Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Правописът и Форумa

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Правописът и Форумa

Първоначално публикуван от artefekt Преглед на мнение
    Дали не е търсене на допълнителен ефект?

Същото е и с "офца" или "оффсъ", в смисъл тъпа като овца...
    Тя, "офцата" така или иначе не разбира, останалите схващат дори смисъла на жаргона.

А жаргонът отдавна е част от речника ни и въобще не е признак на неграмотност, както и местните диалекти. Проблем е, когато речника е само и еднствено жаргон, или изцяло и единствено диалект. Ако се използват умерено и на място от интелигентни и грамотни хора, жаргонните изрази просто подсилват ефекта на казаното и разширяват възможностите за изразяване.
    Последно редактирано от cveta68; 29-08-10, 01:56.

Коментар

Само един ремонт: Не е "офсъ", а уфсъ. Нали идеята е всички букви да са грешни и пак да се разбира.
      Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнение
        Само един ремонт: Не е "офсъ", а уфсъ. Нали идеята е всички букви да са грешни и пак да се разбира.
        еее що правиш правописни грешки бре пиши се уфтсъ
        Око за око и светът ще ослепее

Коментар

Първоначално публикуван от gr_kanev Преглед на мнение
          Явно болестта не е разпространена само у нас - Рим посетил главный архитектор Формулы-1
          Кой кого е посетил ?
          Добре е първо да оправим нашите грешки, после на руснаците. То пък в цитираното изречение няма грешка! Нека обърнем словореда, което е предимство на руския и слабо разпространено в българския език: Главный архитектор посетил Рим. Ако някой иска Рим да посети архитекта, то тогава ще е Рим посетил главного архитектора.(Кого посетил?)

Що се отнася до анкетата, ми се струва че резултатът е в полза на подобреното писане! От две години следя отблизо темата и, божем,отговарям за безгрешното писане и напоследък май нямам работа. Даже при малките мотореткаджии е налице прогресът. И на че много са научили, а се стараят повече.

Приведените стихотворни примери на Марков и Тропчо, ширещи се сред училищата за слаборазвиващи се деца няма нищо общо с правописа, а с правоговора. И то измислен правоговор с нарочно сгъстени недоумия. За ефект.

А баналното уфсъ, овцъ (Вж.Цвета, Ицо, Божич) и прочее кавъри са много дъвкани и втръснали, са неуместни за нашия форум.Мухлясаха и пуснаха брада.

Цитатът за за бабите и ромите пък, е добра илюстрация на вестникарските напъни за оригиналност. Примерите са, за съжаление, много. Жалко, че не четат нашия форум.
          Последно редактирано от Симеон; 30-08-10, 16:19.

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
            ....Приведените ....
            Какви!?

Коментар

Първоначално публикуван от Ico_Ns Преглед на мнение
              Какви!?
              Ами... приведени. Не става дума за езиков или паричен прЕвод, а за прИвеждане на примери, доказателства и т.н. Само че, темата задълба в друг коловоз и започна да дублира "Българският език" на г-н Симеон. Аз я изкопах от небитието, само за да изконтрапунктирам (вчера много се изкефих на тази думичка в един журналистически бълвоч) стихчето на Алекс, ама не е трябвало да го правя.
              Последно редактирано от Тропчо; 30-08-10, 17:51. Причина: пунктоация
              Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

• От: До: Правописът и Форумът

Да де, аз знам значението, но не ми стана ясно по смисъла на употреба, та затова попитах и не желая това да се приема като закачка или какъвто и да е вид заяждане.

Коментар

• От: До: Правописът и Форумът

Не мога да не го споделя:

Гимназия
                  копието е от facebook
                  Най обичам да ми обясняват как няма да стане!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X