Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как се прави път - технология на изграждане на пътна инфраструктура от нулата?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От учебниците намерих първия си отговор относно мембраните/геотекстили и т.н.

Мембрана се слага върху почвата за да се спре навлизането на финни частици в посока към пластовете с фракция, дори се слагат няколко слоя мембрана. Ако мембраната липсва финни частици мигрират и заемат кухините между фракцията, в последствие затрудняват дренирането + предизвикват капилярен ефект на просмукване на влага от почвата, което е пагубно за пътя.

Бъдете живи и здрави!

Коментар

• BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      Вместо да "седите да гледате сеир", някой любезно и безвъзмездно може да се хване и да пита ИИ с моите въпроси по-горе

• ezhko
      ezhko коментира
      Редактиране на коментар
      Да не получиш осмоъгълен петочеп за отговор?

• BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      Вече го усещам чепа

Добре де, това дето си го мислиш, с какъв бюджет очакваш да стане?Дори и никой от община, или институция да не пречи, аз си мисля за астрономически суми.Придобити са само парцели, на които тепърва ще се строи, и се налага техника да се придвижва до строежа?Или там вече има нещо изградено?Докато не се знаят всички подробности, не може да се направят предположения за целесъобразност, и доколко си струва инвестицията

Коментар

• BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      Техника е нужна от двуосни возила като леки коли, до малки камиончета + 3-4 осни за доставка на тежки материали, бетоновози, бетон помпи. И трактори за нуждите на строителството.

• krassitch
      krassitch коментира
      Редактиране на коментар
      И колко имота има за 150 метра?Ще се събират пари от всички, за да се направи пътя?Тази очаквана сума е нереалистична, за качествена направа.Най-много, за позапълване на най-голямите дупки...После, ще го отнесе оня, който движи нещата, защото другите ще са разочаровани от резултата

• BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      Проблема не са само дупките, по-скоро коловозите и факта, че всичко се размазва при мокро време и настилката няма товароносимост. Бетоновоз не може да се вкара през половината време в годината, доставка на нещо различно от пица и две бутилки безалкохолно също, дори аз с натоварено ремарке ми е тежко в калта, минавам, ама след 5 минавания ме псуват съседите

Пътното строителство не е проста наука .
    Започва се пручвания , геоложки , после заснемане , после проектиране и т.н.

Без да знаеш какво е под земята , няма как вземеш решение за конструкцията на пътя.
    Ако си правиш илюзии ,че можеш сам да се справиш , спри още сега . ( това ако наистина искаш да съвториш истински траен път , за тежко натоварване)
    Колкото по-проходима ти е колата ..... от толкова по-голяма дупка ще те ВАДЯТ
    За добри дела .....БЪДЕТЕ ГОТОВИ !!!!

A1+

Коментар

• BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      Ванка кво разбираш ти от Геодезия

Сега сериозно, искам достъп, просто достъп, никви грандиозни неща изискващи седмици работа на хора като теб + още Инженери и техника от Черепа и АПИ

С пари всеки може, аз имам ограничен бюджет, колкото мога за тия пари толкова.

А, за гумите, недей да говориш без да си пробвал/видял/проучил, толкова е булшит, че чак е метод на строене на тежки участъци и подпорни стени на поне 4 континента, единия е Европа. Гледал съм експерименти как машини над 30тона минават върху по-малко от 15см насип фиксиран с гуми без да повредят настилката, а съм се нагледал на лунни пейзажи където машини под 10т размазват път след първия дъжд. Гумите са просто един метод за фиксиране и укрепване на насипа, позитивните страни са достъпност, безплатност и мега здравина, негативите са логистика и трудна подготовка с рязането на бордовете.
    Методът беше обсъждан на научно ниво още по соца. Заключението беше, че е негоден за пътища с асфалтово покритие по принцип. За временни пътища с трошен камък е първоначално ок, но замърсяването на почви и води води до проблеми, подобни на тези с азбеста. А рекултивацията е дълъг, сложен и скъп процес. Препоръчваше се само като временна мярка за укрепване на откоси, вместо с фашини.
    И понеже производителите на автомобилни гуми се видяха в чудо как да рециклират употребяваните, сега се предлага добавянето на смлени на прах гуми в асфалта...
    Не продавай на краставичар....
    Ежко не друго, ама ти и аз все едно говорим за различни държави, вселени....

В Добруджа, за където говоря за единия обект, е квартал на града, и то квартал на богатите, умишлено квартала НЕ е урегулиран, асвалт имат само 10% от богаташките къщи, ама до скоро и те нямаха, буквално до преди година, а масово къщите почват от половин милион еврака. Кви общини кви пет лева, част от живущите там са именно общински съветници и работещи в институциите, шанс за урегулиране скоро няма, а пътна инфранструктура ХА Ха ХА, дори канализация няма, поне има Вода но това е от половин век да има вода, тоест не е постижение.
    Нормално. Краде се яко, Заплатите в общините са мизерни, новобогаташите (в общия случай) са скръндзи и неграмотни многознайковци, без грам култура, но свикнали да става каквэто кажат. Затова и елитните квартали скоро ще се удавят в лайна и дотам ще се стига само с хеликоптер.
    Справка - бъдещото гето над Камбаните в София.
    то е хубаво, спор няма, ама къде го този специалист, а и ако го срешна неподготвен този специалист какво да го питам, като знам, че толкова много не знам.
    Питаш за някой дърт пътищар от соц. време. После питаш същия да ти препоръча някой младок, който да може да ти свърши работата открай-докрай.
    Реалистично - чакаш Годо и по-добри времена, а дотогава насипваш по някой и друг камион чакъл на проблемните места и копаеш по някой и друг метър за да отведеш водата от по-големите локви.
    А може и да ти предложат гозба с камъчета, след което да псуваш некадърните инженери
    Последно редактирано от ezhko; 12-02-26, 10:01.

Коментар

• ezhko
      ezhko коментира
      Редактиране на коментар
      Вече имаш идея и как изглежда отстрани.
      Читави младоци има като изключение. Намират се през старите кадри от соца, които още дишат

• jkd
      jkd коментира
      Редактиране на коментар
      Вече имаш идея и как изглежда отстрани. Читави младоци има като изключение. Намират се през старите кадри от соца, които още дишат
      Верно, че се намират, ама трябва и старите да разбират от тия 'страничните' неща, и да са го предали като информация. Защото в тях е заровено много голямо куче - доколкото съм се запознавал с методи и постройки, които крият шапката на съвременните.

• ezhko
      ezhko коментира
      Редактиране на коментар
      Не е само до приемо-предаване, а и до хъс и желание за учене. Но старите знаят кои са тези кадри.

Сценарият с гумите е голяма партенка, а още по-голяма партенка е, че са безплатни.
    Това, че някой пакистанец е качил видео в ютюб, не значи че има смисъл.

За 450 квадрата ще ти трябват близо 1000 гуми, по 12-13-15 килограма всяка. Всичко това трябва да бъде откарано на терена, нарязано и подредено. Рязането ако отнеме по минута на гума, отиваш на няколко човекодни, плюс машина и тн. Това не е като да е без пари.
    Но в крайна сметка всеки има право да бъде глупав и да открива топлата вода.

Коментар

• BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      Мерси за съветите и квалификациите!

Ти през живота си рязъл ли си автомобилна гума, особено по бордовете?

Сега остава някой да обясни как аджаба 90% от всички НЕасвалтови пътища по света и у нас функционират и са били изградени???

Хора - в момента и на двете места които визирам има кал и коловози по половин педя, на съседните улици където хората са "наляли" няколко самосвала фракция няма кал и се минава с леки автомобили и спорадично и с тежки (бетоновози например).

Аз на очите си ли да вярвам или на съвети как няма да стане, Жоро ти си шегаджия, иди намери финансиране за 60 000 000 евро на километър барем успееш да докараш после един бетоновоз и 3-осен камион за доставка на строителни материали.

Абре, Хора, как цяла България има пътища, как по планинските махали хората строят, как има хора които вкарват тежки камиони в нивите където е чист чернозем с нула дренаж.

Нещата ги изкарвате супер сложни, а те не са - слага се достатъчно фракция, където се наложи се слага още, когато се наложи се правят ремонти и това е. Аз просто не знам от къде да почна, каква е последователноста, какви са подводните камъни, как е най-добре да се постъпи в РЕАЛНА ОБСТАНОВКА, не в идеална, аз няма да строя главен репъбликански път и тунел през Лозен планина, къде ме хвърляте в дълбокото.

Десет човека по хиляда евро са 4-5 машино смени + поне 200-300 тона фракция, как това няма да ми даде 250 линейни метра път, точно толкова ми трябва за Софийско, ей сега го измерих???

Пътя с 4х4 се минава винаги, просто оставя коловози, ако не вали 2-3 седмици се минава и с Пежо 406 комби, ако не вали поне месец минават всички тежки техники, нито има зверска денивелация, нито е перма фрост, нито е нива, която се оре 80см дълбоко та да е рохка и мека почвата...

Говорим как да се осигури достъп през мокрите месеци в място с лек наклон и нормална надморска височина, нормално количесто валежи, какво грандиозно има в това начинание, не разбирам???
    Бъдете живи и здрави!

Коментар

Виждайки мнения от вече хора с доказан опит, аз си коригирам целите и изискванията, което беше и част от заданието в темата.

В резюме - трябва да се осигури достъп на МПСта до 6-7 тона и в най-лошото време, а тежки машини като бетоновози само в сухо време.

Бъдете живи и здрави!

Коментар

• ИВАН НЕДОКЛАНОВ
        ИВАН НЕДОКЛАНОВ коментира
        Редактиране на коментар
        Така вече е друго.
        Виж местните фирми , които правят рехабилитация на пътища , от тях си вземаш фрезован асфалт.
        Минаваш терена с багер , да изравни коловозите .
        Насипваш фрезования и отгоре един валяк .
        За дъглготрайност няма да се получи , но ще имаш достъп за известно време .

• BatGeorgeone
        BatGeorgeone коментира
        Редактиране на коментар
        Точно това е пробвано Ванка, не става, явно иска голями камъни, едра фракция за основа, асвалта потъва + се размива от дъждовете, стават локви, всяко цопване в локвата изквърля още повече фрезования асвалт и за броени дни става кошмар. Точно това и на двата обекта е пробвано.

Някой дори пробваха с бетониране на участъци, което работи до първото тежко МПС и следва кошмар отново.

Дори с изгребване на хумуса се пробваха, но ако няма дрениране + канавки + основата, не се получава нищо с поне задоволително качество, тоест не става само с асвалт.

• ezhko
        ezhko коментира
        Редактиране на коментар
        Или евтино и чести ремонти, или си му плащаш цената. Сори.

Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
      Сега остава някой да обясни как аджаба 90% от всички НЕасвалтови пътища по света и у нас функционират и са били изградени???

Ама ти хич не четеш май
      По-горе ясно съм ти го написал - различни фракции трошен камък, послойно, без канавки и без отводняване и излишно усложняване. И комбиниран багер да го разстелите и уплътните. Това е най-евтиното, бързо и работещо.

И после ако се наложи и когато се наложи камион с материал за попълване. Така са направени и така се поддържат нерегламентираните пътища.

А ти чел - недочел, се пънеш и философстваш за геотекстил, гуми и всякакви простотии дето си ги видял някъде в нета.

Тази тема стана толкова безсмислена, колкото и темата за сглобяването ма балканчето. То и резултатът ще е същия накрая.

Коментар

• BatGeorgeone
        BatGeorgeone коментира
        Редактиране на коментар
        Като ти е безмислена темата, нали знаеш къде е бутона ОТПИСВАМ

Аз мрънкачи си имам и у дома, тук ми трябва конструктивна критика и практически съвети!

• m_markovski
        m_markovski коментира
        Редактиране на коментар
        Твоите теми обикновено започват все с голяма заявка и после спихват безславно.
        Хубаво е да уважаваш тези, които отделят от времето си да ти отварят очите.

• BatGeorgeone
        BatGeorgeone коментира
        Редактиране на коментар
        Точно за това са мои теми, в моя живот, аз си го живея и ми харесва + имам топките и гръбнака да го правя публично

Уважам всеки, който ме уважава, ти точно почна да ме храниш с първото си писание в тази тема, още от първия ред почна да ми сипваш с черпака, как очакваш да ти отвърна, ако ще и тон добавена стойност да предоставяш, отношението също е важно, поне за мен!

Това с разочарованието е много валидно опасение.

Неотдавна, един съсед на своя глава, без да прави каквато и да е подготовка, насипа 1-2 самосвала т.н. трошен/рециклиран асвалт и го валира.
      Нямаше и месец и след първите големи дъждове стана Багдад, дупка до дупка, една от друга по-дълбоки и коварни, с една дума кошмар, а човека почна с добри намерения.
      В неговия участък няма никакво отичане на дъждовната вода, всичко застоява и се задържа там и резултата не закъсня, човека се разкайва и извинява, но мъката за всички е факт.

Има и другата страна, направен път, функциониращ няколко години - за седмица две с трактори и камиончета му еваха маата, едни недобросъвестни строители. Трактора може да минава и през тревата без да прецаква пътя, камионите можеха да са с по-малък тонаж и пак да се свърши работа, но както казах, и дебилизъм и мързел и алчност...

Има и трети аспект. Примерно ангажирам се аз, изпълнявам проекта, имаме път, зимата се вижда, че трябват още фракция и още дебелина и т.н. тоест още работа + пари, пътя се влошава в проблемните участъци, има мънкане, недоволни и т.н.
      И какво следва - слагам си го на дедовия спрямо мрънкачите, спрямо реалистите и добронамерените, планираме корекции, допълнителни работи, събираме вече много по-малко пари за корекции и нещата се оправят.

Къде греша, какво изпускам?
      Бъдете живи и здрави!

Коментар

• Пламен Атанасов
        Пламен Атанасов коментира
        Редактиране на коментар
        Съвсем приятелски ти казвам , това което искаш е невъзможно . Просто се откажи , и не губи енергия и време . Ако се събере приличен бюджет , тогава ще имаш задачата да намериш правилния изпълнител . Просто трябва да следиш дали си изпълнява ангажимента съвестно. Сам , без документи без достатъчно финансиране си остава само мечти.

• BatGeorgeone
        BatGeorgeone коментира
        Редактиране на коментар
        Благодаря за съвета Пламене, оценявам го!

Къде греша в опита си да подобря ситуацията??? Аз си го представям така - не правя нищо = нула проходимост, насипвам 10-15 см фракция + валиране = подобрена проходимост.

Стават дупки някъде, стават коловози някъде, добавяме още фракция в тия места, вече не няколко самосвала, а примерно само един със запълване на конкретни участъци, сума за десет човека примерно 100 кинта на човек за корекциите.

И корекциите не стигат, събираме по още 100-200-500 кинта и коригираме корекциите + още хора се включват, сега има кибици и скатавки, които при резултат ще се включат или ще бъдат пронудени да добавят и те своята лепта.

Не мога да си представя как когато добавям фракция към съществъващ черен път, дори и малко няма да се подобри ситуацията и какво може да се влоши, освен отношенията с някой хора.

Сериозно, толкова ли ми е погрешно мисленето?

• ezhko
        ezhko коментира
        Редактиране на коментар
        Грешката ти е в очакванията за:
        - честота и стойност на ремонтите
        - отношение и участие на другите наоколо

Имай предевид ,че пътя не е твоя собственост и някой заядлив чиновник може много да ти навреди .
      Колкото по-проходима ти е колата ..... от толкова по-голяма дупка ще те ВАДЯТ
      За добри дела .....БЪДЕТЕ ГОТОВИ !!!!

A1+

Коментар

• BatGeorgeone
        BatGeorgeone коментира
        Редактиране на коментар
        Добре, мерси Ванка, това вече е опасно.

Как да си вържем гащите, как се процедира в реални условия, според мен масово нещата се правят тихо, без шум и после ... заварено положение... има ли друг подход, ама реалистичен, не 10 бона да дадем и две години чакане само за бюрокрация и накрая пак ние да съберем едни пари и да свършим всичко само и само да е "легално и законно", както е с прекарването на ток и вода и т.н. знаеш за какво говоря?

Ако знаеш нещо и можеш да го споделиш, че отново осъзнавам, че не всичко може да е публично и на яве и т.н.

• ezhko
        ezhko коментира
        Редактиране на коментар
        Подходът е да намериш някой, който се занимава с тези работи и да платиш само част от такса "образование", вместо цялата.
        И да си спестиш маса време и ядове
        Последно редактирано от ezhko; 12-02-26, 12:16.

Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение

Хора - в момента и на двете места които визирам има кал и коловози по половин педя, на съседните улици където хората са "наляли" няколко самосвала фракция няма кал и се минава с леки автомобили и спорадично и с тежки (бетоновози например).

Аз на очите си ли да вярвам или на съвети как няма да стане, Жоро ти си шегаджия, иди намери финансиране за 60 000 000 евро на километър барем успееш да докараш после един бетоновоз и 3-осен камион за доставка на строителни материали.

Абре, Хора, как цяла България има пътища, как по планинските махали хората строят, как има хора които вкарват тежки камиони в нивите където е чист чернозем с нула дренаж.

Нещата ги изкарвате супер сложни, а те не са - слага се достатъчно фракция, където се наложи се слага още, когато се наложи се правят ремонти и това е. Аз просто не знам от къде да почна, каква е последователноста, какви са подводните камъни, как е най-добре да се постъпи в РЕАЛНА ОБСТАНОВКА, не в идеална, аз няма да строя главен репъбликански път и тунел през Лозен планина, къде ме хвърляте в дълбокото.

Десет човека по хиляда евро са 4-5 машино смени + поне 200-300 тона фракция, как това няма да ми даде 250 линейни метра път, точно толкова ми трябва за Софийско, ей сега го измерих???

Говорим как да се осигури достъп през мокрите месеци в място с лек наклон и нормална надморска височина, нормално количесто валежи, какво грандиозно има в това начинание, не разбирам???
      Болшинството черни пътища са временни. Като станат на коловози се зарязват, заобикалят или се минават с един багер и дотам. Останалите се правят от инженери, учили как да стане.
      Там където се оправят сами се оправят на база малко чакъл където плъзга, малко ровче за големите локви и периодично заравняване с багер. Платено от който е на зор в момента.
      Резултатът се вижда по новобогаташките махали. За планинските махали е ок, защото там няма тежки строежи, не се живее целогодишно и се ползват проходими дъргели.
      250м макадам като хората е грубо към 400 куб.метра изкопно-насипни работи, 250 тона чакъл дребна фракция и още към 100 - едра.
      Поне седмица работа на булдозер, бобкат и два камиона. Поне 5к евро за проектантска и теноръководителска работа. Отделно бетонни тръби за входовете на имотите.
      Нещо като 30к евра цена, разделена на 10-15 имота - към 3к евро на калпак оптимистично.
      Направо е без пари. Като освежителен ремонт на гарсониера в София. Успех в мотивирането и организирането на дружината
      Последно редактирано от ezhko; 12-02-26, 12:23.

Коментар

• ezhko
        ezhko коментира
        Редактиране на коментар
        Грешиш в това, че става дума за груби сметки. Които ти дават представа за порядъка на сумата, а не колко точно ще струва. И не включва човек, който да ви отърве от скъпи грешки и проблеми. Нито качествено отводняваване. Ще рече - резултатът ще е далеч от желания, изискващ чести и скъпи поправки (за твоя сметка) и увеличаващ популярността на твоя родител 1
        ПС Нормалният Камаз товари 10тина тона.
        Последно редактирано от ezhko; 12-02-26, 12:55.

• BatGeorgeone
        BatGeorgeone коментира
        Редактиране на коментар
        Добре, разбрах, ако си прав, което е много вероятно, значи, че аз макадам легално няма да планирам, а нещо си с колкото пари събера и тихомълком молейки се да не настъпя законова мотика, и те така.

• ezhko
        ezhko коментира
        Редактиране на коментар
        Ако просто насипваш с чакъл проблемните места, няма да имаш грижи с властите и ще се бъркаш често за поправки

Мога да споделя опита от наше село. Тука на такива пътища сипват една червена пръст с камъни и всякаква гмеш. Просто засипват дупките и подравняват. Не минава валяк. Само камиони и коли. За месец се слягат коловози, но плитки. Пак засипват само коловозите. След 3 засипване пътя става като бетон. Не е кален, защото водата е отмила горния слой червена тиня и е здрав. Не е писта но може да се кара дори с бетоновоз в лошо време. Ако ти е на път Пловдив, звънни ще те заведа да видиш.
      Самия трошляк го товарят някъде на близо и твърдят, че няма по-евтино.
      Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
      Съединител - долен, ляв педал.
      Вальо O888557Ч7Ч Silverado 1.3 i

Коментар

• BatGeorgeone
        BatGeorgeone коментира
        Редактиране на коментар
        Мерси, Вальо. И аз имам такива примери в живота но си мислех, че ако подходя "по научному" някак по-добре ще се наредят нещата, ама се оказва, че не точно

Тука по Софийско на около 1-2км от обекта, има една планина от точно такава гмеж, дето някой, някога нещо е копал и е насипвал, десетки или стотици самосвали може би. Аз и това го мислех, за моя сметка, примерно викам един челен товарач, два малки (поне 10тина тона) самосвала и бой, да насипя поне половин метър височина на един от най-кофти участъците, точно 75 метра са... после след насипа едни канавки и за тия пари толкова, ако помогне помогне, ако ли не, този път така или иначе от години е непроходим с коловози от по над 50см дълбочина, по-зле не може да стане няма обитаеми парцели по пътя, тоест няма кой да ме бие ако стане зле

• ezhko
        ezhko коментира
        Редактиране на коментар
        В Пловдивско са други условия. Може би.

• Пламен Атанасов
        Пламен Атанасов коментира
        Редактиране на коментар
        Не може да си прибираш нищо безплатно ей така от някъде , пък било то дори и боклук. Особено количествата каквито се предполага че трябват.. Не че много хора не го правят . Но във Варна знам интересен случай. Навремето като обикаляхме с джипките по разходки . приятел си натоварил някой и друг камък в джипа. По интересна форма за украса на градината , щото гаджето решила че са много хубави. Бяха му направили дело за това , не знам как се е доразвил случая но все си е беля.

Категорично подкрепям мнението на колеги по-нагоре - да се търси някой местен и в час по материята. Демек, местните особености няма как да ги знаем тук у Форума. Ей го край нашия град покрай вили и лозя все такива са пътищата и все такива хора са ги правили навремето. Верно е и че пътя требе да се пази, не може целогодишно да е отворен за бетоновоз или КрАЗ с бетонен гараж отгоре, например.

И само като пример - преди много години, в края на миналия век тъстът смени професията от геодезист на началник пътен участък, в Южна България. Та там разбрал че асфалт може да се слага и в дъжд и сняг и дупки да се ремонтират с "кал". Имали един пенсионер в бригадата, знаел откъде да натоварят правилната глина и с малко трошляк верно ставало на бетон. До степен че като стане време да кърпят вече с асфалт, по научному, голямо маане с кирките и голямо пцуване ставало... а пътят верно си беше много натоварен, нямаше още магистрала там да минава...

П.п. Горното само като пример, нали. Щото основа, легло, отводняване и т.н. и т.н. - само на място.

Коментар

За да има някаква вероятност пътят да стане поне приблизително както си го представяш, основното е колко, и каква дебелина ще са фракциите.Другото, което строителите на пътищата ни спестяват, е трамбовката.Виждаме всички резултата от работата им.Нашата улица и правиха основен ремонт и подмяна на тръби преди 4-5 години, и трамбоваха яко, къщите се тресяха.Почти няма проблеми, само където рязаха допълнително.Ако няма трамбовка, могат да се случат нещата, с променлив успех, при периодично засипване с нов матерял, и очакване минаващите коли да уплътнят камъните.

Коментар

Карах някога самосвал няколко години, доста пътища направихме, баш от сорта който иска бат' Жоро... демек от нищо нещо, или с колкото се може по-малко и с всякакви подръчни материали.
          Проблем номер едно, изобретателя на тия пътища беше баш от Гурмазово, а в първия пост се казва, че спецове от там са проблем😅.
          Извън кръга на шегата, може задачата да се реши по много начини, освен тези описани в дебелите книги. Но трябва креативност, находчивост, познаване на конкретния случай на конкретното място, и известен опит с тези неща. Тия всички неща може да ги притежава и местния багерист или някой строител, колкото и да не ти се иска да се доверяваш на някой такъв. Накратко, какво имам предвид - местния спец работи на много места наоколо, и има информация къде какво има и кое може да ползва за материал. Не е законно просто да си копаеш чакъл от някой хълм, но няма проблем да ползваш материала от изкопа за някоя къща, или дори строителните отпадъци от разрушаването на някоя постройка. Отделно, каквото и да има покрай закона, изпълнителят си отговаря, плащащият само иска път за еди-колко си пари. Теоритично, добре е да махнеш чернозема, и да насипваш колкото се може повече, със съответното валиране. Изкарваш го нивото на пътя достатъчно над чернозема, и не мислиш за канавки. Трябва ти евтин материал, можеш да ползваш и направо взривена скална маса от кариерите(така го водят по някои места), това е директно от разкривките в кариерите, и е доста по-евтино от нестандартната баластра 0-63 или 0-80. За основа на пътя е идеално, вече после нагоре слагаш 0-63. При здрава основа и фрезования асфалт ще е по съвсем друг начин. Геотекстил е добре да се сложи, особено ако чернозема не може да се изгребе до здраво. За разни чисти дребни фракции, въобще не се хаби, не ти трябват, те са си материал за бетон и асвалтобетон. Заздравиш ли го добре, после до асфалтиране е една стъпка, но също въпрос на още финанси. Там с отводняването, ако има някъде очевидно нужда, ако не впоследствие ще се види къде, какво, и доколко ще трябва. Т.е. има и правене на път по усет, освен по дебелите книги, макар и да не е много редно в една съвременна държава...ама ние още не сме баш...

ПП: Кофти, че метрите от 150 станаха 250, а парите си останаха същите😅 Иначе можеше и за варианта с панелите да стигнат...почти...(ще пробвам да кача снимки).
          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG-028b9d6d9f98c1031e0f3ff6c5a06a37-V.jpg
Прегледи:119
Размер:1.16 МБ
ID:7026169

Име:IMG-9338d0877df33961fd56e975f4365396-V.jpg
Прегледи:117
Размер:993.7 КБ
ID:7026171

Име:IMG-6ca6170c5ee19eb0405db3c95ff63c8e-V.jpg
Прегледи:114
Размер:1.16 МБ
ID:7026175

Име:IMG-8d0e606614e00c5c02d8c2562d4c97c5-V.jpg
Прегледи:117
Размер:963.6 КБ
ID:7026173
          Прикачени файлове
          Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

• BatGeorgeone
            BatGeorgeone коментира
            Редактиране на коментар
            Цецо, на снимките, тва да не е Ромча сега като гледам по-внимателно?

• cecoa1
            cecoa1 коментира
            Редактиране на коментар
            Не, това е Чибаовци. Ако ти се случи да минаваш, на главния път е, в началото на селото, като идваш от Дръмша. Там точно е нещо като вилна зона, но много хора са почнали да си живеят целогодишно, щото има читав път до София, стига се доста бързо. Бяха си събирали пари хората, организация после за работата по поставянето на панелите, с активно тяхно участие. И най-важното - един от собствениците на имоти там, има фирма със строителна техника, та... затова е направено достатъчно мераклийски като за себе си. 😅 Аз участвах само в транспорта на панелите от Герман, около 60км са до там.

• BatGeorgeone
            BatGeorgeone коментира
            Редактиране на коментар
            Ясно, преди години гледах там за закупя парцел, през Петрохан минавам редовно от много години и някак си ми харесва региона но не се получи. Около тая София в доста посоки не ми се получи, първо в дефилето около Луково/Ромча, после в Подгумер, после в Ихтиман, после в Плана/Железница... човек не знае какво му е писано.

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 108,039 в 21:00 на 20-03-26.

Зареждам...
        X