Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Къща на село

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Тоше браво за постигнатите хубавини!

Преди да си направил печката, премести я малко по-далече от където ще излиза бурията навън, идеята е кюнците да имат дълъг път в помещението и да имат повече време да отдават топлината си, не може да се улееш, но 3-4-5-6 метра допълнително ще ти увеличат много КПД'то на подгряване на помещението и има едни кюнци като радиатор, не знам как се казват, ама ако ги сложиш увеличават площа на топлоотдаване поне 1-2 пъти.

Друго много важно нещо, преди да се херметизирали помещението - копни малко в земята и вземи примерно гофра или ВиК тръба с поне 50-60мм диаметър, повече е по-добре, идеята е да имаш примерно тръба вкопана в земята на да кажем 50-60-70см дълбочина и примерно 5-6-7 метра дълга, изход около сградата и вход някъде в пода около/под печката. Това ще дава свеж въздух за да диша(дърпа) печката и без да усещате студен полъх и конвекция(неприятно усещане за студ).

Тия неща ще ти се сторят тъпотии, но смея да твърдя, че после ще имаш да ме черпиш за идеите това ако не си ги премислил нещата вече, знам, че си пишеш домашното ама аз да напомня
    Бъдете живи и здрави!

Коментар

• c0dy^
      c0dy^ коментира
      Редактиране на коментар
      Благодаря, Жоре!

За въпросния кюнец като радиатор съм се поинтересувал, но не съм сигурен, че ще го инсталирам. В магазина, от който ще купувам печката, го имат, но ще го реша в последствие. Иначе съм напълно съгласен с теб.

Относно дължината - отново съм съгласен. Но в случая печката има точно избрано място и то е там, където е бурето. Целта е да могат всички да гледат печката и да се наслаждават. Така или иначе всяко нещо може да претърпи промени. Ако нещо не ми хареса или не е достатъчно топло - ще взема нужните мерки. Иначе печката по спецификация я дават 11.4 kW и да отоплява помещение около 55 кв.м.

Помещението за момента не смятам да го херметизирам. А копането в земята клони към нула поне на този етап. Разказа ми се играта за 12 часа почти без почивка да наредя тези плочки. И трябваше да го направя преди около 10-тина дни, преди да е хванал студа, защото по прогноза го даваха точно на следващия ден да падат температурите с поне 10 градуса надолу. Та благодаря ти за идеята, има резон, но е много вероятно да отпадне. Поне на този етап.

• bullet_pk
      bullet_pk коментира
      Редактиране на коментар
      Въпросните кюнци имат навика да се задръстват по-бързо от тръбите. Освен това се и чистят по-трудно крайните отвори.

• kameno karp
      kameno karp коментира
      Редактиране на коментар
      То помещението не е повече от 20 квадрата(смятано грубо по плочките),та няма нужда от такива гимнастики. А предвид "обзавеждането",това си е място за пУкница.😁

Нещата малко се промениха. Отказах се от печката.

Иначе днес с приятели решихме да се разходим до село и да посвършим малко работа.

Също така решихме да се разходим и до лозята над селото.

Едното момче вика да запаля барбекюто, за да се постоплим малко, докато работим. Аз викам, като ще го паля, поне едни пържоли да метнем. Така и направихме.

Последната снимка е от миналата седмица от съседите над нас.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:1.jpg
Прегледи:547
Размер:127.8 КБ
ID:6986322

Име:2.jpg
Прегледи:550
Размер:247.3 КБ
ID:6986324

Име:3.jpg
Прегледи:552
Размер:236.8 КБ
ID:6986315

Име:4.jpg
Прегледи:549
Размер:226.9 КБ
ID:6986323

Име:5.jpg
Прегледи:550
Размер:246.4 КБ
ID:6986311

Име:6.jpg
Прегледи:553
Размер:248.9 КБ
ID:6986319

Име:7.jpg
Прегледи:551
Размер:202.7 КБ
ID:6986317

Име:8.jpg
Прегледи:555
Размер:243.9 КБ
ID:6986318

Име:9.jpg
Прегледи:552
Размер:240.6 КБ
ID:6986320

Име:10.jpg
Прегледи:554
Размер:240.0 КБ
ID:6986321

Име:11.jpg
Прегледи:555
Размер:232.8 КБ
ID:6986316

Име:12.jpg
Прегледи:558
Размер:246.8 КБ
ID:6986312

Име:13.jpg
Прегледи:560
Размер:229.1 КБ
ID:6986313

Име:14.jpg
Прегледи:548
Размер:170.5 КБ
ID:6986314

Коментар

• BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      Тоше оставяй това ИТ, стани земеделец, явно те влече калта )

• c0dy^
      c0dy^ коментира
      Редактиране на коментар
      Чак да ме влече не бих казал, но веднъж седмично за момента ме разтоварва, хаха.

• BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      То, така се почва, после няма вечер, няма ден, няма делник и празник аз както съм бил на работа нощна смяна в Бизнес парка като ми звъннат, че отиват в Лозен планина, както съм с ризата и панталона тръгвам и караме до ... когато успеем да се приберем ако не се потроши нещо на някой, ееех кеф

Барбекю без вино/бира...не спори работата

Коментар

• c0dy^
      c0dy^ коментира
      Редактиране на коментар
      Имаше ракия, но за момчетата, защото аз карах. Иначе изобщо не бяхме предвидили барбекю, хаха.

Е тва ти е играта

Не е лошо на тая стена с ОСБ-то да предвидиш един улук, мисля.

Коментар

• c0dy^
      c0dy^ коментира
      Редактиране на коментар
      Едното момче сподели абсолютно същото нещо. Горе на гредите да се закачи един улук, който да се спуска надолу. Ще го имам предвид, благодаря!

По принцип ОСБ-то се води водоустойчиво (уж), ама да видим. Ще го добавя в "To Do" листа, пък да видим, дали и кога ще му дойде времето.

• jordanov sv
      jordanov sv коментира
      Редактиране на коментар
      Тая стена е срещу наклона на двора, доколко виждам? Значи, улук си трябва, ама когато, тогава.

Няколко снимки от съседите над нас.

Качвам ги с 10-тина дни закъснение.

Прегледи:366
Размер:608.3 КБ
ID:6990827

Прегледи:356
Размер:522.6 КБ
ID:6990826

Прегледи:365
Размер:588.1 КБ
ID:6990825

Коментар

Преди няколко седмици отидохме с момчетата на село да посвършим малко работа.

Напълнихме ремаркето с голям ъглов диван, ламинат за едната стая, тор за широколистни и иглолистни дървета, както и една праскова и газ на село.

Прегледи:271
Размер:228.0 КБ
ID:6993649

Прегледи:272
Размер:243.9 КБ
ID:6993644

Размер:239.9 КБ
ID:6993645

Понеже имах желание да се науча, как се сади дърво, момчетата даваха насоки, а аз само ги изпълнявах. И така засадихме прасковата.

Име:4.jpg
Прегледи:269
Размер:246.6 КБ
ID:6993647

Име:7.jpg
Прегледи:267
Размер:248.6 КБ
ID:6993638

След това дойде ред на комините. Тъй като планът е да почистим комина в едната стая, а след това да редим ламинат, така и направихме. Бяхме взели нужните инструменти, но накрая сменихме концепцията и го почистихме по малко по-различен начин.

Име:5.jpg
Размер:220.4 КБ
ID:6993646

Име:6.jpg
Прегледи:268
Размер:247.4 КБ
ID:6993639

След това цял ден редене на ламинат, сглобяване на диван и разни други странични дейности.

Име:8.jpg
Прегледи:270
Размер:214.1 КБ
ID:6993650

Име:9.jpg
Размер:117.6 КБ
ID:6993636

Планът за тази стая е да се боядиса, да се сложи една секция с телевизор пред дивана, а на стената срещу входната врата да се сложи печката на дърва.

На следващата седмица отидох сам на село, за да засадя пет броя елхички. Подариха ни ги по Коледа от фирмата. Помолих майка да се грижи за тях цяла зима, докато дойде и тяхното време. Четирите изглеждат добре, но петата не особено, та да видим.

Име:11.jpg
Размер:238.7 КБ
ID:6993658

Име:12.jpg
Размер:232.0 КБ
ID:6993640

Име:13.jpg
Размер:228.0 КБ
ID:6993643

Име:14.jpg
Размер:230.2 КБ
ID:6993637

Име:15.jpg
Прегледи:274
Размер:239.5 КБ
ID:6993635

Преди два дни отново бях на село, за да полея дръвчетата. Видях, че тревата е станала за косене. Хванах моторната коса и започнах. В края на деня ми се разказа играта, защото сигурно над 5 часа съм косил. Кръст, гръб, всичко ме болеше. Не си спомням миналата година да е било чак така. Вероятно съм го правил на няколко пъти по малко. Та тук вече виждам нуждата от моторна косачка.

Име:16.jpg
Размер:235.4 КБ
ID:6993657

Име:17.jpg
Размер:248.4 КБ
ID:6993648

Име:18.jpg
Размер:246.1 КБ
ID:6993652

Име:19.jpg
Размер:240.4 КБ
ID:6993651

Име:20.jpg
Размер:249.3 КБ
ID:6993653

Име:21.jpg
Размер:240.7 КБ
ID:6993654

Име:22.jpg
Размер:234.2 КБ
ID:6993655

Име:23.jpg
Размер:245.0 КБ
ID:6993656

Хванах се и през Google Maps изчислих горе-долу каква площ ми се налага да кося. Тук влизат и 300 кв.м. пред къщата и покрай оградата. Та цялата квадратура излиза 1500 кв.м.

Започнах да се оглеждам за моторни косачки. Най-евтините са около 350 лв. Искаше ми се да започна с нещо такова, но вероятно ще трябва да отида на по-висок ценови диапазон, имайки предвид квадратурата.

Не разбирам от моторни косачки, но в момента се информирам и се уча. Попитах на майтап Chat GPT за моторна косачка и той ми даде няколко марки и модели, като една от тях ми допадна - HYUNDAI HYM 50SP.

Разгледах я, видях и ревюта. Има електрически стартер, 175 кубика двигател, 50 см. нож за рязане и 70 литра кош. Реално на мен този кош няма да ми трябва, защото искам тревата просто да я режа и да си стои там, без да си играя да я прибирам. А и все пак естествена тор.

Ще се радвам да чуя и вашите мнения за косачките. На следващото ходете ще гледам да доизкося по стария начин и вече по-нататък, живот и здраве, ще оставя тревата да си расте и когато стане време, надявам се да съм взел вече моторна косачка и да я тествам на декар и половина.

Благодаря!
      Прикачени файлове

Коментар

• neumoren
        neumoren коментира
        Редактиране на коментар
        тези косачки не искат ли идеално равна, подготвена трева? По добре такава, която се носи на рамо, с такива косят околоблоковите, където тревата е саморасла

• m_markovski
        m_markovski коментира
        Редактиране на коментар
        За елхичките - купи си комбиниран тор за иглолистни растения с магнезий и ги натори следващия път. Десетина лева е килото. След месец пак ги натори, но виж какво пише на упътването. Магнезият влиза в състава на хлорофила, а твоите нещо страдат и са покафенели.

Относно косачките - има бензинки със самоход, но без кош, само със странично хвърляне и мулчиране. Предимството им е че са леки и маневрени. А събирането на тревата от декар и нещо с кош си е голяма разправия и загуба на време.

• c0dy^
        c0dy^ коментира
        Редактиране на коментар
        Елхичките, още при засаждането, съм ги наторил с въпросната тор за иглолистни растения. Мисля, че имам малко останало, може да ги наторя отново. В момента не изглеждат така, както на снимките. Имат нови иглички със светъл цвят.

Може да се огледам за самоходни косачки без кош. Благодаря!

Освен самоход, гледай да има и странично изхвърляне, иначе всичко окосено е по теб.Отделно повечето не могат да работят без коша, има защита. Преправя се де, но хвърля по теб. Много важно е каквото избереш да има сервиз около теб. И резервни части.
      Ford Maverick II 2.3 XLT
      Ford Mondeo MK5

Коментар

• Asen Kushlev
        Asen Kushlev коментира
        Редактиране на коментар
        Мулчирането е раздробяване на тревата на ситно, когато я оставяш на място. В селото не съм си и мислил да има сервиз, да не е на другия край на България имам предвид.

• rosen_lazarof
        rosen_lazarof коментира
        Редактиране на коментар
        Освен странично изхвърляне добре е да има и съединител или както там се казва - да не спираш моторя когато сваляш коша а само да го отцепваш.

• gy6ter
        gy6ter коментира
        Редактиране на коментар
        На хюндая ми се затапва изхода за коша,а на страничния се поставя пластмаса която го държи отворен и насочва отрязаната трева надолу и настрани.

Хванах се да правя поливна система, понеже има засадени доста неща - една праскова, пет елхи, пет малини, ягоди, чесън, цветя и други, които предстоят да бъдат засадени.

За момента съм сменил кранчето на чешмата с такова с два изхода и два крана. Единият кран ще е за основно ползване на чешмата, а другият кран ще е за поливната система. На нея съм сложил редуцир вентил, защото искам да слагам програматор, който, за момента, все още не е е монтиран.

На този етап исках да навържа всички маркучи и буквално да може да сработи всичко чрез ръчно пускане от кранчето на мивката.

Прегледи:151
Размер:241.6 КБ
ID:6996922

Прегледи:152
Размер:245.5 КБ
ID:6996923

Прегледи:151
Размер:215.7 КБ
ID:6996921

Тук ще вметна, че от кранчето на мивката до последното дръвче, дължината на маркучите в права линия, без разклоненията към дръвчетата, надвишава 120 метра.

Използвал съм най-обикновен маркуч 1/2, както и връзки за капково напояване, а също така и спирателни кранчета. Тези кранчета съм ги сложил на всяко разклонение към всяко дръвче, за да мога да увелича налягането.

Инсталацията я направих на два етапа - първо изградих системата към две от елхите, както и малините, защото те се падат между тях. Има си естествен наклон и всичко върви добре, макар и с този редуцир вентил.

Когато добавих разстоянието към другите две елхи, което беше точно 65 метра, тогава до тях идваше много малко налягане или изобщо не идваше на моменти, а може би така ми се е сторило, защото цял ден се занимавах с това и накрая бях изморен.

Разбира се, на следващо ходене отново ще тествам, но все пак исках да ги споделя нещата и да получа съвети.

Този редуцир вентил го слагам, защото съм чел, че тези програматори искат по-ниско налягане, иначе се пръскали от високото налягане.

Да, обаче, ако с понижено налягане не достига вода до най-крайното дърво, то по какъв друг начин да го направя?

Въпросните кранчета, които съм сложил към всяко разклонение, съм ги сложил поради две причини - едната е, за да вдигна цялостното налягане по маркуча, а другата е, за да намаля дебита към всяко едно дръвче.

За пръв път правя нещо такова и се уча в движение, та всякакви идеи и насоки ще са ми от полза.

Прикачвам едно видео, за да видите нагледно, какво съм направил - Видео.

Благодаря!

Коментар

• c0dy^
        c0dy^ коментира
        Редактиране на коментар
        Тук не съм наясно. Трябва да разпитам.

• Juiced
        Juiced коментира
        Редактиране на коментар
        Може да се опиташ да събираш дъждовна вода в някое кубче, и с хидрофор. Има и вариант да го сложиш на смарт контакт и да си го пускаш по твое усмотрение, за целта обаче е нужен интернет.

• c0dy^
        c0dy^ коментира
        Редактиране на коментар
        Да, това също съм го мислил, но реших да не го правя, защото занимавката ми се стори по-голяма.

1. Какво ти е налягането от водопровода
      2. На какво максимално налягане работи програматора?
      3. 120 м. маркуч с Х броя изводи не очаквай много вода накрая
      4. Защо реши да поливаш овошки с капково? Не че съм агроном, но ми е странно, това не са краставици да искат вода постоянно.
      Ford Maverick II 2.3 XLT
      Ford Mondeo MK5

Коментар

• c0dy^
        c0dy^ коментира
        Редактиране на коментар
        1. Трябва да питам съседа, когато го видя, понеже работи във ВиК и вероятно ще знае. Иначе, ако има как да го измеря, може да го направя.
        2. Този програматор конкретно не знам. Трябва да прочета. Но някои програматори, на които съм попадал, работиха на около 1.4 бара.
        3. Съгласен съм, но са на голямо разстояние дръвчетата едно от друго.
        4. Понеже нямам възможност да ходя всяка седмица на село към днешна дата, а през големите жеги и по-често дори. Та искам да автоматизирам процеса на поливане.

П.П. Мисля също домати и краставици да засаждаме в малката градинка пред къщата, та тази поливна система ще е добре дошла, ако я направя и настроя по правилния начин.

• Asen Kushlev
        Asen Kushlev коментира
        Редактиране на коментар
        Освен налягане, има и дебит на системата. Колко точки може да захрани програматора, трябва да има информация. Може да се наложи да разделиш на няколко кръга, тоест няколко програматора.

• c0dy^
        c0dy^ коментира
        Редактиране на коментар
        Ще проверя. Ако е така, може да се наложи да инвестирам в по-качествен програматор, който да има както по-голямо налягане, така и по-голям дебит.

Понеже ВиК в БГ много не си дават зор, особено по селата, това е полезен уред https://itt-shop.bg/manometar-za-vod...1-bar-10024624 . Аз си купих, още не съм го тествал, но е лесен за употряба. Че при мен селския редуцир вентил има собствено мнение, а аз съм първа къща след него.
      Ford Maverick II 2.3 XLT
      Ford Mondeo MK5

Коментар

• c0dy^
        c0dy^ коментира
        Редактиране на коментар
        Благодаря! Изглежда интересно, ще гледам да взема подобно.

една праскова, пет елхи, пет малини, ягоди, чесън, цветя и други, които предстоят да бъдат засадени

Някакъв хаос усещам тука...

Малините и ягодите требе да се берат през ден през два ако станат... Чесънът /не знам за зелен или на глави говорим/ при нормални условия не се полива, но да речем че при форсмажор може да му се пусне едва вада... Цветя, какви... Прасковата може би по една кофа като си там и то при определени условия и по определено време. Елхите не ги коментирам, ама за тях капково и програматор ми идват в шок.
      Маса време и ресурс ще губиш по тая поливна система вместо да си помислиш хубаво и да си планираш градинката близо до водоизточника.
      Така или иначе ще ходиш да косиш през сезона така че си организирай нещата около тоя график.

Краставици ако станат береш през два дена, иначе на кокошки или прасетата

Коментар

• c0dy^
        c0dy^ коментира
        Редактиране на коментар
        Хаосът е пълен, то е ясно. Гледам да засадя максимално много неща, за да пробвам да видя, дали, кое и как би ми харесало и би ми се отдало.

Градината е сравнително близо до водоизточника - там е всичко без елхите и малините. Затова на клипа в началото се вижда единия спирателен кран, заедно с накрайника.

• jordanov sv
        jordanov sv коментира
        Редактиране на коментар
        Няма лошо да засаждаш много неща и да пробваш, но все пак за всяко си има съответните особености, айде изисквания да го речем.
        А това да опъваш 120 метра на селска чешма наистина не го виждам за разумно... Цял ден да се занимаваш с няква система и накрая изморен и нищо налице, айде нема нужда.

• c0dy^
        c0dy^ коментира
        Редактиране на коментар
        Разбирам, че отстрани вероятно изглежда странно, но в моите очи - "целта оправдава средствата".

Тошето е програмист, ей сега ще спретне едни бързи алгоритми кое растение колко расте и в каква гама му е хлорофила в листата и според това, колко и кога да пуска вода и тор

П.П. ако вече няма ИИ модели за тия работи
      Бъдете живи и здрави!

Коментар

• c0dy^
        c0dy^ коментира
        Редактиране на коментар
        Само трябва да седна и да напиша софтуера, хаха.

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
    X