Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Одобрявате ли карането на МПС-та в Националните Паркове

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Одобрявате ли карането на МПС-та в Националните Паркове

Докато си разглеждах профила забелязах, че съм отнесъл негативни оценки заради мои изказвания по адрес на моторните шейни, които са налазили Рила .Много ми стана смешно обяснението за рейтинга: "Мразим скиорите", но и все пак се замисих.

Та да ви попитам аз сега, одобрявате ли навлизането на МПС-та - джипове, моторни шейни, мотори и атв-та в границите на родните Национални Паркове без съответното разрешение или не?!? Независимо дали става дума за движение по съществуващи черни пътища (които са изградени с други цели), достигане на хижи или просто забавление. Изключвам спасителни акции,други извънредни ситуации или превозните средства, които обслужват туристически и други обекти.

Аз неодобрявам, защото смятам, че така се застрашава местната флора и фауна, хората пребиваващи в парка - скиори, туристи, деца и т.н., замърсява се въздуха, вдига се шум и се разваля гледката.

Конкретен повод за недоволстовото ми е издевателството в района на Рилските Езера, където през деня шума и миризмата от шейните са зверски, туристи и скиори ходят като пеленгатори и чакат да дойде от някъде удара, езерото Бъбрека е превърнато в писта, а Окото е станало място за избиване на комплекси. В гората са се появили табели, "Алея само за движение на моторни шейни и четириколки". Управата на парка, абсурдно си затваря очите, като в същото време води дела и глобява скиори карали на 100метра извън пистите.

Докато, недоволствам почвам да осъзнвам, че отстрани погледнато нашите джипки, правят долу горе същите поразии. И за да не изляза света вода не напита, съвсем честно си признавам, че съм се качвал на Езерата, Мальовица, х.Мусала и т.н. и т.н с джип безброй пъти, но смятам това да се промени.

Същото така съм адски против, концепцията на някой от местните индивиди, че Рила и Пирин са собственост на Дупничани, Самоковлии и Банскалии. Все си мисля, че са на всички Българи.
    176
    Одобрявам!
    11.93%
    21
    Не одобрявам!
    23.86%
    42
    Безразлично ми е.
    0.57%
    1
    Одобрявам само по определени пътища и при определени условия!
    63.64%
    112

Re: Одобрявате ли карането на МПС-та в Националните Паркове

Аз те напълно. За съжаление ако се кара безконтролно се вреди и то сериозно. Много пъти съм забелязвал как като не може да се премине от едно място веднага се прави обходен маршрут и така планината се нарязва от всякакви коловози.

Но аз смятам че трябва да има възможност за тези които наистина са доказали че са в състояние да контролират себе си и автомобила си да карат при изпълнение на конкретни условия.

Ние вече работим по една програма която ще помогне много на парковете от една страна и от друга ще ни даде възможност да караме там... Във всичко трябва да се търси интереса на всички страни, планината не е и не бива да е на никой конкретно...
    VPetrov.photography

Коментар

Гласувах против,но какви мотори ,моторни шейни и ативита,то в парковете се СТРОИ.А като се строи има и тежка техника-камиони ,фадроми,валяци.......
      B+

Коментар

То ако гледаме реално най-голямата заплаха за парковете са сечта, строителството и скиорите... Но си говорим само за джипките сега...
        VPetrov.photography

Коментар

Аз съм турист и алпинист, много по-отдавна от колкото съм шофьор, за офроуд да не говорим. Затова много добре разбирам проблема за който говориш. Смятам, че всеки в планината трябва да се държи разумно и културно, без да пречи на останалите, но това не значи, че там трябва да е категорично забранено развиването на нови дейности, като офроуда например. От една страна, автомобилите биха могли сериозно да застрашат околната среда, и затова към тях трябва да се отнасяме много критично в дивата природа. От друга страна, изстъпления като в някои европейски държави, където просто нямаш право да слезеш от асвалта, освен на специален полигон според мен са прекалени. Ако организации като OFFRoad-Bulgaria.com работят активно за насаждането на култура в практикувашите офроуд, то джиповете в планината може на само да не пречат на околната среда и туристите, ами и да бъдат полезни (като изнасят боклук от хижите, напр.). Все пак огромни части от Витоша, Рила, Пирин, Родопите, Стара планина (особено централна), Странджа и други планини са национални паркове, и ако категорично не искаш да престъпвш границите им на колела ще е много трудно да си направиш хубав и дълъг маршрут в България.
          По тези причини аз гледам да спазвам някои неформални правила.
          1. Да не се кара в почивни и празнични дни в посещавани туристически райони! Всеки може да направи този компромис, и ако го правим редовно ще отложим задълго възбраната над този спорт....
          2. Да не се оставят никакви боклуцо извън колата.
          3. Да се кара по черните пътища, а не по зелените поляни.
          4. Да не се разрушава излишно околната среда (сечене на дървета най вече)
          5. Да се внимава с полевите ремонти (изтичане на течности от автомобила)
          Сигурно може да се направи един етичен кодекс на практикуващите моторни спортове в дивата природа, защо администратоирите на форума не помислят по въпроса....
          Technical Rescue Direct - life lies in courage
          http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
            То ако гледаме реално най-голямата заплаха за парковете са сечта, строителството и скиорите... ..
            С това не съм съгласен. Парв си, сечта за писти натанява природата. Но направи сравнение между добре поддържан ски курорт (в цивилизования свят, не тук) и не по-малко красив район в който поминакът не е туризъм а дърводобив или рудодобив. Хората в тези райони все с нещо трябва да си изкарват хляба, и еколози, които искат да не се строят ски писти значи просто не са виждали алтернативите отблизо...

Коментар

Сигурно може да се направи един етичен кодекс на практикуващите моторни спортове в дивата природа, защо администратоирите на форума не помислят по въпроса....
              Вече има обявена програма за екологична сертификация. Всички клубове които са членове на Асоциацията за Офроуд (клуб УАЗ, Лендровер и МСС) ще предложат на членовете си участие в тази програма. Всеки природен парк в България поотделно ще осигури лектори и специално подготвена двудневна програма за обучение. След успешна сертификация на един човек то той ще има право да участва в официално одобрени от ръководството на парка мероприятия които освен карането ще включват и помощ за парка и неговото поддържане... Тъй че ние не само мислим но и работим интензивно по въпроса...
              VPetrov.photography

Коментар

Гласувах "не одобрявам", защото няма средни положения на отговорите, а всъщност не виждам нищо лошо в това да се качиш с джипка до езерата, по така или иначе съществуващ път и да си направиш пикник там, но да газиш из езерата, или да оставиш след себе си /съвместно с приятели/ нещо като танков полигон е недопустимо. След като няма ясни правила и още повече воля за ефективен контрол: по добре да има ограничения!
                Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Браво, това е сериознас работа, която рано или късно някой трябва да свърши. Но аз като чуя за "сертификация" се сещам за бумажтини, лъгане на одитори (ей в това ми се наложи цар да стана ), такси (че подкуп е кофти дума) и ей такива разни приятни неща. А аз имах предвид, просто един списък с правила, който да е достъпен за всеки, и всеки който ги наруши да знае пред себе си, че не постъпва мъжки....

Коментар

Правилно, добавил съм нов избор в анкетата!
                    VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от icerunner Преглед на мнение
                      Браво, това е сериознас работа, която рано или късно някой трябва да свърши. Но аз като чуя за "сертификация" се сещам за бумажтини, лъгане на одитори (ей в това ми се наложи цар да стана ), такси (че подкуп е кофти дума) и ей такива разни приятни неща. А аз имах предвид, просто един списък с правила, който да е достъпен за всеки, и всеки който ги наруши да знае пред себе си, че не постъпва мъжки....
                      Това със знаенето пред себе си и мъжките постъпки важат само за МЪЖЕТЕ... А те понеже са малцинство...се налагат други форми за контрол... Иначе и аз съм съгласен че най-доброто е самоконтрола но за съжаление не работи... За бумащината си прав, този проект е вече на 5 месеца докато се уточни кой и какво. Освен това всяка лекция ще от страна на парковете ще бъде платена...
                      VPetrov.photography

Коментар

Виждам че колегата jimmi е отдавна регистриран тук, но не е чел
                        явно където трябва.Имаше есента поход на LR Entusiast в Пирин
                        точно с цел почистване на райони недостъпни/забранени/ за
                        автомобили.Няма да изпадам в подробности колко чувала с
                        боклуци свалихме,но те не бяха оставени от хора с автомобили.
                        Където и да ходим винаги си прибираме боклука пък даже и не
                        режем от гората за барбекюто,носим си въглища.На много места
                        където сме били като си тръгваме чистим и на тези които са били
                        там преди нас.Нека не изпадаме в крайности.
                        Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
                        Селска фурна аспух нема. Пак същият.
                        В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

derhunter, чел съм за похода разбира се

Аз нито критикувам, нито съветвам, нито предлагам нещо, просто си разсъждам по темата и ми е интересно, другите какво мислят.

Конкретния повод да се замисля, са тия юнаци с шейните, вече го написах, а и повечето хора, които чух да недоволстват казваха - "зимата с шейните, лятото с джиповете". Аз немисля, че е точно така, (имайки предвид форумците), но явно на хората им прави впечатление.

Коментар

това за, че посетителите на офроуд форума не оставят боклуци
                            не е точно така

на разходката която беше организирна от ЛР и УАЗ клуба
                            имаше хора които си хвърляха фасове по земята

на срещата в гниляне положението беше трагично
                            LR RR Classic VM2.5

Коментар

С Какво е богата България?

Хора - една част / и свестни и калпави / замина за чужбина,
                              Урбанизацията, общия пазар и др. такива / Стефан не в един пост е описал нещата / накараха хората да се свиват в собствената си черупка.

Т.е да е богата на люде България - не.

Природни богатства - нефт,природен газ,въглища и др. -
                              тук таме.

Остана едно - Природата - е и ако и на нея и светим маслото
                              то нищо няма да остане.

Така,че аз подкрепям Jimmi
                              only 4 x 4,sim AWD

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X