Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Заточване на "съвременни" готварски ножове - как и с какво?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Първоначално публикуван от cnc82 Преглед на мнение

Какво имаш в предвид, че трябва посоката на заточване да е отзад напред ?
    ​​​​
    М/у другото как е правилно напред назад или само в една посока?
    "Много важен въпрос"- както напоследък казва ИИ. В моите точиларски неволи съм пробвал какво ли не и съм похабил доста ножове. Чак от няколко месеца взех и аз като тинейджър да се заглеждам по клипове в ютуб, които ми показаха и някои грешки, но най- общо потвърдиха повечето изводи, до които стигнах сам.
    Ако става дума за камъни, посоката на работа зависи от това, какво искаш да правиш- задаване на геометрия, оформяне на острието, вадене на косъм, мустак, стружка... или поддръжка и заглаждане на вече оформено острие. Оформянето на конвекс е отделна бира.
    Най- важно се оказва, обаче, не голямото и интензивно търкане, а правилният ъгъл, твърда ръка, движения от лакътя, дори от рамото, а не от китката... изобщо, отнемането на малко материал, но там, където трябва.
    По принцип, завършващите движения, на фини камъни ги правя на 45 градуса по посока на острието.
    П.П. ...което не означава, че това е единствено правилният начин. След десетина години може да реша друго, засега съм дотук.
    Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

Такова няма да пусна вкъщи, само можеш да развалиш ножовете.
      Точа на ръка, като най едрия ми камък е 1000 / 3000, 5000 ... и един стар маслен от пазара.
      Купи си някоя по масивна китайска система с фиксирани ъгли със сменяеми камъни. Тему , али... олх , мисля че и лидъла имаха. Оправи си остриетата на ножовете.

Имам няколко ножа, който жената не пипа. Всеки път се порязва с тях. Един нож трябва да те радва когато го ползваш, иначе не влизам в кухнята.
      малко офтопик, напоследък съм фен на ножове с френските стомани, искат внимание но са перфектни,

Коментар

• Тропчо
        Тропчо коментира
        Редактиране на коментар
        Хвърлям по някое око на коментарите ти и в други теми... не съм заядлив човек, но мисля, че пак се хващаш на хоро, дето не си го играл.

Първоначално публикуван от cnc82 Преглед на мнение
      Какво имаш в предвид, че трябва посоката на заточване да е отзад напред ?
      Въпросните "шкурки" са залепени върху гъвкава основа и ако се ползват в посока "срещу острието" то се опитва да обели / пререже по нещо от тях.
      Затова според мен "срещу острието" може да се използва само при твърда основа - като камък.

Ама аз нямам никакви претенции в областта, та не ми обръщай голямо внимание. Споменах тоя метод между другото. Сигурен съм, че едва ли е от много правилните.
      Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• Тропчо
        Тропчо коментира
        Редактиране на коментар
        Znam qe niama da go prochetesh, zatova go pisha tuk. Шкурките са съвсем друг раздел от заточването. Търкането на бръсначи в колани- също.

Стана ми интересно относно как да ползвам въпросното точило правилно.
      В Тубата намерих клипове от производителя и начина , който ползвам се оказва правилен, т. е. напред назад около 10-15 пъти.
      Друго на което сега обърнах внимание от коментарите в темата е, че камъкът е подвижен, докато тези от кауфланд и др. подобни (Brio и др.) са със стационарни.
      Не разбирам от тематиката и сега се уча, да се има на предвид.
      ​​​​
      Който търси , намира !
      Човекът е човек, когато е на път !

Коментар

• cnc82
        cnc82 коментира
        Редактиране на коментар
        И при мен така Димо.
        Старото точило го ползвах едно 4-5 години преди да го загубя и до последно си "работеше".

• gy6ter
        gy6ter коментира
        Редактиране на коментар
        Имам на село и едно кауфландско и то върши работа.

• ИВАН НЕДОКЛАНОВ
        ИВАН НЕДОКЛАНОВ коментира
        Редактиране на коментар
        Въпросното точило на Фискарс, ползвам повече от 15 години с машинно масло , за кухнеските ножове ( някакакъв комплект от Метро - неръждаем ) . Така жената е доволна и аз съм доволен, защото за никакво време инвестирано в точенето им , те са доволно остри , да раежат мек домат, без да има опасност жената да си отреже пръста
        Иначе си взех система на лански и няколко камъка , да се забавлявам , когато ми стане скучно

Първоначално публикуван от gecata1059 Преглед на мнение
      Досега заточвах върху шкурка, но миналата седмица взех едно от Кауф....на Brio и на първо точене се представи добре.
      https://www.bagira.bg/35025/%D1%82%D...BD%D0%BD%D0%BE
      Те като са нови всички заточват, след време евтините се заглаждат и не стават. Това на Фискарс ми се вижда ок. Аз в момента заточвам с едно като масат, но си е направо обла пила с някакво покритие. Ако се заиграя всички после ходят с лепенки.

Коментар

Това Фискърското му паднаха краката на 5тия нож,едни такива гумички са да стои мирно при ползване ма нищо не остана от тях. Иначе евтини ножове точи бързо,лесно и без претенции,много добра сделка вместо да се мъча аз с камъните

Скъпите ножове още сърце не ми дава да ги търкам в това преди да погледна с лупата как е……..макар,че ако реже ми е все тая,няма се снимам с него я,нож,да реже
        TOYOTA SEQUOIA ‘11
        W140 S420 '99

Коментар

Напоследък точа всичко на гриндера, една лената, дето нявга е била 240, ама сега е най-вероятно около 1000; и сетне на кичето с паста ГОИ "средная" и бръснат, т'ва ножове, брадви...лопати
          Тука трябваше да стои една умност, ама по-насетне ще спиша някоя.

Коментар

Ей тука един класик в действие:

youtube.com/shorts/nM04Puc_iVA?si=e1JS8dZEiOpI6UZ8

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
            X