Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Заточване на "съвременни" готварски ножове - как и с какво?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #31
    Първоначално публикуван от cnc82 Преглед на мнение

    Какво имаш в предвид, че трябва посоката на заточване да е отзад напред ?
    ​​​​
    М/у другото как е правилно напред назад или само в една посока?
    "Много важен въпрос"- както напоследък казва ИИ. В моите точиларски неволи съм пробвал какво ли не и съм похабил доста ножове. Чак от няколко месеца взех и аз като тинейджър да се заглеждам по клипове в ютуб, които ми показаха и някои грешки, но най- общо потвърдиха повечето изводи, до които стигнах сам.
    Ако става дума за камъни, посоката на работа зависи от това, какво искаш да правиш- задаване на геометрия, оформяне на острието, вадене на косъм, мустак, стружка... или поддръжка и заглаждане на вече оформено острие. Оформянето на конвекс е отделна бира.
    Най- важно се оказва, обаче, не голямото и интензивно търкане, а правилният ъгъл, твърда ръка, движения от лакътя, дори от рамото, а не от китката... изобщо, отнемането на малко материал, но там, където трябва.
    По принцип, завършващите движения, на фини камъни ги правя на 45 градуса по посока на острието.
    П.П. ...което не означава, че това е единствено правилният начин. След десетина години може да реша друго, засега съм дотук.
    Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

    Коментар


    • #32
      Такова няма да пусна вкъщи, само можеш да развалиш ножовете.
      Точа на ръка, като най едрия ми камък е 1000 / 3000, 5000 ... и един стар маслен от пазара.
      Купи си някоя по масивна китайска система с фиксирани ъгли със сменяеми камъни. Тему , али... олх , мисля че и лидъла имаха. Оправи си остриетата на ножовете.

      Имам няколко ножа, който жената не пипа. Всеки път се порязва с тях. Един нож трябва да те радва когато го ползваш, иначе не влизам в кухнята.
      малко офтопик, напоследък съм фен на ножове с френските стомани, искат внимание но са перфектни,

      Коментар


      • Тропчо
        Тропчо коментира
        Редактиране на коментар
        Хвърлям по някое око на коментарите ти и в други теми... не съм заядлив човек, но мисля, че пак се хващаш на хоро, дето не си го играл.

    • #33
      Първоначално публикуван от cnc82 Преглед на мнение
      Какво имаш в предвид, че трябва посоката на заточване да е отзад напред ?
      Въпросните "шкурки" са залепени върху гъвкава основа и ако се ползват в посока "срещу острието" то се опитва да обели / пререже по нещо от тях.
      Затова според мен "срещу острието" може да се използва само при твърда основа - като камък.

      Ама аз нямам никакви претенции в областта, та не ми обръщай голямо внимание. Споменах тоя метод между другото. Сигурен съм, че едва ли е от много правилните.
      Не чета коментари и не отговарям на такива.

      И коментаторите...

      Коментар


      • Тропчо
        Тропчо коментира
        Редактиране на коментар
        Znam qe niama da go prochetesh, zatova go pisha tuk. Шкурките са съвсем друг раздел от заточването. Търкането на бръсначи в колани- също.

    • #34
      Стана ми интересно относно как да ползвам въпросното точило правилно.
      В Тубата намерих клипове от производителя и начина , който ползвам се оказва правилен, т. е. напред назад около 10-15 пъти.
      Друго на което сега обърнах внимание от коментарите в темата е, че камъкът е подвижен, докато тези от кауфланд и др. подобни (Brio и др.) са със стационарни.
      Не разбирам от тематиката и сега се уча, да се има на предвид.
      ​​​​
      Който търси , намира !
      Човекът е човек, когато е на път !

      Коментар


      • cnc82
        cnc82 коментира
        Редактиране на коментар
        И при мен така Димо.
        Старото точило го ползвах едно 4-5 години преди да го загубя и до последно си "работеше".

      • gy6ter
        gy6ter коментира
        Редактиране на коментар
        Имам на село и едно кауфландско и то върши работа.

      • ИВАН НЕДОКЛАНОВ
        ИВАН НЕДОКЛАНОВ коментира
        Редактиране на коментар
        Въпросното точило на Фискарс, ползвам повече от 15 години с машинно масло , за кухнеските ножове ( някакакъв комплект от Метро - неръждаем ) . Така жената е доволна и аз съм доволен, защото за никакво време инвестирано в точенето им , те са доволно остри , да раежат мек домат, без да има опасност жената да си отреже пръста
        Иначе си взех система на лански и няколко камъка , да се забавлявам , когато ми стане скучно

    • #35
      Първоначално публикуван от gecata1059 Преглед на мнение
      Досега заточвах върху шкурка, но миналата седмица взех едно от Кауф....на Brio и на първо точене се представи добре.
      https://www.bagira.bg/35025/%D1%82%D...BD%D0%BD%D0%BE
      Те като са нови всички заточват, след време евтините се заглаждат и не стават. Това на Фискарс ми се вижда ок. Аз в момента заточвам с едно като масат, но си е направо обла пила с някакво покритие. Ако се заиграя всички после ходят с лепенки.

      Коментар


      • #36
        Това Фискърското му паднаха краката на 5тия нож,едни такива гумички са да стои мирно при ползване ма нищо не остана от тях. Иначе евтини ножове точи бързо,лесно и без претенции,много добра сделка вместо да се мъча аз с камъните

        Скъпите ножове още сърце не ми дава да ги търкам в това преди да погледна с лупата как е……..макар,че ако реже ми е все тая,няма се снимам с него я,нож,да реже
        TOYOTA SEQUOIA ‘11
        W140 S420 '99

        Коментар


        • #37
          Напоследък точа всичко на гриндера, една лената, дето нявга е била 240, ама сега е най-вероятно около 1000; и сетне на кичето с паста ГОИ "средная" и бръснат, т'ва ножове, брадви...лопати
          Тука трябваше да стои една умност, ама по-насетне ще спиша някоя.

          Коментар


          • #38
            Ей тука един класик в действие:

            youtube.com/shorts/nM04Puc_iVA?si=e1JS8dZEiOpI6UZ8

            Коментар

            Активност за темата

            Свий

            В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

            Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

            Зареждам...
            X