Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как са заплатите към днешна дата?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Как са заплатите към днешна дата?

А-бе... Че било между поколенията се опитват да ни внушават сега - `щото с пенсионния фонд е приключено окончателно преди четирисет години. "Оригиналният" замисъл си е бил: Всяко поколение - за него си.
    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от Ivanov Преглед на мнение
      Пенсионната система е т.нар. договор между поколенията, измислен от Бисмарк.

...
      Не, измислена е от римляните..

Има и друго :как става номера постоянно да се твърди че над 50% е в сивото и над 70% били на минимална, а НОИ излиза с.. 560лв. среден осигурителен доход ?
      байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
      Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
      Суперспам - спама на суперите

Коментар

Първоначално публикуван от Dobril Dossev Преглед на мнение
        Не, измислена е от римляните..

Има и друго :как става номера постоянно да се твърди че над 50% е в сивото и над 70% били на минимална, а НОИ излиза с.. 560лв. среден осигурителен доход ?
        Незнам как НОИ смята. Вероятно смята колко пари ще трябват за пенсии, колко за заплати с включен ръст и резевр за премии и се почва как да бъдат осигурени. Това е примерна елементарна сметка.

П.П. Преди няколко дни някакво изследване обяви, че сивата част била около 37 % ( цитирам по памет).

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
          А-бе... Че било между поколенията се опитват да ни внушават сега - `щото с пенсионния фонд е приключено окончателно преди четирисет години. "Оригиналният" замисъл си е бил: Всяко поколение - за него си.
          Малко се отклонихме от темата. но .... договорът е междупоколенията, защото сега работещото вместо да осигурява бъдещето си, осигурява настоящето за пенсиониралите.

Коментар

Много добре те разбрах още първият път, а и напрактика, нещата стоят точно така (от работещите в момента се взима за вече пенсионирианите), но всъщност идеята е точно както писах погоре: Работещите да отделят част от доходите си завбъдеще. Но понеже от понастоящем пенсионираните вече е взето (и съответно им се полага), а от него нищо няма налице - се налага да им се дава от това, на което ще трябва да се надяваме ние.
            Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Средния осигурителен доход би трябвало да е това за което Вълк пита

По въпросния среден осигурителен се смята каква да ти е пенсията ( демек 70% от работещите в момента и да не се осигуряват ще вземат минималната пенсия за старост...) Накратко яко извратена и окрадена работа.
              байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
              Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
              Суперспам - спама на суперите

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                Ей на този въпрос отговора ми е много любопитен!
                Аз лично - ще пресметна колко пари ще взимам чисто, след приспадане на осигуровките и ще преценя дали да се хвана. Да правя фирма, да подавам декларации и да водя счетоводство, защо?

Коментар

Веднага отговарям.
                  Да регистрираш фирма ще са ти необходими 10 лв капитал и 200-300 лв за адвокат
                  Да водиш счетоводство ще е 50-100 лв и за банкова сметка още 30 лв - т;е сложи ги грубо 150 лв на месец като добавиш това онова.
                  Да се осигуряваш като съдружник ще е около 200-250 лв (грубо, върху доход около 700 лв, без да дължиш данък общо доход ако не си изплащаш реално заплата всеки месец)
                  Значи - разходите са към 400 лв общо на месец, изключая разходите по регистрация.

За да ти плащам заплата от бруто 2400 лв (а ти да взимаш към 2000) - това ще ми струва общо около 3000 лв. (говоря по памет - сега е уикенд и не ми се рови за точните цифри)

Айде сега конкретика:

Теоретично съм решил че мога да отделя 3000 лв за търговска позиция.
                  Как ги искаш - на трудов договор или предпочиташ да направим агентски договор и да ми пускаш фактура за 3000 лв всеки месец? Ако си регистриран по ДДС - ще ми фактурираш общо 3600 лв с ДДС и аз ще ти плащам толкова съответно?
                  Кола, телефон, гориво, хотел - твои са си - фактурираш ми ги допълнително съобразно предварителна уговорка (обща и конкретна, като не е задължително да покривам целия ти разход - т.е. аз съм склонен да плащам лизинг и консумативи, колкото за Ярис пък ти ако искаш си карай Ленд Крузера - разликата си е за твоя сметка).

Какво казваш по въпроса? Ти си...

Коментар

Тая работа с осигуровките "за сметка на работодателя" е само прах в очите на баламите. Няма работодател, който да не си е направил изчисленията за "общи разходи по позицията". Това как ще го представи на хартия е друг въпрос. Но така или иначе няма да плати и стотинка повече от предварително разчетените общи разходи. Каква част от тях ще ползва работника и каква част държавата е единствения разговор, който реално се провежда.
                    Стадо оФци води ожесточен спор дали вълците или чакалите го обичат повече...

Коментар

Първоначално публикуван от vlageo Преглед на мнение
                      ....Какво казваш по въпроса? Ти си...
                      Какво да ти кажа? Не се самоосигурявам, и не на 700

Коментар

Тоест?
                        Не разбрах кое би предпочел?
                        3000 лв, без ДДС приход по фактура във фирмата ти всеки месец или чиста заплата 2000 с осигуровка пак върху толкова (щото това е осигурителния максимум).

На колко ще се осигуряваш във фирмата си (ако това е избора) - мен не ме засяга и не искам да знам... Но ако ти е интересно може да споделиш...

Коментар

Първоначално публикуван от stargazer Преглед на мнение
                          Няма работодател, който да не си е направил изчисленията за "общи разходи по позицията".
                          Каква част от тях ще ползва работника и каква част държавата е единствения разговор, който реално се провежда.
                          Има (такива работодатели).
                          Не е (единствения разговор, който се провежда), но и дотам ще стигнем, след като получа отговор за предпочитанията...

Коментар

Има (такива работодатели).
                            Аз говоря за работодатели, не за "камуфлатори".

Така или иначе, темата отдавна се изчерпа. Ако ще бистрим политическите причини нещата да се във вида, в който са - аз пасувам.

Коментар

Първоначално публикуван от stargazer Преглед на мнение
                              Тая работа с осигуровките "за сметка на работодателя" е само прах в очите на баламите.
                              Това наистина е друга тема, ама накратко - като вдигнат осигуровките - при тая сметка кой го отнася приоритетно, а...
                              Не е чакащия заплата, а определено е даващия...

Коментар

Това наистина е друга тема, ама накратко - като вдигнат осигуровките - при тая сметка кой го отнася приоритетно, а...
                                Не е чакащия заплата, а определено е даващия...
                                Приоритетно го отнася клиентът, ако е възможно в двоен(троен) размер. Ама и това е "друга тема"...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X