Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Одобрявате ли карането на МПС-та в Националните Паркове

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Re: Одобрявате ли карането на МПС-та в Националните Паркове

Първоначално публикуван от jimmy Преглед на мнение
    Докато си разглеждах профила забелязах, че съм отнесъл негативни оценки заради мои изказвания по адрес на моторните шейни, които са налазили Рила .Много ми стана смешно обяснението за рейтинга: "Мразим скиорите", но и все пак се замисих.

Та да ви попитам аз сега, одобрявате ли навлизането на МПС-та - джипове, моторни шейни, мотори и атв-та в границите на родните Национални Паркове без съответното разрешение или не?!? Независимо дали става дума за движение по съществуващи черни пътища (които са изградени с други цели), достигане на хижи или просто забавление. Изключвам спасителни акции,други извънредни ситуации или превозните средства, които обслужват туристически и други обекти.

Аз неодобрявам, защото смятам, че така се застрашава местната флора и фауна, хората пребиваващи в парка - скиори, туристи, деца и т.н., замърсява се въздуха, вдига се шум и се разваля гледката.

Конкретен повод за недоволстовото ми е издевателството в района на Рилските Езера, където през деня шума и миризмата от шейните са зверски, туристи и скиори ходят като пеленгатори и чакат да дойде от някъде удара, езерото Бъбрека е превърнато в писта, а Окото е станало място за избиване на комплекси. В гората са се появили табели, "Алея само за движение на моторни шейни и четириколки". Управата на парка, абсурдно си затваря очите, като в същото време води дела и глобява скиори карали на 100метра извън пистите.

Докато, недоволствам почвам да осъзнвам, че отстрани погледнато нашите джипки, правят долу горе същите поразии. И за да не изляза света вода не напита, съвсем честно си признавам, че съм се качвал на Езерата, Мальовица, х.Мусала и т.н. и т.н с джип безброй пъти, но смятам това да се промени.

Същото така съм адски против, концепцията на някой от местните индивиди, че Рила и Пирин са собственост на Дупничани, Самоковлии и Банскалии. Все си мисля, че са на всички Българи.
    Там където е забранено за коли се слагат бариери,надписи,заграждения и други подобни и дори охрана която да контролира преминаването.А всичко което не е забранено е разрешено.Да говорим че колите замърсяват флората и фауната и вдигат шум не съм никак съгласен-защото много неща вдигат шум и ми пречат ама не мога да ги спра и променя.Природата се замърсява основно от заводи и предприятия които си хвърлят отпадъците и боклука където им падне.Та аз мисля че ако има постове и не пускат превозни средства-няма да се кара там-но ако никой не контролира това защо да не се кара?Не виждам нищо лошо в това да се кача с джипа някъде в планината щом мога.Всеки човек няма само онези права които си отнеме сам.

Коментар

Първоначално публикуван от hf hpe Преглед на мнение
      това за, че посетителите на офроуд форума не оставят боклуци
      не е точно така

на разходката която беше организирна от ЛР и УАЗ клуба
      имаше хора които си хвърляха фасове по земята

на срещата в гниляне положението беше трагично
      Едва ли всички който присъстваха на Гниляне бяха от форума и са си
      оставили отпадъците след себе си зависи от възпитанието на всеки без значение кой какъв е Аз лично където и да съм бил си прибирам всички отпадъци в колата.Трябват си първите 7 годинки

Коментар

Първоначално публикуван от TRAPERA Преглед на мнение
        Там където е забранено за коли се слагат бариери,надписи,заграждения и други подобни и дори охрана която да контролира преминаването.А всичко което не е забранено е разрешено.Да говорим че колите замърсяват флората и фауната и вдигат шум не съм никак съгласен-защото много неща вдигат шум и ми пречат ама не мога да ги спра и променя.Природата се замърсява основно от заводи и предприятия които си хвърлят отпадъците и боклука където им падне.Та аз мисля че ако има постове и не пускат превозни средства-няма да се кара там-но ако никой не контролира това защо да не се кара?Не виждам нищо лошо в това да се кача с джипа някъде в планината щом мога.Всеки човек няма само онези права които си отнеме сам.
        Ааа говорим за Национален Парк, то иначе е какво има да се чудим. И закон си има и наредба си има, и табела си има, някъде и бариери има. Даже и горски има, ама той вижда зор явно.

Коментар

jimmy,
          Аз само мога да кажа за себеси, карал съм и в паркове (не съм сигурен защото никога не съм пресичал табела с забрана за коли!!!), но гледам зелените полета на картата на Събин, но в "зеленото" карам само по добре очертани пътища! И не навлизам в парка.
          Най-добре е да дам пример:
          -Карал съм до Новата хижа на 7те езера по пътя на транспортните УАЗ-ки, НО НЕ по нататък!
          -Избягвам всячески да карам на места където има много Туристи - Сигурен съм че не им е приятно!

Та така за сега няма Ясни правила и всичко е въпрос на самодисциплина и етика, все пак сме хора.

П.С. Ако в "Натура2000" Парковете драматично се разширят и Твърдо се забрани навлизането в техните територии, то със сигурност ще трябва да продаваме "Джипките" защото макар и предизвикателство карането по околовръстното не изисква 33", 2.5" ....

Коментар

И аз гласувах против и подкрепям колегата който е направил анкетата. Мисля че трябва да се забрани движението на всички споменати превозни средства без изключение. А колкото до замърсяването на природата, няма значение с какво си стигнал а какво имаш в главата. Да пазим родината чиста.

Поздрави

Коментар

До: Одобрявате ли карането на МПС-та в Националните Паркове

За забрана трудно може да се говори - нека намерим начин да помагаме на хората в парковете да поддържат природата и гората. В парковете нямат нито достатъчно хора, нито ресурси да опазят....

Ние имаме много възможности, нека да ги предложим!

Кодекса е важно да бъде написан - когато го четат, хората ще се замислят!

Ето пример: Пушачите (не че ги харесвам) не могат да се въздържат от пушене в гората. И хвърлят (дано е несъзнателно) фасовете където им падне...
              Мой дългогодишен приятел намери следното решение - джобен пепелник с капаче, винаги му е в джоба, и е свикнал винаги да тръска и гаси в него! Дори в града и вкъщи!

Та предлагам всички дето пушат да си намерят такова и да свикнат да си гасят цигарите в него. Така и гората няма да се пали след разходките!
              Show must go on!
              LZ1VES

Коментар

Аз не одобрявам всякакви безусловни забрани. Затова и съм гласувал за каране по определени пътища и при определени условия.

Тоталната забрана няма да донесе нищо добро на планината. Дано не стигнем дотам. Така ще погубим богатството което имаме. За да го опазим и за в бъдеще ще трябват усилията на всички. И на моторизирани и на туристи.
                Климата се променя. България върви към субтропичен климат. Без общите ни усилия с горите ни ще стане това което стана в Гърция и което става в Италия и Испания... Там нали са забранили движението на 4х4 в горите...? Е и какъв е резултата?

Имаме шанс да покажем че точно тук в България сме способни да направим това което никъде другаде не са направили... Нека се опитаме да обединим усилията си за да спасим и запазим горите.
                VPetrov.photography

Коментар

Ще ви пусна тези дни едно филмче от Рилските Езера.

За един лифт са направили 10 просеки в гората. Режат, качват се с камионите, става кално и изровено - айде нова просека.

По туристическата пътека неможе да се ходи. Два багера дълбаят огромни дупки - айде това добре правят лифт хората.
                  Долу по пътя другите багерите дълбаят и свалят камъни и дървета върху колите на туристите.

Пред хижата имаше 15 (точно ги преброих) УАЗки на местните селяндури, които гледат да изкарат по някой лев возейки туристи на гърба на всички ни - щото Рила не е на Дупничани си мисля. Отделно другите джипки, мотори и т.н. на дупетата плюс един двама от форума. Общо 20-25 автомобила автопарк.

Е до кога така?!? Ако ще се прави нещо трябва да е скоро, защото тоталната забрана чука на вратата, колко и да им се струва невъзможно на селяците и другите заблудени.

П.С. На всичкото отгоре на слизане един трабант се опита да ме удари челно, защото и той - пияницата беше решил, че планината и пътя са негови. Само късмета го спаси, а "разцепването" на трабанта, което се получи причини само малка драскотина върху страничната степнка/ролбар на Патриота.

Коментар

Аз още по-малко одобрявам това което си видял. И ако ще е така наистина по-добре всичко да забранят... Но все си мисля че може и разума да надделее... Надявам се поне!
                    VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от jimmy Преглед на мнение
                      За един лифт са направили 10 просеки в гората. Режат, качват се с камионите, става кално и изровено - айде нова просека.
                      Подкрепям мнението ти напълно.
                      НО Скоро четох в интернет ,че една от основните причини за невъзможността пожарите да бъдат изгасени бързо в България ,е именно липсата на ЕСТЕСТВЕНИ просеки и гъстотата на горите.Да не ме разберете неправилно ,че съм подръжник на багерите които правят тези просеки ,но такива са фактите от страна на пожарната безопасност.В Турция ,Италия и Испания ,където съществуват такива просеки ,възможността за по бързо потушаване на пожара са по -големи.
                      B+

Коментар

Да, просеките помагат на горските масиви спор няма.

Незнам обаче дали трябва да се правят в Националните паркове. А и като се замислиш в Рила/Пирин в границите на парка, за последните години е имало 1-2 пожара и гората си се възстановява сама, ако не и пречиш. В Калифорния, в планината Сиера Невада, където живеех - ставаха чудовищни пожари. Немогат да се сравняват с нашите по никакъв начин. Но просеки се правеха само в краен случай и гората пак оцеляваше. Още повече тези пожари ги е имало и преди човека изобщо да се появи....

Тука за друго говорим - в квадрата х.Пионерска-х.Рилски Езера-х.Скакавица-Зелени Преслап към момента има над 10-12 просеки.

Коментар

До: Re: Одобрявате ли карането на МПС-та в Националните Паркове

Първоначално публикуван от Pavel Dimitrov Преглед на мнение
                          И аз гласувах против и подкрепям колегата който е направил анкетата. Мисля че трябва да се забрани движението на всички споменати превозни средства без изключение. А колкото до замърсяването на природата, няма значение с какво си стигнал а какво имаш в главата. Да пазим родината чиста.

Поздрави
                          Аз гласувах за стриктно регламентирани правила за достъп. Не съм съгласен с Павел, ако достъпа беше напълно и едностранно забранен, заслон Кобилино бранище, вместо да бъде ремонтиран и почистен, щеще да се срути и някои "еколози" щяха да тръбят как никой не се грижи за подслона в планината, колко тревожно било положението, какво безхаберие царяло в Парка и т.н. и т.н. ... А тия хора в тоя участък на парка имат 1 джип и 1 мотор и с тях трябва да контролират и да се грижат за всичко в район с размера на София. И повярвайте ми, правят всичко по силите си. Ей затова ние им помагаме и когато се наложи, с официално разрешение, отново ще влизаме заедно с тях в парка.
                          Миналата година свалихме 30 чувала с боклук от Пирин, и то от района на хижи, които имат домакини и ужким редовно се почистват. И сега , по пътя за Кобилино бранище срешнахме "еколози", които първо взеха да ни критикуват, после като разбраха какво ще правим, им стана много приятно, но отклониха нашата покана да се включат в ремонта и чистенето. Нека като някой "еколог" стигне Кобилино бранище, да погледне какво сме свършили и да си зададе въпроса какво той е свършил, освен да приказва.
                          LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
                          www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Аз съм твърдо за идеята да има контролиран достъп до планината. Когато си моторизирам можеш да свършиш работа и то не малко. А забавалението си е гарантирано в планината. Най-искренно се надявам да можем да взаимодействаме с Парковете!
                            Subaru Forester 2.0 S Turbo + Autohome Columbus = 4x4 Light Fast Camper
                            Drag Grand Canyon Daily
                            Faction Prodigy + Secura Fix + G3 Alpinist
                            LZ1JYM

Коментар

И кво стана сега? Планината е забранена за всички, освен за кулокранове, бетоновози, мерцедеси и тонирани голфове?
                              Суперборовец? Суперпаничище? Суперпампорово?
                              Суперклизма, камаради, обикновенна суперклизма.
                              Хе.
                              Ха познайте що така ИМЕНИЕ с двуетажна къща като от филмите за богати в австрийските Алпи вече е по-евтино от двустаен в София.

Коментар

Проблемът въобще не е в МПС-тата , а в безсъвестните хора. Това лято ние(унищожителите на природата) събирахме на няколко пъти боклука на екологичните пеши туристи.Билото на Ст.Планина е осеяно с бутилки от мин.вода и разни опаковки ,които след изконсумирването са захвърляни където им падне , за да не ги носят.Направихме и снимки , как месното(праведното) население ,,опазва'' гората с брадви , мот. триони и как приказни места са превърнати в бунища.Разделението на еко (пешаци) туристи и на тези с МПС-та е най-малкото расиско.Разликата е в хората , а не в начина по който се радват на природата.
                                PATROL 2.8TD КЪСА БАЗА -МАЛКО ПИПНАТ
                                КТМ 990 ADVENTURE , SUZUKI DRZ400-E,YAMAHAYZ250F
                                0899187766

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X