Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Къде са софийските врабчета?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Къде са софийските врабчета?

Ами да, врабците....симпатични хулигани впрочем. Лошото е че намаляха наистина, поне в пустата София.Навсякъде другаде изобилствуват, но тук определено ми липсват! Не че ги няма хич, но не е това което беше преди 2-3 години.
    Работех в пречиствателната станция за отпадни води в Биримирци в периода 94-97г. и бях много впечатлен от държанието на разни видове птици. Утайтелните полета( басейни пълни с концентрирани лайна ) бяха винаги пълни с гълъби и ......щъркели, но Врабците там не стъпваха! Те си кълвяха разни техни си семенца в полето, далеч от мърсотията и живееха друг живот.Все едно всички други бяха в гетото, а те - не!
    Та затова си ги харесвам тези разбойници и опредено чувствам липсата им.

п.с. Адмирации за колегата задал въпроса! Аз се чудех какаво ми липсва в ежедневието - бях подсетен!

Коментар

Идете в зоопарка(не се шегувам).Има колкото щеш,ядът храната на ,,експонатите''(включително и месце)
      Виден столичен ихтиолог

Коментар

Първоначално публикуван от бат'Марто Преглед на мнение
        Идете в зоопарка(не се шегувам).Има колкото щеш,ядът храната на ,,експонатите''(включително и месце)
        хехе, вярно. Слонът и хипопотамът, ако могат, ще си купят въздушна пушка.

Коментар

А в Сандански пък гълъбите съвсем изчезнаха, и то от години! Врабчета и гугутки все още се срещат, ама не колкото едно време!
          "Do not correct a fool, for he will hate you;
          Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

Каква любопитна тема имало, пък не съм я погледнал досега!

Градинката срещу Народния театър привечер цвъртеше и свиреше почти оглушително. А под дърветата беше предимно бяло, а тук-там и хлъзгаво. В същото това "отдавна" бях чувал, че били изкарвали и ловци - да решаваме проблема. Но свидетел не съм бил; само знам, че в други градове подобни дивотии са правени, даже съвсем неотдавна...

И гугутките бяха по-скоро редки птици на общия врабчов фон.

Искам да кажа, че врабчетата силно намаляват от не по-малко от 25 години. Това, което се забелязва от 10-ина години даже е забавяне на тенденцията.

Някъде съм чел, че тенденцията има нещо общо с вида на използваните бензини. Но не знам.

А сега да оспамя врабчетата с друга орнитологическа тенденция, която май само заклети градски пешеходци като моя милост са забелязвали. И понеже е тенденция, т.е. нещо постепенно - мнозина сигурно смятат, че така е било винаги.

Ама не, въобще не.

И тъй:

Откъде дойдоха софийските гарги?

Поздрави!
            Искам България чиста!

Коментар

От Враца

Коментар

Може пък и наличието на гаргите, обяснява изчезването на врабчетата. В неделя ги гледах как гонят гълабитев Борисовата градина, а врабчетата са още по-дребни...
                Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Не са само софийските врабчета, ами и санданските! И не са само врабчетата ами и гълъбите и другите градски (че и полски) птици, хранещи се със зърно!
                  Къде ли са? Ами там където отидоха големите блокове със зърнени култури, големите хлебозаводи с големите хамбари, големите кравеферми с големите складове за фураж и големите камиони ръсещи зърно по пътищата, т.е. в миналото!
                  В Сандански навремето, всеки един таван на не частна сграда беше пълен с гълъби, а по стрехите на къщите беше пълно с гнезда на врабчета, но сега няма птици! Ама преди по таваните на частните къщи се сушеше царевица и фъстъци, в дворовете се отглеждаха кокошки и прасета а около града нямаше и педя земя, която да не се обработва и засажда. А сега земята пустее, пилешкото и свинското си ги купуваме от Била, кравефермата е цех за алуминиева дограма, а в повечето помещения на хлебозавода са се настанили шивашки цехове и сервиз за АГУ! Съответно врабчета и гълъби няма за цяр даже, а пък гугутките и те са на изчезване! Предполагам че и в София картинката е същата и по почти същите причини! Те врабчетата и гълъбите може и да похапват от време на време остатъци от сандвичи от Макдоналдс и пици, ама само с това не могат да се прехранват!
                  "Do not correct a fool, for he will hate you;
                  Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

Абе, в София като чели общият брой птици не е намалял, но май гаргите, които навремето съвесм никакви ги нямаше, са на път да станат доминиращ вид...
                    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Гълъби в София си има. Гугутки са рядкост. Врабчетата са силно намалели, ама за сметка на това има синигерчета.

Гарги има. Особено по парковете. Даже доста. А някога почти нямаше.
                      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

От няколко дни се оглеждам за врабчета,днес видях едно в люлин...тъжна гледка.

Коментар

Преди в района на докторската имаше много гларуси, сега не съм виждал обаче. Те както и гаргите са склонни да мършоядстват, та е и по-лесно за тях в голям и мръсен град. Поне гаргите 100% се вписват...

Коментар

В София врабчетата наистина са намалели - има ги, но не е като едно време. Но пък си ги има в другите градове, даже и на плажа видях доста - сериозна конкуренция правят на гларусите. Умен народ ще излязат врабчетата... знаят къде е добре да се живее...
                            Да опознаем България, за да я обикнем и да я пазим чиста!

Коментар

София става все по замърсен град,а на животните им е все по трудно да оцеляват.Едно време имаше много жаби,сега от години не съм виждал.

Коментар

Брей, и журналистите вече се заинтересуваха от проблема:
                                http://www.focus-news.net/?id=n1062725
                                И както личи от текста внимателно са изчели нашата тема тук.
                                Последно редактирано от Tontonella; 22-10-08, 16:16.
                                Да опознаем България, за да я обикнем и да я пазим чиста!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X