Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Къде са софийските врабчета?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Къде са софийските врабчета?

Предизвикали сме интерес в агенция Фокус. Това говори много щом четат форума и вадят теми от него. Ние също ги четем и коментираме - значи се допълваме.
    OFFROAD CLUB STARA ZAGORA

Коментар

Имам една версия. Трябва да сте забелязали, че при нощно каране стъклата остават почти чисти. Напоследък се пръска усилено срещу мухи, комари и друга гнус. С нея се хранят врабчетата.
      Ако ядат пък отровени насекоми - пак лошо за врабците.

Коментар

Не знам къде пръскат. Комарите ще ме изядат.

Коментар

Има си биологично равновесия което е в симбиоза с хората в населените места.
          Аз живея във Варна вече 18 години има тенденция която на мен ми направи впечатление - на 4-5 години горе долу се сменя преобладаващия вид по кофите за боклук - или гларуси или котки. Виждал съм гларуси да кълват котенце, както и котки да се катерят по покривите на училището и да ядат гларусчета. И в двата случая не съмсе месил - това си е природа, борба за оцеляване.
          Като се замислих и във Варна напоследък врабчетата са кът. Не ги виждам да скачат сутрин под дърветата. Естествено и тук комарите вече живеят във входа и е пълно с мушички и какви ли не насекоми. Явно пак някакво равновесие. Ще има бол храна догодина и по-догодина ще има много врабчета.

П.П.
          Първоначално публикуван от ЛЕНИН Преглед на мнение
          От Враца
          абсурд - във Враца не е имало гарги.
          Не е луд, който яде баницата.... Кучето си лае, кервана си върви... ДОКОГА?
          Форд Фокус 1,4 1999 г., Крайслер Гранд Вояджър, Corvette C5
          ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА

Коментар

Случайно съм в темата , но мисля че има логично обяснение ?
            Всички котки в света се хранят като ловуват . Ако наоколо има много котки - това е обяснението . През деня (може и през ноща- не знам) всяка котка ловува ПОНЕ по едно летящо птиче . Затова грешната любов на хората към бездомните котки ни лишава не само от врабчетата , но и от пойните птици !!! Това не са мои измислици , а научен експеримент !!! Има котки ЛОВЦИ които на ден ловуват по 40 пилета !!! Затова ако някой е загрижен истински - помоща е като се осигуряват къщички за пилетата. Също като се поставят прегради по дърветата на около 2 м височина за да се пречи на котките да се катерят по дърветата !!! Затова следващия път като нахраните бездомната котка вие помагате за изчезването на Врабчетата и на птичите песни от улицата !!!
            П.С. АЗ обичам животните (и котките вкл.). Имам си женска персиика . Отглеждам също и дива сова. Така че, не пиша от омраза към котките !!! Просто споделям факти !

Коментар

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
              Случайно съм в темата , но мисля че има логично обяснение ?
              Всички котки в света се хранят като ловуват . Ако наоколо има много котки - това е обяснението . През деня (може и през ноща- не знам) всяка котка ловува ПОНЕ по едно летящо птиче . Затова грешната любов на хората към бездомните котки ни лишава не само от врабчетата , но и от пойните птици !!! Това не са мои измислици , а научен експеримент !!! Има котки ЛОВЦИ които на ден ловуват по 40 пилета !!! Затова ако някой е загрижен истински - помоща е като се осигуряват къщички за пилетата. Също като се поставят прегради по дърветата на около 2 м височина за да се пречи на котките да се катерят по дърветата !!! Затова следващия път като нахраните бездомната котка вие помагате за изчезването на Врабчетата и на птичите песни от улицата !!!
              П.С. АЗ обичам животните (и котките вкл.). Имам си женска персиика . Отглеждам също и дива сова. Така че, не пиша от омраза към котките !!! Просто споделям факти !
              Няма нужда да ограничаваме котките по дърветата, достатъчно е да не ги храним. Крилатите са доста по-бързи.
              Не е луд, който яде баницата.... Кучето си лае, кервана си върви... ДОКОГА?
              Форд Фокус 1,4 1999 г., Крайслер Гранд Вояджър, Corvette C5
              ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА

Коментар

Хм, моята маца си хваща на балкона по 7-8 годишно - врабчета и синигери. И се държи като див звяр когато има плячка в устата си.
                10 годишна, гледана цял живот в апартамент и не е изгубила нито инстикта за лов, нито ловкостта си. Уникално животно, но не то е причината за намаляването на врабците. По селата има много повече котки и много повече врабци. Причината сме ние. Унищожихме огромни терени със зелени площи, за да издигнем на тяхно място грозни сгради, боядисани в пастелни цветове. Броят на автомобилите в София днес, се равнява на броя на населението преди 50г. Какви врабчета искаме тук?! Преди 30г. Софийските улици бяха доволно заселени с котки, поради факта, че нямаше безстопанствени кучета, а с врабчета си беше пълно. Но имаше къде да живеят и им харесваше, да бъдат наши съседи. Сега повечето от нас се стремят да избягат от хаоса на големия град, защо врабците да са по-тъпи от нас?

Коментар

незнам за другите градове , но нека да говориме за столицата, преди 10 години преди бума на строителството колко зеленина имаше, а сега след сеча и след безобразното разрешение за стоителството колко остана ?
                  то не остана едно живо дърво в повечето райони, вижте лозенец, вижте къде ли не ,ами до колкото знам това е основена пречина да няма толкова нито врабчета нито други интресни видове птици дето са имали София като междинна спирка по тяхната миграция,( може би не съм изразил правилно) но аз помня всяко лято май , един вид такива дето ама пеят толкова много от 11 вечер до 4 сутринта ( сезон на размножаване ), мислиш че са канарчета, ама казвам ви уникално е чуството ей така да седиш и да ги слушаш, ех тази година не съм ги виждал, не е глобално затопляне а човешка алчност и дивотия и безобразен контрол в името на парите и богарсвото, вижте как са строили в лозенец абе на растояние от 3 метра , ти кихаш а съседа знае ти какво правиш ! а затова са платили 2000 евро на кв.мет. !
                  едно не разбирам защо няма такава инцятива дето да накара хората да засадят малко и нови дървета, толова и е трудно,,! коя държава била засадила милион дравчета за една година ?
                  ама не,, по важното да губиш толкова време в чакането на светофарите и 1 час докато стигнеш на работа и толкова за пребирането, ОХ КАКЪВ ЖИВОТ ЖИВЕМЕ !

Коментар

Имам много мегаполиси, които ползват покривите и всевъзможни части от сградите за озеленяване. Много добре се получава. Е ако и самото строителство е по-раздвижено и интересно...

Коментар

Всичко кооето пишете евярно , но ние няма да променим света на Глупците с пари !!!
                      Затова единственннното което можем да направим за съхраняването на " Певците на природата " е като ги предпазваме от естественият им враг - КОТКИТЕ !!! Кой както може !!! Вместо само да роптаем (с право , но неползотворно ) .

Коментар

Ха, котките. Някой махнал врабците, щото му пречели (примерно на райграса), друг сега котките (пречат на врабците)... финишираме къде?

В зората на демокрацията в София нямаше котки, беше пълно с кучета и плъхове. После бизнесът с котешки кожи се разсъхна...

Коментар

Преди години имах токачки на края на София.Когато ги хранех трябваше до стоя около тях,защото големи ята врабчета се спускаха и кълвяха зърното.Сега,като прочетох темата се сещам,че тази година е пълно с врани,свраки,косове,но не и врабчета.Не вярвам причината да са котките.Дали някои от другите птици не са им естествен враг.
                          А зеленината,че я няма,то е ясно.
                          Всичко готино на този свят е или незаконно,или неморално или вредно за здравето.
                          -----------------------------------------------
                          Питието определя съзнанието....
                          -----------------------------------------------
                          0887770735

Коментар

Всяка жива твар заема определена екологична ниша .И когато нещо в тази ниша се промени едни живинки изчезват други се възползват от намалението и се настаняват.Испанското врабче (вид живеещ в България)прави гнезда по дърветата и живее на големи колонии в южните части на страната а това врабче което живееше в София се нарича домашно врабче и гнезди под керемидите и капаците на къщите и в стари лястовичи гнезда.Като намаляват старите къщи непрестанно намаляват и местата му за гнездене.По блоковете и кооперациите врабци няма .А враните зимуват по антените на блоковете като най безопасно открили ниша и се настанили но не гнездат в София.Тук се настани една птица която през моето детство не беше известна в София свраката.Едно време искаха от ловците по незнам колко чифта крачка от вранови птици.А сврачите гнезда са лесно откриваеми отиваш отдолу бум и край на сврака и яйца и всичко.Има нещо и друго в София изчезнаха пеперудите комарите ятата досадни мухи сигурно въздухът стана толкова отровен че само ние хората деяниме
                            К мирной жизни не пригоден.
                            Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                            ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X