Обява

Свий
Няма добавени обяви.

АЕЦ - ДА ИЛИ НЕ

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• АЕЦ - ДА ИЛИ НЕ

Предлагам да проведем сред участниците във форума,анкета
    по следния въпрос:

За и против АЕЦ - с да и не.

След резултата да я разтълкуваме.
    only 4 x 4,sim AWD

Сега ще стане една ...! Аз съм твърдо ЗА! Мисля, че ако АЕЦ Козлудуй бъде затворен, живота в Бъгария ще стане още по-тежък (за обикновенния човек)! Аз лично ходих до АЕЦ (на организирано посещение). Радиацията там, е по-ниска отколкото в София ! Има хора които работят там от 20+години и им няма нищо! Също така мисля, че наща АЕЦ е много модерна и сигурна! Мога даже да обясня, защо нашите реактори, не могат да гръмнат, както този от Чернобил- но в момента ме мързи да пиша толкова много!
    RB Patrol Team

Коментар

доколкото знам графитните регулатори на процеса са бил проблем на Чернобил или по скоро механизмът който ги управлява

Коментар

Междо другото днес се навършват двайсет години от Чернобил.Даваха ужасяващи кадри по телевизиите!

и аз съм ЗА АЕЦ......ше ни резнат от всякъде в противенслучай

ставаме прекалено зависими, а това в който и да е случай не е добре

Коментар

Първоначално публикуван от Kaishin
          доколкото знам графитните регулатори на процеса са бил проблем на Чернобил или по скоро механизмът който ги управлява
          Проблема в Чернобил, е изразен в това, че са изпуснали от контрол реактора, при един тест! Оттам налягането на радиоактивната пара се е почишило много (тъй като процеса е неконтрулируем), и се спуква тръба в залата, където са помпите за отделните кръгове на водата ( тази зала е под земята, до реактора)! В следствие на което, стените на тази зала не издържат, и оттам последсвията са ви ясни! Заради тези залите, 1,2 блок са затворени! В 3,4 (които са същите модели (ВВР 400)) е използвана една съвременна технология (слагана е допълнително)! Тази технология е, че тези зали с помпите са пълни с вода ( не съм на ясно точно, как са пълни с вода), но при евентуално спукване на тръба, в първия момент на високото налягане ( само в първия момент има такова високо налягане, след това реактора вече е спрял и няма реална опасност налягането да се покачи още), тази вода ще поеме силата и стените нама да поддат !

П.С.: Екскурзията, от която знам тази информация, беше много интерсна! Бяхме допуснати до командната зала на 1,2блок и до панорамното стъкло в същите (само там има такова стъкло)! Ходихме и до машинното, където се намират турбините ( в това помещение са и турбините на 3,4 блок (звука беше неописуем)) ! В момента тече програма, за опознаването на АЕЦ, и всеки може да отиде! Най-лесно става като се организира група, дават се данни за лицата предварително (всичко което пише в личната карта и телефон)! Поне при нас АЕЦ пое всички разходи (транспорта, а и имаше някаква храна)! Интересно е да се види, и има какво да се научи
          RB Patrol Team

Коментар

И козлодуйските и беленският реактори са ВВР - водно-водни реактори. Типът им и реакцията в тях нямат нищо общо с чернобилските размножители. В тях е невъзможен по принцип ядрен взрив, автоматиката им не позволява и процес, подобен на случилият се в Чернобил.
            Малките четири реактора в Козлодуй ги затварят излючително по политически и икономически съображения, които обаче са резултат от нечестна конкуренция. А 5-ти и 6-ти не ги затварят само защото имат дългове към външни банки. А дълговете на малките са само към нас, значи и няма нужда да се изплащат, да ги гладуваме още веднъж ... Цялата история няма и не може да има нищо общо с безопастността им.
            Писъците срещу Белене са същата работа. Много обичаме да говорим за алтернативна енергетика. Обаче тоя водород не идва от никъде. Добиването му с класическа студена електролиза е просто нерентабилно. За да стане трябва реактор. Което значи пък че утре България ще се превърне в единсвеният регионален производител на водород. Което също не може да се допусне.
            Ако няма АЕЦ няма да има и живот. Хем няма толкова въглища за всички, хем те пушат и тровят, хем въглищните централи са силно радиоактивни.

Коментар

Къде са сега подлизурките на др. Костов които подписаха за закриването на реакторите. Ама те сега пак са се скрили зад неговия гръб. Пък и те изпълниха негова заповед така че.... Ей нахални и нагли и прости хора. Въобще не им пука за страната понеже заграбиха достатъчно за да си построят дворци в чужбина. Пък ритат срещу царя че си връщал имотите тук. На него поне му пука какво става тука! Без реакторите сме едно голямо няма нищо. Е какво пък нали прекупваческите фирми дето ще ни препродават румънската ядрена енергия ТРЯБВА да направят милиони. Я направете една тема КОЛКА СТРУВА ТОКА ПО СВЕТА И У НАС. Изведнъж може да се окаже че ние сме най-богатите идиоти дето плащаме по 20ст. на киловат. От нова година 30ст. И оня идиот Шушумигов дето е от оная измислена комисия и дето получава пари от няколко централи едноверемннно, ще излезе да Ви убеждава че нищо не разбирате и че 30ст на киловат са нищо защото себестойността е 45стотинки. Ей аман от идиоти на държавна служба. Чиновничеството е смърт за нормалните хора.
              ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Чакай че и аз съм в тази измислена комисия
                Вдигна ми настроението за деня
                Веднъж влюбен в американски автомобил след време с ужас установяваш че всичко най-прекрасно на този свят е или неикономично, или неекологично, или не се побира в гаража.

Коментар

Това свинство стана още преди Костов, той само го бетонира. А тръгна от там, че от почти 30 години никой не купува реактори от Дасо. И изтребителите им нещо не купуват. А французите са и докачливи освен алчни, като не може да ми е добре на мене, що да не им е зле на другите. Налетяха и изпочупиха нашто ... Под окуражителните подвиквания на местните духовни и интелектуални импотенти и родоотстъпници.
                  Прочее, 700-те милиона евро ат Евросъюза за оправянето на Чернобил ги задигна някоя си Фраматом. Кой знае защо също французко фирме. Но корупцията именно в България е ужасяваща. Например, полският пъдарин ПешО от пернишкото село N влязъл в престъпен сговор с организирана група, и като взел два лева и триесе стотинки и шише нелицензирана от Брюксел ракия, способствал за неправомерното присвояване на осем жабешки бутчета от намиращата се в повереният му район заблатена локва. По случаят е образувана преписка в РПУ - Лиеж.

Коментар

И аз съм за АЕЦ.Причини няма да изброявам,вие си ги знаете а и някои са споменати по-горе. .
                    4x4=16

Коментар

Твърдо ЗА...
                      Просто няма логични причини да е обратното. Аз бих искал и Козлодуй, и Белене да работят, да се изнася яко ел. енергия, да се печели от нея, и в същото време да е адски евтина у нас. Ама аре, да не рече някой че съм нагъл, само на Белене съм навит, щото да е по-новичка и спретната, по-модерна като цяло.

Иначе и аз съм бил на тая разходчица в АЕЦ Козлодуй и бях впечатлен, наистина. Че няма радиация наоколо е ясно - те техниците и работниците там да не умират като се приберат вечер по домовете си ?!...

Що се отнася до Чернобил, съпоставки на неговите РБМК-реактори с нашите (и световно разпространени в същото време) ВВЕР-реактори, както и системите за безопасност, са пълни глупости. Такива аналогии правят само простите еколози, които сякаш си нямат друга работа (ей ви ги ТЕЦ-овете, айде викайте там !!).
                      Относно аварията в Чернобил, дали са се спуквали тръби, дали са се покачвали налягания и прочие, това са били вече страничните ефекти на един неконтролиран реактор. При провеждането на експеримента са били издърпани почти всички контролни пръти от активната зона, което е пълен абсурд. Това, което е било контролирана верижна реакция, в един момент се е превърнало в неконтролирана (= атомна бомба). В Чернобил няма просто изтичане на активности поради теч или спукване на тръбичка някаква (като в много други аварии по света), а директно реакторът си е гръмнал както си гърми ядрената бомба. Оттам-насетне, тръби-мръби, всичко отива по дяволите... Нека това е урок за бъдещите ядрени инженери, но не трябва да ощетява ядрената енергетика като такава. Включително и тази на България.

До скоро...
                      Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

Коментар

Ммм ... По-скоро обратното. Реакторите на бързи неутрони имат много голяма реактивна мощност. Регулиращите пръти не са графитни, кадмиеви са, и когато се спуснат изведнъж, топлинната мощност на реактора се увеличава рязко и много. От това е и гръмнал корпусът на активната зона, там изобщо не става дума за ядрен взрив. В такъв случай замърсяването щеше да е с други изотопи и с друг характер. Реакторът е бил управляван разбира се, до последните секунди, въпросът е в каква посока. Безумието е било измислено от партийните чиновници, манагерите по новому. Вижте доклада на МАГАТЕ за това, трябва да го има някъде в интернет. Има го на всички езици.
                        Цялата работа е в мошенниците, не в реакторите. Емил Вапирев, лека му пръст, бившият председател на комисията по ... (както там се казваше) беше единственият който говореше и работеше честно за тая работа през всичките години. Но той и беше единственият истински физик и честен специалист в цялата история. Не беше съвсем здрав, като му наскачаха с глупостите си, и от ядове си отиде човекът ... Вече няма да допуснат пак истински специалисти, само мазни театрално заекващи чиновници. На тия хора им трябват идиоти, тогава няма нужда нито от подкупи, нито дори от разправии. А с идиот за началник може да избухне и една кутия кибрит.

Коментар

Първоначално публикуван от quadra

Чакай че и аз съм в тази измислена комисия
                          Вдигна ми настроението за деня
                          Quadra, я като си в тая комисия да те питам, защо твоя шеф Шушумигов ни има всички за идиоти. Защо ще ми говори глупости колко била себестойността на отоплението за битови нужди след като нашия тец гори газ за да произвежда ел енергия, а отпадъчната пара вместо да се пуска в охладителната(кондензационна) кула, отива за подгряване на водата за парното. Системата е супер от икономическа гледна точка - съгласен съм. Ама да пробутват такива ненормални цени все едно че горят газ за да ни топлят водата - не съм съгласен. Освен това никъде в разчетите не пише че Угринов е казал да се купуват материали от точно определени фирми само с около 70% по-високи от конкурентните и бих отбелязъл по-качествени на пазара. Ми естествено себестойността ще е висока. Като в нея влизат и комисионните. Познавам хора на които, в началото на 90-те същия тоя Угринов, даваше по 1 млн предварително само и само тия хора да купят техника и да започнат бизнес. Ти да знаеш някои частник да дава пари предварително преди още да е започнала работата. Не мога да понасям лъжата а тя блика от Вашата комисия и най вече от Вашия Шушумигов. Поне да мълчи като не може и не знае какво да говори. Аз тоя го помна още от МЕИ-то, и от тогава съм с лоши впечетления. Някъде четох във форума че цената на тока в USA е 6 цента, Ми наща в момента гони 14 цента и енергата изкат увеличение, НЕК изка увеличение. Еми накъде повече. Ми то май ще ми е по изгодно да си купя дизелов агрегати да го пусна да дънка денонощно и да връща енегия в системата. Всяко печалбарство трябва да има граница. Тук Беше мястото на вашата комисия , ама тя явно му е изтървала края или по скоро кара като всичко държавно в БГ.
                          ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Да ти кажа, Шушумигов не го знам какви ги върши с енергийното регулиране, аз съм в частта за водно регулиране която тепърва се създава и е на 3 месеца все още, така че не съм се ориентирал още кое накъде. А иначе за кой ТЕЦ говориш, защото аз дълги години съм работил в ТЕЦ - София Изток (бившата Трайчо Костов) и там нещата не са точно такива каквито ти казваш. Водата която се върти в охладителната кула няма нищо общо с водата за парното - това е техническата вода която охлажда турбините. Топлата вода и водата за парното се подгряват във водогрейни котли, работещи на мазут или газ (в момента газ). Така че двете системи са на практика автономни и нямат много допирни точки - така че не е толкова перфектно както си го представяш.
                            Иначе си прав че всичко е мафия и интереси, лошото е че човек като мен и теб нищо не може да направи. И за взимането на пари от този или онзи - може и да има такива случаи, но те си личат отдалече. Аз лично съм на такав смешна заплата, че не спирам да си търся по-нормално платена работа...
                            Веднъж влюбен в американски автомобил след време с ужас установяваш че всичко най-прекрасно на този свят е или неикономично, или неекологично, или не се побира в гаража.

Коментар

АЕЦ няма реална алтернатива! Поне тук и сега. Всякакви перспективни технологии има, но те са на ниво идейни разработки. АЕЦ е най-"всякаквия" източник, дори най-екологосъобразен, колкото и фрапиращо да звучи това!
                              А Костов, Мостов, Беров/който всъщност подписа това споразумение/, Шушумигов са просто фигури от миманса.
                              Момчета, съвсем наскоро приключи поредната война, ние/България/ отново бяхме от страната на загубилата групировка. В момента съответно плащаме РЕПАРАЦИИ. Като изключително близък съюзник на основната сила в нашата групировка, ние плащаме и изключително тежки репарации. Затворения АЕЦ е само едино от многото .
                              Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X