Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблема с мръсният въздух над София и начин за решаването му !

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Първоначално публикуван от pansim Преглед на мнение

То хубаво паднал, ама тези норми които са заложени за ГТП,не вярвам въпросния "паднал" да си ги е измислил вечерта на чашка
    Предполагам че са общоприети европейски показатели отговарящи на съответната Еко категория.
    Та интересно какво и под какъв предлог ще променят.
    Дизелите нали не ги проверяват по евродирективата. Защото АКО ги проверяват около 40 до 60% от камионите и автобусите няма да минат.
    А те принадлежат на наши, читави хора, които се отчитат редовно.
    Затова се проверяват само бензинките на бедните обикновени хорица - те нито гласуват (70% поне) , нито се отчитат.
    Който не се притеснява, че ще го клатят , обикновено си го клатят.

Коментар

• Проект за промяна на наредбата за ГТП:
      https://www.strategy.bg/PublicConsul...=bg-BG&Id=7670

Коментар

• Esper
        Esper коментира
        Редактиране на коментар
        А така!
        Явно има смисъл да се бучи!

• Това е актуалната промяна на наредбата, качена вчера за обществено обсъждане. Трудно може да се нарече промяна. https://strategy.bg/PublicConsultati...=bg-BG&Id=8499

Коментар

• Доколкото разбрах от тези словоблудства се предвижда да прекратят спирането от движение при непокриване на нормите.
        И ако правилно съм разбрал - значителна промяна е.
        Признавам, че не четох текста дословно и целият - винаги ще намеря нещо по-занимателно
        Враг усраине

Коментар

• Absolut
          Absolut коментира
          Редактиране на коментар
          Освен това се удвоява срокът за оправяне на проблема, което не е маловажно, особено след като официален вносител дава срокове за доставка на катализатор от над месец.

• sek.1
          sek.1 коментира
          Редактиране на коментар
          Най добре е да го направят както е примерно в Англия . Колата отива в тази еко категория която покрива със съответните ограничения за нея . С катализатора проблема е не срока на доставка а колко време ще го опазиш на колата.

• Няма такова нещо в Англия, или минава или не... Но като знам с какви кочини съм ходил на преглед, включително една горяща литър на 700км масло ама за сметка на това бензин евро 6 която на другия ден на път от Лондон за Саутенд блокира, както и със ауди 2,0дизел със изкорубен катализатор... И всички са минавали без връзки или уговорки. Даже на едно Сузуки Суифт 2002ра 1,0 оня ден ми бутаха парцал в аспуха за да покажела нещо сондата. Така че и в българия ще настроят техниката като хората един ден, и нещата ще си дойдат на място.
        0-

Коментар

• Тая сутрин на кръстовището сухий дол / околомръсно (ГДУ) преди мен се изряза някакъв оратняк явно да хване оранжевото на светофара.
          Остави такава чад, че заличи цялото кръстовище със сивкав облак неизгоряла нафта.
          Трудно се виждаше дори светофара.

Не съм фен на подстрекаването хората да се топят и клюларят един друг ама ако бех с консерва и успеех да видя номера скапаня оратняк щях да се обада на 112.
          Те да звънят на Надин ли, на психиатрията ли - техна работа.
          Ама т'ва изчадие тръгна в посока Горна Баня - дано някой е свършил тая работа та да го вържат тоя
          Враг усраине

Коментар

• sek.1
            sek.1 коментира
            Редактиране на коментар
            Всеки дизел дадеш ли му максималните обороти пуши .

• Esper
            Esper коментира
            Редактиране на коментар
            То не пуши, то изпуши и целото кръстовище изчезна у сивкава мугла.
            Светофара отсреща взе да се вижда трудно заради тая самоходна ехо катастрофа.
            Редка простотия беше конкретния случай с тоя оратняк.
            И съм почти сигурен, че беше едно шибано бенве ама - почти и се не брой!
            Обаче със сигурност беше лека кола.

• kameno karp
            kameno karp коментира
            Редактиране на коментар
            Категрично не! Вчера се връщах от почивка и спряхме на една отбивка на магистралата да се разтъпчем. Незнам откъде ми хрумна,ама казах на приятелката ми да изфорсира колата,докато оборотомера светне в червено. Ами не пуши. Колата ми е почти 20 годишен чипосан 90 коньов Ситроен Ц4 ,фабрично без ФАП.
            Последно редактирано от kameno karp; 27-08-24, 08:57.

• Колега зависи колко е чипосан, същевременно зависи и колко е скапано всичко по него...яко чипнат дизел ако е наред технически пуши черно. За да изпуши сиво нещо яко е сдало багажа... и при бензин и при дизел.
          0-

Коментар

• Чипосаха го PS TUNING. Заради драми с ЕГР-а ,купуване на два нови,похарчени сума пари и пак нищо,реших да го махна. Отидох само за ЕГР,но ми предложиха и да чипосат колата. Та ей така случайно стана. Миналата година ми разглеждаха софтуера и се оказа,че колата е напомпана много над безопасното ниво. Но аз карам спазвайки ограниченията,дори на магистралата карам със 120. Тия допълнителни коне ги ползвам само при някое изпреварване в Родопите,като ходя на почивка.
            Риболовът е болест,която не се лекува,а само се задълбочава.

Коментар

• sek.1
              sek.1 коментира
              Редактиране на коментар
              Твоя двигател е спънат софтуерно много преди възможните максимални обороти .

• kameno karp
              kameno karp коментира
              Редактиране на коментар
              Сега е отпушен максимално.😁

• От 01. 01 тази година забраняват отоплението на твърдо гориво ( каквото и да означава това ) в девет софийски квартала . Според твърдението на СО кварталите са топлофицирани и газифицирани . Поне за нашия Изгрев никъде в неговите граници няма газ а топлофицирането е много относително около няколко големи булеварда . Специално за нашето каре с къщи топлофицирането е технологично невъзможно а дори и да се намери технологично решение то икономически е неизгодно . Още преди 1989 година се правеха опити да ни топлофицират ама и тогава се оказа че е крайно неизгодно на Топлофикация и тогава когато парите не бяха основен фактор . Същевременно много внимателно са избегнати кварталите с гласоподаватели на спаси София с големи цигански махали където се гори всичко което може да гори и да дава топлина . Аз се отоплявам на ток но като гледам съседите които се отопляват на дърва масово са си сложили някъде тази забрана . Друго ми е интересно как ще се контролира въпросната забрана при положение че без прокурорско постановление и полиция няма как общински или какъвто и да било държавен служител да го пусна и на една крачка в моя частна собственост .
            Последно редактирано от sek.1; 02-01-25, 07:36.
            Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

• sek.1
              sek.1 коментира
              Редактиране на коментар
              Влажността на дървесината която гориш си зависи само от тебе . В най добрия случай пелетите се правят от отпадъчния при дърводобива и дърво преработката материал .

• didooo
              didooo коментира
              Редактиране на коментар
              Сете , влагата в дървото под навеса , колкото и години да го сушиш , под 22% влажност няма да падне . Материяла за пелетите , освем до желания размер , трябва предварително да се изсуши до 6% влажност .От каквото и да правиш пелета , не става с влажност над тая ,не слепва , грозна е

• sek.1
              sek.1 коментира
              Редактиране на коментар
              Никой нищо не суши много енергия отива . В зависимост от едрината на смляното слепването зависи само от силата на натиска .

• Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
            От 01. 01 тази година забраняват отоплението на твърдо гориво ( каквото и да означава това ) в девет софийски квартала . Според твърдението на СО кварталите са топлофицирани и газифицирани . Поне за нашия Изгрев никъде в неговите граници няма газ а топлофицирането е много относително около няколко големи булеварда . Специално за нашето каре с къщи топлофицирането е технологично невъзможно а дори и да се намери технологично решение то икономически е неизгодно . Още преди 1989 година се правеха опити да ни топлофицират ама и тогава се оказа че е крайно неизгодно на Топлофикация и тогава когато парите не бяха основен фактор . Същевременно много внимателно са избегнати кварталите с гласоподаватели на спаси София с големи цигански махали където се гори всичко което може да гори и да дава топлина . Аз се отоплявам на ток но като гледам съседите които се отопляват на дърва масово са си сложили някъде тази забрана . Друго ми е интересно как ще се контролира въпросната забрана при положение че без прокурорско постановление и полиция няма как общински или какъвто и да било държавен служител да го пусна и на една крачка в моя частна собственост .
            Отмина времето когато мутрите бръмчаха на дърва , от много време се бръмчи на ток , по-чисто е , не трябват складове , става от компютъра. Поскъпването на тока трябва да те подсети , няма да е последното. Вече са в костюми и рекета е законен. Да не си помислиш , че кметовете се избират.
            В НАТО - Рамбо го бият , пребоядисан партизанин му носи вода

Коментар

• По-лошото е, че много хора, в чиито райони няма прокаран газ, решиха да минават на бутилки. А знаейки манталитета на комшиите и навиците им... е въпрос на време до биг-бада-бум.

Коментар

• дядо владо
                дядо владо коментира
                Редактиране на коментар
                Това за годността малко е пресилено от пожарникаро-милиционерски глави желаещи да пишан таредби и забрани, Проблема идва от теч някъде по трасето на самоделка .......

• sek.1
                sek.1 коментира
                Редактиране на коментар
                За мен лично тая наредба е силно незаконна . По всички български и световни стандарти живота на съд под налягане е 40 години от датата на производството . Нарязал съм през моите съзнателни 35+ години стаж за скрап и материал стотици всякакви бутилки но в нито една не съм установил вътрешна корозия . Последно преди няколко години рязах за барбекю една немска газова на поне 50 години и вътре още е като нова .

• sek.1
                sek.1 коментира
                Редактиране на коментар
                Поредната трагедия в Банкя .

• За пореден път се убеждавам че трябва да се чете нормативната база . 1. (Изм. – ДВ, бр. 7 от 2022 г., в сила от 25.01.2022 г.) "Твърди горива, използвани за битово отопление" са въглища и брикети от въглища, предназначени за изгаряне в горивни инсталации с топлинна мощност, по-малка от 0,5 MW. Това от тук . https://sofia.obshtini.bg/doc/4304007/0 Другата наредба съгласно която се въвежда забрана за отопление с твърди горива е наблегнато на термина битово отопление . https://sofia.obshtini.bg/doc/5053858 Това автоматично вади от юрисдикцията на тази наредба територията на завода където ми е работилницата и се отоплявам с печка на дърва . Практически ако се чете наредбата забрана за отопление с дърва и производните им пелети и тнт няма . То като се замислиш и малко странно идва . В момента още тече тая програма за замяна на печките и котлите на твърдо гориво с такива на пелети . По същество отоплението с въглища поне в градовете изчезна от самосебе си поради високата цена на тон . Донбаските прескочиха 500 лева . Което за пореден път доказва че журналята са Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG-27cad1eb5c8d9cd455976179a136daf9-V.jpg Прегледи:0 Размер:61.6 КБ ID:6984197
              Последно редактирано от sek.1; 04-01-25, 05:36.

Коментар

• Гаврил Груев Хлътев
                Гаврил Груев Хлътев коментира
                Редактиране на коментар
                Прав си - наредбите и законите се пишат по поръчка, затова са такива. Когато гражданите не контролират политиците, то поданниците си плащат.

• sek.1
                sek.1 коментира
                Редактиране на коментар
                Това също е хубаво . Почти цялата наредба е внесена в съда .
                По жалби срещу чл. 3, Глава втора, Глава четвърта и чл. 22 от Наредба за създаване на зони с ниски емисии на вредни вещества в атмосферния въздух на територията на СО е образувано адм. д. № 472/2023 год. на Административен съд - София-град, ХV тричленен състав.

По жалби срещу чл. 10 и чл. 11 от Наредба за създаване на зони с ниски емисии на вредни вещества в атмосферния въздух на територията на СО е образувано адм. д. № 411/2023 год. на АССГ, ХХV тричленен състав.

• Хората като се изнесат от София(отидат по родните села) ,ще е малко по-чист въздуха
              то мен к'во ли ме бърка.Аз като изляза и ми замирише на пушек от дърва припадам от кеф.

Коментар

• trav
                trav коментира
                Редактиране на коментар
                От пушек до пушек, голяма разлика има. Аз също харесвам по опушени малцови напитки, ама това не е въпроса.

По нова година, нямаше никакъв транспорт. Улиците бяха пусти, обаче бяха най мръсните дни за годината. Факт който от общината не се интересуват, със/без зони, колите не са фактор.

Еи карта на кой му се гледа, https://airbg.info/karta/
                Факултета , западен парк , и сухата река - са най замърсени.
                Печки, и не горят дърва, а всичко какво намерят в контейнерите.

Не е тайна и кмета го знае. Ама какво да прави. Там не може да вкара мерки, ама и все нещо трябва да направи. Резултат глобяват ако някой мине през центъра и (не за замърсяване , това го дъвкахме покрай газовите ) и поливат улиците в дъжда

• sek.1
                sek.1 коментира
                Редактиране на коментар
                За глобяването по тази наредба как ще стане даже и най големите оптимисти в общината не са наясно . Това е наредба КАТ работят по закон и пак от зор успяват да съберат 20 - 30 % и то от по баламите .
                Последно редактирано от sek.1; 06-01-25, 05:09.

• stefsab
                stefsab коментира
                Редактиране на коментар
                По закон, всяко устройство за търговско измерване или измерване от което могат да последват материални санкции трябва да бъде одобрено от Института по метрология. Съответно такова устройство трябва да преминава метрологичен контрол на 1г. или по-често според неговия тип/модел.
                Съответно измерващите усторойства на "airbg" не са от "одобрен тип" и техните измервания могат да служат само за ориентир на техният собственик.
                Техните резултати нямат метрологична тежест и съответна правна тежест.

• В общи линии по лобистка наредба поне аз през последните години не съм срещал . Като няма правителство което да задава приоритетите това е положението . С циганите като гледам още доста години никой нищо няма да прави . Шансовете да отидем за девети път на избори от вчера си станаха почти 100% . За дървата сега се сещам една случка от преди много години . Аз бях началник сервизна база на българския представител на немска фирма в България . Понеже още прохождаха на балканите редовно идваше да нагледа как вървят нещата по някой от големите шефове от инженерния им екип . Един ден беше някъде около коледа нашия шеф (собственик) ни кани немеца и няколко човека от екипа на къщата му в Бояна . За нас нищо необичайно редовно човека докато беше по млад ни събираше в механата на къщата . За България механата е нищо особено . Голяма камина дървения и няколко ловни трофея . Влиза германеца и седи като хипнотизиран гледа в камината и дървата до нея и накрая нашия шеф понеже е бил 20 години представител на Балканкар в Германия и им познава законодателството ни обясни че най скъпия начин за отопление в немските градове са дървата . Даже и по заможните като нашия имали камина в къщи ама си купувал дървата в чувалче няколко пъти в годината . Накрая нашия реше да се изгаври с немеца и го заведе зад къщата където под навеса имаше сигурно 20 кубика нарязани и нацепени дърва . Докато дървата са най евтиния източник за отопление няма наредба и сила в държавата която да ги спре .
              Последно редактирано от sek.1; 06-01-25, 04:29.

Коментар

• sek.1
                sek.1 коментира
                Редактиране на коментар
                В средата на сезона пак са 100 - 120 лева кубика . Нарязани и нацепени .

• ИВАН НЕДОКЛАНОВ
                ИВАН НЕДОКЛАНОВ коментира
                Редактиране на коментар
                За сезон ми трябват 13-15 = 1500-1800 лева , на ток сезона го изкарвам с 800 - 1000 И не на последно място тук цените на дървата са малко по-високи и носят предимно акация

• sek.1
                sek.1 коментира
                Редактиране на коментар
                Лятото падат на 80 лева . Това лято карах с дафа на един приятел тука в квартала 10 палета .

• Можете ли да коментирате източниците, в реда от най-евтино, нагоре? Ако може и с оглед на инвестицията в материално-техническото осигуряване, а не само суровината. До преди няколко години това бяха пелетитната печка с вентилатор и после газта. А сега как е?

Коментар

• ИВАН НЕДОКЛАНОВ
                ИВАН НЕДОКЛАНОВ коментира
                Редактиране на коментар
                Подово отоплемние с термопомпа е най-доброто към момента : )
                Иначе като цена за инфраструктурата и разхода за отопление , климатици или термопомпа с конвектори.

• Absolut
                Absolut коментира
                Редактиране на коментар
                Какво е "Ае дограма"? За италиянците с Isik ли става дума?

• sek.1
                sek.1 коментира
                Редактиране на коментар
                Алуминиева .

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
            X