Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как са заплатите към днешна дата?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Как са заплатите към днешна дата?

Първоначално публикуван от petar_ray Преглед на мнение
    Малко само няма да се съглася. Турция и тя е на Балканите, мениджърския им ресурс е кръгла нула, квалифицирани кадри хич, пък структуроопределящите бизнеси растат, при това основно с чуждо участие. Да не разправям за какви субсидии става дума. Някои му казват правителствена политика.
    Темата я имам за доста важна - все пак говорим за начина, по който идват парите ни. А голямата част от съзнателния ни живот минава на работа. Опитвам си да си обясня защо сме все на опашката, последни, като абонирани. Къде грешим, при все че не сме некадърни и не работим малко. Разкажи повечко за Турция... Наистина много неща се произвеждат там - нещо като малкия Китай.
    Някои хора работят цял месец за колкото струва калпава турска печка на дърва! Няма майтап - 300 - 400 лв. за такава, дето не гори въглища - само дърва, и не е ясно тенекията и дали ще изкара и 3 г.
    Немците като не разчитат на субсидии - що не са бедни?
    Какво не произвеждат турците? Какво произвеждаме ние? Ние сме в евросъюза - те не!
    п.с. Може въпросите, които задавам да изглеждат офтопик. Споменах моята интерпретация на проблема. Но пък заглавието на темата ми звучи като оня виц - "а вие що биете негрите?".
    Последно редактирано от Rabin; 23-10-10, 11:54.

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
      Темата я имам за доста важна - все пак говорим за начина, по който идват парите ни. А голямата част от съзнателния ни живот минава на работа. Опитвам си да си обясня защо сме все на опашката, последни, като абонирани. Къде грешим, при все че не сме некадърни и не работим малко. Разкажи повечко за Турция... Наистина много неща се произвеждат там - нещо като малкия Китай.
      Някои хора работят цял месец за колкото струва калпава турска печка на дърва! Няма майтап - 300 - 400 лв. за такава, дето не гори въглища - само дърва, и не е ясно тенекията и дали ще изкара и 3 г.
      Какво не произвеждат турците? Какво произвеждаме ние?
      Има простичко обяснение - размер на страната и налични ресурси. Турция има собствени ресурси от почти всички необходими за стандартните производства суровини, вкл. енергийни източници. У нас какво има? Цимент, инертни материали, дървесина, малко въглища с лошо качество и производство на мед с ефективност на границата на рентабилността. Всичко останало е внос. Турция е мощна държава, която е способна да налага волята си, като дори създава прецеденти в международните отношения. Преди години имаше сериозна водна криза в Сирия, а Турците бяха затворили кранчето на язовирите от тяхната страна на границата, в известен разрез с международните конвенции. Знаете ли какво направиха? Купиха от нас вода, от която нямаха нужда в европейската част и така създадоха прецедент, като принудиха Сирия да плати за отварянето на техните язовири.

Простата истина е, че сериозно и осезаемо подобрение на положението без инфлация и дефицит няма как да се получи, точно поради факта, че не разполагаме с почти нищо, освен "стратегическото" си географско положение. Лошото е, че в световен мащаб има само няколко души, способни да управляват тези процеси (инфлацията) без да направят беля. Сигурно се досещате, че нито един от тях не е българин...
      Стадо оФци води ожесточен спор дали вълците или чакалите го обичат повече...

Коментар

Какво не произвеждат турците? Какво произвеждаме ние? Ние сме в евросъюза - те не!
        п.с. Може въпросите, които задавам да изглеждат офтопик. Споменах моята интерпретация на проблема. Но пък заглавието на темата ми звучи като оня виц - "а вие що биете негрите?".
        Сигурен съм, че има колеги далеч по-запознати, но ще опиша моята гледна точка и тя не потвърждава позицията на Старгейзър, т.е. не са ресурсите и мощта на държавата в основата.
        Впечатленията ми са от две командировки напоследък там и разговори с висш и среден мениджмънт от промишлеността.
        Въпросите на които търсех отговор бяха два - защо чуждите инвестиции са отишли при тях, а не при нас и как така успяват да развиват собствен бизнес, без чуждо участие.
        Фактите са:
        - Страшно развита инфраструктура, дори дълбоко в азиатската част - модерни магистрали, пристанища и т.н. Ако не бяха религиозните символи тук-там, бих казал че съм в развита западноевропейска страна. Товарооборота е огромен - 80% от трафика е камиони.
        - До всеки средно голям град(70 000 жители) държавата изгражда / е изградила индустриална зона - инфраструктура, сгради, комуникации. Дава ги под наем при преференциални условия на бизнеса
        - Държавни субсидии за бизнеса, дългосрочни данъчни облекчения, облекчения за купуване на машини, за работна ръка, за какво ли не.
        - Ислямските кредити - при 0% лихва. Лихва все пак има, по друг начин, но какво от това. През тези кредити проникват пари от целия ислямски свят.
        - Стратегичеко развитие за бизнеса който реално дава продукт. Още повече за собствен продукт. Това търговчета, това преливане от пусто в празно...сори.
        - Подготвени са били за настоящата криза. Напоследък са преживели тяхна си и са стегнали здраво каиша на банките. Доверието в банките е много ниско, а и няма много ниша за тях.
        - Безмитен и безвизов режим с добрите пазари в момента - Русия, Арабски свят, Ислямски свят.
        - Самата Турция е огромен пазар - 70 милиона.

В същото време им куца образователната система - скъпа и малка. Нямат квалифицирани кадри. Не са познали, че ще върнат второто поколение германски турци. Поне не докато се заиграват на тема религия.
        Е и по каква причина Мерцедес, Тойота, Рено, Фиат, Хонда и т.н. да си построят заводите у нас...
        А в Германия дали има субсидии не знам. Сигурно има. Във всеки случай всяка трета или четвърта продадена, нова машина в света е Германска.

Поздрави

Коментар

Сигурен съм, че има колеги далеч по-запознати, но ще опиша моята гледна точка и тя не потвърждава позицията на Старгейзър, т.е. не са ресурсите и мощта на държавата в основата.
          Впечатленията ми са от две командировки напоследък там и разговори с висш и среден мениджмънт от промишлеността.
          Въпросите на които търсех отговор бяха два - защо чуждите инвестиции са отишли при тях, а не при нас и как така успяват да развиват собствен бизнес, без чуждо участие.
          Фактите са:
          - Страшно развита инфраструктура, дори дълбоко в азиатската част - модерни магистрали, пристанища и т.н. Ако не бяха религиозните символи тук-там, бих казал че съм в развита западноевропейска страна. Товарооборота е огромен - 80% от трафика е камиони.
          - До всеки средно голям град(70 000 жители) държавата изгражда / е изградила индустриална зона - инфраструктура, сгради, комуникации. Дава ги под наем при преференциални условия на бизнеса
          - Държавни субсидии за бизнеса, дългосрочни данъчни облекчения, облекчения за купуване на машини, за работна ръка, за какво ли не.

- Ислямските кредити - при 0% лихва. Лихва все пак има, по друг начин, но какво от това. През тези кредити проникват пари от целия ислямски свят.
          - Стратегичеко развитие за бизнеса който реално дава продукт. Още повече за собствен продукт. Това търговчета, това преливане от пусто в празно...сори.
          - Подготвени са били за настоящата криза. Напоследък са преживели тяхна си и са стегнали здраво каиша на банките. Доверието в банките е много ниско, а и няма много ниша за тях.
          - Безмитен и безвизов режим с добрите пазари в момента - Русия, Арабски свят, Ислямски свят.
          - Самата Турция е огромен пазар - 70 милиона.

В същото време им куца образователната система - скъпа и малка. Нямат квалифицирани кадри. Не са познали, че ще върнат второто поколение германски турци. Поне не докато се заиграват на тема религия.
          Е и по каква причина Мерцедес, Тойота, Рено, Фиат, Хонда и т.н. да си построят заводите у нас...
          А в Германия дали има субсидии не знам. Сигурно има. Във всеки случай всяка трета или четвърта продадена, нова машина в света е Германска.

Поздрави
          Всичко в червено е пряко следствие от това, което пиша аз. Как не намираш връзка, не ми е ясно..

П.П. Това, че за да заработят ресурсите, трябва да ги гарнираш с добра доза правилно мислене също е от огромно значение, разбира се. Обратни примери по света - колкото искаш.
          Последно редактирано от stargazer; 23-10-10, 13:08.

Коментар

Първоначално публикуван от stargazer Преглед на мнение
            Всичко в червено е пряко следствие от това, което пиша аз. Как не намираш връзка, не ми е ясно..
            Ами практически няма. И Русия има огромни ресурси, но няма нищо от това в червено.

Коментар

Турция я дадох само като пример. Това албанците и македонците сякаш са по напред, поне тези, с които говорих.
              Държавата при нас е стъпила на врата на всичко, що се опитва да отвори работни места. Само и само да има за чиновници с кръгозор "Биг Брадър", Райна и Листопад. pe4en го каза смразяващо добре - частникът, работодателят е най-мразеният от всички накуп, вкл. чиновническата популация. Като по времето на "Народния" "съд".
              Един приятел беше решил твърдо да не дава рушвет. За да отвори мизерна дърводелска работилница, достойна за еснафа от по-миналия век. Който ходи често до общината го питал дали не работи там. Вися месеци наред почти всеки ден, по някой друг час на ден. Паразитите наедно с организма убиват и себе си. Това с некадърния мениджмънт заедно - ето как редовна едномесечна редовна на пълен раб. ден заплата купува долнопробна печка.
              Да не ме разбере някой погрешно - ходил съм по интервюта в чужбина, и поне при моята професия се емигрира сравнително лесно. Не мрънкам, имам решение за себе си, просто се опитвам да си обясня защо стигнахме до тук.
              Омир е казал, че глупаците осмислят събитията - едва след като се случат. Аз се чувствам по-невежа и от последните.
              Последно редактирано от Rabin; 23-10-10, 13:22.

Коментар

Държавата при нас е стъпила на врата на всичко, що се опитва да отвори работни места. Само и само да има за чиновници. pe4en го каза смразяващо добре - частникът, работодателят е най-мразеният от всички накуп, вкл. чиновническата популация. Паразитите наедно с организма убиват и себе си.
                Бюрокрация има навсякъде. Особено пък в Европа. Проблемът при нас е,че бюрокрацията работи така, както е работила през 60-те години на миналия век. Съответно и законите, които регламентират дейността и, са на нивото от онова време. Трябва да направим скок от около 50 години. За това трябват и нови закони. Само че, новите закони се пишат от юристи, които също са на ниво от 60-те години. След това, като влязат за гласуване, се попроменят така, че да паснат на интересите на "избранниците" и техните спонсори. И накрая нищо не се получава - даже се връщаме назад.

Коментар

И понеже темата е за заплатите. И в страни от детайлите на камбанариите.
                  Заплатите ще влязат рано или късно във връзка с производителността. За целта трябва икономиката да заработи. За това пък трябва държавата стратегически да я развие. Ще пада, ще става но ще гони целта.
                  По този начин нивото на заплатите ще се определя от средните и големите бизнеси(когато държавата ги създаде/им създаде условия да възникнат), а не от малките.
                  Бюрокрация и измами винаги ще има, но не заради тях икономиката не работи - те са малко нещо следствие.
                  Такива ми ти работи...

Коментар

По този начин нивото на заплатите ще се определя от средните и големите бизнеси(когато държавата ги създаде/им създаде условия да възникнат), а не от малките.
                    Не ти ли е късно да вярваш в дядо Коледа?

Познавам доста хора с "големи" бизнеси - за нашите разбирания наистина не си знаят парите. Ама плащат заплати (не говорим за "мениджърския" състав) по 300-400 лв. Както писах по-рано - индулгенции, не заплати.
                    Един приятел, който се занимава с логистично оборудване, скоро беше правил оферта за едни такива (популярни производители на пакетирани храни) - та, след представянето на офертата, един от "бизнесмените" въздъхнал: "Баси, отидОха три С-класи!!!"...
                    Последно редактирано от stargazer; 23-10-10, 13:58.

Коментар

Не ти ли е късно да вярваш в дядо Коледа?
                      А на турците късно ли им е?

Коментар

А на турците късно ли им е?
                        Нямах предвид "създаването на условия", а шансът това да повлияе пряко на заплащането. В момента точно производствата с най-голям персонал плащат най-ниски заплати, с малки изключения. Но имат най-богати собственици.

Коментар

Нямах предвид "създаването на условия", а шансът това да повлияе пряко на заплащането. В момента точно производствата с най-голям персонал плащат най-ниски заплати, с малки изключения. Но имат най-богати собственици.
                          Да не предъвкваме как ръста в икономиката води до ръст на търсенето на работна ръка, еле пък квалифицирана и т.н.
                          Не съм икономист, даже не съм чел Капитала, но мога да направя връзката.
                          Не съм съгласен с обобщението за производствата, някои си искат мин. брой, други не са ефективни, трети са плод на статуквото.
                          А статуквото в момента е твърде нестабилно и ще се измести в една от двете посоки - по-добре/по-зле. Шансовете за по-добре май са твърде малки.

Коментар

Шансовете тук нещата да стават така, както пише в книгите, клонят към нула. Колкото и да не искаш да го приемеш, българските "едри" собственици, пък и не толкова едрите, масово измерват благосъстоянието си в "С-класи". Също така, повечето са станали такива по неикономически път и шансовете да си променят мисленето не са големи. Като (ако) се върнат отрочетата им, пратени да учат навън и поемат нещата в свои ръце, тогава може и да потръгнат нещата.

Коментар

...
                              Един приятел, който се занимава с логистично оборудване, скоро беше правил оферта за едни такива (популярни производители на пакетирани храни) - та, след представянето на офертата, един от "бизнесмените" въздъхнал: "Баси, отидОха три С-класи!!!"...
                              За това говоря. Хората (тия с парите) живеят в паралелна реалност. Тотално неразбиране, МОЛ-ове вместо производство... Натрапване на простотия, вместо нормални условия за работа... На С класата бих се зарадвал само върху паричния и еквивалент, дори да ми я подарят! Т.е. 5 пари не давам за чалгата му. Как да работим в една посока? Орел, рак и щука.
                              Последно редактирано от Rabin; 23-10-10, 15:08.

Коментар

Това ме мъчи, за това говоря. Хората (тия с парите) живеят в паралелна реалност. Тотално неразбиране, МОЛ-ове вместо производство... На С класата бих се зарадвал само върху паричния и еквивалент, дори да ми я подарят! Т.е. 5 пари не давам за чалгата му. Как да работим в една посока? Орел, рак и щука.
                                Ами вина за тая работа имат и така наречените ни "синдикати". И те още живет в 60-те години и се занимават само с критика на държавната политика. С изключение на случая "ШишеДжам", някой да си спомня друг синдикален протест, организиран в конкретно частно предприятие с искане за предоговаряне на условията със собственика? Аз не. Протестите в държавните предприятия за неизплатени стари заплати не ги броим в това число.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X