Обява

Свий
Няма добавени обяви.

От дискусията за С.Корея: Може ли България да има атомна бомба?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: От дискусията за С.Корея: Може ли България да има атомна бомба?

Според мен не е невъзможно да си направим атомна бомба стига да искаме . Ето така и така сме тръгнали да правим АЕЦ Белене само трябва да сменим типа реактор на такъв с тежка вода / тъкмо ще лъжем света, че използваме атома за мирни цели/ и ето ти база за плутония. Уран си имаме достатъчно.
    Те и Турците се бяха засилили да строят такава АЕЦ не знам до къде са стигнали, но в предвид сегашната им политика на " неоосманизъм" не се съмнявам, че крайната им цел е да се сдобият с ядрено оръжие след години, но те си имат политици дето мислят по дълго от 4годишния си мандат .
    п.с. сега, като се разрових из темата открих, че румънците също са имали ядрена програма в миналото, но не са стигнали мн далече, а ЮАР са имали атомни бомби, но сами са е отказали от тях и са ги разглобили / мн. не ми се вярва да са ги разглобили всичките ама ... / .
    gsm - 0899388807

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
      ...Държавата в момента е на дередже да не знае къде е крайслера с апаратурата за слухтене...
      А-а, виж ся... Аз лично намирам една малка разлика между това, държавата да ми ги разправя врели-некипели за Крайслера, от една страна - и да не знае къде е, от друга.
      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
        А-а, виж ся... Аз лично намирам една малка разлика между това, държавата да ми ги разправя врели-некипели за Крайслера, от една страна - и да не знае къде е, от друга.
        Това е ясно, но не променя силата на тезата ми.

Коментар

Като става дума за бомба, държавата даже и врели-некипели няма да се чувства ангажирана да ми ги разправя.

Коментар

От: Ще има ли война?

Нямаме даже къде да я изпробваме. А тя тая работа от пръв път не става.
            Да бе, нямаме. Северозапада (нищо се не губи), Силистренско (все е кяр), Кърджали (все е кяр), Перник (все е кяр, ама много близо) - ти си избери.

Естествено, че ще намесим и подводницата в разговора - това е логична стъпка, тъй като няма какво да я контрабандираме бомбата. Директно невидими по(д) море и стреляме където искаме, стига да е край плажа.
            Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

Коментар

Като става дума за бомба, държавата даже и врели-некипели няма да се чувства ангажирана да ми ги разправя.
              Не е интересно какво ще разправя на мене и тебе, а на тия дето си имат по много бомби.

Първоначално публикуван от Yordan Преглед на мнение
              Да бе, нямаме. Северозапада (нищо се не губи), Силистренско (все е кяр), Кърджали (все е кяр), Перник (все е кяр, ама много близо) - ти си избери.

Естествено, че ще намесим и подводницата в разговора - това е логична стъпка, тъй като няма какво да я контрабандираме бомбата. Директно невидими по(д) море и стреляме където искаме, стига да е край плажа.
              Що бе, наличната подводница все още може да се потапя. Една макара с кабел трябва само и по-яко ел. табло на брега. Тва второто е проблем, защото с напредъка на строителството свободни мощности не навсякъде има.

Коментар

Първоначално публикуван от dradonov Преглед на мнение
                Според мен не е невъзможно да си направим атомна бомба стига да искаме . Ето така и така сме тръгнали да правим АЕЦ Белене само трябва да сменим типа реактор на такъв с тежка вода / тъкмо ще лъжем света, че използваме атома за мирни цели/
                И как това улеснява правенето на плутоний годен за бомба?
                Уран си имаме достатъчно.
                Опитайте да приемете, че добива на урана и неговото приложения е значително по-различно от това да се копа кюмюр и да се гори в печка Перник-5.

... открих, че румънците също са имали ядрена програма в миналото, но не са стигнали мн далече, а ЮАР са имали атомни бомби, но сами са е отказали от тях и са ги разглобили / мн. не ми се вярва да са ги разглобили всичките ама ... / .
                Швеция, Швейцария, ГДР, Бразилия, Аржентина, Канада, Австралия и т.н също са имали ядрени програми ориентирани към военни цели.

Коментар

Не е интересно какво ще разправя на мене и тебе, а на тия дето си имат по много бомби...
                  Тя върху Крайслера си има пълен контрол и не е го е губила нито за момент.
                  А на ония ще им разправя най-различни работи. Общо взето според етапа, на който се намира. В един момент ще вземе и да им се зъби даже...

Коментар

Първоначално публикуван от GN2355 Преглед на мнение
                    Опитайте да приемете, че добива на урана и неговото приложения е значително по-различно от това да се копа кюмюр и да се гори в печка Перник-5.
                    Тежка задача. Утре ще искаш да разберат и че може концесия с 1% държавна такса да е изгодна за държавата.

Коментар

От: Ще има ли война?

Съвсем, а-ма съвсем теоретично - ние си имаме всичко, за да си направим Бомба.
                      Всичко зависи от количеството ресурс, което сме готови да похарчим. Та дори и икономиката ни е на ниво, което ще позволи доста по-малки лишения, сравнено с тези, които се налагат в Северна Корея (примерно).
                      Целият въпрос е до смисъла! Атомната бомба, е "венец" на цялостна доктрина, политика и стратегия. Тя е състоятелна само като краен етап от цяла взаимосвързана верига. Нищо от всичко това "няма почва у нас".
                      Всичкото това "няма" и "нямане" в никакъв случай не се явяват израз и резултат на безсилие, несъстоятелност, или нещо подобно от този ред - просто други принципи, обстоятелства и прочие...
                      Би ли развил тази теория, че ми стана интересно това - че съвсем, ама съвсем теоритично си имаме всичко да си направим атомна бомба..?!! Докато развиваш теорията мисли и за обяснение, защо все още не си отвлечен от някой който наистина си има всичко необходимо, освен някой - който да му развие теорията (Винаги съм се съмнявал, че строителни войски на времето бяха параван за нещо много по-голямо...).
                      Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 23-04-13, 23:54.

Коментар

И как това улеснява правенето на плутоний годен за бомба?
                        До колкото съм запознат реакторите които работят с тежка вода могат да произвеждат плутоний, сега дали този плутоний може директно да се ползва за атомна бомба не мога да кажа .
                        gsm - 0899388807

Коментар

Колегата Davc ще ни каже! Имай малко търпение...

Коментар

До колкото съм запознат .. .
                            Всеки реактор произвежда плутоний.

Коментар

Извинете, но в момента батерия за фенерче не можем да направим, вие говорите за бомба. Може би през 80-те години сме имали нужната технологична възможност, но сега я нямаме. Като се замисля обаче колко тогава издържаха никополските батерии спрямо сделаните в СССР, почвам да се съмнявам.

Коментар

Всеки реактор произвежда плутоний.
                                А всеки реактор ли произвежда плутоний годен за производството на ядрено оръжие (питам сериозно)..?!!

П.П. Поразрових малко и си отговорих сам до колкото мога (въпреки, че съм лаик) - най общо казано - въпрос на настройка на работата на реактора в зависимост дали искаме на края да получим Pu-244 или Pu-239... За предпочитане е първият! Приемаме, че в Козлодуй може да се добие един от двата вида (нямам идея дали и какво трябва да се бъзика по реакторите, че да стане хватаката)... После..?!!

П.П.П. Сега прочетох още малко - два основни типа сглобки - "Артилерийски" и "Имплозивен".. За първия тип трябва много ядрено гориво (за мощна бомба) поради ниското КПД - изгаря нищожен процент от горивото, иначе не ми се вижда инженерен подвиг (може и само така да ми се струва). За втория тип си трябва повече мозък и материали дето не мога даже да им произнеса имената - предполагам много редки и още по-скъпи! Остава да си отговорим на въпроса "Колко плутоний е в състояние да произведе Козлодуй за една година (независимо дали говорим за 244 или 239)..?!" и от там да сметнем след колко години бихме имали количество достатъчно за бомба от артилерийски тип (щото е по-проста и не изисква неща дето не мога да им кажа имената даже)...?!! Разбира се въпроса "Как ще обогатим необходимото количество уран за добиването на плутония..?!" виси със страшна сила, а Davc го няма да ни каже, защото предполагам, ако изведнъж си вдигнем в пъти (нямам идея колко) поръчките и доставките на обогатен уран за Козлодуй, градския транспорт ще бъде заменен от танкове, а тези в танковете няма да говорят на български - демек макар и много теоритично няма да сме в състояние да произведем атомна бомба, щото няма кой да ни чака...?!!
                                Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 24-04-13, 00:35.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X