Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Правописът и Форумa

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer
    Алекс, тук не си прав. ...
    Това е шега но добре илюстрира Необятните възможности на човешкият мозък да отсява плявата и да намира зрънцето нужна му информация - чете се нали.
    Темата я пуснах защото ефекта (ако има такъв) на Форума върху писането (и замислянето) е изненадваш (основно поради факта че не това е основната цел на OffroadBulgaria.com)

Коментар

Това е ясно. Както е ясно, че можем да се разберем с мучене и жестове. Само, дето за мен анкетата ти е с уклон към личната културата на участниците, а не към разбирателството между народите.

Ако някой пропише по-грамотно или поне започне повече да се старае, няма да е защото не го разбират другите, ами защото може и да го досрамее, че подхожда мърляво към системата, наречена граматика. Често, който е мърляв в една област е такъв и в друга.

Не искам да звуча сериозно, обаче в случая така се получава. Може би основателно.

Коментар

Корените на правописа, както и на цялата култура са вече безвъзвратно изтръгнати от "вятъра на промяната", който се зароди из кючекийниците и "светските" партита на набедения хайлайф на Евгени Минчев, където за пример служат малограмотни и неграмотни "бизнесмени", маникенки и който за съжаление се тиражира по всички медии.
        На кой му пука за правописа с този GSM стил, който сега е на мода сред по-младите. Има много форуми в нета, където ако не пишеш така и ти се смеят малоумниците!
        Моето мнение е, че всеки трябва поне малко да влага старание. Разбира се, че не може всички да са на едно ниво и това не е срамно, но нека се стараем!
        Искам да поздравя В.Петров, който държи на най-необходимите неща и точно преценя кога да направи компромис! (пред "кога" да сложа ли запетая? )

Коментар

Мислех да напиша нещо от рода, че винаги съм се старал да пиша според правописа на българския език, но виждам че дискусията се е поизместила съвсем леко. Нищо.

Мненията които се публикуват в този, а и в други форуми са по-скоро разговори между съмишленици, отколкото литературни писания. Затова си позволявам от време на време да вкарвам думи които се чуват само в разговорната реч. Не мисля че това разваля правописа.

Това че някой не знае да пише правилно си е за негова сметка. Никой не би взел насериозно такъв човек.
          2010 CRF 250 R

Коментар

Подобрихте ли вашият правопис, откакто пишете тук?
            Мисля, че да

Аз не подобрих своя, но ми се струва, че доста хора започнаха да се стараят повече или има някои модератор/администратор, който пооправя най-трагичните (по отношение на правописа) постове...
            Предлагам да организираме поредица курсове, но не по оф-роуд, а по елементарен правопис. Първият от поредицата да бъде двудневен и на тема "Членуването в българския език". Два дена биха били достатъчни, което ще се провери през втория чрез диктовка! След това логично трябва да се отдели около месец за запетайките, защото май повечето хора са склонни или да прекаляват с тях, или напълно да ги игнорират - това се отнася и за члена...
            Който иска да поработим заедно върху въпросния член, да ми драсне ЛС. Я вижте бат Жоро Хаджиев как бързо го схвана
            А относно ЦИТАТ "Искам да поздравя В.Петров, който държи на най-необходимите неща и точно преценя кога да направи компромис! (пред "кога" да сложа ли запетая?" -
            Не слагай! Ето как научи и запетайките!
            [url=www.offroadbg.net][img]http://forum.offroad-bulgaria.com/signaturepics/sigpic12_1.gif[/img][/url]

Коментар

не мога да преценя. по принцип винаги съм се стараел да пиша правилно, а доколко съм успявал - не знам, преценете вие. пиша си обаче само с малки букви, щото ми е по лесно (знам, знам че се пише защото). благодарение на този форум обаче прописах на кирилица- с любезното съдействие на г-н. В.Петров( който ми изтри 2-3 теми, написани с 4,6 и подобни)

и макар форума да не е филологичен, смятам че е важно не само какво се пише, но и как
              Stop fawkin email me! I'm trying to drink....
              http://www.danasoft.com/sig/mitak.jpg
              http://www.youtube.com/watch?v=A53Mx...eature=related

Коментар

http://sperone.free.fr/images/extraz...hirthaxx0r.jpg

Коментар

Нищо не разбрах. Значи е наистина поучително)

Коментар

Простете моето невежество, но май не може да има два пълни члена в заглавието на темата т.е. трябва да бъде "Правописът и форума" или най-добре "Правописът във форума", добре ще е да започнем от заглавието, а убразованието си е добро нещо!

Коментар

Най-простото правило за откриване на подлога - ако можеш да замениш съществителното с лично местоимение, значи то извършва действието, следователно е подлог.

Правописът и форумът -> Той и той
                      Магазинът е отворен -> Той е отворен

А пък масовото мешане на възвратните глаголи е най-елементарното.

Закрива се Магазинът -> Закрива се той

http://www.uni-bonn.de/~manfear/lang_mistakes_bg.php

Стефане, аз пък го разчетох от воле. Ще взимам мерки (и теглилки).

Коментар

Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer
                        Най-простото правило за откриване на подлога - ако можеш да замениш съществителното с местоимение, значи то извършва действието, следователно е подлог.

Правописът и форумът -> Той и той
                        Магазинът е отворен -> Той е отворен

А пък масовото мешане на възвратните глаголи е най-елементарното.

Закрива се Магазинът -> Закрива се той
                        Знаеш ли, от теб май става политик!

Със сигурност остава впечатлението, че си наясно какво искаш да кажеш!

Коментар

"Правописа и форума" - това е най-правилното заглавие - добре, че имам четвъртокласник и майка му покрай домашните е в час!

Коментар

Чакайте, че само аз не съм се намесил!
                            Ако приемем, че заглавието е изречение, което има подлог, то ето какво пише в правописния речник на българския език (издание 1993 г.):

"Пълната форма се употребява, когато името е подлог или определение и сказуемно определение на подлога, т. е. когато съществителното име може да се замени с именителната форма на личните местоимения, ..."

В случая, както Obersturmbahnfuehrer написа, можем да заменим "правописът" с "той", както и "форумът" с "той" и излиза, че правилната форма е "Правописът и форумът".
                            Има и друг начин за озаглавяване на темата. Например "Форум и правопис". Тук, разбира се, се подразбира, че става дума за някакъв форум и някакъв правопис - било то български, английски, албански или китайски.

И така, когато говорим точно за този форум и точно за българския правопис се получава, че темата е озаглавена правилно. А и как по друг начин ще уточним за кой форум и кой правопис става дума?
                            ДНЕВНИКЪТ НА СТАС
                            СВЕТЪТ НА МАИТЕ. ГВАТЕМАЛА, БЕЛИЗ И ХОНДУРАС

Коментар

Темата е пределно ясна .
                              Я ги замени както предлагаш и ще се получи: ТОЙ/правописът/ иТОЙ/форумът/.
                              B+

Коментар

Волк, не обърквай четвъртокласника и майка му! (ударението е задължително заради заповедната форма, а не заради тона)

По въпроса за политиката и за изразяването може да ти е интересно да прочетеш това:
                                http://www.slovo.bg/showwork.php3?Au...=12955&Level=1

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X