Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Изкуствен интелект, перспективи и реалност

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Изкуствен интелект, перспективи и реалност

    Кви са тия роби пък сега? Още от самото начало цаката му е навсякъде да се изпращат машини преди хората. За това, че автономността им е силно ограничена сме виновни ние, щото още не можем да се оправим с Изкуствения интелект, но работата напредва главоломно.

    Не само, че могат да са авангардът на експанзията ни, ами ако не ускорим нашето си развитие по изкуствен път, даже няма да можем да ги догоним, като започнем да ги разпращаме. Не знам откъде ти е този скептицизъм за роботите, но космическите изследвания май са им истинското призвание.

  • #2
    До: Сами ли сме във Вселената

    За сбор на данни - отличен инструмент. За прости работи - безусловно. За следване на предварително формирана формална логика - също. Обаче никаква повече от тая, която си им поръчал ти самият на базата на вече съществуващият си опит. Иначе казано - насекоми. Да си чувал за политика на насекомите? И аз не съм, никой не е. Няма. Или ще раздават подаръци и когато не трябва на тия, които си решил че са по-долу от тебе и си избрал снизходителна политика към тях, или ще се бият безусловно и в безизходна ситуация с тия, с които си решил да воюваш, или дявол знае какво срещу по-силните. И пак няма да решат реално сложна заради недефинираността си задача. Каквато е да се разбере "бе кво става тука бе??? Тия кои са? Сеа па кви ше ги вършим?".
    И пак остава да си трябва пандизчии, мутри и учени. По принцип ние нямаме нищо друго и нищо по-добро за бойци, разузнавачи и изобщо специалисти по ориентиране и действия в непозната и реално сложна обстановка. А виж, каква е моралната и социална оценка за хората с такива способности в скучно, просто и мирно време, е съвсем отделен въпрос ...)

    П.С. ОФФ. Соти, ти си виновен за тая работа. Така че който иска тебе трябва да те дави в бирата.

    Коментар


    • #3
      До: Сами ли сме във Вселената

      Бе, всичко това е много хубаво, обаче хората са царе на взимането на неправилни и направо тъпи решения. Отделно не виждам да сме се засили да пращаме роботи утре. Обаче ние сме стигнали дотук за 2-3 милиона години от почти хора, а преди това са ни трябвали стотици милиони години. Машините сами започнаха да смятат преди по-малко от век. За кво говорим?! Още малко им трябва и съвсем ще го закъсаме. Вземи поиграй някоя стратегийка или гърмялка да видиш кво правят ботовете, пък нищо, че ползват предимно разни псевдо AI алгоритми и послъгват. До 100 години ще е страшно.

      Коментар


      • #4
        До: Сами ли сме във Вселената

        Да, бързината им стряска. Но именно стратегията им е единствена. Заложената от програмиста. При конкретни правила явно вече са по-добри от хората. На шах вече спечелиха. Ами ако правилата са неизвестни?
        Човек, живял преди 1 000 години по никакъв начин не може да разбере днешният свят. 10 години в училище няма да му помогнат. И ние едва ли ще разберем механизмът на поведението на другите толкова лесно. Нито те нашият. Така че главното оръжие остават именно грешките. Като проява на използване на друга логика. Не по-добра или по-погрешна, а друга.

        Коментар


        • #5
          До: Сами ли сме във Вселената

          Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer Преглед на мнение
          До 100 години ще е страшно.
          С тоя оптимизъм.... добре, че няма да живеем още 100 години, за да видим това, което предричаш

          Коментар


          • #6
            До: Сами ли сме във Вселената

            Първоначално публикуван от Tiger Преглед на мнение
            С тоя оптимизъм.... добре, че няма да живеем още 100 години, за да видим това, което предричаш

            Е, то и това не се знае при това развитие на технологии
            Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

            Коментар


            • #7
              До: Сами ли сме във Вселената

              E, аз не го казвам в лошия смисъл.

              Стефане, що не виждаш по-далече от днес? Това, че в момента Изкуственият интелект прохожда, не значи, че съвсем скоро самообучeнието и взимането на управленски решения няма да са прерогатив на повечето машинарийки. А, като си направим сметка, че са много яки и непретенциозни добитъци, можем да ги товарим доста повече от хората и да си спестим един куп скъпи и тежки животоподдържащи системи по корабите. Както и да го гледаме, опитмалното е по корабите да шават киборги и роботи, а долу да спускат само роботи. Пък ние ще си седим тук, че иначе е много разправия.

              Пък и какви толкова страшни решения има да се взимат? Да се сблъскат с цивилизация е много малко вероятно, така че най-много да броят бацилите във водата някъде. Щото ако ще е цивилизация, с която да се разберат, това значи, че и ние и те трябва да сме в рамките на няколко десетки хилядолетия в развитието си, което е нищожен времеви прозорец. Или няма да ги има, или ще са толкова напред, че квато и глупост да направят "нашите" ще е безобидна.

              Коментар


              • #8
                До: Сами ли сме във Вселената

                В случая подкрепям Стефан на 100% Изкуствен интелект в смисъла за който говорим никога няма да има. (Мое лично мнение) Въобще нещата са много много по-сложни отколкото изглежда. За толкова години прогрес все още човек-а не не напреднал дотолкова че дори да разбере елементарни от гледна точка на биологията неща... И досега всичките усилия на науката не успяват да създадат дори и най-елементарната форма на живот колкото и да изглежда смешно. И не съм уверен че някога ще успеят...

                От понятието "изкуствен интелект" имам понятие даже и съм учил такъв предмет... Всъщност от първата му поява като понятие до момента напредъка е равен на нула... Просто се сменя мощността на калкулатора...

                А има и една теория според която не може с един инструмент да се изучава същия... Други инструменти трябват...
                VPetrov.photography

                Коментар


                • #9
                  До: Сами ли сме във Вселената

                  Е, чак пък напредъкът да е нулев... А, и в мощността на калкулатора няма нищо лошо. Нека да прави колосално количество булеви операции, пък все нещо ще излезе. Никой не е казал, че трябва нещо фундаментално, за да се появи мисълта. Най-малкото виждаме еволюцията на разума навсякъде около нас - от студенокръвните, през бозайниците, та до нас. Значи работата става. Щом можем да правим "мравки", значи рано или късно ще можем да правим и "кучета". Въпрос на време е, а не на принцип.

                  Пък и каква е дефиницията за интелект? Май, нещо като да могат да се взимат условни решения, на база входящите сигнали от околната среда. Веднъж ясен ли е принципът, после е въпрос само да се усложнява системата. На това, че колите от ежегодните състезания на DARPA сами се състезават из къра вие може и да му виката шашми и псевдо интелигентност, обаче е факт, че го правят. Тази година май ще ги пуснат да се пробват из градовете. И само някой от тях да се представи по-добре от поредната кокошка или бесен перничанин на пътя, тезата ви отива на кино. И това само в клона на Изчислителния интелект. В другите клонове също се копае и не е ясно откъде ще изкочи заекът.

                  Ако ще изпадате във философски категории за разум, вместо интелигентност, това вече е друга тема. Ама спокойно, де. Има време и сега сме на прага на големите открития в бая области, така че имайте малко търпение и това, че резултатите няма да цъфнат утре, не значи, че нищо не става.
                  Последно редактирано от Obersturmbahnfuehrer; 29-06-07, 15:01.

                  Коментар


                  • #10
                    До: Сами ли сме във Вселената

                    Всъщност напредъка си е точно нулев. И не винаги количествените промени довеждат до качествени такива... А и да не говорим че с количествените промени също имаме проблем напоследък точно поради физически ограничения. Виж за последните две години с колко се промени тактовата честота на процесорите и ще ти стане ясно че нещо и с количествените промени сме го закъсали... А що се отнася до изкуствения интелект пък да не говорим. То човечеството още няма една операционна система на която да и работят всичките екстри та за изкуствен интелект...

                    А като говорим за дефиниции пък нещата са още по-прости. Забравяме ги и се опитваме да направим една най-обикновена амеба от тези най-простичките без екстри... И не става и не става... И няма и да стане ако питаш мен. Единственото което досега са успели в биологията и медицината е до голяма степен по метода на проба грешка... Ама така принципно нови неща не се правят, могат само вече работещи системи да се поправят, развалят, подобряват или влошават... и толкова.

                    И наскоро четох един материал посветен на промяна в "интелекта" на заобикалящия ни свят (без човека)... Нищо! Нито едно прасе не е станала дори и с 0.0001 процента по интелигентно от неговия прадед, нито пък някоя маймуна си е развила интелекта (генетично и като даденост) в повече отколкото преди 1000 поколения... Заслужава си размисъл по темата...

                    Много ги чакат тези резултати за които говориш но аз не мисля че някой ще ги дочака... И нещо много встрани от темата, според интересно изследване в последните десетки години "креативността" на човечеството като цяло драстично намалява... намалява силно скоростта на напредъка в сериозните науки... Но това вече си е заслуга на човеците... И да не стане тъй че вместо да дочакаме появата на изкуствен интелект да се простим с естествения такъв...
                    VPetrov.photography

                    Коментар


                    • #11
                      До: Сами ли сме във Вселената

                      ИИ в сегашния си вид е по-бърз и по-точен от нас. Спор няма. Мисля, че наистина сме способни кола, която да се движи из града спазвайки правилника за движение и дори да реагира на редица непредвидени ситуации... Обаче не се прави, защото това не е достатъчно да замени човека. Любопитен факт е, че съвременните пътнически самолети са преживели даунгрейд на компютрите, които ги управляват. Имало е доста по-пълни автопилоти, но след редица аварии след тотално непредвидими събития автопилотите са даунгрейднати (в смисъла на изпълнявани функции, не на хардуеър).
                      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

                      Коментар


                      • #12
                        До: Сами ли сме във Вселената

                        За социалните животни кво да говоря...
                        Същата работа и при социалните животни. Нито една мравка не си е помръднала "интелекта" ни на йота макар че при тях поколенията се сменят доста по-бързо... Няма, повтарям, няма, никакви доказателства за което и да е живо същество да е променило па макар и малко интелекта си за времето през което се провеждат такива наблюдения... (изключая човеците)
                        А пък за крокодилите въобще примера ти говори точно срещу твоята теза. Я помисли малко, какво точно ги устройва крокодилите? Че са вече изчезващ вид, че постоянно им намалява обитаемия ареал... Както крокодилите тъй и много от другите животински видове могат да съществуват само ако не им се променят основните параметри на средата. И затова и голяма част от тях при промяна просто изчезват... Затова има и червена книга, затова и тя всяка година става все по-дебела... Единственото същество което притежава интелект е човека... Но недостатъчен по мои наблюдения...

                        За автопилотите и пилотите пък съвършено не си прав. Да, има достатъчно човешки грешки от които обаче другите човеци могат да се поучат и да не ги повтарят (ако имат желание) ти да си чул автопилот на нещо да се е научил... Или пък да искаш да летиш на самолет с "изкуствен" интелект...?
                        VPetrov.photography

                        Коментар


                        • #13
                          До: Сами ли сме във Вселената

                          Като си се хванал за крокодилите - нищо не са преживяли. Само няколко унижожителни катаклизма, които са затрили почти всичко живо и десетки ледникови епохи.

                          Пак питам - за какъв период от време стават тези наблюдения? 100 години сигурно няма, щото в началото на миналия век на никого не му е било до това.

                          Ами, косатките по доста критерии са вид, който показва признаци на собствени култури в различните ареали.

                          Интелект притежават всички гръбначни и доста безгръбначни.

                          Автопилотите могат да се научат на доста неща по емпиричен път и това е в основата на автономните машини.

                          Пък за самолетите - при всички модели с активна аеродинамика, пилотът е този, който предимно пуска ракетите. Без стабилизиращите системи, самолетът ще падне като тухла, т.е. все нещо вършат, пък макар и да не спадат към някоя от категориите на ИИ. Все пак кибернетиката има много полета и използвам термина събирателно, но на всички е ясно за какво става дума.

                          Имам чувството, че искате резултати на момента, нищо че тази област на науката е в зората си. Та, самообучаващ се автопилот лично не съм виждал, обаче на разните S класи, разпознаването на речта може да ти скъса нервите, докато започне да те разбира, но изглежда обещаващо.

                          Коментар


                          • #14
                            До: Сами ли сме във Вселената

                            Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
                            ... Единственото същество което притежава интелект е човека...
                            Е, с това не мога да се съглася!
                            Интелект е свързано с интелигентност. Я пак помисли дали няма животни, които да притежават интелигентност?

                            Коментар


                            • #15
                              До: Сами ли сме във Вселената

                              Като си се хванал за крокодилите - нищо не са преживяли. Само няколко унижожителни катаклизма, които са затрили почти всичко живо и десетки ледникови епохи.
                              Тъй де, само дето ще преживеят ерата на човека ако човека се погрижи за това в противен случай ще идат в пантеона при динозаврите... Точно това е и разликата между приспособяване и оцеляване и сблъсък с интелекта... Тези неща дето ги пишеш за интелекта който притежавали гръбначните и разните му други различни от човека сори ама не ги възприемам никак... Като са толкова интелектуални да си направят държава и да ни обявят война че е крайно време защото ние без да сме им обявили война ще им видим сметката на повечето... Въобще интелект като понятие е нещо което следва да се изпитва както диаманта срещу друг такъв... Понеже човеците имат интелект ти ми намери друго нещо което може да претендира за това и давай да ги пробваме... И не ми излизай с тезите за времето което трябва да имат защото разните му там животински видове в по-голямата си степан са доста по-стари като видове от нас... Тъй че тази теория издиша отвсякъде!

                              Колкото до това че видиш ли компютрите били отскоро и тепърва щели да се развиват отново не си прав. При компютрите от самото начало (машината на Тюринг) да до момента нищо ама нищо съществено не се е променило... Само и единствено количествени натрупвания които обаче опряха в тавана на физическите закони... И да ти кажа дотук сме... Поне с тази технология и с тези физически принципи на работа... Оттук насетне единственото развитие ще бъде паралелната работа и нейното усъвършенстване. Между впрочем съвсем тихомълком всички съществени големи компании в IT бранша закриха отделите си за т.н. ИИ... Това следва да ти говори нещо...
                              VPetrov.photography

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X