Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Защо допускаме да се случи това ?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Защо допускаме да се случи това ?

Първоначално публикуван от iiiopo Преглед на мнение
    Ами хайде да разрушим Царевц с думите "аман от мили спомени по средновековието".

Точно онова недоразумение на върха на Царевец наречено "храм" бих го взривил без да се замислям.

Иначе за Бузлуджа - това си е паметник на бкп - след като партията вече не е равна на държава (или поне на хартия не е) е редно да се погрижи за паметника си с собствени средства с каквито разполага в излишък.

По никакъв начин не се чуствам гузен заради занемаряването на тая грозотия не мисля че държавата трябва да се грижи специално за този паметник.
    When I'm good, I'm very good. When I'm bad, I'm even better!

Коментар

Първоначално публикуван от cveti Преглед на мнение
      ......
      И плюс това темата не е за строежа на някакви безмислици, а за рушенето на нещо вече създадено....
      Без да искаш удари в десятката
      Именно за създадените безмислици става въпрос ! Ти си малка и нямаш представа как стряскаха огромните бетонни измислици на строги партизани със шмайзери и петолъчки на кепето. Така както са стряскали свастиките на Чичата на германците . И именно с тази цел се строяха - да внушават страх и да стискат душите . Изобщо не става въпрос за построените язовири и електроцентрали , а за смразяващите символи на една власт , далеч от хуманните идеи , в името на които се беше самообявила и в името на които убиваха хора.
      В едно отношение Дрънчо е прав : Тези паметници и символи не трябваше да се разрушават , а да се обявят за музеи . На определени места . С входна такса.
      Нещо повече : под всеки паметник трябваше задължително да се постави табела : " Този паметник е построен в тази и тази година за толкова хиляди лева. На скулптура са изплатени толкова хиляди лева хонорар. Справка : Заплатата по това време на обикновен работник е 150 лв. А с този бетон и средства са могли да бъдат построени толкова стотин къщи за обикновените люде. "
      Е те тогава и след 100 години потомците ще могат да направят сравнение за уродливите мащаби на символите . И да помнят ....
      Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Цитат:
        Мнение на ivanjorov
        продай японския джип и си купи руски
        Цитат:
        Мнение на cveti
        Много хора тук предпочитат руския и без това.
        Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
        Не става. Тогава и руски не можеше да имаш. От съображения за сигурност. От къде на къде гражданите ще могат да ползват пълноприводна техника, за да ходят където си искат?!
        Абсолютна неистина!
        Имахме руски джип още през 1976 г. А знам и поне още няколко човека, които също имаха джипки/руски/ по онова време. Водеха се и на военен отчет.

По темата - народ, който с лека ръка си руши паметниците е обречен да не си помни историята. Днешната младеж го доказва.
        И още - някак много странно ми звучат изказванията на хора под 40 г за онова време. Вярно , че не е нужно да си на две хиляди години за да си специалист по библията, но при положение, че става дума за период от време през който съм живял ми е странно хора, били деца през 90-те да ми описват какво е било и как се е живяло тогава.
        Последно редактирано от Тихомир; 13-06-09, 18:31.

Коментар

Самият факт че сравнявате това "нещо" с паметник, още повече на културата, прави темата съвсем безпредметна.

НДК-то не е паметник. НДК-то е съоръжение с търговско предназначение, и винаги е било такова. И по соца беше търговско съоръжение, за каквото и да го представяха. Имаше някаква функция - галерия, базар, конгресна зала.

Това нещо, както и да го наричаха тогава официално, е нито повече нито по-малко от един КОНГРЕСЕН ЦЕНТЪР. Или Експозиционен Център, според функцията.

Сравнение на един полезен експозиционен център с една летяща чиния лепната на майната си, която беше мастурбираща самовъзхвала на един режим, който колкото и да се маже в розова боя си остава диктатура, е абсолютно безпредметно.

Възприемането на това нещо като паметник и третирането му като такова в тази тема опорочава цялата дискусия.

Преди години във Франция сектата на Великият Мандаром вдигна 70 метрова статуя на предводителя си. На Великият Мандаром, който идва от космоса, и който ще избави света с космическото си семе. Поради което трябва да спи с всички жени в сектата. И с дъщерите им. Изпратени при него с благовейната усмивка на съпрузите бащи.

Та и неговият "паметник" като дойдоха властите да го бутнат, сектата крещеше че било паметник на културата.

При него обаче сектантите идваха на "осеменяване" доброволно. А тая чиния е "паметник" на 45 годишното изнасилване на цял народ. Ха мерси. Вземете си я възстановете тогава. Направете акция.
          Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от Тихомир Преглед на мнение
            Абсолютна неистина!
            Имахме руски джип още през 1976 г. А знам и поне още няколко човека, които също имаха джипки/руски/ по онова време.
            С изваден преден кардан?
            В кой магазин ги продаваха? Можеше ли да отидеш и просто да си вземеш един срещу определената сума?
            Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

С изваден преден кардан?
              Не,защо?Само се водеха на отчет/всяка година с талона там/ във Военно окръжие и минаваха 2 ГТП.Както и всички Волги.В по-късни времена имаше представител на Окръжието в КАТ,та се минаваше с едно тичане за преглед.
              п.п.-гледам си допълнил поста си,та и аз така:
              Комшия имаше ГАЗ 69,беше я купил с изтекли ДМА от едно ТКЗС.Как-знаем.Ама ти се ядеш с Тихомир-ние кибичехме 15 години за Лада в магазина и редовно падаха две заплати в коша за избор на цвят.То и банани имаше в магазина-преди Нова Година...
              Последно редактирано от maxxx; 13-06-09, 18:43.

Коментар

С изваден преден кардан?
                В кой магазин ги продаваха? Можеше ли да отидеш и просто да си вземеш един срещу определената сума?
                Хах, за твое "успокоение" не беше с изваден кардан. Беше си нормална 4х4. И изобщо се чудя откъде имате такива "информации"? До '78 г. джипката ни беше т.н. командирска, но лятото на същата година я обърнах през таван и сменихме купето й с "текезарско". Та значи, това което съм го преживял никой няма шанса да ми го оспори.
                П.П. Не ги продаваха в магазини, а на търгове. И всеки, който желаеше и имаше пари можеше да си купи.

Коментар

Хах, за твое "успокоение" не беше с изваден кардан. Беше си нормална 4х4. И изобщо се чудя откъде имате такива "информации"? До '78 г. джипката ни беше т.н. командирска, но лятото на същата година я обърнах през таван и сменихме купето й с "текезарско". Та значи, това което съм го преживял никой няма шанса да ми го оспори.
                  П.П. Не ги продаваха в магазини, а на търгове.
                  Добре. Явно е било възможно... Просто никога не съм виждал не воеен из София, а Текезесарките по селата си бяха "обезопасени". Все пак така и не каза от къде можеше да си ги купи обикновен човек? Ако е било по-трудно отколкото ЛАДА, че и с нея не беше много проста работата... мога само да кажа, че изключенията потвърждават правилото .
                  Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Добре. Явно е било възможно... Просто никога не съм виждал не воеен из София, а Текезесарките по селата си бяха "обезопасени". Все пак така и не каза от къде можеше да си ги купи обикновен човек? Ако е било по-трудно отколкото ЛАДА, че и с нея не беше много проста работата... мога само да кажа, че изключенията потвърждават правилото .
                    Казах.

П.П. Не ги продаваха в магазини, а на търгове. И всеки, който желаеше и имаше пари можеше да си купи.
                    И беше по-лесно да си купиш джипка отколкото Лада - поне не чакаш амнайсе години. Е, вярно , не нова, но можеше. А през ранните '80 вече можеше и с УАЗ да се снабдиш. И не като изключение.

Коментар

....
                      П.П. Не ги продаваха в магазини, а на търгове. И всеки, който желаеше и имаше пари можеше да си купи....
                      Де бре ! Не говори така , че някой от тези младите , за които говориш ше земе да ти повярва .
                      Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                        Де бре ! Не говори така , че някой от тези младите , за които говориш ше земе да ти повярва .
                        Нямам нужда да ми вярва някой. Това, в което ти или някой друг се съмнява беше реална част от живота ми.

Но стига сме спамили темата.

Коментар

Не съм под 40 и помня, за съжаление...
                          Ще се повторя - храмовете се крепят на вярващите, които имат нужда от такива. Или от порповедниците... Ако си вярващ - купи метла и боя и отивай на Бузлуджа. Аз не съм и не искам моите деца да влизат в подобен "храм". Не искам да ходят и на бригади, в казарми. И историята не е в паметниците и никога не е била. Там е удобната история. Другата е в нас...

Коментар

ООО, тук се включвам и аз, като моето мнение е подобно на това на Гоблин. Какъв паметник на културата е това/Бузлуджата/? Аз съм ЗА запазване на всички свидетелства /не само паметници/ на историята, но на базата на толкова затрити исторически такива от различните епохи да мислим за паметника на една партия, която се отъждествяваше с държавата, която отричаше църквата, която ограничаваше свободата?! По вашата логика след края на режима в Ирак, трябваше ли да оставях стотиците паметници на Садам при положение, че е избил толкова хора и направил толкова злини. Не искам да съм краен и да споря ЗА и ПРОТИВ комунизма, но за мен идеология, която ограничава личната свобода през 20 век е нещо немислимо. Наистина нека се запазят паметници от тогава, но да се запазят и такива от останалите времена и епохи. Хайде сега, като са правили бетонни грозотии във всяко село да хвърлим всички пари за тях, а да оставим другите далеч по-редки паметници. Още повече някой колега добре го беше казал. Нека БСП да отдели пари за това. Трябваше да им броя само смешните реклами по ТВ последния месец и тъй като горе-долу съм запознат с тарифите да ви сметна тук, че има за поне 20-30 прилични нови паметника. Още повече сега в Коалиция ЗА БЪЛГАРИЯ /аз се срамувам даже от това, че петнят името България/ участва и Комунистическата партия - боже, боже и за смях не е.

Аз освен мавзолея и петолъчката на партийния дом не съм чул особено в последно време някой да е умрял да руши комунистическите паметници , ама хайде пък сега да ги оправяме всичките, при положение колко други неща са ни "наред" и колко други паметници са разрушени.

И тук въпрос до бодо и другите с подобно на неговото мнение. Човеко, ти наистина ли мислиш някои неща, които пишеш? Мислиш ли, че тия 10тима наркомана или безделника, които си видял във Варна са сегашното младо поколение? Мислиш ли, че държава, която "руши" комунистическите паметници няма бъдеще? Интересното е, че често говоря с хора с подобно на твоето мислене, които нещо все не могат да ме ме убедят. Живота и мисленето на доста млади хора/и не само на младите/ в БГ, които ядат пуканки, имат по 3 телефона, плазми и квото искате там отдавна е на ниво, над това на "западняците". Просто света се развива и това е посоката, колкото и някои неща и на мен да не ми харесват. Трябва да бъдем добри, толерантни и отзивчиви към всеки, нещо което наистина беше силно през "онова" време.
                            Последно редактирано от marin199; 13-06-09, 23:37.
                            http://forum.offroad-bulgaria.com/%5...g%20%5B/img%5DFreelander 1.8, 16 v

http://ftp.domainbg.com/stojan/Pictures/banner2.jpg
                            http://ftp.domainbg.com/stojan/Pictu...rget=_blank%3E

Коментар

Първоначално публикуван от marin199 Преглед на мнение
                              И тук въпрос до бодо и другите с подобно на неговото мнение. Човеко, ти наистина ли мислиш някои неща, които пишеш? Мислиш ли, че тия 10тима наркомана или безделника, които си видял във Варна са сегашното младо поколение? Мислиш ли, че държава, която "руши" комунистическите паметници няма бъдеще? Интересното е, че често говоря с хора с подобно на твоето мислене, които нещо все не могат да ме ме убедят. Живота и мисленето на доста млади хора/и не само на младите/ в БГ, които ядат пуканки, имат по 3 телефона, плазми и квото искате там отдавна е на ниво, над това на "западняците". Просто света се развива и това е посоката, колкото и някои неща и на мен да не ми харесват. Трябва да бъдем добри, толерантни и отзивчиви към всеки, нещо което наистина беше силно през "онова" време.
                              Въпроса е в това, че "младото поколение" не руши само комунистическите паметници. Не се руши, защото видиш ли ти тия работи са лоши, руши се, за да се руши нещо, каквото и да е. Така като се огледаш според теб всичко друго си е ОК и само комунистическите паметници са одраскани и оакани.
                              Та темата е за вандализма под всякаква форма и върху всичко. Ако този, които руши комунистическите паметници вземе та създаде нещо друго, било то и градинка на ЕС (някой по-горе даде идеята) - добре. Ама хората, дето рушат масово не съзнават какво и защо го правят и никога няма да ги видите за градят.
                              Все, что делаешь, надо делать хорошо, даже если совершаешь безумство.
                              A2 (+)

Коментар

Мога ли да не се съглася със Супер Модератор Не мога да кажа нищо против така изложена теза . Вандали има навсякъде, не само в България и всички трябва да се борим срещу това. Просто в България явно има много отчаяни хора, за които е по-лесно да кривнат от правия път и много неработещи институции, защото аз съм виждал как се заличават драсканици и се оправят счупени неща в Австрия на следващия ден, а в България просто парите предназначени за това отиват за вила на някой смешен ръководител на агенция /примерно/. Да не говорим, че превенцията я няма никаква под каквито и да е форми.
                                http://forum.offroad-bulgaria.com/%5...g%20%5B/img%5DFreelander 1.8, 16 v

http://ftp.domainbg.com/stojan/Pictures/banner2.jpg
                                http://ftp.domainbg.com/stojan/Pictu...rget=_blank%3E

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X