Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Приложна задачка по електротехника-Слаби токове

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Приложна задачка по електротехника-Слаби токове

Задачата е следната:

Акумулатор 12 В. от тези малите като за СОТ. трябва да захрани два консуматора на 3,7 волта през преобразовател. До сега консуматорите са имали батерии по 1500 мАч. и с тях ефикасно са работили по около 4 часа с пълно натоварване (при нови батерии)

Въпроса е колко минимум Ач да е големия акумулатор за да осигури 24 или повече часова работа на въпросните устройства без зареждане?

Въртях от тука-там смятах, питах "Гугъл" обаче всичко съм забравил и не съм сигурен в резултатите.
    Трите О-та на неудачниците: Оплакване, Оправдаване, Обвиняване.

2 батерии по 1.5Ач = 3Ач Х 3 = 9Ач общо за 24 часа работа, на 3.7В. Или 3Ач на 12В.
    Не пишеш и какво КПД имат тия преобразуватели. Сложи 7Ач, че най-лесно се намират. Не пишеш и как ще ги зареждаш, ама нейси.
    Сметката е грубо приблизителна.
    Различните акумулатори се държат различно при разряд. Едни понасят до 60% други до 100% разряд, от написаното на кутията.

Такива сметки се правят в Wh.
    Последно редактирано от drukman; 29-11-25, 18:10.
    Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
    Вальо. О888 557Ч7Ч
    Silverado 1.3 i

Коментар

Най-вероятно джаджите ще могат да работят и на 4В. като при 4В КПД-то на преобразувателя ще е малко високо.
      Ще трябва да предвидиш и откачане на акумулатора при разряд на акумулатора под допустимото напрежение.

Коментар

КПД-то няма значение за сметките в случая- щом с 1.5 Ач работи 4 часа, за 24 часа трябват 6 пъти повече - 9 Ач. Ако искаш и двете да са на една батерия - 18.

Коментар

• drukman
          drukman коментира
          Редактиране на коментар
          Да. Аз не съм гледал и съм смятал за 12 часа.
          ПП на 3.7В 18Ач, на 12В - 6Ач

Преобразувателя най вероятно ще е нещо такова: https://modulbay.com/%D0%BF%D1%80%D0...0%B8%D0%B5-12V

Може би 2 в параалел за да има резерва. Имаше и още един модел регулируем, обаче сега не го намирам.

Зареждането на източника на ток да сега е било "талибанско" (свалят се изтощените батерии и се слагат заредени). Вероятно и за напред на първо време ще е така. Мисля си за някакъв слънчев панел, но ще видим.

Коментар

• mishomishev
          mishomishev коментира
          Редактиране на коментар
          Абе не че нещо ама този велик преобразувател мисля че вътре е обикновен линеен интегрален стабилизатор от 50 стинки от типа на 78ХХ...или LM317
          Той реално събаря от 12 на 4 волта със сила 1А ама има и по 1.5А - което си е около 12вата...
          P.S
          Работи стабилно ама КПД то му е малко и превръща (12-4= 8V в топлина... Сиреч не е ефективен като импулсния преобразувател
          Последно редактирано от mishomishev; 30-11-25, 22:51.

• siem
          siem коментира
          Редактиране на коментар
          Не зная нито как е устроен преобразователя нито как работи.
          Това съм намерил, но съм отворен и за други предложения, стига да са разумни и да свършат работа.

Така, че предлагай.

Напиши, моля, какви са тия тайни консуматори на 3.7V
        Вальо. О888 557Ч7Ч
        Silverado 1.3 i

Коментар

• drukman
          drukman коментира
          Редактиране на коментар
          Нямат ли вход за външно захранване? USB макар на което да могат да работят без баКтерии?

• ikristiqn
          ikristiqn коментира
          Редактиране на коментар
          drukman - и аз се забавлявах с подобно. Консумацията на DC-DC преобразувателите, според характеристиките им е огромна... и според мен по тази причина, хората гледат да минат през най-малкия дявол.

п.с. това изключва всичко свързано с мини соларната система за бунгало

• siem
          siem коментира
          Редактиране на коментар
          Външно имат. Те и от там ще пият ток от "големия" акумулатор. Проблема, е че няма мрежово наоколо и май скоро няма да има. Мисля за солар, който през деня да пълни акумулатора.

Купих си малко боклуци:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG20251202204012.jpg
Прегледи:102
Размер:373.0 КБ
ID:7017004

Име:IMG20251202204020.jpg
Прегледи:104
Размер:216.1 КБ
ID:7017003

Преобразувател регулируем. Не го знам какъв е, но ми се струва, че ще свърши работа. Мислех да взема още един, който да работи като резервен, ама съм стиснат и не взех.

Име:IMG20251202204046.jpg
Прегледи:106
Размер:281.3 КБ
ID:7017005

Това е за зареждане. Хубаво-лошо ще работи.

Остава акумулатора. От това, което разбрах до тук мисля да взема най-големия (от малките) възможен като Ач. за да имам резерв. Колкото-повече, толкова-повече.

Коментар

Сега кажи че на чипа пише хх34063...
          Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Подозирам, че този панел ще скапе акумулатора за 2 седмици.
            Вальо. О888 557Ч7Ч
            Silverado 1.3 i

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
              Сега кажи че на чипа пише хх34063...
              Чипа е толкова микроскопичен, че и с най силната ми лупа не мога да разбера какво пише.
              Ще опитам да снимам и уголемя за да видя, а ти кажи защо това трябва да е важно.

Коментар

• mishomishev
                mishomishev коментира
                Редактиране на коментар
                Абе не е важно не му се връзвай!!!
                Елимекс прави сравнително добри неща...
                Каквото и да е от снимката е видно че е някакъв импулсен преобразувател а не линеен . Тоест ще има приемливо КПД и ...
                Абе ще свърши работа... Хората тук си чепкат езика

Първоначално публикуван от drukman Преглед на мнение
              Подозирам, че този панел ще скапе акумулатора за 2 седмици.
              Възможно е да си прав. Времето ще покаже.

Коментар

По-добре сложи контролер.
                Вальо. О888 557Ч7Ч
                Silverado 1.3 i

Коментар

• siem
                  siem коментира
                  Редактиране на коментар
                  Такъв същия конвертор, като от горната снимка, дали няма да свърши тази работа?

Ако съм разбрал правилно, на входа може да се подава голям диапазон от напрежения, а изхода е регулируем през потенциометър. Демек от панела идва толкова, колкото идва, а на изхода да се зададе 12,5 -13 В.

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,310 в 20:45 на Вчера.

Зареждам...
              X