Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Правописът и Форумa

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Правописът и Форумът

Кольо, нечленуваният подлог не е техническа грешка.

Коментар

Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer Преглед на мнение
      Кольо, нечленуваният подлог не е техническа грешка.
      Добре,бе, добре. Засрамих се. Вече няма да се хваля.
      Ама все пак:-))))))
      Има ли желание-има и начин!

Коментар

Все пак, критерият в правописа вече е толкова занижен, че няколкото ти грешки направо са за пренебрегване на фона на средното ниво.

Коментар

Аз пък на фона на тази дискусия държа да отбележа че нашият портал определено довежда до подобряване на правописа и изказа на пишещите в него. Което от друга страна говори за сравнително високо средно ниво. Като пример вижте на доста хора едни от първите им мнения и ги сравнете с последните... тенденцията е очевидна... Което ме радва!
          VPetrov.photography

Коментар

Аз пък държа да отбележа, че вече поне в няколко теми е дискутирано това кой колко правилно пише - даже големи спорове се вихреха между Венци и Обера, че и не само те...
            Дали не е време за обединяване на темите/постовете?

Коментар

Щом в момента се пише само в една тема няма проблем. Тъпото е когато за едно нещо се говори в няколко едновремено. Дори големите теми от по много страници е хубаво да се избягват. В някои форуми има практиката когато една тема стане по-дългичка да се отваря нова с линк към старата, която се заключва.
              Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Тедо /LJ73/ Преглед на мнение

според мен грешките са 2 вида:
                - от незнание: "блукаж"
                - от невнимание: "тамата"
                Трети вид - от бързане. Не че това е оправдание, но си има хора, които по темперамент са по-припряни (Ха сега! Припряни или припрЕни). Други пък са по-склонни да внимават и педантично да си прегледат написаното.

Четвърти вид - умишлени грешки, майтап да става. Не мога да повярвам, че някой пише "биндзин" сериозно, с убеждение, че така си се пише.

Самият аз съм от онези, които смятат правописа за много важна част от индивидуалната и общностната култура, маниакално се стремя да го спазвам, и се дразня от грешки, където и да ги видя.

Това, че към този момент 36% от колегите смятат, че са си подобрили тук правописа, е още един съществен плюс на хубавия форум.

Поздрави!
                Искам България чиста!

Коментар

Е, умишлените грешки обикновено си личат и са добър начин да изразиш писмено ироничен тон
                  Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Spas55 Преглед на мнение
                    Трети вид - от бързане. Не че това е оправдание, но си има хора, които по темперамент са по-припряни (Ха сега! Припряни или припрЕни). Други пък са по-склонни да внимават и педантично да си прегледат написаното.

Четвърти вид - умишлени грешки, майтап да става. Не мога да повярвам, че някой пише "биндзин" сериозно, с убеждение, че така си се пише.

Самият аз съм от онези, които смятат правописа за много важна част от индивидуалната и общностната култура, маниакално се стремя да го спазвам, и се дразня от грешки, където и да ги видя.

Това, че към този момент 36% от колегите смятат, че са си подобрили тук правописа, е още един съществен плюс на хубавия форум.

Поздрави!
                    Прав си.
                    Сигурно има и други типове грешки.
                    Пък за педантичното проверяване - няма нужда да се губи време за четене отново. Има си софтуери, които са много добри при проверките и на правописа и на граматиката в нашия език. Но няма да казвам имена, че да не е реклама.

Коментар

Първоначално публикуван от Tiger Преглед на мнение
                      Има си софтуери, които са много добри при проверките и на правописа и на граматиката в нашия език. Но няма да казвам имена, че да не е реклама.
                      Не мисля, че ще се изтълкува като реклама, затова май е по-добре да напишеш кои са тези програмки, за мен ще са полезни, а предполагам и за други хора, все пак важното е да се стремим да използваме правилно книжовния български език, така че давай ги
                      LZ1PER

Коментар

Първоначално публикуван от alex_markov Преглед на мнение
                        Прочетете следващият текс без забавяне и без да се замисляте:

Зантее ли че кгоато чтеете нисапаното, вжано е пръвтаа и поледсанта бквуа от дмаута да бдаът на мсятото си.
                        Мжетое да рзбъракате мстеата на оастнаилте бвуки и все пак нпиасатноо ще прдъолажва да се чтее с лкоета.
                        Твоа ивда да пкаоже че вскичтоо твоа вемре котео сте попрлеили в уилчище е нпразано,
                        доасттънчо е блио да ви начуат да слгатае на мстяото им бутквие от наалчото и каря на вяска дмуа кяото пиеште...
                        Интресното е, че поне при мен и на чужди езици се получава същото:

Aoccdrnig to a rscheearch at an Elingsh uinervtisy, it deosn't mttaer in waht oredr the ltteers in a wrod are, the olny iprmoetnt tihng is taht frist and lsat ltteer is at the rghit pclae. The rset can be a toatl mses and you can sitll raed it wouthit porbelm. Tihs is bcuseae we do not raed ervey lteter by itslef but the wrod as a wlohe.
                        “When you see the tree you’re about to hit it’s called understeer. When you can only hear and feel it it’s oversteer.”
                        Walter Rohrl
                        GSM: нула, три осмици, две двойки, девет, пет, девет, две.

Коментар

Първоначално публикуван от peppy Преглед на мнение
                          Не мисля, че ще се изтълкува като реклама, затова май е по-добре да напишеш кои са тези програмки, за мен ще са полезни, а предполагам и за други хора, все пак важното е да се стремим да използваме правилно книжовния български език, така че давай ги
                          Ползвам Кирила Корект - работи за word, outlook и т.н. MS-бози. Обаче ми е напълно достатъчно, като всеки ден я ползвам, да си коригирам и следя уменията по правилно писане...
                          Два файла са: CyrillaCorrectHU.exe и CyrillizationHU.exe

Имат си лиценз, затова не мога да ги сложа тук.

Коментар

Първоначално публикуван от Spas55 Преглед на мнение

И аз съм на този принцип. Даже като видя, че не съм сложил интервал се връщам да го поправя, въпреки, че това спада към техническите грешки. А ако знаехте колко пъти поправях това писание... Когато пиша на ръка защо ли не ми се налага?...
                            Има ли желание-има и начин!

Коментар

Гласувах във форума, че не съм си променил правописа. Правят ми впечатление доста неща, защото аз се потрудих и прочетох всичко написано от вас до тук. Наистина грешките биват два вида: от незнание и от бързане. За мен е лесно да ги разгранича. Виждам, че има участници, които си мислят, че пишат правилно, но и те бъркат. Единствено не намерих грешки на Volk. Всички други за съжаление бъркат. Наистина по правописа и по начина на изразяване мислите чрез писане се преценява интелектът на човека. Най лесно се преценява по употребата на пълния член в българския език и по употребата на запетайките. Разбира се можем да се успокоим защото винаги има и по зле от нас. Примери много. Надежда Михайлова - бивш министър на външните работи на РБългария:"да хода","да права", "да се израза" и т.н. Тя не може да произнесе буквата "я" в края на думите. Или кметът на столицата - град София - г-н Бойко Борисов:"ще ходиме", "ще правиме", "ще работиме" вместо: "ще ходим", "ще правим", "ще работим". Това е така нареченото "мекане" характерно за шоплука и Западна България. Давам пример с хора, които заемат отговорни постове и цялата нация ги гледа и слуша. Ами да вземем вестниците. Много често се среща двойна употреба на пълния член. Например:"хубавата татковината". Ами надписите в чейнчбюрата:"Без комисионна". Да не говорим за масовото непознаване на думата "ефир". Както знаете има доста букви, които сме възприели от гръцката азбука. Подчертавам: от новогръцкия език. Така е с буквата "тита". На старогръцки тя се е казвала "фита". Оттам идва голямата разлика в доста думи между българският и руският език защото те/русите/ не възприемат нищо ново в езика си както е в случая с новогръцкия. Те казват:Афанасий, Мефодий, Фьодор и т.н. Ние казваме: Атанас, Методи, Тодор. Е, сега схванахте ли как е правилното название на думата "ефир". Етер разбира се. Но да не се отклонявам от темата на анкетата. Цял живот съм се старал да пиша правилно и да умея ясно да изразявам мислите си пишейки. Мога само да ви кажа, че това се постига с много практика/писане/ и мислене. Щастлив съм с факта, че по мое време все още се пишеха писма. Когато бях в казармата на една моя приятелка и написах над 500 писма. После като почнах работа-тя беше свързана с това, че имаше много водене на служебна кореспонденция. Пишеш, ходиш при Ръководителя да види правилно ли са поместени мислите. Той те поправя тук таме. Връщаш се и коригирваш. Пишеш наново. Отново отиваш при него и показваш. Одобрява. Чак тогава пускаш писмото. Оттогава имам създаден навик: винаги си проверявам като напиша нещо. Не искам ни най-малко да се изтъквам пред вас. Просто се старая да бъда добър в този "коридор". Винаги се възхищавам от редица писатели - как невероятно съумяват да подредят мислите си и да ги представят на хората... Словото е велико нещо! Затова винаги книгата е най-хубавият източник. Колко филми сме гледали и винаги казваме:"Да ама книгата е по-хубава!". Така е защото четейки, човек дава най-пълен простор на асоциативното си мислене. Докато киното го ограничава по тертипа на някой си кинорежисьор. Почти всеки ден гледам клипове във vbox и чета коментарите отдолу... Плачевна картинка! Повечето пишат на латиница. Пак правят страхотни грешки, които не могат да се оправдаят от разликата в азбуките. А това са нашите деца! Как се възпитават най лесно децата? С личен пример! Затова трябва да бъдем строги и критични към себе си и да пишем правилно и без грешки. Това е.
                              sigpicНЕ ТРУПАЙТЕ ПАРИ! ТЕ СА СРЕДСТВО ЗА ЖИВОТ! ПОЛЗУВАЙТЕ ГИ ВСЕКИ ДЕН!(Ванга)

Коментар

Аз определено си припомних много неща.Отдавна не бях ползвал толкова много кирилица.
                                Човек никога не знае: какво печели, когато губи и какво губи , когато печели.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X