Обява

Свий
Няма добавени обяви.

2. Изобретения, рационализации

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• 2. Изобретения, рационализации

2. МОИТЕ РАЦИОНАЛИЗАЦИИ....

15. в SKL Магдебург проектирахме съвместно инсталация Реформинг за Плевен.
    За изометричните чертежи на тръбопроводите ми хрумна , предложих и приеха да се изписват и координатите на всяка чупка на тръбата: x,y и z.

Оказа се, че на тръбопроводите с фиксирани координати в рамките на проектното поле им е много уютно.

Похвала от директора на проектантската, кафе със сметана в кафе-паузата в 10,00.

16. Пила за челно напасване на стъклодържатели. Вече сме в зоната на слединженерната ми дейност – дограми, фасади.
    Стъклодържателите от алуминий трябва да се отрежат с голяма точност, което на циркуляра не се получава. Присособих един въртящ се закален стоменен диск-пила, заточен от двете страни. Този диск с ръчно подаване и проби в отвора на прозореца, вратата, дава идеалната дължина на стъклодържатела.
    Сам си се възнаградих с един обяд в ”Българска храна”.

17. Телескопична рулетка за заснемане на отвори за врати и прозорци. Такива се появиха по-късно на пазара, но моята си е най-удобне и лека.
    Пих една бира.

18. За всеки проектант и чертожник е мъка през минута да остри моливи.
    Откраднах от италиански колеги една острилка, направихме матрици и произведохме десетки острилки. Те заострят само графита на молива, излизащ от верзатила.
    Кой ли не си приписа авторство. Пих студена вода.

19.Сега нещо по-стйностно. В ХТИ Буууругас на катедра „Силикати” произвеждаха рубини по метода на Верньойл. Аз чертаех устройствата. Голяма мъка да постигнеш равномерно изтегляне на затравката със скорост 25 мм. в денонощие. Когато нямаше микродвигатели, стъпкови и прочее. Справихме се.
    Рубините на четирите инсталации се получаваха кръглички като кремевирш с характерния чорапен блясък.
    Тайно от колегите преработих едната инсталация, като прибавих на рубина въртеливо движение. Избавил се от нехомогенната темпаратурна среда, кристалът израстна в своята собствена сингония. Ура, дисертации, ДЗУ Стара Загора най после се зарадва на качествени подложки за микрочипове.

Мен ме интересуваха повече парите, отколкото славата и дисертациите, но бяхме станали толкова много съавтори, че и парите станаха смешни.

19. В същите тези машини за производство на рубини измислих (може и да го имало, но не знаех) диференциален винт. За такъв нищожен ход на затравката варти-сучи с оборотите – все трябва и винт със ситна резба. А на струга можеш да направиш най-ситна половин мм. Тогава правим така: подбираме две резби цолова и метрична с близки стъпки, далеч по.малки от 0,5 мм, като всяка от тях си е едра и се израотва лесно. После: втулка с вътрешна резба цолова, втора втулка в нея с външна цолова и вътрешна милиметрова. Въртища само средната втулка и ето комплект с много малък под.
    Това химиците не го разбраха и въобще не ги заинтересува.

20. Пак забавно. Работех в ХТИ и наблюдавах мъките на колегите без „нула”, т.е. пряк телефон.Не могат да позвънят вкъщи. Нямаше мобифони. Нямаше и толкова хора около кафенето „Кристал”...”Нули” имаха само в ректората и няколко приходящи професори от София. Те прихождаха за ден-два и през останалото време заветната „нула” безполезно си кротуваши зад заключената врата.
    Измислям следното: изпращам работник да „ремонтира” бравата. Вкопаваме в мястото на езика на секретния ключ контактен датчик. Когато професорът си е в кабинета, контакторът затваря веригата и той си звъни спокойно с „нулата”. Излезе ли и заключи вратата, се затваря веригата в стаята на асистентите.
    Това мошеничество ми едно от любимите.

21. НХК Бургас е проектиран без очистни съоръжения. Всиката мръсотия се изливаше в езерата под язовир Мандра. Да се утаи, да изчезне, все едно че я няма.
    Да, ама се размириса жестоко, измраха и риби и жаби. Не се трае. По тава време пуснаха в действие и първите очистни в НХК. Директорът Медаров ми нареди да направя (да проектирам, де) устройство за събиране на плуващите нефтени фракции. Това беше плоскодънна лодка два на три метра с плитко газене и една полутръба отпред. Тя събираше повърхностния слой и помпата го пращаше на брега в големи емкости.
    Работниците от помпената станция, които по съвместителство щяха да обслужват нефтосъбирача, бяха категорични: моторът на помпата да е бензинов. Те всички имаха кой Трабант, кой Москвич – все на бензин.Ясно?

.......................................................................................................................

Домързя ме да пиша. Затова за траш-машината за големи автогуми, за устройството в Кремиковци за неразпадащи се стегнати с лента шестоъгълти пакети, за примитивно отъване на алуминиеви и ПВЦ профили... друг път.
    Понеже может да ме заподозрете в лъжи и нескромност, питайте Giorgio – мой колега от Дебелт и редовен съавтор, модератор във Форума.
    Благодаря за вниманието.

П.п. Моят идеал за изобретение е следният. Костюм за огнеборец, работещ в силна жега, липса на кислород и стесненост на движенията.
    Изработва се костюм от два слоя.Запълва се с течен кислород+ хелий. Жарта изпарява равномерно кислорода, той охлажда тялото. И така – автономна работа в течение на много часове. Тук ще е нужна консултация с Б.Б.

От: 2. Изобретения, рационализации

Прави впечатление, единствено, нескромното ти забогатяване. А нещо, "герой на соц. труд" или...?
    Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнение
      Прави впечатление, единствено, нескромното ти забогатяване. А нещо, "герой на соц. труд" или...?
      Имам, и още я пазя, значка ГТО.
      Извинявай за нескромността.

Коментар

Приятелю - много приятни мигове прекарах четейки изобретенията.
        Чакам следващите ...
        За патенти мислил ли си - в сегашно време ?
        Поздравления !
        Хубава тема си пуснал ..

Коментар

П.п. Моят идеал за изобретение е следният. Костюм за огнеборец, работещ в силна жега, липса на кислород и стесненост на движенията.
          Изработва се костюм от два слоя.Запълва се с течен кислород+ хелий. Жарта изпарява равномерно кислорода, той охлажда тялото. И така – автономна работа в течение на много часове.
          Течен кислород стои на -183 градуса.
          http://www.neochim.bg/files/oxygen-03042007.pdf
          Като как го мислиш това?

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
            Като как го мислиш това?
            Той ти е посочил кой трябва да е изпитателя ......
            0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Нешев Преглед на мнение
              Той ти е посочил кой трябва да е изпитателя ......
              Верно бе!!!

Коментар

Като как го мислиш това?
                Тук е важна идеята. А само да има нужната температура, изолации за нейната редукция се намират.

Целта ми беше и други да се похвалят със свои изобретения и рационализации. Независимо от тяхната значимост, но да са с хитринка и изобретателност.
                Giorgio защо ли мълчи. Той е и съвременник и съавтор на нашите приятни мъки...

Коментирайте моите неща, а не този кислороден идеал. Разобличавайте, ако сте срещали подобни решения от други и преди мен.

Коментар

ГТО
                  Извинявам се, но какво значи?
                  От уважение ще продължа на "Вие"... Носили ли сте знаме от сорта "Колектив първенец в соц. съревнованието" по манифестации?
                  Относно т. 20, по "ония времена" имахме по ключодържателите едни правоъгълни, заоблени с радиус "5 стотинки" ламаринки. Режехме ги от табелки "Високо напрежение - опасно за живота", дето ковяха по ел-таблата... Тези ламаринки ги мушкахме вместо стотинки в монетните улични автомати... след което си говорихме "градско"...
                  Публикувайте отговор

Коментар

готов за труд и отбрана.
                    Последно редактирано от Пенчо; 14-01-11, 17:43. Причина: грешка

Коментар

Измислям следното: изпращам работник да „ремонтира” бравата. Вкопаваме в мястото на езика на секретния ключ контактен датчик. Когато професорът си е в кабинета, контакторът затваря веригата и той си звъни спокойно с „нулата”. Излезе ли и заключи вратата, се затваря веригата в стаята на асистентите.
                      Ако е за такива щуротии, и аз мога, ама не бих се хвалил. Признавам, че се накефих с това за бравата.
                      Подхождам с уважение към работещите изобретения, не ме разбирай погрешно.
                      Имаше една тема за H20 разтворителя, ама нищо не каза за нея...

Коментар

Ако е за такива щуротии, и аз мога, ама не бих се хвалил. Признавам, че се накефих с това за бравата.
                        Подхождам с уважение към работещите изобретения, не ме разбирай погрешно.
                        Имаше една тема за H20 разтворителя, ама нищо не каза за нея...
                        Н20 не е разтворител, а върха на моето "творчество". Този нановодород ще преобърне живата на планетата. Ще нактъпи бсеобщо благосъстояние. Преходът ще е толкова рязък, че могот да се случат непредвидени събития. Затова си отлежава и си чака реда. Споделих успеха си с Г-н Ахмед Доган - единственият политик, който се интересува от водородите.Засега си правя Н20 по 1-2 литра месечно само за моята кола.

Коментар

Доган ще ни оправи, винаги съм знаел това!

Коментар

Симеоне, всъщност трябва да се обръщам с някакво уважително обръщение поради разликата във възрастта, но не намерих подходящо..

Темата ти е много полезна! Всяко едно от изобретенията ти е в различна ситуация и говори за търсене на по-оптимално решение! Това го могат малко хора и в тази връзка приеми моите уважения!

Дано младите, покрай аутсорсинга, колцентровете и ай подовете разберат, че всяко нещо може да бъде направено по-добре!

За съжаление съм скептично настроен, защото сега изобртенията се очакват от щатните специалисти в Щатите или Китай, а това умение не е нито ценз, нито привилегия! То е вродено и се нарича талант!

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
                              20. Пак забавно. Работех в ХТИ и наблюдавах мъките на колегите без „нула”, т.е. пряк телефон.Не могат да позвънят вкъщи. Нямаше мобифони. Нямаше и толкова хора около кафенето „Кристал”...”Нули” имаха само в ректората и няколко приходящи професори от София. Те прихождаха за ден-два и през останалото време заветната „нула” безполезно си кротуваши зад заключената врата.

....
                              Ние набирахме 0-та през вилката
                              байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
                              Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
                              Суперспам - спама на суперите

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X