Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За учителите и чистачите и защо скоро няма да се оправим

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: За учителите и чистачите и защо скоро няма да се оправим

Първоначално публикуван от Десислав Добрев Преглед на мнение
    Простия народ го има и не е заради учителите, а заради възпитанието вкъщи.. Чалгаджийските убеждения развалят децата също.. Тези силикони, лъскави коли и простотии дето ги има в клиповете на певачките.. От моя позната знам, че един учител по физическо взима около 800 лева, което пък се различава доста с това от първи пост..
    Зависи на каква издръжка е съответното училище, има училища на общинска такава, но повечето са под крилото на МОН.

А възпитанието се формира от средата, което е семейство, училище и всичко останало,
    поне в ранна детска възраст,
    пък после, квото-такова.
    ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

Коментар

Къде изчезнаха,,даскала,попа и кмета"?
      А тези простотии се правят от името на всички ни.
      Даника
      Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Даскалицата е кмет, а кмета стана Негов наместник по тия земи, което е повече от поп.

Та така, 3 в 2.

Коментар

Хората могат да се образоват, да се възпитават, да се заблуждават...могат още много...
          Умни просто се раждат. За съжаление засега глупостта е не лечима...

Коментар

То никой не иска да направи от глупавия умен. Лошото е, че тенденцията е в обратна посока-даже и да имаш заложби да си поне малко умен се стремят да те направят глупав.

По отношение на кого му трябват образовани хора-както казах на България. Т.е. на всички нас, а не на управата на държавата. България не е равнозначно на правителство, президент и НС. Доста по-широко понятие е...
            Има ли желание-има и начин!

Коментар

Докато "учителите" гледат с пренебрежение на "чистачите", так ще е. Чистачите ще са амбицирани да натикат в кучи г...з учителите, а те ще си имат оправдание за житейските си неуспехи. Ако някой ден учители и чистачи схванат, че могат да си искат да им се цени труда не 'щото другият вземал еди какво си, пък не вършел важна и отговорна работа колкото него, а защото смята, че си е заработил това и това и си очаква заработеното за да живее не както другия, а както сам е решил, тогава може и да "се оправим". И тогава ще се подкрепят в исканията си и чистачи, и учители. Пък могат и да осъзнаят кой плаща сметката и да са малко по-уважителни към същия. Просто единият без другият не струва и е жалко да се твърди, че единият яде заради другия. Ама как беше - "Разделяй и владей!"

Коментар

Имам един съученик едвам завърши средно в момента е мастит бизнесмен . Във фирмите му работят много хора с висше образование а на него един от любимите му начини да обиди някой е като му каже нещо от сорта щом си толкова умен защо аз простия съм ти шеф и ти плащам заплатата . Когато живота те сблъска с някой такъв който е издигнал простащината в култ почвам да се замислям защо въобще си губих времето да уча висше и какъв е смисъла на образованието като цяло .
                Последно редактирано от sek.1; 30-08-12, 05:12.
                Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Защото "пазарът" на труда има нужда от такива хора. Къде да работят тези образовани хора например в Хасково се търсят основно продавачки, шивачки и някой и друг строител. Има две по-големи производствени предприятия дето са напред с материала заварчици /произвеждат цистерни и др. от неръждавейка/ и това е.

Аз с моите дипломи дето съм наизкарал мога само да си избърша г*з* сега пак работя по "специалноста" колегата дето се води по-старши от мен във фирмата е завъришил нещо съвсем различно средно. И аз и тои и шефа знаем че аз съм по квалифициран от него обаче просто няма къде в работата да покажа/използвам този потенциал и той си взема по-голямата заплата и си свирка.

п.п. Като работех като "дистрибутор екс ван продажби" /шофер с една дума/ взимах повече, мисля си абе аз за къф к*р си губех времето и нервите да уча като за тая работа взех книжка още на 18 ...
                  088455338две
                  "Е нищо не пали като японските, палят като те видят да вадиш ключа от джоба"
                  Джамбазов 2010г..

Коментар

Не отричайте ползата от образованието. Примера с неукия бизнесмен е показателен, доста такива има, но лично аз предпочитам да съм образован и беден отколкото богат и прост. Но, ако човек си постави за цел да живее по-добре от средния работник-винаги може да успее, не е толкова трудно.
                    Виж за да станеш мастит бизнесмен се искат по-други качества. Там безскруполност, коравосърдечност, непукизъм... Наред с това и качества които приемаме за добри-работливост, инициативност, постоянство...

Няма знак на равенство между умен и богат, естествено тази комбинация я има, но не е задължителна.

П.П. Най-умните хора които познавам не са богати.
                    Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                      ... лично аз предпочитам да съм образован и беден отколкото богат и прост.
                      Що, найш колко е добре, колко си по-тъп, толко е по-лесно !

... ехеее, па ако има и парааа ...

щото "Блага сума железни врата отваря" - моя си поговорка.

Коментар

Някога съм разказвал за няколкото роли на образованието, но ще повторя.

Първата роля на образованието е да е полезно на индивида, който се образова. То е и възникнало с тази роля, затова и първите форми на образованието са директно платими - с пари (на родителите) или с труд (собствен). Индивидът получава знания и умения, които са му полезни или поне интересни, за което си плаща, но пък това е добра инвестиция - с наученото той се замогва.

Втората роля на образованието е, да е полезно на общността, в която живее индивидът. Определено е полезно за общността, когато повечето хора пишат по еднакъв начин или имат еднакви навици за много неща. Това не винаги е полезно за индивида, но съчетано с първото, обикновено е приемлива сделка за него, още повече, че общността обикновено поема част от разходите.

Третата роля на образованието е, да е полезно на властниците и силните на деня. Това е пряко срещу интересите на индивида и общността, но рядко има измъкване - към събраните на едно място и готови да възприемат млади хора са насочени широк спектър от големи интереси - от кварталния дилър на дрога, през различните търговски структури, та до държавата. Всички те намират всякакви предлози и правят големи разходи,за да се набутат в училището и да влияят на обучението и възпитанието на младите в своя полза.

Това, дали образованието е полезно и желано, зависи от комбинацията на трите фактора. В момента в българското основно и средно образование има много малко от първото, малко от второто и изключително много от третото. Искате доказателства?
                        1. Средното и основното образование е задължително и безплатно.
                        2. Само погледнете учебника по история. Който и да е. Различни неистини, полуистини и умишлено премълчани истини, вкарани с цел индоктриниране, има и в учебните програми по другите предмети (вкл. математиката, без майтап), но историята служи изцяло за индоктриниране и от нея ползите за обучавания са само отрицателни. За литературата съм се спрял на оценката 90% по същата линия, а още не съм намерил оправдание да се окомплектова с българския език.
                        3. Обучението в "компютърна" (т.е. windows) грамотност и опитите да се вкара вероучението в училище. Двете са едно и също нещо, ако не знаете.
                        4. Пълният и тотален отказ на държавата да разкара мутричките и дилърчетата от училищата. Това се прави с определена възпитателна цел и ако нямаше боклуци, които да го вършат безплатно, държавата щеше да си намери друг начин да внедрява у младите толерантност към нередностите.

Е, при това положение, за какво са и на държавата високоплатени учители? Тогава, в тази професия биха се събрали способни, мотивирани и независими хора, които ще са личен пример за децата. Нали тези деца утре ще гласуват?

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                          Някога съм разказвал за няколкото роли на образованието, но ще повторя...
                          Много добре обяснено и структурирано. Но защо обучението в "компютърна" грамотност и опитите да се вкара вероучението в училище да са едно и също?
                          Hyundai Terracan 2.9 CRDi '04 163h.p.

Коментар

Първоначално публикуван от Vincentsk Преглед на мнение
                            Но защо обучението в "компютърна" грамотност и опитите да се вкара вероучението в училище да са едно и също?
                            С риск лекичко да настъпя правилата на Форума:
                            Вероучението така, както ни го гласят (и както е съществувало до голяма степен преди комунистите) не е опознаване на духовността, а възпитаване в нормите, практиките и идеологията на една конкретна религия. Нито дума за това, как и защо тези неща се съотнасят към подобните в другите религии или секти, например. Или в същата, ама преди 100 или 1000 години.
                            Компютърното обучение не е опознаване на основните принципи в изчислителните и комуникационните технологии, а придобиване на навици и понятия в една конкретна, силно идиосинкратична операционна система. Нито дума за това какво е файл, файлова система, комуникационен протокол или що е то мегабайт.

Всъщност има и още, ама темата е наистина забранена за обсъждане. Намек: кой има полза от едното и от другото.

Коментар

Ех, Ясене
                              Вероучението не може да е по-друг начин. На 10 нямаш способност за сравнителен анализ.
                              Така или иначе религиите в България са две. На ниво деца разлики между тях практически няма.
                              А за капак наблягането на разликите в училище не е от полза за никого.
                              И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                                Ех, Ясене
                                Вероучението не може да е по-друг начин. На 10 нямаш способност за сравнителен анализ.
                                Така или иначе религиите в България са две. На ниво деца разлики между тях практически няма.
                                А за капак наблягането на разликите в училище не е от полза за никого.
                                По тази логика и компютърното обучение не може по друг начин, ама в средносрочен план е доказано вредно за пострадалия, а в дългосрочен - направо мамата. И нищо не пречи да наблегнеш на приликите. Това по никакъв начин не отменя факта, че И вероучението, И обучението във Windows нямат място в училището, финансирано с обществени средства. Знам ти скептицизма по въпроса, ама някак съм сантиментален към светската държава. Па и не са две религиите в България, отделно сектите им.

За 10-годишните не си прав - на нас ни сервираха доста подобни неща в природо-математическите нАуки и се оправяхме някак. Е, някои - по-добре от други, ама то затова има положителни оценки от 3 до 6. Също не е задължително да се мелят тия неща на главите точно на 10-годишните, след като те още 7-8-9 години са все там.

п.п. на мен ми се размина, ама на най-малкия ми брат ми нищо не му стана от малко катехизис. Какъвто хаймана беше, такъв си и остана.
                                Последно редактирано от Ясен; 30-08-12, 16:06.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X