Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Идея за екология!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Не е въпрос на закони, а на налагането им.

Сещам се за две случки.

Едната става в Дубай - нашенски голям началник застанал на улицата и пуши, след което си хвърли фаса на тротоара, при което местният домакин веднага настъпи фаса, огледа се, вдигна го, хвърли го в най-близката кофа и му каза да изчезват преди да е дошло полиция, щото има достатъчно камери и бдителни граждани. За първо нарушение глобата от воле беше 150 долара, а освен това и ставаш за резил.

Другата става в САЩ - още по-голям началник трябва да ходи на преговори в Балтимор, ама най-ранният самолет е до Вашингтон и му взимат билет за него, като от летището си наема кола. Понеже е голям майстор и си мислел, че навсякъде е като тук, решил да кара по магистралата както си знае и с колкото вдига колата и естествено веднага го спира магистралният патрул. Нашенецът, щото е голям тузар, бута 100 доларова банкнота в документите си и следва арест, дело, присъда, черен печат и екстрадиция - изобщо всички екстри. Та спешно трябваше заместникът му да ходи на преговорите, щото шефът "изпаднал в затруднения".

Та, както казват чужденците като дойдат тук - ние не сме с нищо по-културни и възпитани от българите, просто при нас редът се налага със желязна ръка и имаме стимул бързо да научим правилата.

Докато тук при хващане в нарушение дежурният въпрос е "И ся ко ш прайм?" нищо няма да се оправи. Безредието е естественото състояние на нещата, както гласи законът за ентропията и ако не се полагат сериозни усилия за ограничаването му, резултатите ще са налице и ние сме живо доказателство.

Коментар

за съжаление това е въпрос на култура и много трудно ще се промени, както иняма да стане от раз (въпреки, че глобите помагат определено).
      По света има една много обикновена практика при ходене из гората/язовира вика се Take in Take out. Ако всеки прави това би следвало да има минимални последици. Да повечето от нас които имат вече развито отношение от честите излети сред природата събират и изнасят много повече от това коета са донесли, но не може една птичка пролет да направи. Трябва си постоянство и култура. Аз определено правя забележка когато съм на гьол например. Даже имаше една снимка на Йори на едно от езерата .. от това езеро лично съм вадил гума от камион !!!
      Така че, дерзайте пичове .. работата да един ден няма да се оправи, но това което всеки един от нас прави не остава незабелязано, най-малко в собствените ни очи.

Коментар

Volk я кажи къде е тоя язовир .. викам да спретнеме една акцийка за очистване съчетана с риболов и малко 4х4 емоции.
        (пък ако решиш да направиш едно BBQ с градинско парти .. няма да откажем)
        От мен торбите за боклуците например.
        Сигурен съм, че ако се развъртят няколко джипа напред назад и хора събират отпадъците, на калъфите които са около гьола им даваш по едни чувал да си слагат отпадъците, ще има ефект. Може да не е за дълго ама така се формира и съзнание .. "брееей то не било толко сложно бе" и така .. по света така го правят.

Коментар

Първоначално публикуван от Slick
          Volk я кажи къде е тоя язовир .. викам да спретнеме една акцийка за очистване съчетана с риболов и малко 4х4 емоции.
          (пък ако решиш да направиш едно BBQ с градинско парти .. няма да откажем)
          От мен торбите за боклуците например.
          Сигурен съм, че ако се развъртят няколко джипа напред назад и хора събират отпадъците, на калъфите които са около гьола им даваш по едни чувал да си слагат отпадъците, ще има ефект. Може да не е за дълго ама така се формира и съзнание .. "брееей то не било толко сложно бе" и така .. по света така го правят.
          Язовира е Дяково.Вервай ми пробвали сме кво ли не-не става.Имай
          в предвид че повечето коли са с номера КН и ПК.Това май изчерпва
          всичко на тема култура Ако раздадеш чували ще са ти благод-
          арни,все за нещо ще се използва и никога по предназначение.....
          абе маани.
          Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
          Селска фурна аспух нема. Пак същият.
          В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Ууууууу екстра ! че и близо язовирчето. Там има един от най-добрите ми улови на костур (на задния ръкав). Супер красив и цвета на водата е уникален.
            Да Ви кажа вярвам, че все пак това с чувалите ще има ефект, независимо от номерата на колите.
            Кажете кога и съм там !
            Аааа има и още нещо - караулката там полага много - хората са с впечатление че се охранява, така че ако ще се варди и ще се чисти предимно предполагам ще се налага на около половината от гьола и на ръкавите...

Коментар

С акции за събиране на боклука проблема няма да се реши , иначе е добра идея. Просто почистеното място ще се засипва отново и отново с пластмасови бутилки, кутиики от бира и т.н. . Мисля си че тези котито си оставят боклуците по бреговете на язовирите и в гората трябва първо да ядът голям бой и след тва да им кажеш зашо. Трябва младеща да се учи да пази околната среда, но за съжаление тя се учи и да замърсява от тези които си хвърлят болкука в нея. . . . В Германия а предполагам и не само там като си купуваш да кажем газирано в пластмасова бутилка, ти я продават и нея за 25 цента и никой не хвърля 25 цента в коша за боклук или на язовира ами ходи да си я върне и му връщат парите. Бирените кутиики са по 15 цента, а стъклените по 8. Ако има и в БГ нещо подобно, дори и да си оставят боклуците хората по бреговете или в гората, ще има достатъчно мангали дето да ги събират и връщат и пак ще е чисто. За да се направи нещо такова обаче се искат пари за преработвателни станции примерно. И трябва да се направят някакви големи глоби за това дето се изхвирлят боклуците хората там дето не трябва и да се СПАЗВАТ! Но за де са направи тов трябва да има и определени места където да си изхвърлиш боклука за което се искат пак пари.

Коментар

Първоначално публикуван от Slick
                Ууууууу екстра ! че и близо язовирчето. Там има един от най-добрите ми улови на костур (на задния ръкав). Супер красив и цвета на водата е уникален.
                Да Ви кажа вярвам, че все пак това с чувалите ще има ефект, независимо от номерата на колите.
                Кажете кога и съм там !
                Аааа има и още нещо - караулката там полага много - хората са с впечатление че се охранява, така че ако ще се варди и ще се чисти предимно предполагам ще се налага на около половината от гьола и на ръкавите...
                Наистина ако се чисти ще е половината щото другото е и вододайна
                зона,на всичко отгоре.А за риболова извини ме за израза ще хванеш
                дедо...я.Докато го държаха мутрите изловиха всичко с мрежите без
                да са пуснали вътре и едно рибе.А и да почистим ще трябва да си
                докараме боклука в Сф.щото няма сметище наблизо.Освен ако
                Вълчо се уговори с кмета на Кременик да помогне.
                Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.

Коментар

Какво да помогне приятелю? Нали знаеш че тове село няма сметище, т.е. сметището е над главите им - на билото, над гробището?!
                  За селянина, включително и този от Люлин или Дружба, е достатъчно боклука да излезе извън очертанията на имота или колата му...
                  Тия неща за чистотата около нас са интересни само за интелигентни хора, тия нашите цървуланковци от мързел не са си направили тоалетни, а си ходят в гората като шимпанзета, ти очакваш да им дойде в главата прозрение за чистота...
                  Един от тия цървули вика дай да намерим няколко варела прегоряло моторно масло, да го събориме в мочурището , прасетата щели да идват да се въргалят за да си премахнат крастата и ние ще ги гърмим!
                  Да му е сладко, на тоя идиот, който всъщност не е местен но има вила там и е един от собствениците на голяма охранителна фирма!

Коментар

А добре дошъл.Доколкото знам на Кременик им извозват боклук.
                    А това за маслото е вярно,става и с нафта но се сипват 1-2 литра
                    и то в калищата.Това си е регулярно мероприятие и в резерватите.
                    Елените го правят същото,така си махат паразитите.Ама няколко
                    варела

Коментар

Първоначално публикуван от Volk
                      За селянина, включително и този от Люлин или Дружба, е достатъчно боклука да излезе извън очертанията на имота или колата му...
                      Дали, да се обиждаме, аз и Булдог например, дето живеем в Люлин?! Или вие, направо от с. Кремник, та в с.Лозенец се посадихте, като пълни граждани...???!!! Или можем да си говорим, като ми завършат "блока" в Малинова долина???!!!
                      Що си мисля, че ние искаме да ти помогнем, най-добросърдечно, понеже ти искаше помощ?!!! Или се бъркам, нещо???
                      За маслото и нафтата, не се издавай, никой не разбра!!!
                      Ако искаш да събираме боклуци, ще!
                      Ако искаш да ги тепаме, пак ще, с най-голямо удоволствие и ревност, само се определи и кажи!!!

Коментар

Първоначално публикуван от GAD
                        Или можем да си говорим, като ми завършат "блока" в Малинова долина???!!!
                        И ти ли гризна дръвцето през 90-те с тоя "хубав квартал"?

Коментар

Volk ти да не ни каниш нещо да почистваме,очистваме,прочистваме,нещо мероприятие ли някъкво

Коментар

Не, но може да го гризна!!! А, ако си приятел помагай с акъл, пари не искам! Щото жената.........!!!!!

Коментар

Не, но може да го гризна!!! А, ако си приятел помагай с акъл, пари не искам! Щото жената.........!!!!!
                              Помагам!
                              През1992 година купих магазин в първия блок до Симеоновско шосе, оттогава чакам да вкарат ток и вода, през това време се задомих, направих деца, едното вече порастна и се надявам като излезе от казармата да влезе там да работи! Надеждата крепи!!

А по повод на мръсотията...
                              Лисицата е мързеливо животно, не обича да копае дупки, затова отива до дупка на язовец и почва да ходи по нужда около нея..
                              Язовеца пък е чисто и работливо животно и затова напуска дупката!
                              Знам, че в този форум хората са готови да почистят всичко, но това няма да реши проблема, даже ще го задълбочи, цървулите ще кажат - метай смело, тука идват едни баламурници да чистят, така че да не ти пука!

Вече знам защо се получава това - защото риболова в момента там е безплатен! А всичко безплатно носи мръсотия и проблеми!!

Коментар

а защо не гледаш на нещата по малко по-друг ъгъл ?
                                почистено е. Идват смотльовците и гледат че нема боклук и си казват, абе ей.. то не било лошо така - като тръгнеш да сядаш някъде - дали не сядаш връз нечии ла.на. Ми какво ми пречи да си метна боклука в колата и айде обратно до първата кофа.
                                ВЯРНО е, че от раз нищо няма да се реши .. ама все пак става дума за изграждане на култура у хората. Това не се прави отведнъж.
                                Да може да излеждаме в очите на някои като глупаци, но колкото и да е тъп човек, не може да не оценява това което е направено. А и има начини да се сплаши човек - като им изиграеме един казачок с жипката връз такъмите ще си знаят, че следващия път може пак да се случи същото и ще е по-ффнимателен.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X