Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Пъдпъдъци и гургулици.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Пъдпъдъци и гургулици.

Първоначално публикуван от Тихомир Преглед на мнение
    И какво общо има между двете? През 96-97 година все още имаше много кооперации , обработващи земята на бившите ТКЗС-та. Ала дивечът пак намалява. Въпреки повече от достатъчната хранителна база.
    Имаше ама друг път . В периода 1990 - 1995 се съсипваше най силно . Буквално от веднъж изчезнаха огромни стопанства . Пиша го от личен опит през 1990 - 1993 бях шофьор на суровото мляко в Сердика София и обикалях къквото е останало по България . В Локорско беше една от най модерните кравеферми в България с американска техника в Съединение пловдивско беше с ГФРейска от една дата спряха и отидоха на скрап. Накрая стигнахме да караме за София мляко от Русе ; Белене и Бургас . ТКЗСтата се ликвидираха буквално за един ден в цели области . Това недоносче кооперацийте реално поеха няма и 20 - 30 % от обработваемите преди това площи . То и нямаше начин да е друго след като първо се унищожиха напоителните системи . За популацията на дивеча това беше много по страшно от всички ловджии и бракониери взети заедно за 1000 години напред защото миграционните им потоци не могат да се променят за година две .
    Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
      Имаше ама друг път . В периода 1990 - 1995 се съсипваше най силно . Буквално от веднъж изчезнаха огромни стопанства . Пиша го от личен опит през 1990 - 1993 бях шофьор на суровото мляко в Сердика София и обикалях къквото е останало по България . В Локорско беше една от най модерните кравеферми в България с американска техника в Съединение пловдивско беше с ГФРейска от една дата спряха и отидоха на скрап. Накрая стигнахме да караме за София мляко от Русе ; Белене и Бургас . ТКЗСтата се ликвидираха буквално за един ден в цели области . Това недоносче кооперацийте реално поеха няма и 20 - 30 % от обработваемите преди това площи . То и нямаше начин да е друго след като първо се унищожиха напоителните системи . За популацията на дивеча това беше много по страшно от всички ловджии и бракониери взети заедно за 1000 години напред защото миграционните им потоци не могат да се променят за година две .
      В тоя период отсъствах от България и не мога да кажа какво е било. Но нали ставаше дума за наблюдения в 30 годишна последователност? А и още, през 1996 бизнесът ми беше свързан с зърно и съм обиколил доста кооперации в почти цяла Североизточна България. Повечето от тях бяха почнали да се съвземат и с всяка следваща година обработваха нови, и нови площи. Случвало се е да попадна в села, чийто кооперации обработваха по 16-18 000 декара. Така че имаше достатъчно храна за птици и животни.

Коментар

В добруджанския регион може все пак там условията са почти идеални огромни масиви в които техниката е максимално рентабилна . Ела да видиш къкво е положението около Враца ; Монтана ; Лом около Трън и Радомир не съм ходил скоро по родопите но чувам че и там е същото . Сади се няма и 10% от това което е било преди 22 години . По моя край (врачанско) всичко на границата с балкана се садеше сега има само бурени. ТКЗСто в моето село го ликвидираха още през 1991 година и от тогава всичко пустее .

Коментар

В добруджанския регион може все пак там условията са почти идеални огромни масиви в които техниката е максимално рентабилна . Ела да видиш къкво е положението около Враца ; Монтана ; Лом около Трън и Радомир не съм ходил скоро по родопите но чувам че и там е същото . Сади се няма и 10% от това което е било преди 22 години . По моя край (врачанско) всичко на границата с балкана се садеше сега има само бурени. ТКЗСто в моето село го ликвидираха още през 1991 година и от тогава всичко пустее .
          Нямах предвид Добруджа, макар и там да съм ходил да купувам. Имах предвид Търновско, Русенско, Търговищко, чат-пат Плевен и околия, и към Разград. Една от кооперациите, които ми се е запазила в паметта с големите си площи беше в едно село между Павликени и Левски, но не помня кое точно. Друга подобна беше тая в Бистренци и/или съседното село посока Русе. Както и да е. Много се отклонихме.

Коментар

Не знам кога за последно си ходил в изброените райони , ама един съвет от мен : Разходи се сега ! Тия приказки дето ги говориш бяха , ама през `90-те . От няколко години земята масово се изкупува от крупните играчи и в момента като гледам - почти няма необработено място . Не визирам заменките на "20 декара във Видинско " за 1 мижав декар по плажовете на Черноморието , а за реална обработка .
            А понеже в Ломско ходя на лов - бъка от пъдпъдъци ! Няма да казвам нищо повече , да не се възмути джи пи ес-а от "убийците" .
            Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
              Не знам кога за последно си ходил в изброените райони , ама един съвет от мен : Разходи се сега ! Тия приказки дето ги говориш бяха , ама през `90-те . От няколко години земята масово се изкупува от крупните играчи и в момента като гледам - почти няма необработено място . Не визирам заменките на "20 декара във Видинско " за 1 мижав декар по плажовете на Черноморието , а за реална обработка .
              А понеже в Ломско ходя на лов - бъка от пъдпъдъци ! Няма да казвам нищо повече , да не се възмути джи пи ес-а от "убийците" .
              От 2-3 години не съм ходил към Лом но дано нещата да се променят към хубаво . От Враца надолу особено към Роман нещата още са трагични . Тия "голямите" купуваха на безценица заради Сапард ама и там им спряха кранчето та сега никой не купува и на безценица в тия райони . Аз също имам за продаване ама нещо няма клиенти или се явяват едни за по стотина лева на декар .

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
              X