Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Итонг на пода или замазка?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #31
    От: Итонг на пода или замазка?

    Първоначално публикуван от Y.Stoqnov Преглед на мнение
    на мен главната ми цел е да не викам "майстори", а да си го направя аз - за това се замислих за итонга. Второто ми питане е:
    Намислил съм камина с водна риза да отоплява целия етаж, като мисля тръбите да са по пода. Стана ясно, че ще се прави замазка и предполагам, че трябва първо да положа тръбите и след това замазката... така ли е?
    Аз твърдо бих препоръчал армирана замазка.По-горе споменатите материали са добри , но щом е загнила носещата скара някъде и ако не я обработиш тя може да работи другаде и един ден да те подведе.
    Няма какво да те плаши замазката , правиш си "майките" и заливаш с малко по рядък материал.
    Отностно тръбите , принципно си прав ,че ако си решил да са в пода , да първо трябва да положиш тях , но съветвам те направи си им водна проба поне за ден за да не сменяш замазката
    Ако си решил да слагаш топлозиолация на пода , ще загубиш ефекта от отоплението , а и отделно създаваш предпоставка за точка на конденз някъде по трасето.
    Когато правя нещо при изпълнението се водя основно от това да мога възможно най лесно да ревизирам скритите детайли , разбира се където може , така че ако имаш възможност премисли трасето на тръбите.
    "Many men go fishing all of their lives without knowing that it is not the fish they are after."
    "Много мъже риболовят цял живот , без да осъзнават , че не рибата е това което преследват."

    Коментар


    • #32
      От: Итонг на пода или замазка?

      Първоначално публикуван от derhunter Преглед на мнение
      Или аз нещо не разбирам и съм в голяма грешка или.... Подред: Гофрето си е напълно излишно по две причини. Материалът на упоменатите тръби е в пъти по-здрав от това което би го предпазило, а и от какво го пази. Същите тръби и да ги сложиш в гофре няма да можеш да ги подмениш ако се наложи без къртене на пода. Изолация под тръбите е задължителна тъй като губиш ефективноста на подовото. Да нагряваш тавана на помещенията отдолу, е горе-долу безсмислено. И тук ми идва най-голямата чуденка, която ме и провокира да пиша. Как ще сложиш фибран с мрежа и замазка ВЪРХУ тръбите на подовото?!?- А и след това върху нея "едни звуко и термоизолационни плочи". Ами то няма нужда от подово.
      Писаното от мен се отнася за тръби отвеждащи топлоносителя до радиатори в стената, така че грешката е моя.
      Ако ще се прави "подово" с топлоносител то по - добре е да се напряви с медни тръби за да има по - голямо топлоотдаване, естествено тогава замазката трябва да поема топлина и да я разпределя и няма да стане с разни пълнители ами с пясък и много цимент за по - голяма плътност. А под ламината без тея измами не може.
      Не бързай ако искаш да стигнеш
      __________________________________
      Discovery II TD5 10P

      Коментар


      • #33
        От: Итонг на пода или замазка?

        Първоначално публикуван от derhunter Преглед на мнение
        ...Гофрето си е напълно излишно по две причини...
        Тръбите се слагат в гофре, не за да ги пази, а защото тръбите имат линейно разширение. Особено като тече гореща вода през тях. Ако няма гофре, замазката може да се напука.
        Nissan Terrano 2,7 TDI

        Коментар


        • #34
          От: Итонг на пода или замазка?

          Така де, аз затова питам дали не съм разбрал. Наистина ако иде реч само за захранващи тръби-да трябва си гофре, не толкова заради линейното разширение, колкото за ремонтнопригодност. Аз обаче останах с впечатлението че иде реч за подово отопление, та затова не ми се върза изолацията върху тръбите.
          Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
          Селска фурна аспух нема. Пак същият.
          В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

          Коментар


          • #35
            От: Итонг на пода или замазка?

            Колега,
            Ако подът ти е сравнително равен можеш да сложиш газобетон от тънкия и в него да вкопаеш тръбите. Работата в това отношение с газобетон е песен!
            Аз съм правил така една баня - газобетон, замазка, плочки - няма проблем.
            Георги Гатев

            Коментар


            • #36
              От: Итонг на пода или замазка?

              Първоначално публикуван от Михаил Преглед на мнение
              Първо се полагат тръбите в гофре, ако са от белите с алуминиевата вложка. Изолация на тръбите не е необходима защото плочата е вътрешна, т.е. и да се разесее някаква топлина то тя остава в къщата. Гофрето пази тръбата от нараняване. Тръбите трябва да се фиксират с метални пластини и дюбели за плочата.
              След това вариантите са фибран и мрежа със замазка - по скъп вариант, но спестява хамалогията по качването на пясък и цимент в голямо количество до втория етаж или замазка с пясък цимент и перлит - по евтин варинт с по - голяма хамалогия. перлита е лек и в случая се ползва за пълнител.
              Саморазливните замаски нивелират до 10 мм разлика в нивата.
              Под ламината е хубаво да се сложи не от найлоновата вата която се продава на рула, а от едни звуко и термоизалоционни плочи, продават се на пакет с различини дебелени, по - плътни са и не се смачкват като се стъпва по тях. Под тях върху цимента се слага найлон, за да не пропуска остатъчната влага към ламината.
              Всички тези операции не изискват присъствието на "майстор"
              много добре описано! напълно подкрепям!

              Коментар


              • #37
                От: Итонг на пода или замазка?

                Първоначално публикуван от manQK78 Преглед на мнение
                Само не и итонг, не случайно сериозните строителни фирми го изхвърлиха и работят със изпечени тухли.
                Аз имам подобен проблем за решаване - правя баня в стаята и за да не къртя плочата за канализация - пода на банята ми се подвига с 15 см върху плочата.И аз се чудя с какво да го запълня.........моля за идеи !
                [ATTACH=CONFIG]232605[/ATTACH]
                Колега, а можеш ли да обясниш, особено в тоя случай, защо "само не и ИТОНГ"? Изказването че сериозните строителни фирми са го изхвърлили и работят с изпечени тухли е доста подвеждащо. Има "нещо вярно" в това, но от изказването ти се подразбира че ИТОНГ е калпав материал, а това съвсем не е така! Причините да го "изхвърлят" са няколко, но нито една от тях не касае качеството му. Основната причина е финансова. Цената на газобетона е безсрамно, направо цинично голяма - 2 - 2,5 - 3 пъти по-висока от тази на глинените тухли, сметнато на квадратен метър зидария. А така наречените "сериозни" фирми го "купуваха" (не случайно слагам кавички!) с огромни отстъпки, стигащи и до 50% и при това с големи закъснения при плащането. А да не говорим и че някои от тях въобще и не са се изплатили и няма и да го направят, защото просто вече не съществуват, фалираха. От което завода претърпя големи загуби, м/у другото. На всичкото отгоре тези фирми строяха и с нестандартен газобетон (с неточни р-ри, с леки обрушвания), че даже и с брак, който уж официално не се изнася от завода. Въобще далаверата вървеше с пълна сила. Освен финансови загуби, това донесе и лош имидж на марката. Прибави към това и нелоялната конкуренция, вносът на турски газобетон - двойно и тройно по-евтин и точно толкова по-калпав и картинката ще ти се изясни. Новото ръководство на завода до голяма степен пресече далаверите с отстъпките, с нестандартната продукция и с брака (поне в началото), но не намали цените, напротив, дори периодично ги вдигаше и се случи неизбежното - строителството с газобетон силно намаля, почти спря. И същите тези "сериозни" фирми ( които оцеляха де!) се пренасочиха към глинените тухли - четворки, Винербергер и пр. Та общо взето причините все по-малко да се строи с газобетон не са неговите качества, а чисто финансови - цената му, далаверите, недалновидна политика на ръководството, нелоялната конкуренция. А иначе качествата му са превъзходни - и като топло- и като шумоизолация, и като обработваемост, и като издържливост.
                Сега, конкретно по темата не твърдя, че ИТОНГ е най-добрия материял за повдигане на нивото на помещение, със сигурност има и по-ефикасни методи, но Е ВЪЗМОЖНО и с него да се свърши същата работа. Всичко зависи от конкретния случай. И понеже и ти имаш за задача да го правиш, аз ти казвам че няма да е проблем да го направиш с газобетон.
                Ето ти по-долу снимков материал как съм го направил аз в къщата на село:

                Натиснете снимката за да я уголемите

Име:01 DSCF3397.jpg
Прегледи:1
Размер:139.6 КБ
ID:5201068Натиснете снимката за да я уголемите

Име:02 DSCF6462.jpg
Прегледи:1
Размер:74.5 КБ
ID:5201070Натиснете снимката за да я уголемите

Име:03 DSCF6473.jpg
Прегледи:1
Размер:68.3 КБ
ID:5201074Натиснете снимката за да я уголемите

Име:04 DSCF6478.jpg
Прегледи:1
Размер:65.2 КБ
ID:5201071Натиснете снимката за да я уголемите

Име:05 DSCF6488.jpg
Прегледи:1
Размер:77.8 КБ
ID:5201069Натиснете снимката за да я уголемите

Име:06 DSCF6491.jpg
Прегледи:1
Размер:97.1 КБ
ID:5201072Натиснете снимката за да я уголемите

Име:07 DSCF6544.jpg
Прегледи:1
Размер:60.6 КБ
ID:5201073Натиснете снимката за да я уголемите

Име:08 DSCF6617.jpg
Прегледи:1
Размер:58.5 КБ
ID:5201066Натиснете снимката за да я уголемите

Име:09 DSCF6620.jpg
Прегледи:1
Размер:87.6 КБ
ID:5201067

                Коментар


                • #38
                  От: Итонг на пода или замазка?

                  Мисля, че сам си отговорил на въпроса си. Възможно е, но има далеч по-подходящи материали. Разбира се сещам се и за по-нудачни за тази работа материали.

                  Коментар

                  Активност за темата

                  Свий

                  В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                  Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                  Зареждам...
                  X