Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как се прави път - технология на изграждане на пътна инфраструктура от нулата?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Снощи имаше т.н. "Риалити чек", разговор с няколко човека... заинтересовани от пътя и проходимоста, или към момента липсата на такава.

Иван - ..."Жоро, ако нищо не направим, нямаме път, не може да се кара, не може да се ползва имота през кажи речи половината година. Трябва нещо да се направи, трябва от някъде да почнем"...

Драган - ..."Добре, де, Жоро, тия багеристи и хората с валяка от околните села кво казаха, те не могат ли да помогнат, кво толкова е сложното?"...

Жоро - ..."Да, това е ясно. Аз точно с тия хора говоря, с тях правя количествена сметка, те ми дават цени на мото смяна, колко време е нужно и на тях разчитаме, на местните да ни докарат фракция и на местните да наемем тях с тяхната техника. Сложно няма, има колко добра услуга и какво ще получим като краен резултат за ограничения бюджет, за сумата, която ще успеем да съберем за тази работа."...

Петкан - ..."Аз разбирам, че не сме специалисти ама всички сме зрели мъже и си премерваме риска. Ако съберем пари и започнем, поне ще има подобрение, нали? Нали, Жоро?"...

Жоро (Аз) - ..."Може би ще има подобрение, но не на всякъде. Може би, не може би, дори много е вероятно на места да няма разлика, има две места където "блатото" е дълбоко и според мен 10-15-20см насип няма да направят никаква разлика в мокро време, а след камион ще стане мега зле...

Жоро (Аз) - Моето най-голямо опасение е, да съберем пари примерно 7-8 000 евро, да почнем от някъде, да не излезе количестената сметка и примерно материала да не стигне до последните, най-далечните 2-3 платили, и тогава какво правим??? Решение за този риск има, например, разчитаме 5-8-10 гондоли за целия участък, и квото и да става разстиламе равномерно, колкото има ефект - толкова! Някой участъци ще станат доста добре, но други според мен няма да личи или може да стане и по-зле."...

И те така те
    Бъдете живи и здрави!

Коментар

• ezhko
      ezhko коментира
      Редактиране на коментар
      това влиза в остойностяването в графи управление на риска и управленски финансов резерв

• BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      Деленето не може да стане по-братски, много хора се скатават и/или наистина не могат да си позволят значителен разход, да ги принудиш всичките също не е лесно/възможно. В такъв филм играя цял живот в т.н. панелки, гаражни кооперативи и ремонтите покрай тях.

Аз не съм на 17 години, знам и виждам какво е възможно в тази ситуация. Решения има повече от едно.

Това с финансите в пътностроенето, се оказва, че не в пряка линейна зависимост, примерно добавяме по още 100 еврака на човек, насипваме още една гондола и получаваме 5% подобрение. Преди години брах ядове със звукоизолация, там също няма линейна зависимост, нещата са брутално "нечестни" за плащача, с малко инвестиция получаваш 80% ефект спрямо началната позиция, но с още 80% инвестиция не получаваш и 20% подобрение. Който не се е сблъсквал с подобни казуси, няма да ме разбере.

• ezhko
      ezhko коментира
      Редактиране на коментар
      Затова писах "по-братски", а не по равно. В такива колективи плаща който е най-зорлия. Ако може.
      При пътищата,или плащаш колкото минимално трябва (и винаги изглежда много) и имаш щастие, или плащаш много повече на вноски и береш само ядове. Дългогодишни наблюдения.

Абе бате Джоре с тая тема явно продължаваме тази https://offroad-bulgaria.com/forum/%...BE%D1%82%D0%B8 ?

Я кажи, за 4-5 години има ли нещо вече на терен? И се учудвам, при толкова архитекти, инженери проектанти дето си работил с тях чак сега да излиза въпроса за пътчето в района. Специално за Добрич още тогава каза че има имоти за милиони наоколо и таквиз хора газят в коловозите, баси...

Коментар

• jordanov sv
      jordanov sv коментира
      Редактиране на коментар
      Охоо, хич не ги мисля, то навсякъде има такива. Ама ти ако си с такива комшии, задачата ти е да ги организираш , само

• BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      В интерес на истината, според моя опит, колкото по-нормална работническа класа са хората, толкова по-лесно се склоняват да се обединят в една кауза и да инвестират. Има ли значителни разлики в платежоспособноста на сдружението, слаба или по-висока, и веднага следват трудности...

• ezhko
      ezhko коментира
      Редактиране на коментар
      Склонни са да инвестират общ труд или отмъкнати материали. Пари - нямат. Ако имат, не са работническа класа и се скръндзят.

Започвам да мисля в една друга посока...

Още в началото на разговора ми със съседите им предложих да започнем с овладяване на повърхностните води, отвеждането им и дрениране на съществуващия път.

Предложих им като първи стъпки с експериментален характер, да викнем местния багерист/и и да изкопаем канавки, да импровизираме за колектори и да направим отвеждане на уловената вода под пътя където има кръстовища и заход за имот. Инвестицията 2-3 мотосмени на багерист + 2-3 дни, примерно един уикенд за дъмпър, който аз ще карам и по 300 лева(всяка) за двуслойни тръби ПП Ф500мм, като тръбите 3-4 най-много са общ разход, и за всеки имот по 1 минимум, което пак се получава трицифрена сума на човек, напълно приемливо и всички бяха съгласни, поне на ниво идея.

Дали ще има подобрение, значително подобрение не знам, по-скоро съм скептичен, може би на най-бруталните участъци ще има леко подобрение но надали нещо фрапиращо. Почвата е с особен състав, задържа водата много добре, което може и да е плюс ако правилно се проектира. Има дупки, които задържат вода и в най-големите летни жеги с месеци... Примерно на камерите си виждам как едни дупки имат вода и не изглежда да са мръднали в посока изсушаване вече много седмици подред.

Има 2-3 съседи където са в ниското и при тях дори и целия път да е сух, при тях точно е блато и киша/кал дори и през сухите месеци, може би ако отведем повърхностните води, те ще усетят облекчение. При мен само в края на имота ми има този проблем, но аз съм в горе-долу най-високата част на пътя, при мен ще е кръстовището и отвеждане на уловените вече води.
    Бъдете живи и здрави!

Коментар

• ezhko
      ezhko коментира
      Редактиране на коментар
      Ако не махнете хумусния пласт и не укрепите платното, отвеждането на водата само ще увеличи свличането на кал, като ще задръсти което сте изкопали и ще помогне да се изрови и на други места. Копаете, колкото да се оттече водата и тинята от локвите и веднага насипвате с чакъл. Трамбовате ако и както можете. И така до следващия път. Ако локвите са прекалено големи, може да сложите бетонни тръби.с по-голям диаметър. Полипропиленът ще се натроши и/или задръсти доста бързо.

• BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      Да, тва с отнемането на пласт, мисля, че е част от първоначалните работи, най-малко за да пооправи коловозите.

Ако се съберат пари и за наколко гондоли материал, най-вероятно ще се укрепи още повече, както прогнозираш, ама не знам какво се получи като бюджет.

Тръбите не знам от какво са точно, 500мм, двойни стени, масово се ползват за точно такива работи, а аз мисля да са заровени и над тях да има трамбован насип, все пак имам някакъв опит в дрениране и ВиК. На кръстовищата може и над фракцията над тръбите да пуснем няколко бъркала бетон примерно едни 2-3-4-500 литра, поне става бързо ако имам помощник бъркам и заливам 30-40л бетон за под 2-3 минутки като от години ми е слабост да добавям и фибри, все ще помогне на трафика да не повреди тръбите.

• ezhko
      ezhko коментира
      Редактиране на коментар
      Това с ПП тръбите няма да проработи по описания начин - сори.

Ако отводните кадърно, въпроса е 50% решен. Мнение на не специалист.
    Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
    Съединител - долен, ляв педал.
    Вальо O888557Ч7Ч Silverado 1.3 i

Коментар

• BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      В поне някои участъци, и аз така мисля.

#BatGeorgeone Една снимка или кратко клипче на въпросния път, често дава повече инфо за решение на даден проблем...

Коментар

• BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      Много си прав, мерси!

Предварително казвам, че пътища не съм правил, просто разсъждавам. Автора пише, че почвата задържа много вода и не съхне.
    В такъв случай направата на канавки дали ще помогне за дрениране. Може да се изкопаят на ръка малки канавки на проблемните участъци да се види ще има ли нужния ефект.
    CR-V 2.0i RVSi 147PS

Коментар

Само канавки казват, че не помагало много на участъци с почва, която задържа много вода. Задръствали се и не знам още какво.
      Тук има някакъв метод с перфорирани тръби, може би за проблемните места да може да се използва нещо подобно:

How I Built a French Drain to Improve Drainage on Clay Soil

Или сипване какито трошилки се намерят за повдигне пътя нагоре над околното ниво...

Коментар

Почва която задържа вода, значи почва която НЕ попива и не пропуска. Ако се отведе водата в страни проблема се решава до някъде. Дупчени тръби се слагат в дренаж през който водата стига до тръбите. Ако сложиш такива тръби в глина е все едно да ги прибереш в склада. Зависи от почвата. При мен на двора капка вода не остава и след най големия дъжд. Няма ни тръби, ни канавки ни наклони, но на 15 санта под повърхността е прекрасен пясък, като за мазане.... и никой не знае колко надолу е.
        Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
        Съединител - долен, ляв педал.
        Вальо O888557Ч7Ч Silverado 1.3 i

Коментар

• jkd
          jkd коментира
          Редактиране на коментар
          ezhko Защо да е булшит, това е факт. Никой няма да направи проект и да се подпише ако не е според държавните нормативи. А те далеч не включват всичко възможно.
          Между другото така е при всички специалисти и професии. В по-добре развита и напреднала страна може нещо да е разрешено, тук обаче не. Съответно - кОня. Нито го предлагат, нито имат опит, нито го знаят защото изпада от учебниците.

• ezhko
          ezhko коментира
          Редактиране на коментар
          В областта на строителството на пътища от нисък клас няма промени от столетия. В стандартите - също. Независимо за коя държава иде реч. Не искаш да те оперира от апандисит знахар за да е нестандартно. Същото и за път.

• jkd
          jkd коментира
          Редактиране на коментар
          Как аджеба съседите са си направили тия улици. Евтино има, но под нивото на инженера (за медицината да не отваряме дума, че там има още по-фрапантни разминавания, и все са 'стандартни').

Хора - в момента и на двете места които визирам има кал и коловози по половин педя, на съседните улици където хората са "наляли" няколко самосвала фракция няма кал и се минава с леки автомобили и спорадично и с тежки (бетоновози например).
          ---
          Мога да споделя опита от наше село. Тука на такива пътища сипват една червена пръст с камъни и всякаква гмеш. Просто засипват дупките и подравняват. Не минава валяк. Само камиони и коли. За месец се слягат коловози, но плитки. Пак засипват само коловозите. След 3 засипване пътя става като бетон. Не е кален, защото водата е отмила горния слой червена тиня и е здрав. Не е писта но може да се кара дори с бетоновоз в лошо време.
          Последно редактирано от jkd; 16-02-26, 12:59.

Почти всяка сутрин по БНТ дават репортажи от някъде из татковината или за разбит път или за липсващо водоснабдяване и аз всеки път се сещам за тукашната дискусия.
        Та днес беше от някой квартал на Варна /не чух кой/, не могат майки да минат с количките, таксита и линейки не щат да влизат, само бетоновозите за новите кооперации газят и т.н. Пускат жалби хората, викат телевизии, искат си общината да им оправят асфалта, па они им отговарят че там асфалт нямало... Е как да няма изтъпани се една госпожа, е баща ми имаше лозе ей там, е военните ей горе гледаха животни и имаше хубав път... Е имало, ама тоз дет го е направил и поддържал за свойте си нужди вече го няма и ся условията други.

Та, тука имаме ли развитие по темата?

Коментар

• BatGeorgeone
          BatGeorgeone коментира
          Редактиране на коментар
          Има развитие, но все още не е значително като напредък.

Ето от тук може да се научат много неща и да се взаимстват изпитани методи за строителството на пътна инфраструктура, и не само.

https://www.youtube.com/@HedblomSwe/videos

HedblomSwe

Бъдете живи и здрави!

Коментар

• jkd
          jkd коментира
          Редактиране на коментар
          Моите впечатления са, че ако се търси евтино 'направи си сам' решение, няма по-добро от това, което може да се намери в рускоезичните ресурси. Tук е описан много интересен метод, който ми излезе като трети резултат, сигурен съм, че има и други за всякакви случаи - еле пък за пътища. Просто мисленето е различно като няма ресурси и пари, а работата трябва да се свърши. Тези шведски видеа ли са, какви са, много излъскани ми се видят, не ми вдъхват доверие
          Последно редактирано от jkd; 06-03-26, 22:28.

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 108,039 в 21:00 на 20-03-26.

Зареждам...
      X