Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Сапунен сериал или...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Сапунен сериал или...

Първоначално публикуван от kolonal Преглед на мнение
    П.С. Заарине, а тоя кмет, който споменаваш, сливи или какво държи в ръцете си, а не хване да им напише по един акт на тези михлюзи? Или и той там си изхвърля боклука или не иска да си разваля отношението със съселяните, респективно съгражданите си, които няма да го изберат следващия път!!!
    Мда... думичката, която търсиш е избирателите... За това на обещания на местните кметове не вярвайте много, т.е. че ще помагат с техника, разрешиелни и всичко останало за всяко чистене и ще приема с отворени обятия(поне на приказки) всяка петиция се подразбира, ама за другото, че ще правят и нещо да спрат източниците на замърсяването... Общо взето избирателите им искат да си изхвърлят боклуците в реките, както са го правили поколения наред, а те трябва да се държат доволни... И тук нагазваме в едни по-големи мръсотии, от тези по язовирите... Та за това ми е писнало да се правя на "Чистота" или "Волф" покрай населени и "стопанисвани" места, т.е. да откарвам боклука с единствена цел, да освободя място за още(черногледството, че това е единствената реално постигана цел, съм го добил по трудния начин) , докато не се измисли как да се задейства системата на по-горно равнище.

Например говорил съм и с хора, като тези, които са ви зяпали от лодките как чистите. Не си въобразявайте, че някой от тях се е засрамил. Ако беше така щеше да се включи. За тях това е само знак, че има кой да чисти и дори до вчера да са имали някакви бегли притеснения да си хвърлят боклука във водата, вече са изчезнали напълно. 99.9% вероятност са си помислили, че сте наети от НЕК или общината или който там си мислят, че стопанисва язовира и работата ви е била да откарвате техния боклук, койте те очевидно правилно са изхвърлили във водата, щом има кой да го вади. Поне такава е била гледната точка на две групи запячи с лъскави автомобили, попаднали случайно на такива мероприятия на поляни в близост до пътища и хижи, с които съм говорил. Нямам причина да смятам, че мирогледа на тези с лъскавите лодки е по-различен. Между другото и да им го обясниш, че е доброволна акция не вярват, по лицата и ехидните усмивки четеш "Не на мен тия".

Какво предлагам ли? Точно язовири никога не съм почиствал и не бях мислил, но сега ми хрумна, нещо което за затворени водни площи е доста по-приложимо, отколкото за гори. Като за начало една основна точка може да бъде искане, някоя държавна, а не местна, служба да поеме отговорност за охраната. Да се командироват редовно различни хора, които да съставят зверски актове на нарушителите. И те не трябва в никакъв случай да са местната полиция, данъчни или друга служба, защото дори да са съвестни, първо работата им зависи от кмета, чиито пост пък зависи от доволството на хората и второ все пак трябва да живеят някакси със съседите, което в малки общности изисква доста компромиси... И точно тук е силата на разнообразни обществени групи като нашата, един ще каже пълна безсмислица(може и горната ми идея е такава), друг ще му посочи слабите страни, трети ще направи от това по-правилен извод, на един от всеки такива трети идеята може и да е реализуема, а четвърти да има и представа как да се осъществи. Изготвянето на такива проекти е непосилна задача за един-двама, така че не става "Дай идеи, аз през това време действам". Никой не може да постигне големи успехи с бюрократичната машина сам или дори в малка група, както и никой не може сам или с малка група да изрине някакво чуствително количество боклук, докато лавината продължава да приижда.

Каквото и да правите обаче помнете едно. Във власта всеки е заинтересуван и има полза да подпомогне всякакви такива акции, но дори е в негова вреда да се бори с причинете те да са нужни. Така че ще трябват яки лостове, за да задвижи тежката и ръждива машина. Ограничим ли се само с първата част обаче, просто попадаме в тяхната схема... и почти нищо повече...
    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
      Поне такава е била гледната точка на две групи запячи с лъскави автомобили, попаднали случайно на такива мероприятия на поляни в близост до пътища и хижи, с които съм говорил. Нямам причина да смятам, че мирогледа на тези с лъскавите лодки е по-различен. Между другото и да им го обясниш, че е доброволна акция не вярват, по лицата и ехидните усмивки четеш "Не на мен тия".
      Зарине, има много вярно в това, което казваш, но с горния цитат няма как да се съглася. НЕ МОЖЕ точно тези "хора" да са критерий за нашите мисли, стремежи и действия!!!

Каквото и да правите обаче помнете едно. Във власта всеки е заинтересуван и има полза да подпомогне всякакви такива акции, но дори е в негова вреда да се бори с причинете те да са нужни. Така че ще трябват яки лостове, за да задвижи тежката и ръждива машина. Ограничим ли се само с първата част обаче, просто попадаме в тяхната схема... и почти нищо повече...
      Да, всичко е много точно. И все пак смея да ти опонирам - с очите си съм виждала как темерути и ограничени и задръстени същества си променят мнението и започват да се съобразяват с "по-хубавото".
      НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА СЛЯП, КОЛКОТО ОНЗИ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ!
      Omnia vincit amor !

Коментар

Първоначално публикуван от Петя Преглед на мнение
        Зарине, има много вярно в това, което казваш, но с горния цитат няма как да се съглася. НЕ МОЖЕ точно тези "хора" да са критерий за нашите мисли, стремежи и действия!!!
        Те не са никакъв критерий. Просто посочвам, че медала има и две страни. И е хубаво като обмисляме нещо, за да е по-ефективно, да не си затваряме очите за тъмната.

Да, всичко е много точно. И все пак смея да ти опонирам - с очите си съм виждала как темерути и ограничени и задръстени същества си променят мнението и започват да се съобразяват с "по-хубавото".
        О, аз съм дори убеден, че на доста от власт имащите, тези боклуци са им не по-малко неприятни, отколкото на нас. Все пак и те са хора и те имат чуство за естетика. Обаче няма значение какво мислят като личности. Изобщо не става дума за променяне на възгледите на темерути. Кметовете трябва да угаждат на местното население, а те пък обикновено принадлежат към определени политически сили, които съставляват власта на по-горни нива. Никой няма интерес да взима непопулярни мерки, колкото и да му е тъжно заради купчините отпадъци. Така че, ако избирателите от село Горнонанагорнище искат да си изхвърлят боклука в реката, както са правили техните дядовци и прадядовци(нищо че тяхния е бил кочани от зеле и костилки от праскови, а сега е пластмасови шишета и опаковъчно фолио), става сложно... За този сблъсък на интереси говоря. И точно тук трябват яки лостове за въздействие, лозунгите и личния пример не помагат...
        Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

О, аз съм дори убеден, че на доста от власт имащите, тези боклуци са им не по-малко неприятни, отколкото на нас. Все пак и те са хора и те имат чуство за естетика. Обаче няма значение какво мислят като личности. Изобщо не става дума за променяне на възгледите на темерути. Кметовете трябва да угаждат на местното население, а те пък обикновено принадлежат към определени политически сили, които съставляват власта на по-горни нива. Никой няма интерес да взима непопулярни мерки, колкото и да му е тъжно заради купчините отпадъци. Така че, ако избирателите от село Горнонанагорнище искат да си изхвърлят боклука в реката, както са правили техните дядовци и прадядовци(нищо че тяхния е бил кочани от зеле и костилки от праскови, а сега е пластмасови шишета и опаковъчно фолио), става сложно... За този сблъсък на интереси говоря. И точно тук трябват яки лостове за въздействие, лозунгите и личния пример не помагат...
          Не си ме разбрал. Като говорех за ограничени хора, нямах предвид кметовете, а редовото население, вършещо простотии. Имала съм случай когато, започвайки като "нахален навлек", за няколко месеца да променя малко мисленето на подобни хора. В началото ме плюеха зад гърба ми и им се искаше да ме набият сигурно за нахалството, но после им хареса и почнаха да се съобразяват и да се отнасят с уважение. Затова съм готова да се обзаложа, че един ентусиазиран и нахъсан кмет (може и с наша помощ ) да започне мандата си с непопулярни мерки, а в края на четирите години на ръце да го носят местните.... човекът е странно и интересно животно.... Но без личен пример не можем да минем - колкото и отчаяно безсмислено да изглежда това на някои.
          Omnia vincit amor !

Коментар

Ако на някой все пак не му е ясно за каква схема говоря, ще нахвърлям отгоре. В действителност нещата са много по-солжни.

Та Ганьо, Нане, Вуте и т.н. приказни герои, са свикнали да си хвърлят отпадъците в близкото дере. Така са ги научили техните дядовци, които пък са го научили от техните дядовци и така назад във времето. Това са изконни традиции и не се променят доброволно, все едно да навиеш с приказки пиринчани да пеят само родопски песни. Въпреки че някога това е било съвсем в реда на нещата, тъй като природните отпадъци, които до преди десетилетия са били основната част, се разграждат бързо, в днешно време те са заменени от пластмаси, метал(който на времето не се изхвърлял тука така), фолио, стъкло и други трудно разградими вещества. В резултат на това дерето се препълва. Естествено виновен е кмета, че никой не извозва боклука и не могат да правят както са свикнали... Така че той има голям интерес да подпомогне всячески, всеки който иска да го откара от там. Стигне ли се обаче до това да се забрани и санкционира ползването на нелегалното сметище, то отново кмета става виновен, за това че не могат да правят както са свикнали. А кмета обикновено гледа да е колкото се може по-мако виновен, иначе няма да бъде кмет. Отделно седи и въпроса, че за подобни акции се отклонява и усвоява един бюджет, най-малкото за камиони(множественото число не е фактологична грешка, въпреки че с очите си никога не съм виждал повече от един на такова мероприятие), шофьори, нафта за Х курса и още нещо... Т.е. колкото повече акции и съответно повече причини за акции, толкова повече пари се отклоняват и усвояват... Всички знаем например за проблема с бездомните кучета и какви са интересите от (не)решаването му. Е, не само с тях стават разните схеми...

Съжалявам, че внасям тази доза черногледство, но мисля, че тя е крайно необходима, за да може нещата да дойдат на ниво "мисли глобално", а да не си останат на "действай локално". Защото дори да се спре само 1% от боклука от следващата година, е доста повече от това да се изчисти 0.1% от този от миналата.

Коментар

Не си ме разбрал. Като говорех за ограничени хора, нямах предвид кметовете, а редовото население, вършещо простотии. Имала съм случай когато, започвайки като "нахален навлек", за няколко месеца да променя малко мисленето на подобни хора. В началото ме плюеха зад гърба ми и им се искаше да ме набият сигурно за нахалството, но после им хареса и почнаха да се съобразяват и да се отнасят с уважение. Затова съм готова да се обзаложа, че един ентусиазиран и нахъсан кмет (може и с наша помощ ) да започне мандата си с непопулярни мерки, а в края на четирите години на ръце да го носят местните.... човекът е странно и интересно животно.... Но без личен пример не можем да минем - колкото и отчаяно безсмислено да изглежда това на някои.
              Точно това е идеята да измислим как да направим. И то колкото се може на повече места. Без сериозни промени и каране на различни тромави апарати да се задействат(противно на повечето хора смятам, че законите в общи линии и сега са прилично добри, просто трябва да почнат да се спазват) обаче е немислимо. Така че ето ни още една цел в списъка. За това говоря, като казвам, че ясна програма и цели, могат да се направят единствено с доста широко сътрудничество.

Коментар

Затова съм готова да се обзаложа, че един ентусиазиран и нахъсан кмет (може и с наша помощ ) да започне мандата си с непопулярни мерки, а в края на четирите години на ръце да го носят местните....
                Ето например тази идея ме провокира до там, че дори не успях да заспя и станах от леглото, за да напиша този отговор . Може пък наистина това да е начина. Сега ще се опитам да развия твоята идея, като това което напиша може и да не е много умно, но е възможно друг да го доразвие в по-подходяща насока . Може би е възможно да съставим някаква конкретна и точна програма от популярни и непопулярни мерки, чието въвеждане и спазване да изискваме. За целта обаче можем да предложим определени компенсации на непопулярните. Като започнем от противопожни патрули в горите наоколо, минем през обещания за казване на помощ при природни бедствия и стигнем например до ангажименти за изграждане на трайъл и/или мотокрос трасета и включването им в множество събори, демонстрации и състезания. Последното би осигурило първо големи атракции за местни и туристи(зрелища) и съответно приходи от тези туристи(хляб), а както знаем още от древните римляни рецептата "хляб и зрелища" е в състояние на прокара много непопулярни мерки, все едно са най-желаното нещо на света . Така и тези, които търсят само скарата и бирата, ще помагат с удоволствие, макар и косвено(но въпреки това могат да спрат 100 м3 да влязат някъде, вместо да изнесат 25 м3), а и както каза GAD в съседната тема, може наистина всяка жаба да си знае гьола. Все пак отговорните служби, ако бъдат притиснати да си вършат работата, биха могли да го направят много по-бързо и качествено, от каквото и да е количество доброволци. Дори и тази да е тъпа, може би има хляб в идеята да се помисли за такива възможни "сделки". Нещо като програма за подпомагане на общините, които залагат на екологията в дейноста си.

Коментар

Първоначално публикуван от cveti Преглед на мнение
                  Ако отидеме да се изкъпеме голи в центъра в някой фонтан дали ще помогнем повече,
                  Цвети ... не знам дали нещо ще помогнем ..... ама според мен си струва да опитаме ....
                  Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Ето например тази идея ме провокира до там, че дори не успях да заспя и станах от леглото, за да напиша този отговор . Може пък наистина това да е начина. Сега ще се опитам да развия твоята идея, като това което напиша може и да не е много умно, но е възможно друг да го доразвие в по-подходяща насока . ........
                    Нормално е като хора без опит да се лутаме в началото, но ще напипаме посоката. Това, което на мен ми хрумна, че за да имаме по-голям ефект от усилията си ("мисли локално, действай глобално"), е просто задължително да включим медиите, за да стигне поне информация за инициативата ни до колкото се може повече хора. Най-"симпатичните" , за които се сетих, са Господари на ефира. Това е част от писмото, което им написах вчера:
                    "...Та идеята ми е да организираме една разходка в поредица от тези села и да питаме кметовете как се грижат за решаването на този проблем - осигурили ли са съдове за боклуците, извозване на отпадъците, пропаганда сред населението за опазване на чистотата на населеното място и евентуално глобяване на нарушителите. Това, последното, е наистина непопулярна мярка, но моят опит ми говори, че скоро хората се убеждават, че така се живее по-добре и рязко си сменят мнението по въпроса, включително и към въдворителя на непопулярните мерки. ...
                    Както знаем, държава нямаме. Държавата следва да си я създадем сами. Надявам се да прегърнете идеята и да я осъществим в най-скоро време, докато впечатленията от акцията са пресни. Още повече, че това няма да е решение на единичен проблем, а ще повлияе благоприятното и устойчиво развитие на една голяма територия - включително водата, която пием и съзнанието на хората, които живеят, работят и почиват там! "
                    Сега си съставям списък какви законови и подзаконови актове да проверя, за да сме юридически подплатени и да не ни отфутболват. Това ще бъде общественият натиск върху хората, законово отговорни за развитието на дадено населено място и прилежащите му територии. Фани ми обърна внимание върху конкретния проблем за състоянието и местоположението на сметищата. Това е другият много важен детайл в нашата мозайка.
                    Списъкът от мерки е следният (допълвайте):
                    1. сметосъбиране на определени места (кофи за смет)
                    2. осигурено извозване на сметта (редовно)
                    3. събиране на отпадъците на обезопасено сметище
                    4. разчистени дерета и корита на реки, за да не се завличат отпадъците в крайната точка - язовира
                    5. разделно събиране на поне някои отпадъци (макар че в селата повечето горими отпадъци се изгарят в печките)
                    6. безкомпромисни глоби за нарушителите. както вярно се отбеляза, добре е те да са "приходящи", а не местни
                    7. разяснения и убеждения сред местните жители. тук вече ние можем да се включим активно - чрез "ходене на гости", организиране на мероприятия....
                    8. натиск върху спящите общински и държавни органи, принуждаване на контролните органи също да се разбудят и свършат нещо. желание у тях може да се намери
                    Единствено не ми го побира акъла как да повлияем на "обитателите" вътре в язовира. не ми се ще да стреляме
                    Повечето от нас са доста заети и нямаме възможност да отделим много време за голяма организация. Затова ако стигмен до някоя идея, то можем да си разделим работата така, че да се подготвим в най-кратък срок и да продължим с Акцията.
                    Omnia vincit amor !

Коментар

Между другото тези разговори ме подсетиха да разпитам за състоянието на последното място, където участвах в почистване. За съжаление не ми е останало време да отскоча до там скоро . С него ще се опитам да внеса лек лъч светлина, в песемистичните си приказки . Става дума за месноста Живата вода в края на миналото лято. Може да се каже, че акцията беше доста "миниатюрна" предвид факта, че камьон не сме викали, а чувалите се събраха по джиповете, макар и заради това да се наложи всички пасажери да се връщат пеша. Основен проблем беше, че едната стена на заслона беше нарочена за боклуджийско кошче. Сега разбрах, че близо година след това още продължава да е чисто. Веднъж изчистето на всеки минаващ му е съвсетно да започне той купчината боклук и резултатът е, че сравнително дълго време ще радва хората и ще ги кара да чустват разликата между чисто и мръсно. За по-добър възпитателен ефект от този, не се сещам. Някак си придава чуство за добре свършена и наистина полезна работа, а не за борба с вятърни мелници. Доста ярък контраст с разчистването на нелегални сметища, срещу които предварително не са взети строги мерки...

Коментар

Съжалявам, че не отговорих веднага. Писах, но се скапа сървъра и без Интернет. Ето какво бях написал:
                        Спирам на някакъв паркинг. Пред мен друга кола. Ядат нещо и изхвърлят огризки през отворените врати и прозорци...почти тенденциозно! Тенденциозно ли - това си е в реда на нещата. За тях! Казвам нещо от вида: На какво прилича това?! За малко да си изям боя!
                        Съседът в Бистрица. Пристига с колата и преди да я вкара в двора си, отваря вратата и изсипва пепелника пред собствената си врата - ама на улицата не в двора си...
                        Как ще промените такава нагласа? Това си е вкоренено. А защо нагласата на кмета да не е същата? А на полицията? А на зеления патрул? А на цялата държавна система? Какво ще постигнем с едно почистване? Най-много, като види някой да си каже: Тия па... А ефекта от почистването? Ами идете утре...пак е същото!
                        Това е "опита" за който имаше питане от колега.
                        Не казвам да не се чисти и да не се настоява за промяна, но след толкова много "опит", на човек му писва...и спира да се надява...
                        Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Причината винаги е в личния интерес, защото хората мислят, че съоражението наречено ограда, дувар, зид, къща или панел ги прави собственици на част от Земята. Да, ама не! Защото истината е, че човека принадлежи на Земята, а не обратното! Тези, които искат да властвуват над природата и да я ползуват безвъзмездно, не са познали! Възмездие винаги има, бумеранга се връща, но за съжаление прави цицина не само на този който го е хвърлил.
                          Конкретния пример с пепелника - ами ако някой мине и си изчисти горепосоченото съоражение в двора му знаете какво ще последва.Защо? Ами защото замърсяват "неговия" свят - свит в някакви 500 или 1000 квадрата. И душицата му е така свита, затворена и малка, вервайте ми! И тук се намесват финикийците(от финансии) - бъркат му в джоба, като по този начин не го убеждават в съществуването на широкия свят, но му създават синдрома "кучето на Павлов" - цапаш-плащаш! Е тогава няма да има смисъл от чистене на язовири. Засега предпочитам да чистя чужди лайна, а не да живея в тях!
                          Поздрави!

Коментар

Както винаги истината е някъде по средата... Например софиянци знаят, че сметището им е в Суходол и никой мисли да прави акции за почистване там, те знаят, че това е сметище. Живеещите около него не смятат така, за тях това е поляната зад оградата. Обаче докато мнозинството е на мнение, че боклука трябва да седи там, той ще седи там. Тук е съвсем същото, макар и обратно. Това което за нас е река или язовир, за местните е сметище. И докато те мислят така, то ще си остане сметище. Все пак те живеят там по около 365 дни годишно, докато ние можем да отидем максимум 2-3 пъти в годината. Колкото и да е голям ентусиазма да се направят 15 или колкото е нужно почиствания, нека не забравяме, че в конкретния случай има и една цяла електроцентрала за спиране... Отново решение на мнозинството, при това умножено по времето. Законно или не, едно сметище не е възможно да бъде почистено, докато продължава да е такова.

Коментар

Тъй, тъй....!!!
                              Стигнахме до малките, прости неща
                              с които се почва по-голямото дело.
                              И Zaarin кандиса, че като изчистиш,
                              после по-малко замърсяват и другите.

Имало смисъл значи да поизгребеш малко помия...!!!

Защото, когато вършиш реална работа
                              можеш и имаш моралното право да искаш
                              и от държавата, да си върши работата
                              и от хора и фирми, да спазват закона.
                              Примерно.
                              Ако отидете сега на яз.Въча,
                              за риба, или почивка просто
                              и отседнете в хотел "Чилингира",
                              за да се порадвате на прекрасна гледка
                              и добро обслужване,
                              попитайте ги къде си хвърлят боклуците.
                              Независимо какво ще ви отговорят се разходете наоколо,
                              по деретата и сами ще разберете цялата истина.
                              После напишете тук
                              http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...353#post406353
                              какво сте видяли
                              и "препоръчайте" този хотел,
                              за вечно непосещение от съфорумци.
                              А, ако сте чистили сами говната по стената,
                              просто викнете собственика и му ракажете всичко.
                              И ако му пука за клиентелата и бизнеса си
                              след време сам ще ни потърси,
                              за да покаже, че дерето е изчистено.
                              Сам ще е принудил кмета на общината,
                              да му доставят още контейнери за боклук
                              и да го извозват редовно.
                              Защото притиснат от ситуацията,
                              ще бъде принуден и той да изисква
                              от държавата да си върши работата
                              за да върви бизнеса му, от който тя взима данъци.

Идеята, за организиране на състезания, събори и т.н.
                              вече е пробвана и се приема с ентусиазъм,
                              от хотелиери, ресторантьори и кметове. НО!!!
                              Ще трябва да отговарят и на някои условия.
                              Първото е да им видим сметището...!!!!!
                              Последно редактирано от Тони Груев(GAD/dag); 19-06-08, 01:14.

Коментар

Първоначално публикуван от CarTest™ Преглед на мнение
                                Цвети ... не знам дали нещо ще помогнем ..... ама според мен си струва да опитаме ....
                                Румене, чакай малко... поканата за фонтана беше отправена към мен...
                                Цвети, и ти ли не разбра, че не е важно да дадеш някому една риба, за да се нахрани, а по полезно би било да го научиш да лови риба... Участници в този форум са организирали и забележи, финализирали куп подобни акции в Рила и Витоша... Всичко това, без излишен шум, без чудеса от героизъм, но пък завършено... просто предварително обмислено и доведено до край...
                                Идеята с фонтана не е лоша, стига да е част от подобна акция... като се замисля сега... Румене, заповядай и ти във фонтана, така ще привлечем повечко внимание... друго си е тройка!
                                Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                                Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X