Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Консултации за съфорумци - Архитектура, проектиране, узаконяване

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Чавдар (V93)
    отговори
    От: Консултации за съфорумци - Архитектура, проектиране, узаконяване

    Първоначално публикуван от kbot Преглед на мнение
    ... От другата, където е проблема с регулацията, има имот но хората 10 години не са идвали. Ако трябва да търся нещо от тях няма да е лесно, но това, което ме плаши е борбата с "административния капацитет".
    В нормалния случай, ако няма някакви по-засукани проблеми, чак толкова борба с административния капацитет няма. Хващаш един архитект, прави ти проект за ПУП и го внасяш в общината. Общо взето, не си чупят краката от бързане, но като да гледат да си спазват сроковете, особено ако няма някакви забележки по проекта. Собствениците на съседни имоти определено могат да бъдат проблем и/или причина за забавяне. Както казах по-горе - пази Боже да се окажат неоткриваеми (с неизвестен адрес, заминали в чужбина и т.н.) или пък починали, с N бр. наследници, които не могат да се понасят помежду си. А, дори и да са тук и да нямат възражения по исканите от тебе промени, пак могат да забавят нещата. Примерно, съседен имот има 2 съсобственици. Общината ги уведомява за внесен проект за промени с писмо с обратна разписка по пощата. Едната леля разбрала от сестра си за какво става дума, няма възражения, но не отива да си получи нейния екземпляр и той си отлежава в пощата 14-20 дни преди да върнат писмото като непотърсено. Съответно, в общината въпросната леля се води като неуведомена и по техни процедури смятат да й пратят още едно писмо, да изчакат дали то ще бъде получено и ако пак не е, да публикуват обява на Интернет сайта на общината и след още известно изчакване вече да продължат с процедурата. Ей ти го, че само поради такава елементарна причина ти е заминал месец - месец и половина ...

    Остави коментар:


  • kbot
    отговори
    От: Консултации за съфорумци - Архитектура, проектиране, узаконяване

    Данъка го плащам, не ме бърка
    От едната страна гранича с гората - никакъв проблем. От другата, където е проблема с регулацията, има имот но хората 10 години не са идвали. Ако трябва да търся нещо от тях няма да е лесно, но това, което ме плаши е борбата с "административния капацитет".

    Остави коментар:


  • Чавдар (V93)
    отговори
    От: Консултации за съфорумци - Архитектура, проектиране, узаконяване

    Първоначално публикуван от kbot Преглед на мнение
    Благодаря за точния отговор.
    При мен, като правиха кадастъра нарисуваха пълна простотия. Писах възражение и спечелих 3 дела даже без адвокат. Сега в кадастъра горе долу отговаря на фактическото положение. Проблема е че квадратурата излиза с 250 повече от нотариалния акт. Заграденото не излиза от границите в кадастъра, но рисувачите на карти на искаха да режат. ...
    То, докато човек чака в кадастъра може да стане свидетел на върволица от хора, които идват да се разправят за някакви проблеми. Като не са ти вписали на имота други собственици - пак добре, че на мои близки имотът беше вписан като собственост на жена, живееща на 300 километра и нямаща нито връзка, нито представа за това. Това с разминаването на квадратурата между документ за собственост и кадастрално заснемане май е често явление. Като са го изкарали по-голям парцела, данъчните ще те изтръскат за 5 години назад да доплатиш данъка за него върху по-голямата площ.

    Остави коментар:


  • kbot
    отговори
    От: Консултации за съфорумци - Архитектура, проектиране, узаконяване

    Благодаря за точния отговор.
    При мен, като правиха кадастъра нарисуваха пълна простотия. Писах възражение и спечелих 3 дела даже без адвокат. Сега в кадастъра горе долу отговаря на фактическото положение. Проблема е че квадратурата излиза с 250 повече от нотариалния акт. Заграденото не излиза от границите в кадастъра, но рисувачите на карти на искаха да режат.
    Като чета написаното - аз няма да строя. Минало ми е времето да се боря с вятърните мелници. Обаче ако някое от децата реши да строи, явно ще има проблеми.

    Остави коментар:


  • ag ro
    отговори
    От: Консултации за съфорумци - Архитектура, проектиране, узаконяване

    Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
    ...ако се сдобиеш с имот, при който имотните граници не съвпадат с регулационните линии, ще трябва, преди да тръгнеш да проектираш и да искаш разрешение за строеж, да изчистиш този въпрос, като минеш по процедура за изработване на подробен устройствен план....
    При мене точно така не съвпадаха. Не беше отразена в кадастъра промяна в общинската улична регулация, никой не знае защо. Стария собственик гледал от там и така строил по границите. На скица от кадастъра излезе друго. Проблема се оправи със заявление до кадастъра, плащане 300 лв на геодезическа фирма за изработване на нещо си /една папка в три екземпляра/ и съгласие на общината като съсед /улицата/. За да няма разправии и безкрайно чакане, се отказах от стотина квадрата в полза на общинския път. Така се промени кадастъра, за да е в синхрон с общинската регулация.

    Остави коментар:


  • VECTOR
    отговори
    От: Консултации за съфорумци - Архитектура, проектиране, узаконяване

    В общи линии, Чавдар коректно е описал общото положение.
    Многообразието в казусите изисква особено внимание преди покупка на недвижим имот и е трудно да се дадат общовалидни насоки.

    Остави коментар:


  • Чавдар (V93)
    отговори
    От: Консултации за съфорумци - Архитектура, проектиране, узаконяване

    Първоначално публикуван от kbot Преглед на мнение
    Някой може ли да обясни с малко думи разликата между "регулация" и "кадастрална карта" ?
    И какво се прави когато двете не съвпадат?
    Без претенции за професионално становище, но минало през главата:

    Кадастърът е база данни за местоположението, границите и собствеността на недвижимите имоти. Кадастралната карта е графично изобразяване на тези данни с нанесени граници на имотите, както и наличните към момента на кадастрално заснемане или допълнително включени постройки.

    Регулацията, най-общо казано, е определяне на предназначението на дадена територия и имотите в нея, определяне на трасетата на инфраструктурата (улици, канализация и т.н), определяне на вида застрояване и допустимите параметри (височина на строителство, какъв % може да се застроява и т.н.).

    При изготвяне на устройствени планове е възможно да се наложи да се променят границите на имотите, при което се получава така, че имотните граници според кадастъра да не съвпадат с регулационните линии и картинката може да изглежда примерно така:

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:cadastre-reg.jpg
Прегледи:1
Размер:41.0 КБ
ID:5748226


    Черните линии са границите на имотите по кадастралната карта. Червените показват къде според съответния план са предвидени трасета на улици. При прилагане на влязъл в сила застроителен и регулационен план, тези части от имотите, които се режат от червените линии, биха били отчуждени за изграждане на улична мрежа. Сините линии показват границите на имотите според актуалния застроителен и регулационен план. Пак при условие, че въпросният план се приложи, би трябвало в определен срок границите да се променят, с което ще се промени и размерът на съответните имоти, като от едни имоти се отнемат части и се придават към други срещу заплащане на обезщетения съобразно изготвена оценка.

    На практика в доста населени места има регулационни планове, приети през 80-90-те на миналия век, които не са приложени и отчуждителното им действие е прекратено по силата на разпоредбите на ЗУТ за такива случаи. В общините обаче тези планове си стоят и, ако се сдобиеш с имот, при който имотните граници не съвпадат с регулационните линии, ще трябва, преди да тръгнеш да проектираш и да искаш разрешение за строеж, да изчистиш този въпрос, като минеш по процедура за изработване на подробен устройствен план. Подробностите, сложността и цената на упражнението ще зависят от конкретните обстоятелства. За всяка такава промяна се изисква съгласие от собствениците на съседни имоти. Пази Боже, ако са повечко и са се разпилели по широкия свят!

    При всички положения, ако човек се кани да закупува някакъв имот, ще е добра идея да си направи едно добро предварително проучване, като си извади от кадастъра (ако има такъв за съответното населено място) информация за имота - площ, собственици (платена справка); предназначение и разрешено застрояване. Ако има адвокат - може да направи справка за наличие на вписани тежести. Няма да е зле, при по-сериозно отиване към сделка, да се изиска от продавача да покаже и скица (от кадастъра) с нанесена регулация. При наличието на неуредени регулационни сметки може да се окаже, че площта на имота е различна от тази, която е вписана в документите за собственост и която обикновено се съобщава в обявите. Примерно защото е възможно през част от него да е предвидено да премине улица или защото по регулационен план е предвидено част от имота да се придаде към съседен. Тези неща от стандартно представяната кадастрална скица няма как да се видят.

    За съжаление, и при нанесена регулация пак може да има изненади от рода на преминаващи през имота инфраструктурни съоръжения, с които вървят съответни сервитути. Примерно за електропроводи и водопроводи. Докато първите са обикновено видими, вторите понякога никак не си личат и тъй като подземен кадастър май на повечето места няма, а сервитутите най-често не са вписани, човек може да се окаже с неприятна изненада от рода на преминаващ през имота му магистрален водопровод ...
    Последно редактирано от Чавдар (V93); 04-04-17, 22:03.

    Остави коментар:


  • kbot
    отговори
    От: Консултации за съфорумци - Архитектура, проектиране, узаконяване

    Някой може ли да обясни с малко думи разликата между "регулация" и "кадастрална карта" ?
    И какво се прави когато двете не съвпадат?

    Остави коментар:


  • KamAZadjiq
    отговори
    От: Консултации за съфорумци - Архитектура, проектиране, узаконяване

    Първоначално публикуван от druncho Преглед на мнение

    Мерси, разгледах ги тея и съвсем се омотах. Парцела по НА се води в София област,а излиза по кадастър в София град, на границата съответно. На едната карта излиза на сив фон-което би трябвало да са строителни граници, а НТП го пише недървопроизводителна гора. Но никъде не фигурира постройката, която е описана в НА.

    Остави коментар:


  • druncho
    отговори
    От: Консултации за съфорумци - Архитектура, проектиране, узаконяване

    Като начало виж тия неща:

    http://maps.sofproect.com/oup_sofia_cache/

    http://www.sofproect.com/maps.aspx

    http://www.isofmap.bg/

    Остави коментар:


  • KamAZadjiq
    отговори
    От: Консултации за съфорумци - Архитектура, проектиране, узаконяване

    Благодаря на всички за отговорите, но нещо не се харесахме с този парцел. Сега разглеждам един друг и съответно и там пак е няква никва. Въпросът ми е: Мястото е неурегулиран поземлен имот с постройка фигурираща в НА и граничи с територия в регулация за вилно застрояване. Какво може да се прави с този парцел, т.е.:тази постройка законна ли е(не фигурира на скицата, която ми показаха) задължително ли е вкарването в регулация и това въобще възможно ли е? Четох, че според последните промени по ЗУт вкарването в регулация е доста по-сложно, но поне парцела се води в София-град и има ОУП.

    Остави коментар:


  • gucko
    отговори
    От: Консултации за съфорумци - Архитектура, проектиране, узаконяване

    Първоначално публикуван от потребител Преглед на мнение
    Може ли някои да каже как стои въпроса с направа на (голяма) дворна врата във вече съществуващ имот ? Изискват ли се някакви документи и каква би била една подобна процедура ? В момента има 'нормална' входна врата към имота (дворна), но искам да направя по-голяма за бъдещ гараж. Не можах да намеря информация, но не съм и запознат какви термини и къде да търся.
    Не се впрягай толкова, особенно за една врата и особенно в Милата Родина.За успокоение мога да кажа,че съм преобразявал няколко двора и то не само с по голяма врата ами и с 50-60м2 навеси свободно съчинение.Е досега никой не ме е викал да ги демонтирам.Капките са мноооого нарядко и е детска игра да се минава между тях .

    Остави коментар:


  • moci111
    отговори
    От: Консултации за съфорумци - Архитектура, проектиране, узаконяване

    Здравейте имам едно ламаринено гаражче с малко тухли тук таме има ли узаконяване таз постойчица ?

    Остави коментар:


  • потребител
    отговори
    От: Консултации за съфорумци - Архитектура, проектиране, узаконяване

    Може ли някои да каже как стои въпроса с направа на (голяма) дворна врата във вече съществуващ имот ? Изискват ли се някакви документи и каква би била една подобна процедура ? В момента има 'нормална' входна врата към имота (дворна), но искам да направя по-голяма за бъдещ гараж. Не можах да намеря информация, но не съм и запознат какви термини и къде да търся.

    Остави коментар:


  • s_s1
    отговори
    От: Консултации за съфорумци - Архитектура, проектиране, узаконяване

    Възможно ли е да получа разрешение за строеж на временна преместваема двуетажна сграда /метана конструкция и термопанел/ в собствен УПИ, която да използвам за магазин?

    Остави коментар:

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
X