Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какво ръсят снегопочистващите фирми по софийските улици?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Какво ръсят снегопочистващите фирми по софийските улици?

Първоначално публикуван от vlageo Преглед на мнение
    Най-вероятно от миналата година ръсят основно със сол и по-малко с пясък.

Най-агресивния от всички обезледяващи агенти е натриевия хлорид.
    Всички други предизвикват по-малко корозия.
    Калциевия и магнезиевия хлорид остават мазни петна ... нямат махане един вид...
    Това май важи, ако се ползват съответните инхибитори, които уж ги има в западните препарати (малко ме съмнява дали ги има в това дето се ръси тука).
    Иначе в чист вид NaCl и CaCl2 срещу "неръждавейка": http://www.sciencedirect.com/science...10938X09005307
    Извадка от посоченото:
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:1-s2.0-S0010938X09005307-gr8.jpg
Прегледи:1
Размер:56.0 КБ
ID:5446247
    Fig. 8. Surface appearance of samples exposed to cyclic corrosion tests for 3 cycles; (a) 439SS and (b) 409SS in NaCl environment and (c) 439SS and (d) 409SS in CaCl2 environment.

П.П.
    Първоначално публикуван от Тедо /LJ73/ Преглед на мнение
    аман от претенции - като има сняг и лед по пътищата "Що не е изчистено?", като ги излъскат "Що ми ръждясват калниците и ми се белят джантите?"
    Мене не ми пречи да не е изчистено. Не ползвам гел и не си лакирам ноктите.
    Стадо оФци води ожесточен спор дали вълците или чакалите го обичат повече...

Коментар

.............Ключат към решаването на проблема е да се вдигне шум за повишените нива на запрашаване в София и да се мерят и нивата на въпросните соли във въздуха и наоколо...
      От ЕС вече са предприели наказателна процедура срещу нас и още няколко държави, точно във връзка с мръсния въздух в градовете.
      Интересно съвпадение.
      подаръци за мъже от FACOM
      промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

аман от претенции - като има сняг и лед по пътищата "Що не е изчистено?", като ги излъскат "Що ми ръждясват калниците и ми се белят джантите?"
        Тука виждам нужда от един РЕФЕРЕНДУМ !!!

А че улиците не се метат и мият го знаем от 20+ години...
        Ок трудно е с угодията, но начина по който се угажда на тия дето не искат да газят сняг прилича на метода за изгаряне на юргана за да се унищожи бълхата. Е... това не е баш начина. Щетите за обществото са много повече от ползите му. Тук обаче има и едни други предизборни ползи, които се плащат на ВСЯКА ЦЕНА.
        My Jeep is not a SUV. Your SUV is not a Jeep.

Коментар

А че улиците не се метат и мият го знаем от 20+ години...
          Естествено, че го знаем...
          До какво води това обаче - ми се чини некси, че не знаем...

Отделно - преди 20 години не можехме да сравняваме.
          Сега можем...

И не са капризи... Става дума за измерими неща - и като последици и като необходими мерки и краен ефект...

Първоначално публикуван от maystor Преглед на мнение
          От ЕС вече са предприели наказателна процедура срещу нас и още няколко държави, точно във връзка с мръсния въздух в градовете.
          Не знаех, но това е добра новина...
          Дай боже и да ни осъдят, и да трябва да платим солена глоба, и после пак да ни осъдят още веднъж, вече с още по-солена глоба.

Първоначално публикуван от stargazer Преглед на мнение
          Това май важи, ако се ползват съответните инхибитори, които уж ги има в западните препарати (малко ме съмнява дали ги има в това дето се ръси тука).
          Калциевия хлорид има около два пъти по-малък корозивен ефект върху черна стомана, от натриевия хлорид, ако се полага без инхибитори. И около 10тина пъти по-малък ако слагат инхибитори. Отделно - инхибиторите изискват разтвор на калциев хлорид, а на практика тук не ползват течни обзледяващи агенти.
          А и пише че са токсични - на което вярвам безрезервно...

Отделно смесването и бъркането на това, което се фърля по пътя е гола вода: товарача взима една кофа сол - върля я върху купата с пясъка - два пъти загребва и изсипва на място и после товари. Може и да си спести загребването и изсипването на място понякога...даже често...
          Та в крайна сметка - спредера пръска или сол или пясък или каквото там пръска...
          Последно редактирано от vlageo; 25-01-13, 09:59.

Коментар

Ами защо в договорите за снего-почистването не се заложат по-комплексни неща, като например целогодишно почистване с вода и препарати/някакви не знам/ в малките часове на ноща. Естествено с подходяща техника и обилно с вода по Европейски стандарти. Не с Роми.

Коментар

Първоначално публикуван от vdglog Преглед на мнение
              Ами защо в договорите за снего-почистването не се заложат по-комплексни неща, като например целогодишно почистване с вода и препарати/някакви не знам/ в малките часове на ноща. Естествено с подходяща техника и обилно с вода по Европейски стандарти. Не с Роми.
              ПАРИ !
              А за да стане това - обществото трябва да има нагласата да ги плати.
              За да се получи тая нагласа - трябва да знае какво става ако не ги плаща.
              Тва е ...

На мен за оправянето на джипката отдолу ще ми отиде сигурно почти хилядарка...
              Отделно от това - от Май до Август - ако съм в София съм половин човек заради постоянното кихане и сополивене...В резултат на което не пия светла бира когато съм в България през лятото...
              А всяка година - и пролет и есен - и децата и ние постоянно сме болни от разни неща - основно грипове, които винаги прерастват в бронхити...
              Всичкото това е заради запрашеността и азотните оксиди във въздуха...

Повечето хора нямат идея, че на места където няма запрашеност - тези грипове и алергии почти ги няма...
              Приемаме ги за даденост, а не е така...
              В София на 15-20оС през Септември една бира навън, при това облечен с яке, ме разболява...
              В Полша - същата температура - повече бири, по сако само, няма проблеми...
              Проверено многократно в последните две години - при това не само с Полша, ами разни дестинации.

От наше село е по-мръсно само в Анкара (ма не много по)...а там е много мръсно по всякакви стандарти...
              Последно редактирано от vlageo; 25-01-13, 10:15.

Коментар

По повод на "няма угодия" искам да добавя още нещо. Не съм пуснал тази тема защото ме боли за моите железа. Хич не ми дреме за тях. През лятото пак ще ги обработя, но вече ще знам, че пак ще корозират през зимата. И така всяка година. Не ме затруднява по никакъв начин. Дори ми е кеф да се занимавам с такива неща. Темата е заради тези на които железата по окачването не се виждат без да залегнеш отдолу специално и за тези които след това дишат тази отрова. Щом неръждавейката корозира какво ли се случва в дробовете на сина ми? И ако нещо лошо се случва дали угодията на някой е пропорционална на щетите?
                My Jeep is not a SUV. Your SUV is not a Jeep.

Коментар

Калциевия хлорид има около два пъти по-малък корозивен ефект върху черна стомана, от натриевия хлорид, ако се полага без инхибитори. И около 10тина пъти по-малък ако слагат инхибитори. Отделно - инхибиторите изискват разтвор на калциев хлорид, а на практика тук не ползват течни обзледяващи агенти.
                  ОК, значи тия убавци дето ги цитирах горе са разменили снимките и графиките
                  Повечето гранулирани препарати, дето ги прегледах от снощи, пише, че сърържат инхибитори. Ама съм сигурен, че тука не се ползва това. Пак ПАРИ.
                  Стадо оФци води ожесточен спор дали вълците или чакалите го обичат повече...

Коментар

хм...Фронтерата ми е 2004, докарана от Австрия и беше плашеща от към корозия - същата 99' докарана от Италия изглежда като нова! Аз са си я пообработих и сега е втора зима карана в БГ и изглежда на 90% както след като я правих. Имам и Фиат който е 97' и съм му навъртял към 80 000 само аз в БГ отново и ръжда се показва само на някакви места където тотално са паднали покрития и защити. Та си мисля, че в Австрия (ако тука слагат такива агресивни химии) трябва направо с основи или киселини да обработват пътищата....
                    В Космоса никой няма да чуе писъка ти....

Коментар

ПАРИ !
                      А за да стане това - обществото трябва да има нагласата да ги плати.
                      За да се получи тая нагласа - трябва да знае какво става ако не ги плаща.
                      Тва е ...

На мен за оправянето на джипката отдолу ще ми отиде сигурно почти хилядарка...
                      Отделно от това - от Май до Август - ако съм в София съм половин човек заради постоянното кихане и сополивене...В резултат на което не пия светла бира когато съм в България през лятото...
                      А всяка година - и пролет и есен - и децата и ние постоянно сме болни от разни неща - основно грипове, които винаги прерастват в бронхити...
                      Всичкото това е заради запрашеността и азотните оксиди във въздуха...

Повечето хора нямат идея, че на места където няма запрашеност - тези грипове и алергии почти ги няма...
                      Приемаме ги за даденост, а не е така...
                      В София на 15-20оС през Септември една бира навън, при това облечен с яке, ме разболява...
                      В Полша - същата температура - повече бири, по сако само, няма проблеми...
                      Проверено многократно в последните две години - при това не само с Полша, ами разни дестинации.

От наше село е по-мръсно само в Анкара (ма не много по)...а там е много мръсно по всякакви стандарти...
                      А здравето цена няма!
                      Промяна в културата ли, от детските градини ли трябва да се работи, не знам как вече да се оправяме?

Коментар

Първоначално публикуван от vdglog Преглед на мнение
                        А здравето цена няма!
                        Промяна в културата ли, от детските градини ли трябва да се работи, не знам как вече да се оправяме?
                        Естествен подбор - който ще сработи или по един или по друг начин, в зависимост от матрияла и неговата моментна концентрация по генотип...

Т.е. или ще се намерят достатъчно интелигентни и обществено активни хора, които да предизвикат вземане на мерки и прилагането на съответните политики, или такива няма да се намерят и проблема с геноцида ще продължи до изчезването - било то естествено или миграционно, на всички тук, на които тук не им понася по здравословни, емоционални и/или финансови причини...

Тва е...

Ще пусна една тема в Jeep раздела за антикорозионна обработка на долнището на колата, че темата ми е особено актуална от около седмица.
                        В момента ми слагат новото окачване и по тоя повод слязох в канала да я разгледам по-подробно.
                        Промяната за само една година ме изуми...
                        Ще пусна снимки на сваленото окачване - ресорите са така корозирали, че са загубили сечение и им е паднала скобата дето държи листовете заедно...
                        Ако някой ме изпревари (че ще правя снимки чак утре) - ще се включа после в темата и аз...

Коментар

Първоначално публикуван от stargazer Преглед на мнение
                          ОК, значи тия убавци дето ги цитирах горе са разменили снимките и графиките
                          Проверих го малко по-подробно.
                          ти си прав...
                          Първата информация която видях беше от сайт на производител на течен калциев хлорид с инхибитори...
                          Ей тука един следствен експеримент по въпроса:
                          175-667-1-PB-1.pdf

А ето и още един интересен анализ на ставащото:
                          http://www.imoa.info/_files/pdf/DeicingSalt.pdf

Дават интересни връзки между замърсяване и корозия...
                          Накратко - ако е прашно, въздуха е по-електрозареден и корозията се ускорява - от два пъти нагоре...

Ние традиционно не можем да проектираме канафки и отводнителни системи.
                          Което прибавя към естествената атмосферна влажност и влажността от неоттеклите се повърхностни води...

Отделно - ако не се чисти, мие и отстранява по накакъв начин лугата фърляна с годините - проблема ще се засилва...
                          Последно редактирано от vlageo; 25-01-13, 11:10.

Коментар

Първоначално публикуван от elbgt Преглед на мнение
                            По повод на "няма угодия" искам да добавя още нещо. Не съм пуснал тази тема защото ме боли за моите железа. Хич не ми дреме за тях. През лятото пак ще ги обработя, но вече ще знам, че пак ще корозират през зимата. И така всяка година. Не ме затруднява по никакъв начин. Дори ми е кеф да се занимавам с такива неща. Темата е заради тези на които железата по окачването не се виждат без да залегнеш отдолу специално и за тези които след това дишат тази отрова. Щом неръждавейката корозира какво ли се случва в дробовете на сина ми? И ако нещо лошо се случва дали угодията на някой е пропорционална на щетите?
                            колега аналогията с белите дробове и неръждавейката не е правилна - от натриевия хлорид, абсолютно нищо не им става на дробовете при евентуалните концентрации! само се замисли за моряците, или хората, които си правят инхалации
                            Също така да не пропускаме и факта, че освен удобство, пътищата се почистват и поради безопасност - кой може да претегли вредата на химикалите в/у ламарините и евентуално в/у здравето, с ползите от проходими и безопасни пътища зимата?

п.п. абе в крайна сметка да не се окаже, че има конспирация на автопроизводителите, които сипват тайна добавка в лигата, с цел бърза и регулярна подмяна на автопарка
                            В Космоса никой няма да чуе писъка ти....

Коментар

Първоначално публикуван от bushiDO Преглед на мнение
                              Също така да не пропускаме и факта, че освен удобство, пътищата се почистват и поради безопасност - кой може да претегли вредата на химикалите в/у ламарините и евентуално в/у здравето, с ползите от проходими и безопасни пътища зимата?
                              Всъщност се почистват основно за безопасност...
                              Бай дъ уей, къде ги видя почистените и проходими пътища?
                              Падна сняг веднъж и беше пълна излагация - то само с хвърляне на сол не става - трябва и гребло да мине все пак...

Нещата трябва да се правят правилно.
                              Темата е за това, според мен, а не за спирането на хвърлянето на соли...

И може да се измери - и едното и другото...ма меренето и генерирането на такъв доклад също струва пари...

Първоначално публикуван от bushiDO Преглед на мнение
                              ...аналогията с белите дробове и неръждавейката не е правилна - от натриевия хлорид, абсолютно нищо не им става на дробовете при евентуалните концентрации!
                              Което не е случая с калциевия хлорид обаче ...
                              Последно редактирано от vlageo; 25-01-13, 11:20.

Коментар

Изпълнителната ни власт да публикува на сайта си, така както е в щатите, какви химикали използва. То не, че не ясно, щото и в САЩ ползват сол и луга,ама там хората са обяснили стъпка по стъпка как се прави и защо се прави( особеност на Американската система). Направили са го професионално защото отлично знаят, че ако те пропуснат нещо или фирмата на която се плаща за тази работа, ако е пропуснала и най малката стъпка от една супер лесна процедура ще трябва директно да заплати всички възможни постъпили щети вследствие на техният пропуск от трета страна-демек ползвателите А тук, какво става, кметове и администрация бръмчат като линейки, надвикват се един друг... и резултатът им е, че който не е решил той не е осъдил държавата ни. Разбира се ние плащаме масрафа и на администрацията и на тъжителите....е ми не е много умно, май?
                                В наши дни Вазов щеше да напише " Под Егото", а Алеко само "До Чикаго".
                                В. Иванов

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X