Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Качествена хидроизолация на покривна тераса

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Качествена хидроизолация на покривна тераса

Понеже непрекъснато ми звънят и питат защо моите покривни тераси не пропускат вече повече от 10 години.
    Пиша цялата процедура тук в форума - идеята е че лесно се открива чрез търсачките и да се схване принципа.
    Въпреки че не съм учил строителство имам направени повече от 50 покривни тераси и нито една пропуснала...

Важна особеност е че процедурата е за НОВИ ТЕРАСИ но може да се приложи и към същестуващи.

Нарочно пиша максимално просто и елементарно (като за общаци)
    Когато се строи един обект още в началото е ясно къде ще има покрив и къде ще е тераса която се явява покрив на долния апартамент.
    Повечето наводнения не стават на най горната плоча ами по правило почти винаги на предпоследната (тази с терасите) - затова най голямото внимание е там...

1.Първо ниво на защита!
    И така - предстои ви да излеете бетона на предпоследната плоча(тази с терасите) и еркерите - имате си конструктивен план където са дадени арматура клас бетон (обикновенно В25) и прочие...
    Всичко спазвате по плана и леете с бетона който конструктора ви е дал НО МЕСТАТА където ще са терасите (обикновенно в края на плочата) - ще ги излеете с водоплътен бетон В30, В35 който ще ви го приготви същия бетонов възел.Те знаят как. Ако цялата плоча е 300м2 примерно и имате 10-15 миксера един или два от тях ще бъдат с водоплътен бетон и ще ги излеете точно където са терасите и ще навлезете поне метър в стаите. Цената на този бетон е около 5-10 евро по скъпа от нормалния - едва ли ще ви трябват повече от 20 кубика...

2.Второ ниво на защита
    Терасата е изградена (изидана) дупките за отводняването са направени а пода е на бетон (от водоплътния посочен по горе). Тука вече полагате някаква хидроизолация - каквато имате или решите. Аз например полвах едни торби на Мапей или на Церезит - забърквахме ги в кофите и после мажем с баданарката..Е с течение на времето - забъркваха в кофата ритаха кофата и с метлата я поразнясяха... Каквато хидроизолация имах подръка - такава слагах...Но всеки сантиметър всяко ъгълче(най вече) беше покрито. Един път работниците ги домързя и изляха импрегренант за камък...

3. Трето ниво на защита.
    След хидроизолацията на бетоновата плоча вече се прави както си знаят майсторите (или собствениците) слагат фибран мрежа отгоре и анкерират (тука се компрометира малко) и после правят стандартната замазка за наклони... След като се направи финалната замазка (преди плочките гранитогрес) - отново се полага хидроизолация - аз отново слагах предимно на Мапей и Церезит--поне 2 ръце... Това ми е същинската хидроизолазия която ще ме пази... Предварително оглеждах терасата ако е "рискова" слагах и ленти в долните ъгли под хидрото и мажа отгоре...Евтини са а долния ъгъл е много уязвим..

4.Четвърто ниво на защита.
    Слагате си гранитогрес(плочките) както си знаете . Ползвате наистина качествено лепило... Ако терасата е "рискова" и клиента е послушен - опитвате се да избегнете излишни рискове а именно: Гледайте да слагате светли плочки - черните и тъмните плочи много се нагряват лятото - направо не може да се стъпва на терасата. Тоест получават се големи температурни разлики - това е предпоставка за проблеми. Най големия проблем са фугите. Без специална защита - при "рисков" град те падат за една година буквално. Особено ако са тъмни и не са спазени пропорциите. Фугата задължително от най най качествената... Има специални такива които са еластични и са двукомпонентни - верно че са по скъпи но то за едни фуги 50-100 лв не са разход. Ако влезне вода - от фугите ще е!!!

Това е!
    Плочките с фугите пазят същинската хидроизолация(трето ниво) от пряк контакт.. Тя седи защитена отдолу-не я пече слънце не я вали сняг и няма механичен допир.
    Така хидроизолацията ще е ефективна с десетки години...
    Ако ли пък случайно стане фал - (случвало се е) счупи се плочка и се нарани хидроизолацията(трето ниво) - остават ви още 2 защити... Абсурд водата да стигне до тях!!!

Сега отиваме на парите (и критиките за първо ниво) . Една хидроизолация на Мапей е доста евтина - почти няма труд по полагането. Смесваш в баката бъркаш с миксера и после разливаш с метлата - ами то става за половин час буквално...

Водоплътния бетон (обяснявам го просто) - всеки бетон си има клас на здравина като почнеш В15 - В20 - масово се изполва В25 достатъчно здрав е. В30 и В35 е доста по здрав(има повече цимент и др) но когато се увеличава здравината расте и водоплътността... Тоест самия бетон освен че е по здрав - не може да попие вода... Много специалисти казват че това е излишно презастраховане и просто няма смисъл. Те не са яли бой от клиентите и може да говорят така. Аз се застраховам - освен това искам да посоча един много важен бонус който се получава. Много пъти в жилището под покривната тераса не прониква вода НО ИМА МУХЪЛ... Аз нямам никъде мухъл. Според мен - водоплътния бетон не поема влага - и пречи на мухъла.Това е особено важно там където има ясна граница между топло и студено - точно там водоплътния бетон е много важен. Това е бетоновата плоча на терасата.Обикновенния бетон лесно поема топлина влага и е предпоставка за проблеми. Мухъла си е сериозен проблем и си струва да се подсигуриш.

Заключение:
    Успеха се крие в комбинацията от тези 4 отделни защити. Всяка сама по себе си е доста сериозна но четирите заедно на мен ми осигуряват спокойствие и добър сън.
    Рискова тераса за мен е:
    Отводняване навътре тоест наклона е навътре към стаята и водата се обира с водосточната тръба близо до стаята- това е опасно. Ако терасата се отводнява навън (с барбакан) тоест водата естетвено бяга навън е по леко...Даже и да седи водата - пак е проблем за мен.Трябва да бяга навън..Моите наклони са доста по големи от нормалното.Ако е навътре(новопостроена трябва да е троен(компенсиран) - ако е навън двоен...
    Рискова тераса е в Плевен примерно : тежки зими минус 20 се редуват с плюс 40 градуса... Егати и разликата... камък и дърво се пука че една фуга ли...
    Варна няма такива разлики - зимата е около нулата лятото е 30..тоест много по благоприятно и двойно по малко от Плевен.
    Рискова тераса е също така да я пече директно с черни плочки...Или да образува лед а отдолу да е отопляемо.
    Или ако е доста голяма по размери защото тогава трябва да има специални зони(фуга) за разширение!! - гледам да бягам от тях...

Относно парите
    Не е скъпо - не са големи квадрати - смятал съм че по скъпия бетон с повечето хидроизолации - ами я има я няма 1000 лв за 200м2 тераси...Организацията повече ми тежи..

Правиш ли ремонти в София?
    ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

• CAESAR
      CAESAR коментира
      Редактиране на коментар
      Аз останах с впечатлението, че проблема е отстранен (тогава не можах да мина навреме).

В миналия век приблизително така се правеха нещата (там, където въобще се правеха).
    И Мапеи, и Церезит имат средно по 7-10 вида хидроизолации - еднокомпонентни, двукомпонентни и прочие. Не се разбра какво е ползвано.
    В днешно време сядаме с възложителя и проектанта му и те обясняват за какво и как ще се ползва дадената терса. От началото на годината на не повече от 50% се сложиха плочки, например. Ето сега съм натрупал 15-тина тераси, като една част са на декинг, а друга - на каменен килим. Съвсем различни хидроизолации се позват в различните случаи.
    Иначе да - терасата е често подценяван детайл и когато ни извикат е късно за евтини средства. Правили сме и прозрачна хидроизолация върху плочки, например. Някъде се е налагало да инжектираме - много и разнообразни случаи.
    Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Тоест, Мишев отново си е правяил "вятър на устата", без то да има особена стойност? Колко типично...
      Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
        Тоест, Мишев отново си е правяил "вятър на устата", без то да има особена стойност? Колко типично...
        Мишев спрял да строи май преди доста години, от тия доста години проблеми с протичания няма = добър пример за подражание малко с изтекла давност.

Цезар, строи и в момента, днес преди 5 години и преду 10 години има разлика от космоса до под земята, технологиите се променят кажи речи всяко тримесечие.

Ицо,

А къде е добавената стойност в твоето мнение тук и сега в тази тема, с какво това помага на света и общноста тук?

А, точно ти, знаеш, можеш и си способен да добавиш много стойност!
        Бъдете живи и здрави!

Коментар

Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение

... днес преди 5 години и преду 10 години има разлика от космоса до под земята, технологиите се променят кажи речи всяко тримесечие...
          Това е точно така, мамка му... Едвам успявам да следя какво излиза на пазара на течните хидроизолации (при положение, че не ползвам битовите, които всеки може да си купи от магазините, пък били те и с гръмки брандове), или дори само на полиуретаните, а камо ли при инжектирането... Ето сега ми предстои да изолирам една дилатационна фуга отдолу, където единственото решение в случая е ... един 6-компонентен гел!!! Не само това, ами си има алгоритъм на смесване преди полагане кой компонент след кой и колко минути до следващия компонент, докато ги сведа до 2 компонента и сетне с двойната инжекционна машина баво-бавно на ниско налягане да се инжектира. Баси... Всяка седмица нов мейл от партньорите с нещо ново.

Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

• jkd
            jkd коментира
            Редактиране на коментар
            То навсякъде така. Много ми е интересно без дългогодишни изпитания и тестове как ги правят тия новите да са "доказано" по-добри от старите . Лекарства и всякакви други неща.

Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
          ...Ицо,

А къде е добавената стойност в твоето мнение тук и сега в тази тема, с какво това помага на света и общноста тук?

А, точно ти, знаеш, можеш и си способен да добавиш много стойност!
          Добавената стойност е индиректна, и ако човек чете внимателно, тя ще подскаже на четящия да не приема написаното от Мишев като чиста монета.
          Причината е, че той се увлича по разказите в които няма особено полезна информация. Пример, и това при положение че не се занимавма с такава дейност:
          1. Да се използвал водоплътен бетон. Чудесна идея, но тя е неприложима при ремонти.
          2. Някой от етапите на полагане на хидроизолацията бил компрометирал някои от долните и слоеве (нещо се пробивало, но не ми се препрочита началото на темата за да бъда по-конкретен), но това не било фатално.
          Влиза вода, замръзва. Влиза вода, замръзва. И? Какъв ще е резултатът?
          Аз знам де, въпросът е риторичен. Или както му казваш ти - да "добавя стойност"...

В резюме - разговорите ни с Мишев не са от вечера или днес, и са обхващали теми по които не може да ме забаламосва и да ми говори щуротии. Та не е като да нямам представа какви ги пише - увлекателни на пръв погледа, и без практическа стйност.

Ето, пета ли не знам коя година ще стане вече, го чакам да покаже информация от първа ръка от производителия на магическия припой който той хвалеше. Уж били давали награда от $10к или подобна сума, ако им се покажело менте на техния припой...

И всякакви от тоя вид. Като минем на по-конкретни въпроси, той оглушава и престава да отговаря...

Ето, сега може да приеме, че отново съм повдигнал въпроса за наградата. Да видим (това включва и теб) какво ще отговори...
          Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 3 потребители онлайн. 1 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 108,039 в 21:00 на 20-03-26.

Зареждам...
          X