Обява

Свий
Няма добавени обяви.

СТОМАНЕНИ ВЪЖЕТА

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• СТОМАНЕНИ ВЪЖЕТА

Във връзка със спасателната операция на миньорите в Чили, си спомних за хитроумната задача, кояти ни зададе в първи курс професорът по съпромат.

Ако в една безкрайно дълбока шахта спуснем стоманено въже, то каква ще е дължината му, на която въжето ще се скъса от собствената си тяжест?

Направих някои прости сметки и стигнах до извода, че за различни диаметри на въжето дължината е различна.

Други мнения?

От: СТОМАНЕНИ ВЪЖЕТА

За въжетата има такова понятие "Тегло на линеен метър".Въжето ще се скъса когато дължината умножена на теглото на линеен метър превиши предела на издръжливост./Или както е там термина на български/

Коментар

За простия случай, когато и масата, и здравината на въжето зависят линейно от напречната му площ, дължината не зависи от диаметъра за даден вид въже. Поради някои особености на въжето като конструкция, второто условие не винаги е вярно.

Коментар

Тая заигравка я бях решавал някога..

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
        За простия случай, когато и масата, и здравината на въжето зависят линейно от напречната му площ, дължината не зависи от диаметъра за даден вид въже.
        Дай някоя формулка, моля те, защото нещо не ми се връзва горното твърдение..
        масата зависи от диаметъра и дължината, а напречната площ е функция на диаметъра - от Питагорово време..

PS Май сметката на уважаемия FLY_FREE е доволно простичка и ясна!

Коментар

Ле леееее. Откъде ще намерите толкова дълго въже ?
          Тази земя, по която тъпча сега,
          тази земя, която пролетен вятър пробужда,
          тази земя – не е моя земя,
          тази земя, простете, е чужда.

Коментар

Първоначално публикуван от vladstudio Преглед на мнение
            Ле леееее. Откъде ще намерите толкова дълго въже ?
            Стои до безкрайно дълбоката шахта и чака да бъде спуснато..

Въпроса е теоретичен

Коментар

Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнение
              Дай някоя формулка, моля те, защото нещо не ми се връзва горното твърдение..
              Кое не ти се връзва? Че масата и здравината са линейни към площта на сечението? Или че сечението е линейно към квадрата на диаметъра?

@vladistudio
              Задачата е съвсем реална в минното дело. Проблемът възниква и в шахти с крайна (но голяма) дълбочина. Даже и да не се скъса от своята си тежест, товароносимостта на долния край намалява. Ако вземеш по-дебело въже, за да си свършиш работата, в по-голямата му част носиш излишно желязо - което тежи, струва пари и енергия за местенето си.

п.п.В едно въже с по-сложна плетка трудно ще определиш диаметър.

Коментар

http://www.bulvarcom.com/wire.html
                Има различни стандарти въжета,на един диаметър различните стандарти имат различна товароносимост.
                Задачката е чисто теоретична.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                  Кое не ти се връзва? Че масата и здравината са линейни към площта на сечението? Или че сечението е линейно към квадрата на диаметъра?
                  Не ми става ясно какво искаш да кажеш в цитата от горния ми пост.

ето това
                  За простия случай, когато и масата, и здравината на въжето зависят линейно от напречната му площ, дължината не зависи от диаметъра за даден вид въже.
                  Последно редактирано от Veni1; 22-10-10, 10:00. Причина: цитат

Коментар

Така де, задачата е потискаща и без плетките. Можем да си представим въжето като плътен метал с кръгло сечение и равномерна здравина и ще получим каквото иска Симеон.

Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнение
                    Не ми става ясно какво искаш да кажеш в цитата от горния ми пост.
                    Имах предвид "дължината" от отговора на задачата, дължината за скъсване от собствената си тежест.

Коментар

Ясене ,освен размерите на въжетата има значение и типа на стоманата използвана за производството им,както и дали нишката е усукана и т.н.

Коментар

Първоначално публикуван от FLY_FREE Преглед на мнение
                        Ясене ,освен размерите на въжетата има значение и типа на стоманата използвана за производството им,както и дали нишката е усукана и т.н.
                        Затова и опростихме задачата.

Коментар

Простата желязна тел ф 2 от Ст3 има предел на скъсване около 1000 кг.

Коментар

Така де, и колко е дълга 1000кг тел Ф2 от Ст3? Излиза около 40 километра. Каквато шахта няма, но задачата не изчезва от това.

Коментар

Аз го изкарах 10 км.

Ама не ми се вярва Ф2 от Ст3 да издържи 1000 кг.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X