Обява

Свий
Няма добавени обяви.

"СпецНаз" - Холивудска чалга!

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #46
    Това е цяла отделна тема - Неуспехите на Червената Армия в началния период на войната, и понеже по въпроса е написано колкото искаш, хич няма и да го обсъждам. Какво искаш да се случи когато цялата армия никога не е отработвала отбрана, когато в момента на удара по целия фронт диспозицията е за настъпление, когато в частите няма нито една карта на териториите отсам границата? Служил съм в полкове, отработили отбраната до съвършенство. И в бригади, в които от 1 100 часа тактика годишно отбраната е няма 200, и пак с уклон на някъде си. Остави тая работа, всичко това просто не е така. Парчета от два пропагандни шаблона от някога си. Нищо общо с истинската история.
    Финландия е по-интересна работа. Що не опиташ да преспиш една нощ на улицата при минус 20? А в Добруджа, в полето при минус 30? А в бурята на минус 40? А да разгледаш остатъците от Манерхайм?
    При 20 сантиметра сняг вече нямаш минохвъргачки. При метър нямаш и артилерия. Снарядите не избухват. При метър и половина вече нямаш и пехота. А тя няма нужда да носи например превързочни пакети, всяка драскотина е смърт. Обаче те са пробили тая отбрана.
    Никой никога, нито преди нито след това не е правил нищо подобно.

    Коментар


    • #47
      Е, кво искаш да ми кажеш? Че са големи майстори, ама хем са се готвили в тясна специализация, хем са ги изненадали, като че ли не са съзнавали колко им е деликатно, да не кажа критично положението? Егати специалистите, егати армията. То именно така си обяснявам нападението на немците - единственият им шанс е бил изненадващият удар, въпреки, че при агресия на СССР не знам как са щяли да реагират американците и англичаните. Неслучайно командването на Западния фронт се е видяло в чудо, защото армията не е била подготвена за отбрана, камо ли за адекватно отстъпление. Това, между другото, е била доктрината на Ворошилов (същият от финладското фиаско) и на тази база е конфликтът му с Конев, който е трябвало да спасява положението и да оправя чужди генерални грешки. Добре, че все пак са имали Жуков...

      А, финландската зима за руснаците е била много по-малко страшна от руската зима за немците. То, първата зима и на руснаците им идва прекалено сурова, пък за дойчовците, дошли с нагласата да приключат до ноември да не говорим. Като на руснаците им е студено във Финландия и на немците в Русия, да са си правили адекватна планировка. То и Ханибал е пресякал Алпите, ама са му излязли през носа.

      Та, не ти разбирам тезата - съветската армия е желязна, обаче само в пролетно настъпление. Ако тях ги нападнат, започват оправданията. Тая работа ми прилича на велик майстор по Кен До, който бива наритан от опитния квартален кръчмарски побойник, щото не играе по неговите правила и система. Както е казал лиричният герой - спасението на давещите се е връцета на самите давещи се. Като не са изучавали отбрана - да са. Или поне да бяха нападнали първи, а не да ги потрошат както са били скупчени.

      От взриватели и запалки все нещо поназнайвам, за да ми ги обясняваш. И във сняг могат да гърмят, като критерият не е дебелината на покривката, а изпълнението на буталото на иглата.

      Коментар


      • #48
        Да. А с радиовзриватели - и любимите два метра над земята. Само че тогава такива работи просто не е имало. И дистанционните не стават, това не са линиите завеси на тежките зенитки.
        По ония времена специалистите и по стратегически планиране и по оперативно изкуство в цял свят обаче бая са се сепнали. Немските генерали и щабове също. Обаче Хитлер е бил ефрейтор. Който се е имал за по-умен от генералите. Той е надул балона. Естествено с чисто пропагандна цел, нали и той е измислил войната с Русия в този и вид. А ако никой не правеше стратегически грешки, и войната щеше да е невъзможна. Като играта на кръстчета и нули. Победителят не я печели, просто победеният бърка.
        Нали ти обърнах внимание. Кво като са знаели за немското настъпление? О нулата до боеспособни съединения работата е 3 - 5 години. От подготвени за настъпление 3 милиона души до същите хора готови за отбрана са две години. Или една, ако е война. Което се е и случило.

        Коментар


        • #49
          Не радио взриватели, а обикновени механични с по-широко бутало. А за закъснители трябва ли да споменавам?

          Кво значи, че са се сепнали специалистите? През предходното десетилетие Сталин ги е избил или пратил в тайгата, да не му се пречкат. А всеки генерал, който допусне да го командва ефрейтор или кавказки бандит е скапаняк. Когато не му се опълчи на идиотските и пагубни планове - два пъти е скапаняк. Когато пък и не успее да го взириви качествено като му ръгне бомба под масата - хептен.

          Пределно ми е ясно, че това са истински хора и правят абсолютни глупости и безумия, които от разстоянието на историята стават все по-очевидни. Това е нормално, обаче няма никакво величие в него. Просто по-малко смотаният, побеждава. Нещо като щастливото овчарче.

          Викаш какво като са знаели за немското настъпление ли? Ами то това не е било ясно от днес за утре. Бай ти Адолф няма нито едно споразумение, договор и т.н., който да не е нарушил при първа възможност. Това в продължение на поне 5 години. Най-искрено си е казвал, че ще подпише всичко, което е в полза на Германия. Да не заподозреш, че ще му мине през главата да те нападне и на база заблудата си да се развиваш уязвимо едностранно говори много лошо за теб, пък за еталон изобщо не ставаш.

          Коментар


          • #50
            Сталин не е избил генералите по цял свят. Тия които са зяпали цялата работа отстрани, чужбинските, са се стреснали. Защото напълно са съзнавали че техните армии не могат да пробият такава отбрана. А този който може, че и в такива условия, няма проблем да иде да пие водка в Булонския лес например. И няма с какво да бъде спрян. Виж военните теоретични списания от 39-та, 40-та ... После са се случили други работи и това е било позарязано, но и до днес който трябва го учи. Като Одрин. Примерите излизат от нормалните схеми твърде брутално, подценяването им е опасно.

            на това казвам дистанционни взриватели, на закъснителните. Все едно, на никоя от тия конструкции не стига точността по време, значи и по място. Умряла работа. В тежките зенитни снаряди работи, но всъщност когато целите дивизиони водят заграден огън. Ако стреля само една батарея вече не е същото. Пример - разходът за един свален самолет от 200 изстрела на цев става 600. За единично оръдие, или по силно укрепени ДОТ или пехота и дума не може да става. Противотанковите остават под снега, демаскират се, няма и с право мерене.
            Няма бе човек, няма! Сега има ракети и кви ли не самонасочващи се снаряди и пак е умряла работа. Тогава не е имало нищо от това.

            Коментар


            • #51
              Не разбрах, че говориш конкретно за финландската история. Те чуждите са си били стреснати по принцип. Даже немските толкова са се стреснали, че не се е намерил един да каже, че сроковете в плана Барбароса са нереални. А, пък руснаците трябва да са били доста наивни да не предвидят, че единственият шанс за немците е да ги ударят първи и, че отгоре на всичко швабите са били наясно с това.

              И пак повтарям - каквото е било за руснаците във Финландия, още по-зле е било за немците в Русия. Само дето, немците не просто пробиват фронта, ами направо го омазват сума пъти.

              И какви противотанкови във Финландия, какво демаскиране? Финландците имат точно 6 танка Рено през тази война.

              Щом настояваш ще трябва да отворим справочниците и да говорим за модели взриватели.

              Коментар


              • #52
                А ... Това е една друга история. Противотанковите средства са единственото, което пехотата може да мъкне със себе си. Гаубиците не може. До вчера не можеше и зенитните. Заради това, има сума специалистори, които казват че тежката артилерия не е важна, щото като се наситят с ПТ средства батальоните, и вече има много артилерия в боя, и значи всичко е наред. Че тия батальони ще загинат от чуждите големи оръдия преди да влязат още в боя някак не се мисли в тая схема. Как да е.
                Точността на свободното бомбопускане е мизерна, половинтонните бомби не могат да направят нищо на бункерите на Манерхайм. Ако завлечеш току пред бункера ПТ оръдийце, може да опиташ да шибнеш амбразурата и да пробиеш цевта. Или да разбиеш перископите, или какво да е, което ще млъкне оръдието поне за малко. А то погребите на третия етаж под земята, казармите на петия. Отсякъде кофти.

                Е тъй де, нали ти казвам - стратегическа грешка. Няколко години са се надлъгвали, времето е минало, после сигурно всичко е било очевидно, но времето вече не го е имало. Армиите са били на самата граница, тиловете им са били дръпнати в тактическата дълбочина, летищата - и те ... Не е имало дори теоретическа възможност да се преместят. При такава пропускателна способност на железниците това трае месеци. Година. Няма какво да се направи.
                А когато се сборят истински параноици ...

                Коментар


                • #53
                  Първо, за взривателите, няма такова нещо, да не работят в сняг. Поне в руските ВУЗ такова нещо не се учи. Това е инфо от един приятел, който е завършил в Ленинград, специалност "взриватели" и работеше по специалността си в Лясковец 10-12 години.

                  Скоро попаднах на една информация, че в първите 18 дена след нападението на Германия, от руска страна е имало 500-600 хиляди жертви само в армията.

                  Говорил съм с един руски професор, който на 22-ри е бил на 16км от границата и след това се е добирал до своите 4 месеца и половина. Бил е на седемнадесет години и е стигнал после до Берлин.
                  Ако се не лъжа, около 80% от първите 5-6 мобилизирани и на служба набора са загинали в първите 6 месеца на войната.

                  После са дошли вече старите кучета с опит от разните други войни и даже от революцията и нещата са се променили доста. А и зад тях е имало домове с жени и деца. Това, последното го знам от същия професор Шилейко.

                  Коментар


                  • #54
                    А, работата е много по-сложна. Не е въпрос само на опит.
                    Дори всичко да е в ред, съдбата на отбраната на направленията на главните удари е такава. Според мащаба, но от бойното охранение на взводовете до първоешелонните дивизии на армиите - всички са обречени. Тяхната задача е да поемат първия удар, да се държат докато са живи и има снаряди, така че да дадат на старшето командване време за изясняване на реалния замисъл на противника и за подготовка на контраудара. Такива действия и такива загуби се смятат за неизбежни. Това че всички съединения са били в полосата на първия удар, без каквато и да била дълбочина на отбраната, без втори ешелон, с разоръжени укрепрайони по старата граница зад гърба, това просто показва стратегическа безотговорност и самонадеяност.
                    Нормалната дълбочина на отбраната на такива територии срещу такива сили е 300 - 500 километра. Не тактическата на дивизията. И се е случило, каквото се е случило. Който и с каквито и да е умения да е стоял там, е щял да загине. Или да попадне в плен, ако е решил да се предава. Това е въпрос на лично решение. Нито тактическите умения нито храбростта могат да помогнат, това е стратегическа грешка. Още в диспозицията.
                    Нормално неразривите са под 5%. В дълбок сняг може да са над 80%. И които избухнат, правят впечатляващи фонтани но не убиват никого, осколките не летят надалече. При такава поразяемост никой и не разрешава на артилерията да стреля. Разхода на БК се възстановява трудно и бавно, позициите и намеренията се демаскират. За глупости и самодейност разстрелват, тогава пък хептен ...

                    Коментар


                    • #55
                      Браво бе !!
                      Кефите ме, а ти Стефане се държиш като германец на позиция, хубаво ги обясняваш нещата!

                      Нищо не казвате за авиацията в първите дни на войната...

                      Коментар


                      • #56
                        Същата работа като сухопътните. Летищата на два километра от браздата на границата, 15 секунди до началото на атаката, самолетите строени в красиви редици отстрани на полосата. На открито, един до друг ... Какво можеш да направиш?
                        Излетелите - прехващачи без наземни щурмани, бомбардировачите - бомбовози без изтребително прикритие, щурмовиките не знаят кои долу са своите колони и кои чуждите. Хаос.
                        И като венец на всичката тая стратегическа мисъл - постоянно потвърждаване на заповедта за общо настъпление. Вместо нормалната за организиране на отбрана на заеманите или първите удобни за това рубежи.
                        Бе, отстрани, че и после, всеки ефрейтор е маршал. Което с нищо не оневинява висшето командване.

                        Коментар

                        Активност за темата

                        Свий

                        В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                        Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                        Зареждам...
                        X