Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Факти любими на боговете - или границата на познанието.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Факти любими на боговете - или границата на познанието.

Първоначално публикуван от DBRS Преглед на мнение
    А за нас мисля е интересна, е например за свръхпроводниците не знаех, че толкова са напреднали
    Всъщност, не че съм дълбал в подробности, ама май не чак толкова. Практическото приложение никакво го няма все още, а теорията още не може да обясни едно-друго.

Е гледах едни хаймани направили индукционна пещ от свръхпроводници - излизало по-евтино да охлаждат нещото до свръхпроводник, отколкото да плащат сметката за тока в частта и за загубите.

Ще призная че има някакъв реален напредък като започне да се ползва в масов продукт, ама до тогава има доста вода да изтече, ако изобщо.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
      Всъщност, не че съм дълбал в подробности, ама май не чак толкова. Практическото приложение никакво го няма все още, а теорията още не може да обясни едно-друго.

Е гледах едни хаймани направили индукционна пещ от свръхпроводници - излизало по-евтино да охлаждат нещото до свръхпроводник, отколкото да плащат сметката за тока в частта и за загубите.

Ще призная че има някакъв реален напредък като започне да се ползва в масов продукт, ама до тогава има доста вода да изтече, ако изобщо.
      Може би, първото нещо което ще видим в употреба (сигурен съм, че някъде отглеждат прототипи от известно време насам) са квантовите компютри.

Коментар

Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнение
        Може би, първото нещо което ще видим в употреба (сигурен съм, че някъде отглеждат прототипи от известно време насам) са квантовите компютри.
        Ъъъ, нещо не връзвам едното (свръхпроводниците) с другото (квантовия компютър).

Второто - не вЕрвам поне в близките 10 години да има нещо значимо на практика. В смисъл нещо, дето ще донесе голям скок, ако щеш в технологии, ако щеш вързодействие или пък принцип на работа. Факт е че сегашните ни технологии достигат предела, та вече започнаха да трупат филии една връз друга, само и само да ги поберат.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
          Не бързай. До решаването на енергийните проблеми има доста трънлив път, а и не можем да говорим точно за "решаване", по-скоро за леко подобряване на положението. Освен енергетиката ще подобри и други неща, ама и те не веднага.
          Бе май пробива е принципен - прясно прясно: свръхпроводник на 400К http://www.superconductors.org/400K_SC.htm Това си е новина за Офнюза!
          байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
          Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
          Суперспам - спама на суперите

Коментар

Второто - не вЕрвам поне в близките 10 години да има нещо значимо на практика. В смисъл нещо, дето ще донесе голям скок, ако щеш в технологии, ако щеш вързодействие или пък принцип на работа. Факт е че сегашните ни технологии достигат предела, та вече започнаха да трупат филии една връз друга, само и само да ги поберат.
            Има една лаборатория в Австралия, където не са на твоето мнение...

Коментар

Има една лаборатория в Австралия, където не са на твоето мнение...
              Ма аз не държа да съм вездесъщ. Говорим си тука.

Аз следя, до колкото ми е възможно, по диагонал. Току някой се разкудкудяка из специализираните издания, и после нищо. Нормална практика.

Като чуя кудкудякане от повече от 2 кокошарника ще съм по-склонен да се съглася че нещо наистина значимо се случва, ама до тогава ми е силно съмнително. А вярвай ми, обичат кудкудякат, а кукуригането се приема с бурни овации, поне в началото.

Коментар

В областта на програмирането - имаме още много да гоним хардуера. Няма да минем на следваща платформа, докато не оптимизираме използването на сегашната на максимум...

Коментар

В областта на програмирането - имаме още много да гоним хардуера. Няма да минем на следваща платформа, докато не оптимизираме използването на сегашната на максимум...
                  И сегашния хардуер си има сериозни ботълнеци, хич и да не гледаме програмирането. В последните сигурно 5-6 години кОпат главно в посока малко харч. Нито в хардуера, нито в софтуера има нещо принципно ново. Още си ползваме същите щракалки, измислени преди 20 години, и още си ползваме същите гламави SDRAM-и например. А още преди 15 години разправяха как щели да правят носители на информация на молекулярно ниво с огромен обем и бързодействие. И кво? Нищо! Зациклиха в гигахерците още по времето на P4, от тогава ръгат ядра на килограм харчещи по-малко, и толкоз. Вече даже човек не може и да клокне машината си кой-знае колко. До толкова са изпилени.

Коментар

Сегашния софтуер е неоправдано ресурсоемък, еле пък в моята област...

Коментар

Сегашния софтуер е неоправдано ресурсоемък, еле пък в моята област...
                      Ресурса е евтин. Затова. Тренда е да се прави софтуер, дето върви на всичко, и се пише на езици, позволяващи това, както пи позволяващи съответната сложност и функционалност, без в писането им да се губи 2-3 живота време.

Не се заблуждавай че нещо в тая посока ще се промени. Напротив. Или се примиряваш и работиш с версия на същото от преди 5 години, но на днешния хардуер, или взимаш най-новото и си купуваш хардуера за него, съотоветно. Каквото и да направят след 10 години например, няма да е много по-добре от сега.

Коментар

Ресурса е евтин. Затова. Тренда е да се прави софтуер, дето върви на всичко, и се пише на езици, позволяващи това, както пи позволяващи съответната сложност и функционалност, без в писането им да се губи 2-3 живота време.

Не се заблуждавай че нещо в тая посока ще се промени. Напротив. Или се примиряваш и работиш с версия на същото от преди 5 години, но на днешния хардуер, или взимаш най-новото и си купуваш хардуера за него, съотоветно. Каквото и да направят след 10 години например, няма да е много по-добре от сега.
                        Бе, че е евтин на фона на цените от преди 10 години - евтин е, но все още не е достатъчно евтин у нас, за да бъде приемлив процент от една единствена поръчка - така както е на Запад.

Коментар

Не знам до колко може да се вярва на материала: http://today-bg.eu/?p=28063
                          Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                          Всъщност Хокинг нищо не казва по въпроса. И преди това си знаехме че може и тако и вако
                          Много популярно това е формулирано от Карл Сейгън (той си има дарба по въпроса човекът):
                          „Идеята за бог като огромен бял мъж с развяваща се брада, който седи на небето и направлява всичко, даже такива дреболии като полета на врабчетата, е смехотворна. Но ако под понятието бог се разбира съвкупност от природни закони, които управляват вселената - тогава бог съществува. Но идеята за такъв бог не носи емоционално удовлетворение - отправянето на молитви към закона за гравитацията е безсмислено..."
                          Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                            ....отправянето на молитви към закона за гравитацията е безсмислено..."
                            Може пък и да върже, де да знам. Сигурно е въпрос на правилна молитва, отправена по подходящ начин.
                            Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

Бе, че е евтин на фона на цените от преди 10 години - евтин е, но все още не е достатъчно евтин у нас, за да бъде приемлив процент от една единствена поръчка - така както е на Запад.
                              За у нас на никой не му дреме, и това със сигурност и след 100 години няма да се промени.

Коментар

е, убуу де - има Бог! Ама него и неговата вселена респективно, кой ги е създал?!?

п.п. Абе Ясене, по мое време ядрото на Нептун не беше ли течно, или е било толкова отдавна, че е изстинало вече
                                В Космоса никой няма да чуе писъка ти....

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X