Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Под наем или на изплащане?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Под наем или на изплащане?

Първоначално публикуван от chris_vicom Преглед на мнение
    След още няколко години, ще се установи, че който е устискал с плащането на кредита постепенно е станал собственик на имот с европейски цени, а наемите също са стигнали европейски нива. И за да оборя тези, които ще излязат с тезата, че заплатите ни не са европейски ще им предложа да поразгледат цените на стоките за масова употреба и ги сравнят - особено по отношение критерия цена-качество - ще се окаже, че в много случаи въпреки ниските заплати сме задминали ценово европейците. Панелките ги слагам вън от класацията, въпреки, че ще се намери кой да им предложи пари заради локацията и после на мястото на старите клозети да построи нови съвременни сгради. А и когато наемите за стандартните и луксозните сгради си дойдат на мястото ще е пак съвсем нормално за вмирисаните панелки да се вземат по 250-300 евро наеми.
    Едва ли ще стане скоро.

Стоките са много по-лесни за експорт и картелиране, от там и европските им цени.

Когато има излишък на площи наемите пряко показват нивото на доходи/печалби.
    Последно редактирано от DBRS; 19-07-11, 13:06.
    байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
    Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
    Суперспам - спама на суперите

Коментар

След още няколко години, ще се установи, че който е устискал с плащането на кредита постепенно е станал собственик на имот с европейски цени, а наемите също са стигнали европейски нива.
      Имаш предвид, че наемите ще поевтинеят, вероятно? Защото имам приятел, живеещ в разкошна къщичка в покрайнините на Лондон, за която плаща 500 паунда, в същото време в блока срещу нас познати плащат 1000 евро наем за хубав мезонет, който обаче не конкуренция нито като местоположение, нито като условия за живот на Лондонската локация (разбира се сравнението не е съвсем коректно, но служи за онагледяване на изкуствено завишените наеми у нас, които въпреки това са все още по- атрактивни от това да дадеш един вагон пари за к*неф на майната си, само и само за да се наречеш "собственик")
      Няма сила, която да ме убеди, че е по- разумно да вложа една торба пари и пържене на бавен (20-30 годишен) огън за да се титулувам "собственик" на бетонна/ тухлена кутийка (въздух), вместо да си живея като бял човек, на хубаво място, без инфарктни обвързвания с банки и всеки свободен лев да го влагам в развитие на собствен бизнес, вместо в нескончаеми ремонти, на неремонтируемото.
      След време като натрупам необходимият капитал ще си купя земята или къщата, която желая, но не и апартамент, особено пък на изплащане. Някой ще каже: "ами ако не го натрупаш?". Да, възможен е и такъв сценарий, но в сравнение с достатъчно изнервящото и обвързващо робство към банките ми се струва значително по- нисък от колкото в другия случай...
      08седемшест5едно513четири

Коментар

Титулуването "собственик" няма връзка. Смешно е да си купиш имот с тази цел.
        Още си млад и затова не вникваш в думите ми. Повярвай ми - минал съм по твоя път и ако един "бизнес" не ти позволява да отделиш средства за поне едно нормално жилище, то значи е още в зародиша си. Пожелават ти да го развиеш и никога да не са ти проблем няколко имота повече или по-малко. За много хора обаче липсата на имот в напреднала възраст буквално ги обрича на мизерия - представи си пенсионер на свободен наем. Е, има и такива, които са пенсионери само на книга, а имат сили още да ръководят бизнеса си, има и много, които изобщо не доживяват до такива безрадостни старини, но като цяло имотите са една дългосрочна инвестиция с цел спестяване на ресурс. Флуктоации с цените разбира се има, но те не променят общите тенденции. Естествено има и други варианти за съхраняване на ресурс в този променлив свят, но с имотите нещата са сравнително лесни и нискорискови в дългосрочен план.
        "Обичам България, само по една причина - защото си е моя! А иначе, кой би живял доброволно в кучи ..."

Коментар

Да отворим темата, не само в жилищният аспект!

Незнайно защо никой не се сети за бизнеса?!

Магазин под наем е мноооого сложно явление!

Най-интересни са специалистите, изчисляващи доходността на имотите, защото ползват смешни изходни данни, без да правят анализ на паричния поток на реалния плащач!

Апропо - към днешна дата, колко години е "атрактивната възвръщаемост на инвестицията"?

Или пък годишният процент на инвестицията?

Чувам много различни виждания по въпроса!

Коментар

През чий поглед? На наемателя или инспектора от НАП?
            Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Титулуването "собственик" няма връзка. Смешно е да си купиш имот с тази цел.
              Още си млад и затова не вникваш в думите ми. Повярвай ми - минал съм по твоя път и ако един "бизнес" не ти позволява да отделиш средства за поне едно нормално жилище, то значи е още в зародиша си. Пожелават ти да го развиеш и никога да не са ти проблем няколко имота повече или по-малко. За много хора обаче липсата на имот в напреднала възраст буквално ги обрича на мизерия - представи си пенсионер на свободен наем. Е, има и такива, които са пенсионери само на книга, а имат сили още да ръководят бизнеса си, има и много, които изобщо не доживяват до такива безрадостни старини, но като цяло имотите са една дългосрочна инвестиция с цел спестяване на ресурс. Флуктоации с цените разбира се има, но те не променят общите тенденции. Естествено има и други варианти за съхраняване на ресурс в този променлив свят, но с имотите нещата са сравнително лесни и нискорискови в дългосрочен план.
              Може би имаш право до някъде.
              В уравнението трябва да се вкарат и имоти , които след време ще могат да се ползват. Това обаче не променя факта, че да се инвестират заемни средства, при отвратителни условия (непрекъснато променящ се валутен курс и лихви) и то във въздух (апартамент) е глупава инвестиция. Ако същите тези средства се инвестират в земя е съвсем друг въпрос, но това изисква и едни други пари.
              Извинете за спама.

Коментар

...За много хора обаче липсата на имот в напреднала възраст буквално ги обрича на мизерия - представи си пенсионер на свободен наем. ...
                Миналото лято си позволих да не работя и си изкарах в една къщичка извън града. Няма такъв кеф. Къщи по селата има за 5 - 10 000 лева. За чий му е на пенсионера градската лудница, дето 2 реда домати не може да си посади? И това за евро-наемите с бг-заплатите ми навява смях, ама вие си знаете.
                Последно редактирано от Rabin; 20-07-11, 09:19.

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
                  Миналото лято си позволих да не работя и си изкарах в една къщичка извън града. Няма такъв кеф. Къщи по селата има за 5 - 10 000 лева. За чий му е на пенсионера градската лудница, дето 2 реда домати не може да си посади? И това за евро-наемите с бг-заплатите ми навява смях, ама вие си знаете.
                  Не зная за чий му е, но са малцина тези, които са свикнали в лудницата и след пенсионирането си се преселват на село. А къщичките по 5-10 000 лв са за тотален ремонт - как ще накараш човек свикнал на градските удобства да ходи във външна тоалетна и да се къпе в корито? Пък и на село си иска работа - и за доматите и за краставиците, даже и да се окоси тревата - ако нямаш подобни нагласи си е живо тегло. Къде по-лесно е за бабите да идат в Мола, а за дядовците в парка да си убият времето. Много хора, особено мъжете в ранна пенсионна възраст си отиват точно от десоциализацията.
                  А иначе, логично съм напълно съгласен за къщичката извън града. За евро-наемите тепърва предстои.

Първоначално публикуван от valio_stoilov Преглед на мнение
                  Може би имаш право до някъде.
                  В уравнението трябва да се вкарат и имоти , които след време ще могат да се ползват. Това обаче не променя факта, че да се инвестират заемни средства, при отвратителни условия (непрекъснато променящ се валутен курс и лихви) и то във въздух (апартамент) е глупава инвестиция. Ако същите тези средства се инвестират в земя е съвсем друг въпрос, но това изисква и едни други пари.
                  Извинете за спама.
                  Не е спам - разсъждаваме.
                  Добави в уравнението и компонентата инфлация и ще се учудиш колко различни ще са резултатите.
                  Последно редактирано от chris_vicom; 20-07-11, 09:56.
                  "Обичам България, само по една причина - защото си е моя! А иначе, кой би живял доброволно в кучи ..."

Коментар

Не зная за чий му е, но са малцина тези, които са свикнали в лудницата и след пенсионирането си се преселват на село.
                    1. А къщичките по 5-10 000 лв са за тотален ремонт - как ще накараш човек свикнал на градските удобства да ходи във външна тоалетна и да се къпе в корито?
                    2. Пък и на село си иска работа - и за доматите и за краставиците, даже и да се окоси тревата - ако нямаш подобни нагласи си е живо тегло. Къде по-лесно е за бабите да идат в Мола, а за дядовците в парка да си убият времето. Много хора, особено мъжете в ранна пенсионна възраст си отиват точно от десоциализацията.
                    А иначе, логично съм напълно съгласен за къщичката извън града.
                    3. За евро-наемите тепърва предстои.
                    ...
                    Към 1. - лятото си направих вътрешен санитарен възел за около 1000 лева. Интернет за 7 лева месечно, сателитна уредба, за която си мечтая в София (няма къде да изтъпаня чинията)! Това лято ако пак го ударя на почивка - ще си изкопая басейн!
                    2. Въпрос на вкус. Моя скромна милост, израсла сред машини и бетон - се прероди сред малко зеленинка.
                    3. Загатваш за най-якия бизнес-план. Купуваш с 1000 лева вноска, пък му прибираш 2000 лева наем! Хем изплащаш, хем ти остава! След 20 г. инвестицията е твоя, без да си мръднеш пръста. И това не единичен случай, а масово достъпна възможност... Не споря дали може да стане, може и да си прав!
                    Последно редактирано от Rabin; 20-07-11, 11:09.

Коментар

Първоначално публикуван от valio_stoilov Преглед на мнение
                      Аз от 17 години живея под наем и изобщо не мисля да ставам донор на банка. Когато имам пари живея точно в жилището, което искам, когато нямам- свивам перките и се местя в това, което е по джоба ми, но без никакви други притеснения.
                      В допълнение бих посочил и основният за мен коз- сега наемът ми е около 500 лева, в замяна на което живея в централен квартал, до чудесен парк, в разкошен мезонет. За същите пари много мои познати изплащат отвратителни кимизарници в Люлин или Младост...е, хайде мерси, че след 30 години въпросният к*неф ще бъде мой. Изобщо не слагам в сметката ремонти и подобни екстри- под наем просто казваш еди- какво си не е наред и до края на седмицата проблема е отстранен.
                      Но, както се казва- въпрос на гледна точка: аз предпочитам да плащам наем, който ми е по джоба, да живея на готино място, а парите, които остават да вкарвам в бизнес, вместо в непрекъснато "ъпгрейдване" на собственост...
                      Е, не си станал донор на банката, станал си донор на Наемодателите. Преди 17 години един тристен беше 20 - тина хиляди долара и то на хубаво място. С 20 - годишна ипотека вноската едва ли е била повече от 200 - 250 $ месечно. Сега вече да е изплатен и да имаш имот за 100 - тина хиялди евро и нагоре, а сега какво има - седемнадесет годишенн наем на вятъра. А след още 17 години, пак ли под наем, а след още 17 годинки вече пенсионер, дали наема няма да ти тежи, а ? Те твойте познати сега изплащат, ама след 17 години ще ги боли фара за наем или ипотека. А ти ? Мезонета както го описваш трябва да струва над 200 000 Е, едва ли наема му е 500 лв, все пак и ние живеем в софето.

Коментар

Първоначално публикуван от svetlio111 Преглед на мнение
                        Е, не си станал донор на банката, станал си донор на Наемодателите. Преди 17 години един тристен беше 20 - тина хиляди долара и то на хубаво място. С 20 - годишна ипотека вноската едва ли е била повече от 200 - 250 $ месечно. Сега вече да е изплатен и да имаш имот за 100 - тина хиялди евро и нагоре, а сега какво има - седемнадесет годишенн наем на вятъра. А след още 17 години, пак ли под наем, а след още 17 годинки вече пенсионер, дали наема няма да ти тежи, а ? Те твойте познати сега изплащат, ама след 17 години ще ги боли фара за наем или ипотека. А ти ? Мезонета както го описваш трябва да струва над 200 000 Е, едва ли наема му е 500 лв, все пак и ние живеем в софето.
                        Колега, не се наемам да те убеждавам в нищо, просто ще ти дам нещо за размисъл.
                        Първо: панелката на 20+ години, която се хващаш да изплащаш, след 30 години, когато вече евентуално ще си изплатил и ще е твоя, дали ще става за живеене особено пък за пенсионери?
                        Второ: дали няма разлика да живееш 30 години в някоя от "големите спални" или на човешко местенце?
                        Трето: ако утре намериш доходоносна работа извън града, в който си купил въздух, дали инвестицията си струва, или са пари на вятъра? Не ми казвай, че ще я отдадеш под наем и ще си на нула- теорията може и да върви, но практиката показва друго- не че искам да се хваля, но не са много наемателите като нас, които пазят и стопанисват коректно чуждо имущество- това е и причината момента, в който кажем, че търсим нова квартира да имаме апетитни предложения, на различни от пазарните цени.
                        Четвърто: почти всеки от нас има някакъв наследствен имот, който след като старците си отидат ще може да ползва- в такъв случай за какво мизерстване след пенсия говорим?
                        Ако имаш съмнения за качествата на жилището, което обитавам, заповядай на по бира- ще разгледаш и ще съпоставим за около 250 евро къде можеш да живееш под наем и къде на изплащане.
                        Поздрави.

Коментар

А децата?

От училище в училище ли да се местят?

И какво става с "бащината къща", която загатваш като възможна придобивка, но не виждаш като ангажимент към следващото поколение?

Просто питам, не се заяждам...

П.С. В интерес на истината, това което се задава май ще ни направи всички наематели... Свърши тая, със собственостите..
                          Последно редактирано от Volk; 21-07-11, 23:02.

Коментар

Всъщност донякъде ползването на кредит си има и добра светлина...Държи те жив да мислиш как да изкараш пари за вноската.Това само в определени случаи.
                            „Дори водата придобива лош вкус, щом се взема по рецепта.“

Коментар

Първоначално публикуван от tiramisu Преглед на мнение
                              Всъщност донякъде ползването на кредит си има и добра светлина...Държи те жив да мислиш как да изкараш пари за вноската.Това само в определени случаи.
                              Това движи целият свят от китаеца в Ню Йорк, до африканеца, който си е купил Ленд Ровър на лизинг..

Целият свят живее на кредит, като някои държави излизат над ръба на възможния лимит.

Изход? Прост е - инфлация и ликвидация на ресурсите на "спестяващите", за да се изравнят нещата..

В природата "потенциалите" винаги се изравняват, това важи и за ресурсите на хорицата..

Коментар

Изход? Изходи много. Но там зависимоста е не като при пожар , а зависи и през кои вход си влязъл
                                А в природата входа е само един.Така че има разлика.
                                „Дори водата придобива лош вкус, щом се взема по рецепта.“

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X