Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как са заплатите към днешна дата?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Как са заплатите към днешна дата?

Кучето скача според тоягата. Отнася се и за работодатели. Че масово са чалгаджии е вярно, но е вярно и че щом им позволява държавата / статуквото ще го правят(измерването в С класи и всякакви други свинщини).
    Историята е пълна с примери за промяна в мащаби и скорост далеч над скоростта на смяна на поколенията. Не говоря за революции.
    Вероятно оставям впечатлението, че цитирам книги... Тц! Чист практик съм, не че не обичам да чета.

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
      Предположения в нормалните представи няма!

Ако решиш, дай насока, ще помогнеш на младите да изкарат 24х1000х31 - 744 000 лв. на месец!
      БАН, ниски заплати и изключително ниска ефективност на труда - до 1 час месечно. Затова ти казвам, че ти е грешна сметката. Освен това най-малко там имат възможност за успех млади хора, независимо колко могат и знаят, независимо и поради факта, че феодалните старци са "хибернирани" на ниво от преди 50 години.

Коментар

Относно незаменимите хора, много зависи от дейността на фирмата. Такава, която има постоянни поръчки, постоянни доходи и търси постоянно качество (да не се бърка с добро), въобще няма нужда от тях. Там ролята на добрият мениджър е да ги открие и смачка, не успее ли, да ги изгони, най-добре като напуснат доброволно. За такива фирми (обикновено само големи компании) стабилността е ключова, всичко която я нарушава, независимо в положителен или отрицателен аспект, е проблем. За това се изисква и от всички стандарти за качество, те обикновено гарантират единствено постоянно такова, което с индивидуалисти и незаменими, не се постига. Да вземем за пример МакДоналдс. Правят боклуци, но където и да е по света, ако влезеш там, знаеш какво точно ще получиш. За разлика от съседното ресторантче. Не се нуждаят от майстор готвачи, талантливи салонни управители и прочие. Ако се появи някой с идея как да подобри чийзбургера, му посочват вратата, дори идеята да си я бива. А не може да им се отрече, че печелят. От друга страна тези, които изпълняват конкретни поръчки или правят отделни удари, се нуждаят от хора, които да бутат напред, а те обикновено са индивидуалисти и всеки прави нещата по свой начин, ако ги затиснеш по същия начин, като в голяма компания, спират да са ефективни и те изоставят в най-неподходящия момент. Проблемите идват от там, че в много сравнително малки фирми мениджмънта се изживява, като такъв от ранга на МакДоналдс... А големите фирми закъсват, когато издигнат най-кадърния си работник до шеф и той влезе в проблемите на колегите си и реши да подобри нещата...

Колкото до липсата на инвестиции в България, причината е най-вече в стабилността. Големите компании искат да могат да си планират разходите за всичко, което не може да се включи, като зависимост в дългосрочните договори, за дълъг период напред. Което не може да стане, ако непрекъснато се променят данъци, осигуровки, цени на монополи и т.н.
        Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
          ...
          Мак доналдс са частен случай и не обощават "големите". При тях(Мак доналдс) индивидуалиста пречи до толкова до колкото всичките им ресторанти трябва да предлагат едно и също, т.е. в който и от тях да седнеш ще намериш бургер като в другите. Все пак си мисля, че и те имат полза от индивидуалист, но на по-високо ниво.
          "Големите" също трябва да се развиват. А развитие с кадри по калъп...само през Six sigma, но и него го поотрекоха нещо.
          Прав си в едно - индивидуалистът е полезен когато има нужда от промяна, някой да избута работата, също и в динамични среди.

Мислиш ли, че ако средата в България беше стабилна(например сега вземат, че закотвят данъците и осигуровките такива каквито са) ще станем по-привлекателни от Турция. Аз не мисля. До като ние сме правили "демокрация" онези са строили магистрали.
          Не видя ти се и разпределението на баницата и началното натрупване на капитала.

Коментар

Не само заплатите....социалните придобивки взеха гадовете. Служебен транспорт, безплатна храна.......сваляне на заплатата с 80 лева за година....
            Сравнявам фишовете......и сметките. Вече като платя всички сметки ми остават 50 лева за храна. На месец......

Коментар

Първоначално публикуван от petar_ray Преглед на мнение
              Мак доналдс са частен случай и не обощават "големите". При тях(Мак доналдс) индивидуалиста пречи до толкова до колкото всичките им ресторанти трябва да предлагат едно и също, т.е. в който и от тях да седнеш ще намериш бургер като в другите. Все пак си мисля, че и те имат полза от индивидуалист, но на по-високо ниво.
              "Големите" също трябва да се развиват. А развитие с кадри по калъп...само през Six sigma, но и него го поотрекоха нещо.
              Прав си в едно - индивидуалистът е полезен когато има нужда от промяна, някой да избута работата, също и в динамични среди.

Мислиш ли, че ако средата в България беше стабилна(например сега вземат, че закотвят данъците и осигуровките такива каквито са) ще станем по-привлекателни от Турция. Аз не мисля. До като ние сме правили "демокрация" онези са строили магистрали.
              Не видя ти се и разпределението на баницата и началното натрупване на капитала.
              Развитието (истинското) и текущата дейност (която може и много да прилича на развойна, но не е) при големите се случват в различни отдели. Като първите са относително независими и малки. Дори поради това, че си знаят, че са тромави, често първото се случва дори в по-малки дъщерни фирми или при подизпълнители.

Ако се заковат, няма да се случи нищо веднага. Първо ще изчакат да се сменят поне две-три правителства, за да повярват на очите си. Лош имидж трудно се заличава... А и трябва да махнат монополите на Булгаргаз, електроразпределителните дружества и т.н. Голям завод с голямо потребление на газ, нормално договаря цени вързани към световния пазар с доставчика, а не държавно регулирани с посредника. Иначе няма как да си сключи своите си дългосрочни договори. Разбира се ще трябва да се оправят и други неща, но без това пак няма дори да се замислят да идват.
              Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от stargazer Преглед на мнение
                ... българските "едри" собственици, пък и не толкова едрите, масово измерват благосъстоянието си в "С-класи"...
                Интересно каква ли връзка може да бъде направена с масовата практика да се оценяват багажниците на автомобилите с броя хора, които могат да влязат вътре... Като, че ли броя трупове, които могат да бъдат пренесени с един автомобил е от най-голямо значение при оценката на качествата му...

Сори за офтопика...

Коментар

Развитие!?
                  Не разбирам как може да се развиват каквито и да е проекти в среда на тотална липса на оборотни средства....
                  Населението работи, за да поддържа монополистите!!!
                  Нивото на заплатите е престъпно ниско, спрямо цените и нуждите за сносен живот
                  ....с това всичко приключва...., и започва регреса!!!
                  Как не виждате, че цели региони и отрасли са в клинична смърт....има ги на картата, но живот там няма...
                  Условия за реален бизнес в тази среда няма.....няма и заплати...няма и хора....има нови емигранти,
                  .....аутсайдери в собствената си държава - безполезни за себе си, и за тези дето им събират данъците....
                  СИЛНИТЕ КРАДАТ ОТ ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ, СЛАБИТЕ - ОТ СВОЯТ НАРОД !

Коментар

Първоначално публикуван от pe4en Преглед на мнение
                    Развитие!?
                    Не разбирам как може да се развиват каквито и да е проекти в среда на тотална липса на оборотни средства....
                    Става дума за развитие на продуктите на големите компании. Те пари си имат...

Коментар

Първоначално публикуван от pe4en Преглед на мнение
                      Нивото на заплатите е престъпно ниско, спрямо цените и нуждите за сносен живот
                      ....
                      Това обаче много ми напомня лозунга с който трябваше да влезем в комунизЪма: от всекиго, според възможностите, на всекиму, според потребностите!
                      Бах се, какви глупости помня!

Коментар

Даа професори много.
                        Grand Cherokee WJ 4.7 V8
                        Това е положението.

Коментар

Първоначално публикуван от trajal Преглед на мнение
                          Към Karlos:
                          1.Що, пък трябва да откажа цигарите /продукт, който струва 80стотинки, а другото, до 5лв. е за държавата/. Значи пушейки, хрантутя некви нещастници.
                          2.Що за лъжа е това, че на запад се работи повече. Това, че струговете им напр. харчат 2 пъти по-малко ток, каква вина има работникът. Просто работодателите са инвестирали в по-готини технологии.
                          3.Работил съм там и съм видял как дебелогъзи португалци, германци, холандци си попръткват цял ден за 70 еврО надница.
                          П.П. До преди 15 минути си пих питието с един "работодател". Има 5 камиона на няква кариера. Оплаква се, че неговите шофьори /на твърда заплата/, правят 5 пъти по-малко курсове от другите.
                          Та аз му викам: Що не ги вържеш на заработка. Демек, толко и толко курса, толкова пари.
                          "Бизнесменът" ми отговаря следното: Е, па тия ще почнат да работят като луди. Ще взимат повече от мене, баси.
                          Е, тва е мисленето на българския работодател.
                          1.Защото са пари.И за 1 лев да ги пушиш пак ще хрантутиш някой.
                          2.Работи се повече, дори много повече, затова се взимат пари.Повярвай ми.
                          3.Къде е това подпръцкване.И тогава ти защо не си пърдял за 70 евро, щом си работил там.
                          4.Това е мисленето на селянина дето иска да стане милионер с пет камиона, не на българският работодател.Аз съм оставал без пари но моите работници са си вземали всичко до стотинка и са доволни.Следващият път и аз взимам"моите" пари и няма ох и ах.
                          Grand Cherokee WJ 4.7 V8
                          Това е положението.

Коментар

Първоначално публикуван от Karlos Преглед на мнение
                            2.Работи се повече, дори много повече, затова се взимат пари.Повярвай ми.
                            Не е задължително... Както тук, така и там всичко опира до мотивация според каквото намериш и възможностите, които ти се предоставят...
                            Не е редно да се насажда впечатление, че хората "Там" са някакви супер- или хипер- работяги. Ще се съглася, ако някой ги определи като нормално и мотивирано работещи.
                            Каква е мотивацията на бай Иван, колкото и доказано да е кадърен, ако оня на главата му е пълен дебил и бай Иван работи за двама, а получава за един? Ами ако шефа на бай Иван е от ония "амбициозните", дето искат да построят комунизма (собствени: къща, кола, вила, имоти и т. н. ) като "взимат" 2-3 петилетки за една? Бай Иван колкото и да не се "усеща" няма да си къса бъбреците и да опъва жили за 300 лв надник/месец и да бъхти по 12 часа/ден... Как и с какво ще го мотивирате да почне да се труди като хала, подобно на колегите си "Там"?
                            Не става...
                            Публикувайте отговор

Коментар

Бай Иван както си работи за пет лева - така ще работи и за десет. Виж обаче - ако иска може и да реши да не се хваща да работи за пет...
                              Това мислене, че работодателите са чорбаджии е сериозен проблем за нашето общество. Но като останат достатъчно хора без работа - ще се променят нещата... Още е рано...

Коментар

Не така... Бай Иван ако види, че като остане след работа и пройзведе n-брой допълнително борми и му платят n х 0.00x стотинки допълнително + допълнително за извънреден труд... ще прецени дали има файда. Ще прецени дали има файда да се напъне и през работно време да пуши по-малко ида пие по-малко кафета (също и бири по обяд)...
                                Личен план: най-гадно ми бе "навън", когато на втория ден се наложи да бачкам извънредно. Бяха ме "научили" ТУК да бачкам извънредно за тоя дето духа... И така до края на месеца, когато установих, че не е било напразно, а платено до минута. После що се напъвам да взимам участие и да си намирам САМ работа... Даже и сам съм се впускал да мета халето, когато не съм имал работа, без никой да ме "сеща"...
                                Тия неща някъде има ли ги: ефикасен контрол на робота и работно време... Ако е едното наред, другото ще куца... По правило - и двете ги няма... Лични наблюдения..
                                Публикувайте отговор

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X