “Родна реч”, издавано от акад. Стефан Младенов, който пише, че обичал да ходи в парламента и да следи как говорят депутатите и така да си събира диалектен материал. Днес не може да се каже, че депутатът говори диалектно, но за сметка на това в неговата реч се появяват всички възможни грешки, които допуска съвременният българин.
                                "

Цялата статия: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=312126
                                Най-елементарното правило за употреба на пълния член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X