Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Защо допускаме да се случи това ?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Защо допускаме да се случи това ?

" Народ без минало, няма бъдеще "
    Какво бъдеще ни очаква, когато позволяваме с лека ръка да се рушат паметниците на културата ни. Защо " Българинът" се срамува от своето минало ? Нима толкова пречеше Мавзолеят, за да бъде сравнен с земята, а да неговорим за още стотици паметници.
    Вижте в какво състояние е Бузлуджа отвътре. Снимката не е моя извадих я от друга тема във форума, но съм ходил, видял и разочаровал. Мраморните стъпала от ден на ден намаляват и отиват да красят вилите на новоизлюпени богаташи. Докога всичко ще се руши и разграбва пред очите ни ?
    Липсва ми времето когато всички бяха равни, всичко се вършеше с желание. Сега всеки е зает да трупа състояние . Започват да изчезват думи от българският речник- приятелство; колектив и подобни. Започнахме да не ценим малкото .
    Какво ли ни очаква още ?

65
    Да
    49.23%
    32
    Не
    16.92%
    11
    Не съм бил роден тогава
    33.85%
    22

До: Защо допускаме да се случи това ?

Айде пак...
    Предлагам да се създаде нов подфорум - "Мили спомени от комунизма".

Коментар

Първоначално публикуван от druncho Преглед на мнение
      Айде пак...
      Аз пък ти предлагам, което не ти харесва да не го четеш. Още по малко да пишеш.

Коментар

Не всички са алчни и трупат състояние. Все още има хора, които ценят достоинството си, приятелите и имат морални ценности. Но са малко. Останалата селяндурска паплач, родена и израсла в духовна нищета, използваща беден речник и плюеща непрекъснато "комунизма" владее хаоса. Не знам защо всички плюят системата. Системата е капиталистическа, нали такава я искахте. Не знам защо всички плюят комунизма. Комунизъм никога не е имало в нито една държава. Това е идеология, утопия, мечта. Не знам кой трябва да управлява България. От сегашния "политически елит" май никой не е достоен. Някога имаше АОНСУ. Академия за обществени науки и социално управление. Сега има улично възпитание, доморасли тарикати, добре облечени бизнесмени и политически цървули. При такъв елит - такава държава. Никой не иска да работи, всеки върти търговийка, далаверка. Зарязали земята на дядовците си, с оправданието, че на село няма работа, стотици хиляди се преместиха да живеят по квартирки в големите градове и да работят за новобогаташите за заплатка, стигаща за наема и хляб и кисело мляко на ден. Всеки гледа себе си и работи на принципа "прее*и другарче". Народа заслужава управниците си.
        Последно редактирано от cveti; 13-06-09, 14:36.

Коментар

Айде пак...
          Ами хайде да разрушим Царевц с думите "аман от мили спомени по средновековието".
          Абсолютно съм съгласен с Жоро Витлиемоф. Паметниците трябва да се пазят, независимо от кой период на историята са. Те напонят за това какво е било тогава. Не зависимо какви чувства пораждат за това време. Историята трябва да помни всичко и добро и лошо, за да може да се вадят поуки от нея. Ние Българите много много не умеем да си вадим поуки от историята и подобно отношение към паметниците е една от причините.
          О899 2б2 1З2

Коментар

Първоначално публикуван от bodo Преглед на мнение
            Останалата селяндурска паплач, родена и израсла в духовна нищета, използваща беден речник и плюеща непрекъснато "комунизма" владее хаоса.
            Аз не харесвам комунизма, меко казано. И селяндурска паплач ли съм? Очаквам отговор.

Първоначално публикуван от iiiopo Преглед на мнение
            Ами хайде да разрушим Царевц с думите "аман от мили спомени по средновековието".
            Абсолютно съм съгласен с Жоро Витлиемоф. Паметниците трябва да се пазят, независимо от кой период на историята са. Те напонят за това какво е било тогава. Не зависимо какви чувства пораждат за това време. Историята трябва да помни всичко и добро и лошо, за да може да се вадят поуки от нея. Ние Българите много много не умеем да си вадим поуки от историята и подобно отношение към паметниците е една от причините.
            Е хайде сега Царевец с Бузлуджа и мавзолея ли ще сравняваме.
            Съгласен съм с теб. Но специално за паметниците от комунизма съм на мнение, че трябва да се сложат в един музей. В никакъв случай да се затриват. Да знаят поколенията и да не повтарят тези грешки.
            Мавзолея обаче не виждам как щеше да се премести. Те едвам го разрушиха с тези дебели бетонни стени.

Коментар

А как ще преместиш Буздлуджа? И многото други подобни на него?
              Подобна е картинката и на паметника на Антон Ивановци на яз. Въча. Превърнат е в кенеф.

И аз смятам че по онова време са се престарали с количествата бетон, НО такова е било времето и това се е случило. Разрушаването и поругаването нито ще вътне времето назад нито ще промени миналото. Само ще обезмисли бъдещето.

Ако не знаем от къде идваме, няма да знаем на къде да вървим.
              О899 2б2 1З2

Коментар

Първоначално публикуван от iiiopo Преглед на мнение
                А как ще преместиш Буздлуджа? И многото други подобни на него?
                Подобна е картинката и на паметника на Антон Ивановци на яз. Въча. Превърнат е в кенеф.

И аз смятам че по онова време са се престарали с количествата бетон, НО такова е било времето и това се е случило. Разрушаването и поругаването нито ще вътне времето назад нито ще промени миналото. Само ще обезмисли бъдещето.

Ако не знаем от къде идваме, няма да знаем на къде да вървим.
                На този връх трябва да има друг паметник. В чест на други събития случили се там

Коментар

Аз не харесвам комунизма, меко казано. И селяндурска паплач ли съм? Очаквам отговор.
                  Гузен негонен бяга. Аз не харевам хомосексуалисти, но си ги има. Не, не сте селяндур, колега, Вие сте роден и израснал в София, както Вашият баща и неговия преди това..... А, както съм написал (ако сте го прочели цялото) комунизъм никога не е имало. От това става ли Ви по-добре....
                  Във Варна, където живея в момента, в район Почивка има паметник на Българо-съветската дружба....ако случайно Ви се прииска да съборите нещо и да направите градинка....
                  ПП. Не ми се влиза в безсмислени спорове. Поздрави на специалистите по контролирано взривяване.

Коментар

Паметниците трябва да се пазят, те са един вид културно историческо наследство. А тези които милеят по комунизма не мога да ги разбера. Като искат комунизъм да си го създадат- спри кабелната и интернета, продай плазмата, продай японския джип и си купи руски, продай микровълновата,GSM-ма и всичко което не би имал тогава и пак ще имаш пари за кебабчета и за море както тогава. Аз съм почти на 20 и не мога да си представя колко ограничено се живяло през те години.
                    Citroen C-Crosser 2.4 бензин ръчка 2009г.
                    Телефон - в профила!

Коментар

Първоначално публикуван от ivanjorov Преглед на мнение
                      Като искат комунизъм да си го създадат- спри кабелната и интернета, продай плазмата, продай японския джип и си купи руски, продай микровълновата,GSM-ма и всичко което не би имал тогава и пак ще имаш пари за кебабчета и за море както тогава. Аз съм почти на 20 и не мога да си представя колко ограничено се живяло през те години.
                      Продължава да ми е смешно. Значи, това е демокрацията.....кабелната, интернета, плазмата, микровълновата.....Според мен, това е научно-технически прогрес, колега. А през 18 век е нямало и ток, и канализация....сигурно от комунизма, а. Я попрочети кое кога е създадено, и тогава пиши глупости. И сина ми е почти на 20, ама не философства върху неща, които не разбира.
                      ПП. Продължава да не ми се влиза в безсмислени спорове. Поздрави на специалистите по мобилни комуникации....

Коментар

Е хайде сега Царевец с Бузлуджа и мавзолея ли ще сравняваме.
                        Съгласен съм с теб. Но специално за паметниците от комунизма съм на мнение, че трябва да се сложат в един музей. В никакъв случай да се затриват. Да знаят поколенията и да не повтарят тези грешки.
                        Мавзолея обаче не виждам как щеше да се премести. Те едвам го разрушиха с тези дебели бетонни стени.
                        А какво пречеше да се извади тялото на Георги Димитров от там и самата сграда да остане? Защо трябва да се руши..?!

Първоначално публикуван от ivanjorov Преглед на мнение
                        японския джип и си купи руски
                        Много хора тук предпочитат руския и без това.
                        Все, что делаешь, надо делать хорошо, даже если совершаешь безумство.
                        A2 (+)

Коментар

Привет,

винаги потръпвам като мина покрай някой паметник и видя такава картинка.
                          Просто се жегва нещо в мен, никога не са ми казвали да пазя каквото и да било. Просто не е било нужно, не съм рисувал с графити, писъл глупости по стените или а.ал в различни паметници или културни обекти. Не съм защитник на комунизма, по простата причина, че му хванахме края и съм от поколението на безпарийните и не-религиозните(не вярвам е бог).

Но това не ми пречи, да влеза в църква и да запаля свещичка със семейството си. Както и да влеза в джамия(все още не ми се е отдало),будиски храм(също) или да заведа децата да видят Бузлуджа. Винаги ми е било приятно да разгледам усилията на някой да направи света по красиво място. Даже миналата седмица в женския манастир на Арбанаси, видях една монахиня която бъркаше бетон и редеше каменна настилка в градината. Като ни видя остави лопатата и дойде с нас в църквата, като ни остави да разгледаме на спокойствие без да се натрапва или да се опитва да изкрънчи нещо от теб (както правят по повечето туристически обекти в България). Направо ми напълни душата (поне талкъв е израза). Според мен това ни прави малко по цивилизовани и човечни.

Но като бяхме на Бузлуджа (на нас ни е бизко) и като видяхме изпражненията на оставените да пасат на воля коне и крави, направо нямах думи каво да кажа на дъщеря си. Колкото и да е символ на комунизъм и лоши спонени. Никой паметник не залужава такава съдба (а за съжеление има много в България). През една дупка, успях да надникна вътре и снимките показват много малка част от погрома.
                          Контраста е уникален, много труд на вятъра (труд на нашите майки и бащи) пълна разруха и райски пейзаж (глетката от върха е уникална) .
                          Най малкото зарад пейзажа не трябваше да се оставя така. Наоколо е пълно с хижи и почивни станции, а какво става като отидеш на почивка. Трябва да се гнусиш като излезеш на разходйка, щото на някой му пречил паметника на комунизма. По тази логика и Руската църква в село Шипка ли трябва да се превърне в нужник, защото на някой не му харесват руснаците УЖАС.

Незнам дали някога ще се преодолее това отношение, остава ми само да се надявам.

п.п. Как да и обесня, защо не можем да се качим по нагоре ???
                          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:100_0870.jpg
Прегледи:1
Размер:77.7 КБ
ID:5110965
                          Последно редактирано от vesowarworld; 13-06-09, 14:57.
                          LZ1VWW

Коментар

Първоначално публикуван от bodo Преглед на мнение
                            Продължава да ми е смешно. Значи, това е демокрацията.....кабелната, интернета, плазмата, микровълновата.....Според мен, това е научно-технически прогрес, колега. А през 18 век е нямало и ток, и канализация....сигурно от комунизма, а. Я попрочети кое кога е създадено, и тогава пиши глупости. И сина ми е почти на 20, ама не философства върху неща, които не разбира.
                            ПП. Продължава да не ми се влиза в безсмислени спорове. Поздрави на специалистите по мобилни комуникации....
                            Научно технологичния процес няма нищо общо (само интернета и плазмите който щеше да ги има но ние нямаше да ги имаме). А инъче сте живели без елементарни работи и сте били ограниче като в Куба и Северна Корея. Има още стотици дребни неща от комунизма които е много добре че са се променили. Не осъзнавате че сте биле роби на една власт!!!
                            Citroen C-Crosser 2.4 бензин ръчка 2009г.
                            Телефон - в профила!

Коментар

Въпрос:
                              Как бихте реагирали, ако направя паметник примерно на Осман паша пред народния театър? Или където и да е в България.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X