Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Изкуствен интелект, перспективи и реалност

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #31
    До: Изкуствен интелект, перспективи и реалност

    Това се опитвам да обясня. Хората не работят нито по бинарната, нито по десетичната система. Нито по каквито и да е математични принципи. Всичко това е измислено, за да се описва външния свят, а не е заложено в нас. И никое сметало не може да "копира" човешкия разум. Както казах и по-горе не мисля, че е невъзможно в бъдеще да успеем да създадем истински ИР, а не прост ИИ, но в никакъв случай със съществуващите в момента технологии. Те просто не могат да работят така. Човешкият разум не подлежи на математическо алгоритмизиране.

    Клкото до енергията... Не съм сигурен и, че един електронен разум би спестил място на борда на кораба. Човешкият организъм е една доста ефективана енергийна клетка. Не знам колко енергия ще трябва на механичен мозък и достатъчно добро тяло за каквито си говорим. А дори и по пътя да са изключени ще трябват запаси докато си изградят там достатъчно енергоцентрали.
    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

    Коментар


    • #32
      До: Изкуствен интелект, перспективи и реалност

      Мда. Откраднеш две яйца и вече не припадаш от глад. Или хванеш там някой червей. Може да е гаден, ама е полезна усвоима енергия. А на четири чисто нови батерийки Варта и най-окаяния гладник се ошопарва. Капризи ...
      Също проблем, да. Освен формалната изчислителна мощност.
      Някъде по това време възникват и обикновенно невидимите проблеми. Например с ориентацията. Горе-долу и ляво-дясно са интуитивни понятия само в напълно привична среда. Вчера и утре - също. И значи се почва ... Още един слой информация, който обслужва само периферните и не решаващите системи. Обаче иска своята си енергетика, време, обслужващи подсистеми.
      Всеки ден настъпваме по някоя мравка. Тя не е целия интернет, само няква проскубана локална мрежа. С централен ганглий, там, сървър, ганглии за всяка става, всяка сензорна власинка по краката, още по един интернет за всяко око, за вибрационните датчици, за ... А конфигурацията от 100 милиарда по 100 милиона интернета, каквото е всеки недоприпикан от минаващите кучета термитник, не е умна и колкото една мишка. За котката, която може да хване даже гениалната мишка не си и представям порядъка на сложност. После някъде идва човекът. Който е способен да наруши дори известният принцип за самонепознаваемост.
      Май че съм атеист. Но съм склонен да вярвам че някой ни е забранил да създадем по своя воля друг разум. Такова чудовище сигурно ще изяде Вселената. Даже да не го направим сами. Зер ние винаги мечтаем за това, което сами не можем.

      Коментар


      • #33
        До: Изкуствен интелект, перспективи и реалност

        И докато си говорите.....Сега се сещам ,че преподавателката ми в 7 клас по биология ,казваше "Говориш ,говориш ,а нищо не казваш"
        Аз вече "тренирах" за адвокатНо това е същественно :
        http://today.actualno.com/news_110374.html
        B+

        Коментар


        • #34
          До: Изкуствен интелект, перспективи и реалност

          ААААААААААААААА! Ти скъп адвокат ли си? Щото само те могат да докарат сълза в окото на съдията(с) Тодор Колев
          )))))))))))
          Български учени под ръководството на проф. Х откриха че отворената бира изветрява. По своята значимост откритието надминава това на американските им колеги от предидущата публикация, съобщава нашият кореспондент от Интернет.

          Коментар


          • #35
            До: Изкуствен интелект, перспективи и реалност

            http://www.time.com/time/time100/sci...e/godel02.html

            Коментар


            • #36
              До: Изкуствен интелект, перспективи и реалност

              Много бързо отсякохте, че няма да стане

              Може да не стане следващите 20, 50 или 100 години, ама съвсем да не стане?

              Те в началото и за телевизията са казвали какво ли не, а днес ....

              Китайците и японците едно време как са изучавали човека? Ръчнах го с меча точно под главата - умря. Ръчнах го в единия крак - още е жив. Те и днеска учените май така "откриват", ама по-хуманно - мишки, маймуни и т.н.

              Хардуера се развива паралелно със софтуера, паралелно на алгоритмите и т.н. Да не забравяме, че тези алгоритми са на няма и 100 год., има още много път за тях.

              Сравнено с развитието на човека, това е нищожно като време. Ако някой беше казал преди 1000 години, че може да се лети дали нямаше да го изгорят а? А вие "днес" казвате, че не можело да се направи изк. интелект (и/или разум). Защо?

              Взимането на ирационални решения дали е плюс или минус? Решаването "оцелей" или "Бий се" си е въпрос на приоритет спрямо ситуацията, и ако на повечето хора "оцелей" им е по-приоритетно, на машината това може да не и е проблем. Къде му е лошото?

              Ако някой от вас е чел книгата "Опцията на Тюринг" там имаше един момент, в който след всяка сложена верига се налагаха по още 3 да я следят и по още 3 за всяка дето следи и т.н. На тоя стадий сме в момента, не значи че е правилен или единствен. Просто засега не е измислен по-добър.

              Кой е критерия, че машината е достигнала "изкуствен разум"? Ако мине на червено и се трупяса у некой тир? Ако ходи си боцне една кока (или в случая ъпгрейдне некой чип )? Ако размаже съседския робот от бой, че диодите му светели в червено?

              В ситуацията с недефинирани правила човешкия мозък не реагира на принципа "онче-бонче" нали? Взима решенията на база опит и допускане. Шанса да вземе правилно решение в колко случая е над 50:50?

              Хм, ще стане. Просто е нужно време.

              Коментар


              • #37
                До: Изкуствен интелект, перспективи и реалност

                Не съм казал, че няма да стане, а че няма как да стане със сегашните технологии. Просто не стават за това. Трябва нещо принципно различно и не е невероятно да бъде изобретено. Пример - Вземаш един джип и почваш тунинги. Можеш да го развиеш в много посоки. Можеш да го направиш супер проходим, а можеш и да го направиш супер бърз. Обаче каквото и да направиш няма да го накараш да лети до Луната и обратно. За това си трябва друга технология - совалка да кажем. Има си ограничения.

                А между другото от къде такава увереност, че ще стане?
                Има го и този шанс. Ето, философския камък например не е открит Перпетомобиле също
                Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

                Коментар


                • #38
                  До: Изкуствен интелект, перспективи и реалност

                  Първо какво е Интелект (изкуствен или Естствен все тая)? Това си е въпрос на една Безкрайно Широка дефиниция и от единият и край до другият има диаметрално противоположни съждения
                  Най-ценното качество на човека е неговата Пригодимост към различни среди, това сегашните ИИ-та не го могат, за бъдещите каквото и да кажем ще ни се смеят след 10-100години.
                  Другият въпрос е кой и защо ще направи ИИ което да е сравнимо с нас??? Нас Конкуренция никога не ни е трябвала - Унищожавали сме я (говоря като вид - гледай историята). Така че зарежете технологиите, а се фокусираите върху - Защо и Кой ще го направи?
                  А съм убеден че машините ще "поумняват" и то по-бързо от колкото ние сме поумнявали - въпроса е до къде

                  Коментар


                  • #39
                    До: Изкуствен интелект, перспективи и реалност

                    Като няма кой друг, остава ние. А виж защо ...
                    Като че ли интуитивно се приема, че за да иде и свърши някаква работа където ние не можем по физическите си параметри. Ама кой знае дали още дълго ще сме любопитни, или дали няма да се научим да си правим специални работни тела. Тогава няма и да ни трябва ИР. Знам ли ...

                    Коментар


                    • #40
                      До: Изкуствен интелект, перспективи и реалност

                      С неудоволствие трябва да кажа, че нямах желание да прочета последните мнения, защото ми досадихте с нетипичното тесногръдие, нещо...

                      Никъде не съм казвал, че това ще стане със сегашните технологии, а че те ни повдигат завесата какво е бъдещето. И то не е на невротизирани, самомнителни и черногледи роботи, на които целият свят им е крив и които някой неразбран и отритнат от обществото гении е направил по свое подобие. Пък и засегнах темата, че Космосът е на генномодифицирани киборги, а не на нас, но това остана в другата тема.

                      Пускам двете части на научно-популярен филм как си представят някои хора неандроидните роботи, пардон - автономните сонди, които ще изследват переспективните планети. Това не е за тези, които ще кажат, че такива неща са глупости, а за тези, които мислят, че "най-хубавото тепърва предстои".

                      https://htftp.offroad-bulgaria.com/ST/ap1.avi
                      https://htftp.offroad-bulgaria.com/ST/ap2.avi
                      Последно редактирано от Obersturmbahnfuehrer; 02-07-07, 21:28.

                      Коментар


                      • #41
                        До: Изкуствен интелект, перспективи и реалност

                        Мда. Лошо е да се разделят темите. За мене космическите роботи са една от безспорните полезности. И едва ли не единственото хубаво нещо свършено от америка през последния половин век. Ама те явно се оправят и като лаборатории и без ИИ. Макар че колкото по-умни, сигурно толкова по-добре ... Направо да пишат доклада а не да пращат фишове от разните изследвания. Докато не срещнат някъде чужд разум. Тогава вече без ИР - наникъде.

                        Коментар

                        Активност за темата

                        Свий

                        В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                        Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                        Зареждам...
                        X