Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Приложна задачка по електротехника-Слаби токове

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Приложна задачка по електротехника-Слаби токове

Задачата е следната:

Акумулатор 12 В. от тези малите като за СОТ. трябва да захрани два консуматора на 3,7 волта през преобразовател. До сега консуматорите са имали батерии по 1500 мАч. и с тях ефикасно са работили по около 4 часа с пълно натоварване (при нови батерии)

Въпроса е колко минимум Ач да е големия акумулатор за да осигури 24 или повече часова работа на въпросните устройства без зареждане?

Въртях от тука-там смятах, питах "Гугъл" обаче всичко съм забравил и не съм сигурен в резултатите.
    Трите О-та на неудачниците: Оплакване, Оправдаване, Обвиняване.

2 батерии по 1.5Ач = 3Ач Х 3 = 9Ач общо за 24 часа работа, на 3.7В. Или 3Ач на 12В.
    Не пишеш и какво КПД имат тия преобразуватели. Сложи 7Ач, че най-лесно се намират. Не пишеш и как ще ги зареждаш, ама нейси.
    Сметката е грубо приблизителна.
    Различните акумулатори се държат различно при разряд. Едни понасят до 60% други до 100% разряд, от написаното на кутията.

Такива сметки се правят в Wh.
    Последно редактирано от drukman; 29-11-25, 18:10.
    Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
    Вальо. О888 557Ч7Ч
    Silverado 1.3 i

Коментар

Най-вероятно джаджите ще могат да работят и на 4В. като при 4В КПД-то на преобразувателя ще е малко високо.
      Ще трябва да предвидиш и откачане на акумулатора при разряд на акумулатора под допустимото напрежение.

Коментар

КПД-то няма значение за сметките в случая- щом с 1.5 Ач работи 4 часа, за 24 часа трябват 6 пъти повече - 9 Ач. Ако искаш и двете да са на една батерия - 18.

Коментар

• drukman
          drukman коментира
          Редактиране на коментар
          Да. Аз не съм гледал и съм смятал за 12 часа.
          ПП на 3.7В 18Ач, на 12В - 6Ач

Преобразувателя най вероятно ще е нещо такова: https://modulbay.com/%D0%BF%D1%80%D0...0%B8%D0%B5-12V

Може би 2 в параалел за да има резерва. Имаше и още един модел регулируем, обаче сега не го намирам.

Зареждането на източника на ток да сега е било "талибанско" (свалят се изтощените батерии и се слагат заредени). Вероятно и за напред на първо време ще е така. Мисля си за някакъв слънчев панел, но ще видим.
        Трите О-та на неудачниците: Оплакване, Оправдаване, Обвиняване.

Коментар

• mishomishev
          mishomishev коментира
          Редактиране на коментар
          Абе не че нещо ама този велик преобразувател мисля че вътре е обикновен линеен интегрален стабилизатор от 50 стинки от типа на 78ХХ...или LM317
          Той реално събаря от 12 на 4 волта със сила 1А ама има и по 1.5А - което си е около 12вата...
          P.S
          Работи стабилно ама КПД то му е малко и превръща (12-4= 8V в топлина... Сиреч не е ефективен като импулсния преобразувател
          Последно редактирано от mishomishev; 30-11-25, 22:51.

• siem
          siem коментира
          Редактиране на коментар
          Не зная нито как е устроен преобразователя нито как работи.
          Това съм намерил, но съм отворен и за други предложения, стига да са разумни и да свършат работа.

Така, че предлагай.

Напиши, моля, какви са тия тайни консуматори на 3.7V
        Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
        Вальо. О888 557Ч7Ч
        Silverado 1.3 i

Коментар

• drukman
          drukman коментира
          Редактиране на коментар
          Нямат ли вход за външно захранване? USB макар на което да могат да работят без баКтерии?

• ikristiqn
          ikristiqn коментира
          Редактиране на коментар
          drukman - и аз се забавлявах с подобно. Консумацията на DC-DC преобразувателите, според характеристиките им е огромна... и според мен по тази причина, хората гледат да минат през най-малкия дявол.

п.с. това изключва всичко свързано с мини соларната система за бунгало

• siem
          siem коментира
          Редактиране на коментар
          Външно имат. Те и от там ще пият ток от "големия" акумулатор. Проблема, е че няма мрежово наоколо и май скоро няма да има. Мисля за солар, който през деня да пълни акумулатора.

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
      X