Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Развитие на екологично земеделие и животновъдство

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Какъв трактор да си купя?

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
    Но нашите си продават млякото за 30 ст. на литър!
    Нашите са принудени да продават на тези безумно ниски цени. Не помниш ли протестите им по темата? Нямат възможност да са производители на готов продукт и да достигат крайните потребители, а само на суровина и така попадат на хиените...

Коментар

До: Развитие на екологично земеделие и животновъдство

хвърли едно око на www.chiflika.hit.bg Всички животни бяха подбрани като породи почти да се самоотглеждат. Коне - порода хафлингер - пасяха си на свобода и не ги виждахме с дни; прасета - източнобалканска порода; кози - не знам ква порода, даде ми ги един сърбин, същата "грижа". За останалите животни ме мързи да ги изброявам. Имам и подробни сметки за приходите и разходите. Но на човешка порода не може да се улучи. Тя е завистлива, тъпа, мързелива и крадлива. Заплатите винаги са били минималната х4] отделна къща за персонала, баня, кухня, сауна, SAT, на разположение (поне една здрава ) УАЗ. Както се вижда на снимките - и хеликоптер, ама до него нямаха достъп.
      Добре, че всичко това не беше направено с цел печалба а for fun. В свободното време се опитваха да развиват селски туризъм. Кефехме се бандата и друго не ни интересуваше. Докато не ми писна
      “Който заменя свобода за сигурност, накрая губи и двете”.
      Б.Франклин

Коментар

Преди да се насоча към настоящата ми професия, имах идея да се занимавам с животновъдство и по-специално с чисто-екологично овцевъдство. Много изложения обиколих, с много хора се запознах и добих голяма представа от породите овце отглеждани у нас и тези, които са внесени тук, основно от Германия, здравословните проблеми на отделните породи и кръстоските, както и съответното географско разположение на самите породи заедно с предимствата и недостатъците от него. Желанието ми беше много голямо(то всъщност още си е вътре в мен),то не беше писане на проекти, прогнозиране на бъдещи резултати и още ред неща, но в крайна сметка все нещо не достигаше та да кажа - да, това ще да е и да продължа напред. Точно по средата се изгуби връзката на всичко това и така си остана.

Коментар

По темата. В Моето село Добродан/до Троян/ има ферма за екологично чисто месо и мляко. Скъсват се от работа, печелиха няколко поредни години в национален мащаб 1-ви награди и въпреки всичко не изглежда доста печелившо- даже хич.Искаха да си направят собствена мандра, но не им разрешиха- куп бумащини и други пречки. Примерно аз за сливите, не трябва да ги пръскам, трябва да торя с оборски тор и нищо друго и при очаквания доста по малък добив на продукция при екологично отглеждане БИ ТРЯБВАЛО да взема някаква доста по добра цена за продукцията, АМА НЕ. Колко от Вас си купуват по скъпа екологично чиста продукция и искат сертификати за произход. Може би на европейските пазари.....?????
          Борислав Русенов - 0889593977

Коментар

Много си прав!
            Затова според мен трябва да се направи двойно производство - "фураж" за простолюдието, пълен с нитрати, салами с тоалетна хартия и т.н. и втори клон - супер чисто производство за умни хора с малко по-висока цена!
            Защото незнам дали някой с нещо в главата си би спестил 30% от цената на доматите, за да се нахрани като човек, с нормални продукти!

Според мен проблема е че екологичните производители не си правят правилно маркетинга и рекламата, а отидат ли при цървула със синджирчето дето е на борсата, на него не му дреме на джапанките, важното е стоката да върви, че си е харесал някоя "седмица" и скоро ще постигне пълното щастие!

Коментар

Много си прав!
              Затова според мен трябва да се направи двойно производство - "фураж" за простолюдието, пълен с нитрати, салами с тоалетна хартия и т.н. и втори клон - супер чисто производство за умни хора с малко по-висока цена!
              Защото незнам дали някой с нещо в главата си би спестил 30% от цената на доматите, за да се нахрани като човек, с нормални продукти!
              .....
              Да, обясни на обикновените хора в по-малките градове, където средната работна заплата за целия регион е 200 лв., че качествените продукти са само с 30% над останалите...
              И съвсем не говорим за простолюдие - просто такова е положението извън София. Даже много често простолюдието, което работи по строежите е по-добре платено от образованите хора в офисите.

Коментар

А някой да ми обясни как да различа двата вида продукция?
                Какъв е шанса на 30% отгоре да ми продават същата гадост?
                Път без препятствия обикновено не води до никъде.

Коментар

Ако съм набил много пари в качество и име, не бих си правил експерименти!

А гаранция нямаш, просто трябва да си прецениш...

Коментар

Първоначално публикуван от tatkobarba Преглед на мнение
                    А някой да ми обясни как да различа двата вида продукция?
                    На практика освен чрез представянето на сертификат не виждам друг вариант. За вас незнам, но за мен ще е доста трудно да повярвам на някаква хартия

Другият вариант е да се направи търговска верига, сертифицирана, с добър имидж от годините, която от друга страна е подложена на сериозни проверки, прадлагаща само ек.чиста продукция. Но всичко това изисква освен сериозен капитал също и дълъг период от време(а знаем сегашния бизнес с какво време разполага), както и сериозен и отговорен мениджмънт.
                    Още един вариант е т.нар."фирмени магазини" - производителят прави затворен кръг като така стига до крайния потребител. Това последно обаче едва ли ще е достъпно и рентабилно за 99% от екологичните производители.

Какъв е шанса на 30% отгоре да ми продават същата гадост?
                    На практика бих казал огромен. С нарастването на търсенето на такава продукция, ще нараства и този шанс.

Коментар

Ако съм набил много пари в качество и име, не бих си правил експерименти!

А гаранция нямаш, просто трябва да си прецениш...
                      Волк, за теб разбирам...
                      но - ще имаш собствени магазини? Или ще ползваш големите вериги?

Как на крайния потребител ще му се каже, че това е наистина качествено?

Аз в момента в БГ не вярвам, че скъпото е качествено (а напротив).

Така за да няма някой, който да си прадставя стоката като твоя, и за да няма подмяна и смесване на стоката ... единстевия начин е да имаш верига магазини?

Коментар

Да, собствен магазин, собствено стопанство, друг бизнес, за да ми покрива разходите в първите 5 години, докато името се наложи...
                        Диск с документален филм, да видиш как живее кокошката от която си си купил яйца и месечни екскурзии до стопанството на желаещите клиенти.. и т.н...

Сертификатите ще бъдат ненужен аксесоар, по-скоро не за клиентите, а за драскачите - да отпускат европарите..

Коментар

Собствен магазин? или верига магазини?

Като потребител едва ли бих прекосил софия, специално за да напазарувам на опашката на точно определен магазин. Ако ми е по-близо, бих се жертвал.

Може би в началото един магазин, но определено в последствие ще трябват повечко.

А ако стоката от стопанството не достига, може да помислиш за договаряне с други "стопанства" за доставка на стока?

Коментар

Да, собствен магазин, собствено стопанство, друг бизнес, за да ми покрива разходите в първите 5 години, докато името се наложи...
                            Диск с документален филм, да видиш как живее кокошката от която си си купил яйца и месечни екскурзии до стопанството на желаещите клиенти.. и т.н...
                            И след n на брой години, ако си оцелял, тогава ще бъдеш част от онзи 1% за който говорех по-напред и всичко това разбирасе с дотацийте на ".....друг бизнес, за да ми покрива разходите в първите 5 години, докато името се наложи..."
                            Volk, пожелавам ти от сърце да го постигнеш! Трудно е, но не невъзможно.

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро XR 600 Преглед на мнение
                              И след n на брой години, ако си оцелял, тогава ще бъдеш част от онзи 1% за който говорех по-напред и всичко това разбирасе с дотацийте на ".....друг бизнес, за да ми покрива разходите в първите 5 години, докато името се наложи..."
                              Volk, пожелавам ти от сърце да го постигнеш! Трудно е, но не невъзможно.
                              +1

Преди няколко години бях на гости на немската ми рода. Гледам, че пазаруват от малки магазинчета, а не от големите вериги и ги питам защо, а те "Това са малки производители на екологично чисти продукти. Цените им са по-високи. Обаче искаме да ги стимулираме да продължават производството си...." Нещо от сорта ми казаха.

Е, забележете - "малки производители". И това в напреднала Германия, по-точно богатата Баварска област. Та ме съмнява подобрен бизнес да има кой знае какъв успех в България, където покупателната способност на населението е много ниска, но всяко правило си има изключение...

Volk, желая ти успех в начинанието!

Коментар

Първоначално публикуван от tatkobarba Преглед на мнение
                                Аз в момента в БГ не вярвам, че скъпото е качествено (а напротив).
                                Мда... май най-скъпото кисело мляко е данон...
                                Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X