Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Препоръчайте ми котел на твърдо гориво

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Препоръчайте ми котел на твърдо гориво

Моя си го правих сам от 6 мм ламарина по руски проект-многоходов и съм много доволен .Топля два етажа от къща 90 кв на етаж /несанирана,неизмазана отвън,с калпава дограма/много добре :отвън -22,вътре 25 градуса.Ползвам донбаски въглища и малко дърва за разпалване.Ако някой има интерес мога да хвърля и чертежи.Иначе Виадрус-а е направен много добре но е по маломощен и трябва допълнително да се ъпгрейдва за тази кубатура и много се оскъпява.
    МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

Аз съм с чешки "Дакон" и съм много доволен.Ползвам го вече 6 год. без никакъв проблем.
      0884 987 137
      В българския език НЯМА дума, която в множествено число да завършва с "Й"

Коментар

Разгледай и: De Dietrich CF125 - 29.9kW
        Има и по-големи мощности. По-скъп е от Виадруса, но хората произвеждат чугун от повече от 300 години.

Коментар

Аз също бих ти препоръчал пиролизен котел с мощност 30-35 киловата.Можеш да се отопляваш с с чамов материал който е два пъти по евтин от дъб и бук,но не по малко калоричен.Единствено изискване е дървата да са сухи и тогава разхода ти за сезон ще бъде около 30 кубика .Аз лично съм си направил навеси в които дървата//около 25кубика//престояват около година,а даже някои горски стопанства предлагат и сухи дърва от санитарна сеч.Котела ми е "АТМОС Комби" комбиниран със електронна система за управление,и резултата е много добър.Името на котела говори че може да ползва и въглища, но от личен опит вече знам, че става само с висококалорични въглища, иначе пълна скръб.Но въглищата означават всеки ден чистене,/малък ужас/.При дъб и бук-чистене веднъж седмично без гасене,а при работа на чам въобще не го чистя.Вентилатора на изходящите газове изкарва всичко през комина.
          Ако ти е интересно обади ми се ,ще ти разкажа по подробно.Бъди здрав.
          А,и още нещо важно.Щом ще ползваш голям котел ,трябва да имаш и подходящ за целта комин.
          Румен Николов

0888 358 572

Коментар

но за пиролизните котли чувам че трябва да се сложи буферен съд,три или четирипътен винтил и датчици да мерят температурата на котела и тази на стаята иначе не били много ефективни и харчили много гориво.

Коментар

Първоначално публикуван от perdeee Преглед на мнение
              но за пиролизните котли чувам че трябва да се сложи буферен съд,три или четирипътен винтил и датчици да мерят температурата на котела и тази на стаята иначе не били много ефективни и харчили много гориво.
              Буферния съд не е задължителен,но датчиците вентила и електрониката -да.Иначе се губи смисъла от този котел.Но пък само слагаш дърва ,а той сам си се грижи как да ги гори,за да бъде в помещенията зададената температура.
              Румен Николов

0888 358 572

Коментар

a според теб колко дърва ще отиват за сезон с такъв котел за 210кв.м и два 80 литрови боилера къщата е с вътрешна изолация и пвц дограма.

Коментар

За първата година бих си взел 35-40 кубика чам бих ги сушил в навес поне половин година и още първия сезон ще разбереш точно.Възможно е да поостанат малко.Но нали знаеш максимата че ""за да стигне-трябва да остане"Пък те ,дървата няма да се развалят.Аз харча около 20-22 кубика,за 80кв. и 120 л бойлер.Като запалвам котела на 01-октомври и го гася на първи май.Нямам изолация,а дограмата е сменена.
                  Румен Николов

0888 358 572

Коментар

Имам пиролизен линг 25 д, български и мисля, че не му препоръчват иглолистен материал.
                    Иначе е голям кеф в голям студ зареждам 3 пъти на 24 часа, а над нулата 2 пъти. Държи ми зададена температура без проблем. 1 път месечно трябва да се разглобява и чисти.
                    Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
                      Имам пиролизен линг 25 д, български и мисля, че не му препоръчват иглолистен материал.
                      Иначе е голям кеф в голям студ зареждам 3 пъти на 24 часа, а над нулата 2 пъти. Държи ми зададена температура без проблем. 1 път месечно трябва да се разглобява и чисти.
                      Моя е АТМОС Комби 24 kw-чешки и вече шеста година е на бял бор,но си иска комин 200мм,иначе самия котел му правя профилактика преди всеки сезон,и толкоз,през сезона даже не го чистя от пепелта,както казах по горе вентилатора я изкарва навън.На четвъртата година проблем ми създаде четрипътния вентил,следващата година също и сега ще го сменям с такъв на дръга фирма и месингов,че стария е алуминиев
                      Румен Николов

0888 358 572

Коментар

Аз съм с чешки Viadrus U22 - 29kW-вече 5 години
                        Отоплявам 150 м2 ПВЦ дограма , вътрешна и външна
                        изолация.
                        Пали се два пъти на ден -сутрин в 6 часа и вечер в
                        18 часа.Междинно не се слага нищо.

На сезон 2 тона донбаски въглища + 1 кубик дърва +
                        10 чувала разпалки.

Коментар

и аз се надявам 6-7 тона домбаски въглища да ми стигат за сезон за моите 210 кв.м и дано наистина да е така. За сега и аз съм се спрял на Виадрус или Де Дитрих но до зимата има много време. А някои има ли впечатления за конвекторите,какво ще кайете за тях?? Мисля да слагам такива в двете по големи стаи но незнам дали си заслужава.

Коментар

Няма да сбъркаш с конвекторите. Само имай в предвид, че в тях има вентилатор, който издава лек шум от движението на въздуха. Лично аз не бих си го сложил в спалнята. Но на някои хора не им пречи. Другото важно нещо е да вземеш конвектор на който управлението да има датчик за температурата на топлоносителя. Това ще ти е от полза когато ти поогасне котела да ти спира вентилатора за да не духа студено.

Коментар

От нищо нещо не става. Има формули - знаят ги енергетиците. Стана малко като - колко малко гори моята кола. Избери такъв дето се обслужва лесно. Всичко друго е почти еднакво. Никой не казва какъв обем отоплява и до каква температура

Коментар

До: препоръчаите ми котел на твърдо гориво

Първоначално публикуван от valkov.val Преглед на мнение
                                Имам котел който ми го прави приятел.Немога да кажа киловати.Но отоплявам над 200квадрата при 3м тавани. Топла вода 250л.
                                На вилата е същия отоплява 3 етажа по 130квадрата.
                                На дърва и въглища метровка резната на две влиза отвор 30-30.
                                Цена между 800 и 1000 ако не греша.
                                Същото нещо ползва баща ми 20 години.Водата е 300 литра.Сега преди да го зареди с антифриз ще смени и котела при майстора ,който е правил предишния.След месец два го поръчва.Цената е около 1000 лв.Разход дървен материал около 15 - 20 кубика за отоплителния сезон при 240 квадрата и никакво гасене.Обема е 240 м2 Х 2.5 м.височина,а температурата между 22 и 25 градуса.Дограмата е дървена от старата и къщата няма изолация.Котлето за 20 години е чистено веднъж.Само пепел се изхвърля.Зарежда го веднъж на денонощие.Сутринта е жарава.Зарежда и се разпалва.Бор преди години ни запуши комина,вече се ползва само хубава дървесина.Няма проблем да се зарежда с въглища и да се ползва както с долно,така и с горно горене,но до момента не е пробвано.

Все повече мои познати (двама) слагат газови системи с дистанционно запалване през телефон.Резервоари от 1000 до 4000 литра,поставени в предварително подготвени и обезопасени ями в земята.Ако не беше страха ми идеята ми харесва.Другото че такава хубава система със всички екстри и монтаж е окло 10 000 лв.Т е 10 пъти повече от котле за твърдо гориво.

ПС:Да споделите освен вода и антифриз ,какви други течности ползвате за инсталациите си?Къде се продават и на какви цени.Разбира се и какви свойства имат.
                                Последно редактирано от adwokat; 21-02-10, 22:47.
                                Някои се раждат риби...малки рибки.С израстването се оформят като дребни риби,като едри риби и като големи балъци.
                                NB !БАЛЪК-РИБА в превод от турски...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X