Обява

Свий
Няма добавени обяви.

АЕЦ - ДА ИЛИ НЕ

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Стефан:
    "Ммм ... По-скоро обратното. Реакторите на бързи неутрони имат много голяма реактивна мощност. Регулиращите пръти не са графитни, кадмиеви са, и когато се спуснат изведнъж, топлинната мощност на реактора се увеличава рязко и много. От това е и гръмнал корпусът на активната зона, там изобщо не става дума за ядрен взрив. В такъв случай замърсяването щеше да е с други изотопи и с друг характер. Реакторът е бил управляван разбира се, до последните секунди, въпросът е в каква посока. Безумието е било измислено от партийните чиновници, манагерите по новому. Вижте доклада на МАГАТЕ за това, трябва да го има някъде в интернет. Има го на всички езици. "

Ами аз доколкото знам си е било баш ядрен взрив, пък макар и по-слаб в сравнение с (направена за целта) атомна бомба. Температурата в работещ реактор е много висока, но не може да се сравни с тази при ядрен взрив. А Чернобил се е изцепил баш с милиони градуси температура. Бетонът, който от хеликоптери са изливали върху него, буквално се е изпарявал при досег с реактора. Първите пожарникари и прочие хора, пристигнали първи на мястото, са умирали от топлината (и от радиацията, естествено) още на огромно разстояние от реактора. И до ден-днешен този погребан под планина от бетон реактор все още е топъл (и то не в смисъла на "топъл слънчев ден", ако ме разбираш). Така и изригнало, че на километри в атмосферата е изхвърлило грандиозен коктейл от изотопи, оттук и масовото заразяване на цяла Европа. Двуметровата бетонена козирка над халето е била пробита, сякаш е от картон. Това (според мен) не би се получило, ако една голяма тенджера под налягане просто гръмне като граната. Нито пък териториалните размери на замърсяването.
    Дали са спуснали рязко прътите, сигурно са ги спуснали - в последен опит да се поправят, ама то така не става... Аз със сигурност знам, че са ги били изтеглили почти всичките преди това (за целите на експеримента си). Не е вярно, че са контролирали ситуацията до последно. Направо са се осрали, разбрали са го, и са се опитали да върнат нещата. За всеобщо съжаление, обаче, не е можело да стане това, било е твърде късно...

До скоро...
    Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

Коментар

Аз също съм ЗА

Коментар

аз също съм ЗА аеца-ни

доколкото съм чувала основния проблем при руските реактори е, че загряват и трябва да се внимава - но местоположението на централата е мислено и за взети мерките за охлаждането им

инцидент стана но пък наистина е инцидент - в една Франция редовно имат аварии, но за тях нито някой чува нито си затварят централите

Коментар

едно е инцидент, друго е да съсипеш половин държава и да замърсиш половин континент... а най-скандалното е, че в желанието си да го скрият, не са взели мерки за предпазване на населението - специалистите казват, че ако първите 14 дни хората са приемали йодни таблетки, ракът и т.н. е щял да бъде в пъти по-малко...
          помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Първоначално публикуван от Yordan
            А Чернобил се е изцепил баш с милиони градуси температура.
            чак пък милиони - то на Слънцето е по-студено
            помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

На Слънцето е по-студно, щото Космосът е студен. Вътре в Слънцето са си 10-15 милиона. При атомен взрив, доколкото съм чувал - към 2 млн. може и да стигнат (и са стигали при опитни взривове). Чернобил не е бил бомба, но така или иначе неконтролираната ядрена реакция си бълва енергия, тя не пита "Бомба ли съм, що съм ?!"...

За това, че не са предупредили, си напълно прав. Действително е можело много неблагоприятни ефекти да се избегнат. Ама тук вина нямат АЕЦ-ите или дори самия Чернобил, а червените другари. В интерес на истината, само Добри Джуров (нали тъй се казваше този генерал ?! Аз съм млад и зелен и не помня тез години...) е взел мерки армията да премине на военновременни запаси и да не яде прясна храна, та който е служил тогава е извадил късмет. А цивилните - гадост и зараза сме яли. То оттук идва и изразът "Нашенският втори Чернобил" - година-две след аварията, когато активността тъкмо е поспаднала, кравите таман са ги нахранили с мръсния фураж оттогава, та всичкото мляко и месо ПАК, повторно са ни облъчили. Само в БГ, струва ми се, подобна глупост се е случила, но не твърдя със сигурност.
              Разбира се, най-лошо е било криенето на истината. Всеки политик е казвал "Спокойно, няма НИЩО !", всеки експерт (под политически натиск) - "Спокойно, няма НИЩО !" и т.н.... То тогава всред радиоеколозите (които са били наясно със ситуацията, ама какво да направят ?!) е изникнъл лафът: "-Какво е радиацията ?" "-Ами това е НИЩО, което намалява с времето..". [Щото радиоактивността по принцип намалва по експ. закон]...
              Ей такива ми ти разкази от криптата, братче...

До скоро...

P.S.: Уау !! Усетихте ли сладурското земетресение преди малко ?... То тъкмо леля Кондолиза мина по булеварда, та си мисля да не би пък...

Коментар

Първоначално публикуван от Yordan
                P.S.: Уау !! Усетихте ли сладурското земетресение преди малко ?... То тъкмо леля Кондолиза мина по булеварда, та си мисля да не би пък...
                Не само го усетих, а и след 5 сек. бях на двора ! То шубето голям страх !
                RB Patrol Team

Коментар

Ядреният и химическият взрив имат принципно различни природа и параметри. В Чернобил нямаше ядрен взрив, нито дори известният още от теорията "пшик" на недоправената уранова бомба. Когато стана тая беля цял месец киснах в Киев и околията, тогава още освен че исках, и си мислех и че ще си остана физик. Не би, ама това е друга история. Затова ви препоръчвам доклада на МАГАТЕ, там е всичко което специалистите по реактори на човечеството знаят и до момента. Тогава Горбачов каза каквото каза и учуди света. Реверанса на света към него пък беше въпросният доклад. В него има само професионално разглеждане на проблема и нито дори намек за обичайният за ония години антисъветизъм.
                  А как изглежда празен тримилионен град, как на гара голяма колкото цялата София идват и заминават ешелоните с хора с новички униформи а се чува как летят мухите, как погребват въртолетите с екипажите им е също отделна история. Това е страшно, но там никой не е умирал под лъча. Това става примерно при 600 рентгена, такава активност никога не е имало, нито високотемпературен масов пожар. Изопачаването на фактите ми се струва подигравка с хората, които въпреки смразяващият ужас от невидимата опастност вършеха работата си. Поведението на нашето правителство не подлежи и на обсъждане, не хвърлям камъни в редки лайна. Пръска и цапа.

Коментар

"Това е страшно, но там никой не е умирал под лъча. Това става примерно при 600 рентгена, такава активност никога не е имало, нито високотемпературен масов пожар."

Е добре де, как се умирали толкоз хора, от какво са умирали ? Под лъча може и да не са, но дни и седмици по-късно са умирали облъчени. А че високотемпературен пожар не е имало направо ми е трудно да си го представя. Е то какво е имало ? Нали за да се разсее радиоактивният облак из цяла Европа е нужна яка сила да го продуха нависоко в първия момент ? То не е като да метнеш една кофа активности от балкона - във въздуха край блока...
                    Ако можеш, дай линк да го видим тоя доклад на МАГАТЕ.

До скоро...

Коментар

Физиката не ми е силата, но прекрасно се справям с четенето. Доклада на МАГАТЕ съм го чел от "класически" хартиен носител, сигурно го има и в интернет, та там формулировката е: МАЩАБНО ИЗХВЪРЛЯНЕ НА РАДИОАКТИВНИ МАТЕРИАЛИ! За ядрен взрив, малък или голям не става въпрос.
                      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Нищо не е имало. Два пъти Дум!. Днеска в Младост тресна по-силно, и съседните прозорци още са си здрави. В 30 километровата зона не живее никой, не е хубаво. На 100 метра от там и сега работят хората от останалите блокове. Активността е примерно 100 пъти над фона. Но по-ниска отколкото в Марица - Изток например. Където живее най-отровното място на планетата след Арзамас-16 - град Гълъбово. И радиоактивно най-натовареното, поне у нас. И работи половин Стара Загора и половин Хасково. И местните затварят магистралата за да не затворят тоя кенеф.
                        Историята със заразената Европа и прочее сополи ги измислиха после. Метеото от ония дни също е публикувано къде ли не, валежите в това число. Никъде раковите заболявания и ражданията на мутанти не могат да се отделят от фона, значи проблемът е теоретичен а не реален. Никъде освен в жълтите вестници няма публикации за съществени мутации на животни и растения, а биолозите гледат там всяка буболечка като мечтата на живота си, всеки иска научна кариера.
                        Не знам линк, и честно казано не ми се търси. Надвий си мързела, напиши в търсачката "МАГАТЕ", чети, търси. Може да научиш и нещо полезно. За мене това не е въпрос на спор а на психологическо натоварване, което няма да ми компенсираш с нищо. Щом си достатъчно голям да зададеш тия въпроси, трябва да си достатъчно умен и да намериш отговорите им.
                        С две думи. Реакторът е бил изключен. Сам по себе си той е огромен консуматор на ток, колкото много голям завод. Или средно голям град. Голям по нашему. Докато е още просто горещ, това стига да върти турбините, и те нормално дават ток. По настояване на висшестоящите инстанции още три смени са държали блока включен в паралела, а за него самият вече не е стигало. Имали са и уменията и безотговорността да започнат да изключват собствените си консуматори, но да има за който им иска. Автоматиката е обявявала тревогите по алгоритмите, адекватно. Хората са ги игнорирали. Когато са изключили барабан-сепараторите, вече не е имало кой да отделя парата от прегрятата вода, вътрешният контур - охлаждането на активната зона, просто се е надул и гръмнал като всеки парен котел със затворени кранове. И толкова. Последните действия на дежурната смяна са били неправилни, но достатъчно бързи, интуитивни и неизбежни, като се изхожда от възможностите на човешката психика. Последствията са били непредвидими за извършващите ги, независимо от високата им професионална подготовка. С това доклада общо взето свършва. Увеличаване на радиационното натоварване не може да се очаква, проблемът остава местен и следват изводи за проектиране на перспективните модели реактори.
                        И до ден днешен в залата на реактора боята си стои по стените, не е и опушена. Там пожар изобщо не е имало. Калпака на зоната е повдигнат и завъртян като изправена половинка от ябълка. Горивото го няма. Вероятно част е издухано в атмосферата при експлозията, част е стопило грунта и потънало. Но не много, водата в Припят е чиста. Това от което се страхуваха - ядрен взрив, не е имало от какво да стане. Въртолетите и войничетата с торбичките пясък и олово които тичаха по дъските като виетнамци по скеле на вила на партиен секретар са загинали напразно. Даже не са улучили мястото на активната зона.
                        Всички въздушни филтри на всички видове двигатели задържат голямо количество прах, в това число с горещи частици. Много бързо стават наистина силно радиоактивни. Затова и всички транспортни средства после се погребват, няма смисъл да се дезактивират. Даже огромните Ми-26, никой друг не може да носи толкова пясък с парчета олово. Само хората могат. 300 грама спирт, половин час работа за деня, утре пак. Спирта е единственият реален радиопротектор. И бялото вино, ама слабо. Триптофановите таблетки също, обаче и те са си сух спирт с нам си кво още, и гръмват черния дроб. Повече от пет на ден не може, и не гонят страха, скапани са. А коняка и червеното вино не стават, влошават работата. Докторите май знаят защо, ама май също приблизително. Ама няма и значение.
                        Плачовете за Европа, Аляска, други силно бизнес-пострадали места и грийнписове ги оставям на съвестта на спекулантите. Войната нефт - уран вече затихва по естествени причини.

Коментар

ОК, тъкмо говорих с (възрастен и отракан) физик, и признавам, ядрен взрив не е имало. Все живеех с тая мисъл досега (беше ми трудно да си го обясня инак), ама тва е... и заблудата гони човеците. Приемам поправката смирено.
                          За това, че не е имало еко-последствия (мутациите били неразличими от фона и т.н.), обаче, не мога да се съглася... Ако преувеличаването на бедствието е подигравка със загиналите, то как да наречем омаловажаването му ? И не забравяйте, че поради опитите за информационно затъмнение на Изток, много неща първо са се чули от Запад. За да кажат шведите "Тука стана мръсно", преди още в БГ хората да са го разбрали, значи не е редно да твърдим, че няма ефекти... Може да са преувеличени на всекиму - според интереса, но чак "Нищо няма" не можем да кажем... А че е трудно медицината да ги различи и докаже пряко е съвсем, ама съвсем отделен въпрос. Повишаване на болести е имало (според някои, има и до днес). Да се радваме, че ние тук сме минали що-годе "метър".

http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu...cherno.html#c1

Но както и да е. Целта на тая тема беше не да натоварваме психологически някого, а да си спомним кофти момента с аварията, който иска да запали свещичка или две, и да се опитаме да бъдем по-разсъдливи за вбъдеще. Станалото-станало. Ядрената енергетика е без алтернатива за момента и, адекватно прилагана, е чудесно нещо.

Коментар

След тая история пултовете за управление на реакторите станаха интелигентни. Вкарването на грешна или опасна команда се оставя без последствия, но по централата се обявява тревога. Повторното вкарване на грешна команда обявява друга гревога и автоматиката започва да изключва реактора независимо от следващи действия на хората. Значи че в залата има човек, който не знае какво прави, и за всеки случай всички опасности се минимизират. Хората които карат тия централи и у нас и в бивщия СССР са истински физици и инженери. На запад това са хора от улицата, три месеца ПУЦ, и "като светне тука натискаш там, като писне това дръпваш тука" и всъщност не знаят за какво става дума. Нашите централите имат пълномащабни тренажори, два пъти годишно има изпити. Квалификацията на тия хора е нещо, което човек може да си представи трудно. Може би космонавтите са с такова ниво на подготовка, екипажите на подводниците, и дори не се сещам други хора с такава степен на уменията. Дори спортистите не са постоянно във върхова форма, а тези са. И след седмица отпуска заминават не на работа а на тренажора и на изпит. Обсъждането на безопастността на старите съветски и новите руски реактори за мене е въпрос само на заяждане. Освен ако не е любопитство и желание да се научи нещо ново разбира се. Безопастността на централите като цяло е по-сложен въпрос, но след Чернобил никой не се и опитва да умничи. Освен Надежда Михайлова, която за да я покажат в Космополитън с принцесата Даяна, подписа забраната на противопехотните мини. Пак не я показаха, но и Козлодуй сега е по-слабо защитен((( В същото време САЩ, Русия Китай рязко заявяват че нямат пари за такава забрана, няма с какво друго да пазят разни стратегически обекти, в това число ядрените си централи.

Коментар

Почитта към паметта на жертвите се подразбира в едно цивилизовано общество, кой ще пали свещ и кой не е въпрос на лично разбиране на смисъла от това.
                              Твоето твърдо убеждение/до сега/, че тогава се е случило нещо особено превратно е напълно разбираемо - ти явно си от по младото поколение и си израсъл в средата на съвременната пропаганда. Всъщност тогава имаше производствена авария в една АЕЦ, каквито историята помни доста вкл. в САЩ и Франция например. Точно тази авария, обаче съвпадна с един от етапите на сриването на съветската система и случая бе подет и раздухан до безкрай, от огромен хор, какви ли не екземпляри, с какви ли не интереси. В резултат на случилото се, имаше радиоактивно замърсяване с определени размери. Когато говорим за размера на щетите от това замърсяване, обаче не е зле да го съпоставим с размерите на замърсяването в резултат от наземните и атмосферни ядрени опити провеждани до 1963год. например. Тогава са реализирани стотици ЯДРЕНИ ВЗРИВОВЕ, между които и доста мощни/най-големия е с мощност 58Мт/ Ако в резултот на Чернобил се е случило това, което твърди пропагандата, то като добавим и горното, излиза, че но земята живота трябва вече да не съществува
                              Колкото до "безотговорността" на властите относно здравето на населението също може да се разсъждава, да всичко: подробно; ясно; определено и изчерпателно не беше разяснено, но това беше една от основните особености на тогавашната система. Ще ти дам само един пример: тогава аз бях 10-ти клас, според тогавашната система на образование в 10-ти клас се ходеше на "военно" - официалното наименование, така и не го знам - та ние точно бяхме настанени в лагера, когато дойдоха едни хора с една апаратура. Ходиха, мериха, правиха, струваха и ни върнаха обратно. По горе в темата някой спомена, че Армията минала на военновременни хранителни запаси. На бременните жени тихомълком раздаваха таблетки йод - ей така помежду другото, без много приказки, като че ли винаги така е било. Така че противодействие имаше, но проведено в стила на тогавашната държава.
                              Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Виж, аз като цяло съм съгласен с тези неща.

"Почитта към паметта на жертвите се подразбира в едно цивилизовано общество, кой ще пали свещ и кой не е въпрос на лично разбиране на смисъла от това."

Естествено, аз затова и съм казал "който иска"...

"Твоето твърдо убеждение/до сега/, че тогава се е случило нещо особено превратно е напълно разбираемо - ти явно си от по младото поколение и си израсъл в средата на съвременната пропаганда."

Е чак за "особено превратно" не съм го смятал, хайде сега... А че съм зелен - зелен съм...

"Всъщност тогава имаше производствена авария в една АЕЦ, каквито историята помни доста вкл. в САЩ и Франция например."

Имало е, разбира се, Чернобил не е нито първия, нито единствения случай. Но с такива последици е единственият. Нека наричаме нещата с истинските им имена...

"Тогава са реализирани стотици ЯДРЕНИ ВЗРИВОВЕ, между които и доста мощни/най-големия е с мощност 58Мт/ Ако в резултот на Чернобил се е случило това, което твърди пропагандата, то като добавим и горното, излиза, че но земята живота трябва вече да не съществува"

Степента на замърсяване (и качествено, и количествено) от ядрен взрив, и от блъвнал реактор, са много различни неща. Не е коректно да се съпоставят по отношение на мощности и прочие. Но това е друга тема... Тук ще кажа само, че ако аз трябва да избирам (не дай си Боже) между 100 опита, и 10 аварии от тип Чернобил, със сигурност ще избера първото...

"По горе в темата някой спомена, че Армията минала на военновременни хранителни запаси. На бременните жени тихомълком раздаваха таблетки йод - ей така помежду другото, без много приказки, като че ли винаги така е било. Така че противодействие имаше, но проведено в стила на тогавашната държава."

Добре, хубаво е, че е имало противодействие. Но като е тихомълком, как може да се разгърне качествено ? Тя държавата не може сама да противодейства зад гърбовете на хората, нали трябва да ги осведомява, да обяснява какви мерки ВСЕКИ САМ да вземе и прочие ? А пък има и хора (идеалисти ли да ги наречем ?), на които не им стига да има вземане на мерки тихомълком, те искат да се знае, и осъждат тези "скрити" действия на тогавашната система. Аз разбирам, че то е донякъде субективно, да създаваме ли паника, или тихомълком да действаме ? Предполагам, че е било нормално действие за тогава. Така или иначе, дори и тихомълком е имало кофти неща. Като пускането на храна, която не е трябвало да се яде, примерно. И до днес всички сигурно си носим мъъъничко активност вследствие на това. Може и да не е нищо особено, наистина, но някой питал ли те е дали искаш ? От тази гледна точка, нека не прибързваме с оправдаването на правителства и прочие...

До скоро...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X